Vattna Gurkor I Ett Växthus: Hur Ofta Ska Du Vattna Dem I Ett Polykarbonatväxthus? Korrekt Vattning Efter Plantering. Är Det Bättre Att Vattna På Morgonen Eller Kvällen?

Innehållsförteckning:

Video: Vattna Gurkor I Ett Växthus: Hur Ofta Ska Du Vattna Dem I Ett Polykarbonatväxthus? Korrekt Vattning Efter Plantering. Är Det Bättre Att Vattna På Morgonen Eller Kvällen?

Video: Vattna Gurkor I Ett Växthus: Hur Ofta Ska Du Vattna Dem I Ett Polykarbonatväxthus? Korrekt Vattning Efter Plantering. Är Det Bättre Att Vattna På Morgonen Eller Kvällen?
Video: The Beginner's Guide to Greenhouses 2024, April
Vattna Gurkor I Ett Växthus: Hur Ofta Ska Du Vattna Dem I Ett Polykarbonatväxthus? Korrekt Vattning Efter Plantering. Är Det Bättre Att Vattna På Morgonen Eller Kvällen?
Vattna Gurkor I Ett Växthus: Hur Ofta Ska Du Vattna Dem I Ett Polykarbonatväxthus? Korrekt Vattning Efter Plantering. Är Det Bättre Att Vattna På Morgonen Eller Kvällen?
Anonim

Gurka, precis som alla pumpagrödor, kräver mycket vatten för bevattning . Om du försummar denna regel kommer frukterna att vara små och bittra. Dessutom är gurkan en sorts vinstockar: som en vingård, växter växten uppåt under större delen av säsongen och försöker ge mer skörd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattenmängd och temperatur

Alla pumpafrön, inklusive gurka, tål inte överdriven kyla, liksom överdriven värme. Den lägsta temperaturen på vatten och jord vid vilken en gurkgröda växer är +16 grader. Det optimala är 20-30, max är 35 . Jordens temperatur och vattnet som sipprade in i den, under +40 grader och mer, kommer garanterat att leda till vissnande av tillväxten, avkastningsförlust. För detta ändamål placeras gurkplantor i ett växthus. I princip spelar månaden för plantering ingen roll om växthuset kommer till nivån för ett väderhus i alla väder, där + 18 … 20 på termometern bibehålls. Marken och vattnet som du vattnar kan inte svalna under +16.

Före början av blomningsperioden vattnas gurkor med en hastighet av 5 l / m2 gurktjocklekar per dag … Efter uppkomsten av embryonala blomställningar vattnas gurkskotten två eller tre gånger med mycket vatten, men låt inte jorden bli vattentät. Denna regel är ungefär densamma för ett växthus-växthus och för överväxt i det öppna fältet. Om en varm vind har stigit, vilket bidrar till ökad avdunstning, ta sedan antalet bevattningar från en till två eller tre.

För en trädgårdssäng stängd i ett växthus eller ett växthus förblir mängden vatten per dag per 1 m2 gurktillväxt oförändrad.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Frekvens

Att vattna gurkor för ofta rekommenderas inte: överflödigt vatten kommer att förskjuta luft från jorden och rötterna börjar kvävas, vilket får plantorna att ruttna och stoppar tillväxten . Med bevattning med sprinkler är den optimala frekvensen ett par gånger om dagen: på morgonen och på kvällen.

Mängden vatten i volym bör inte överskridas, bevattningsmetoden förändrar inte den totala mängden fukt som gurkväxtligheten tar emot. Observera regimen - beroende på månad och specifika datum på året: du måste vattna vid solnedgången och före soluppgången . Denna regel är densamma för plantor och vuxna växter.

Bild
Bild

Är det bättre att vattna på morgonen eller kvällen?

Gurkor ska vattnas uteslutande på kvällen endast under årets period när du är säker på att temperaturen före morgonen (före gryningen, i gryningen) inte kommer att sjunka under +16 … Gurka är en termofil växt: precis som alla pumpaplanter förlåter den inte märkbara kränkningar av tillväxtens temperaturregim. Under sommarmånaderna, när det är varmt väder, är det obligatoriskt att vattna gurkorna - två gånger om dagen, och du behöver inte välja om du vattnar gurksängarna på morgonen eller kvällen.

Att vattna i växthuset spelar inte heller någon stor roll - allt beror på vädret . När det gäller vårmånaderna vattnas gurkor en gång om dagen - på morgonen, eftersom det fortfarande är ganska varmt under dagen, men på morgonen sjunker temperaturen ofta under samma gränsmärke på +16 Celsius. Under sommarmånaderna utförs också växthusbevattning en gång varje dag - ett växthus eller ett slutet växthus placeras främst för att förhindra att jorden torkar ut snabbt, och ingenting bör hindra växterna från att absorbera rätt mängd fukt som krävs för framgångsrik blomning och bilda en riklig mängd äggstockar, samt för att säkerställa tillväxten av "uppsatta" gurkor.

Bild
Bild

Se till att det finns tillräckligt med naturligt ljus i ditt växthus eller växthus . Använd ett vitt eller färglöst matt material för taket och väggarna i växthuset: det sprider direkt solljus och förhindrar att växterna brinner i sommarvärmen. Om detta inte är möjligt - växthuset är ogenomskinligt - ta hand om ljus LED -belysning, vilket ger "kallt" och "varmt" ljus. Du kan inte använda färgat eller svart material till växthuset - överhettade väggar i värmen blir till en slags ugn, och den allra första dagen i maj brinner dina plantor.

Gurka "dricker" mycket vatten, och gillar också att "sola", förutsatt att det finns tillräckligt med fukt i jorden . Ge honom båda. Gurkor som redan har bildats är inte rädda för direkt solljus. Detta kan inte sägas om plantor som ännu inte har vuxit tillräckligt för att ge blommor och bilda frukter av dem.

Väg båda dessa faktorer för att få en bra skörd i tid och i tid.

Bild
Bild

Översikt över metoder

Att vattna gurkor i ett växthus av polykarbonat eller plast kräver ett noggrant tillvägagångssätt. Att vattna sängarna korrekt innebär att man förhindrar erosion av de nära ytskikten i marken, vilket kan avslöja de grymma skurkarnas främsta rötter … Det är lämpligt att vattna det vid roten. Gurkor "älskar" också bevattning uppifrån (strö), men bara om grumligt väder observeras: direkt solljus, koncentrerar sig på blad och stjälkar genom tjockleken på vattendroppar, spelar rollen som kortfokusuppsamlingslinser (klart vatten är transparent), som kan orsaka flera mikrobrännskador på det gröna locket.

Och det här betyder en sak: alla trädgårdsskott vattnas genom att strö bara i grumligt väder, när solljuset är väsentligt spritt. Naturen har redan tagit hand om detta - och när det regnar kommer det ofta inte att göra sådana misstag om regnet inte är "blindt" och solen inte har avvikit långt från "zenith" -läget - även om sådana irriterande misstag uppstår. Men en person (trädgårdsmästare) gör denna kränkning mycket oftare.

Om du fortsätter att "strö" gurkor i värmen, på en varm eftermiddag, om och om igen, kommer lövverket att brinna ut och du kan glömma skörden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Manuell

Manuell bevattning kallas varje bevattningssystem där huvudpersonen är en person: arbetet utförs manuellt … I det enklaste fallet används slangar med "dusch", vattenburkar och alla typer av munstycken som skapar ett riktat "regn" (men inte en stråle som slår in i fjärran med kraft). Handlingsschemat är följande: vattenkanna är fylld med vatten, och trädgårdsmästaren går att vattna trädgården, sedan upprepas cykeln. Att använda en slang gör det möjligt att inte gå fram och tillbaka i onödan, utan att vattna alla sängar utan att lämna växthuset. Nackdelen är att sommarboendet inte är ledigt vid dessa tillfällen, eftersom han måste få vattning till slutet.

Antingen används kranvatten som vatten, om dess temperatur inte har sjunkit under +20 grader, eller förinsamlats från en brunn eller brunn, sedimenterats och uppvärmts. Regnvatten behöver inte värmas upp - alla dessa åtgärder har redan gjorts av naturen själv . Dessutom är nederbörd mjukat vatten, nästan destillerat, maximalt användbart och berikat med syre. Efter regn växer som regel vilken vegetation som helst i en accelererad takt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bil

Det primitiva bevattningssystemet är inte helt automatiserat, utan bara mekaniskt . Vattning genom plastflaskor eller droppare kallas droppbevattning. Dessa magasin kan fyllas både av sommarboende själv dagligen och av pumpen. Den senare metoden är den mest attraktiva. Droppbevattningssystemet, tillverkat av flaskor, låter dig minimera inte bara vattenförbrukningen utan också kostnaden för installation och idrifttagning. Plastflaskor kan hittas var som helst, även på en deponi, förutsatt att deras integritet inte äventyras och hål punkteras i korkarna. Alla behållare med avskuren botten är lämpliga som ämnen; du kan använda både 2- och 19-litersbehållare. Det bästa alternativet är att kapillarrör, genom vilka vatten från flaskor kommer in, grävs ner i marken till ett djup av cirka 20 cm: vattnet som kommer in där är koncentrerat i de djupaste skikten, på de underliggande rötterna hos gurkväxter . Detta gör att du kan överge att lossa, oftare ogräs av ogräsbäddar.

Ett automatiserat droppbevattningssystem möjliggör användning av ett rörsystem med hål på sängarnas platser och en pump . Det räcker bara att öppna huvudkranen - och vattnet kommer att strömma till sängarna, mätta, mätta jorden med fukt. Nackdel - med ett litet tryck, vars brist observeras på höjden av sommarstugan och trädgårdssäsongen, är det ett problem att vattna hela växthuset av gurkor. Trycket kanske helt enkelt inte är tillräckligt för alla rörledningar: de måste grupperas, vilket medför tvångsöppning och stängning av kranar.

Om du ofta lämnar andra affärer är det vettigt att anförtro automatiseringen installationen av vattenflödessensorer, elektromekaniska ventiler och en programenhet som styr denna periferi enligt ett schema eller på distans på rörledningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nyanser av vattning vid olika perioder

Efter plantering behöver plantorna bara en liten mängd vatten - högst 3 liter per 1 m2 gurktillväxt . Vattning utförs med ett droppsystem - ett konstant fuktighetsläge bibehålls här. Under blomningen når vattningen 6 l / m2. Vid fruktning används mer vatten - upp till 12 l / m2 sängar. Ju större de bildade gurkorna blir, desto mer vatten kommer de att behöva, upp till maxmarkeringen: en gurka är 90% vatten.

En minskning av mängden vatten leder omedelbart till omogna gurkor, frukterna blir små, bittra och skrynkliga, de flesta kommer helt enkelt att brinna ut från värmen, eller så växter plantorna ut. Bevattningssystemet ändras inte, det är bara viktigt att se till att den relativa luftfuktigheten nära 100% inte har bildats i växthuset eller växthuset: överskottsfuktighet leder till uppkomsten av sjukdomar, till exempel skador på frukt av mögel eller svamp. Efter skörd behöver gurkplantor inte vattnas. Gurka är en årlig gröda, och efter slutet av mogningen av gurkor är det ingen idé att vattna dessa växter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kombination med toppdressing

Toppdressing av gurkor behövs för att få maximalt utbyte från varje kvadratmeter av sängarna . Minsta antal matningssessioner är minst fyra. Initial utfodring sker under den tredje bladfasen, när tvåbladiga plantor indikerar en tendens att nya löv bildas på plantorna. Kväve-, kalium- och fosfatgödselmedel appliceras i form av en svagt koncentrerad lösning - upp till 10 g per hink vatten. Organiskt - ko -gödsel och fågelspillning - späds ut 7 respektive 12 gånger. Träaska - högst 2 glas per hink vatten (10 L). De resulterande lösningarna hälls i 1,5-2 liter för varje växt efter normal vattning.

Urea späds inte mer än 15-20 gånger. Det är oacceptabelt att använda koncentrerad urin - vilket i sin tur kommer att bränna all tillväxt . Mineralgödsel appliceras i form av komplexa tillsatser: de innehåller både kaliumsalter och fosforhaltiga föreningar. Toppdressing utförs i regnet eller efter vattning. Det är inte tillåtet att hälla näringslösningar på torr jord: jorden måste vara tillräckligt fuktad . Efter den första utfodringen bör minst 15 dagar passera, eller bättre - 20: den minsta övermättnaden leder till en inte riktigt korrekt tillväxt och utveckling av vegetationen, och gurkskörden kan skifta i tid eller visa sig vara långt från dina förväntningar. Den andra toppdressingen kan innefatta ammoniumnitrat, utspädd i samma mängd av 10 g per hink vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Följande läkemedel används för att skydda mot sjukdomar:

  • kaliumpermanganat - tills en crimson nyans av lösningen erhålls;
  • urea - 10 g vattenfri urea per hink vatten;
  • jod - högst 15 droppar per hink vatten;
  • borsyra - upp till 3 g per hink.

Behandling med dessa föreningar - valfri, efter eget val - produceras var 15: e dag . De får inte hällas under roten, utan sprutas på blad och stjälkar. Bevattning av den ovanjordiska delen av gurkskottet utförs vid någon annan period än blomningsperioden: annars kommer du att tvätta bort pollen från blommorna, och pollinering, och därmed skörden, kommer inte att hända. Denna metod kallas bladmatning - kaliumpermanganat refererar till en kaliumkälla. Engångsbladmatning görs också med hjälp av mikronäringsämnen, till exempel ammoniumnitrat, superfosfat och kaliumsulfat. Alla ämnen blandas respektive - i doser om 5, 10 och 10 g per hink vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Möjliga problem

Mata inte under dagen när marktemperaturen sjunker till +16: i kall jord är vissa föreningar extremt svåra att assimilera. Vattna inte gurkorna mindre än en gång var 1 till 2 dagar. Torrt väder kommer att torka ut jorden, även när du har lossat den. Försumma inte mulching. Utgångsmaterialet kommer att vara de redan föråldrade gurka "topparna", som inte längre ger grödor, liksom eventuella rester från grönsaker, frukter, bär och till och med ogräs. Mulch hämmar avdunstning av fukt från jorden - i detta avseende liknar det effekten som uppnås genom att lossa sängarna. Använd inte kompost som inte har jäst på tre år (växtrester, avfall från människor, hundar och katter, kogödsel, kyckling och gåsavfall, urin etc.).

Den måste genomgå anaerob (luftlös) sönderdelning till önskat stadium - högmolekylärt organiskt material är extremt svårt att assimilera av växter; föreningarna måste genomgå uppdelning i enklare ämnen, inklusive lösta gaser. Överanvänd inte organisk gödsling: övermättad jord kommer att leda till att det inte växer något annat än ogräs på den . Frekvensen för att gödsla jorden med fast organiskt material är en gång om året, helst på hösten. Låt dig inte rivas med: det behövs ingen brutal kraft. Använd inte innehållet i en septiktank som gödningsmedel som innehåller rester av hushållskemikalier - tvättpulver, doftande tvål, schampo, tvättmedel.

De innehåller vanligtvis ammoniak, formaldehyd, silikater, flytande polymerer, klorinol och andra skadliga föreningar. De kan i sin tur komma in i växter och sedan med gurkor i kroppen.

Rekommenderad: