Plantera En Tall: Hur Man Planterar Den Korrekt På Platsen Och Kan Den Planteras Nära Huset? Är Det Bättre Att Plantera På Våren Eller Sommaren? Hur Ofta Ska Man Vattna Ett Tall Ef

Innehållsförteckning:

Video: Plantera En Tall: Hur Man Planterar Den Korrekt På Platsen Och Kan Den Planteras Nära Huset? Är Det Bättre Att Plantera På Våren Eller Sommaren? Hur Ofta Ska Man Vattna Ett Tall Ef

Video: Plantera En Tall: Hur Man Planterar Den Korrekt På Platsen Och Kan Den Planteras Nära Huset? Är Det Bättre Att Plantera På Våren Eller Sommaren? Hur Ofta Ska Man Vattna Ett Tall Ef
Video: Plantera din Häck Själv | Plantinavia Sverige 2024, April
Plantera En Tall: Hur Man Planterar Den Korrekt På Platsen Och Kan Den Planteras Nära Huset? Är Det Bättre Att Plantera På Våren Eller Sommaren? Hur Ofta Ska Man Vattna Ett Tall Ef
Plantera En Tall: Hur Man Planterar Den Korrekt På Platsen Och Kan Den Planteras Nära Huset? Är Det Bättre Att Plantera På Våren Eller Sommaren? Hur Ofta Ska Man Vattna Ett Tall Ef
Anonim

Tall är ett populärt trädgårdsträd i många moderna trädgårdstomter. Någon uppskattar det för sin hållbarhet, inte finickyness och skönhet, och någon - för den hälsosamma lukten av tallnålar, som kan bota många sjukdomar. Denna artikel kommer att diskutera reglerna för plantering av tall i en sommarstuga.

Typval

Idag finns det ett stort antal tallsorter, beroende på nålarnas egenskaper, fruktsort, maximal höjd och fördelningsområde. De mest populära sorterna kommer att beskrivas kortfattat nedan.

Skott tall . Det är vanligt i Europa och Asien. Medelhöjd - 40–45 m, diameter - upp till 1, 2 m. Yttre skyltar: rak stam, gråbrun bark, konformad (plantor) eller rund (vuxen) krona.

Bild
Bild

Sibirisk cederträ . Med andra ord, sibirisk ceder. Det finns i taiga, liksom i östra och västra Sibirien. Medelhöjd - upp till 25 m. Yttre skyltar: gråbrun rak stam, ett stort antal toppar, stora äggformade frukter upp till 12 cm långa.

Bild
Bild

Marsh pine . En vanlig sort i sydöstra Nordamerika. Den kännetecknas av sin höga höjd (upp till 50 m) och gulgröna nålar upp till 45 cm i längd.

Bild
Bild

Tall av Montezuma (vit tall) . Finns i västra Nordamerika och Guatemala och växer upp till 30 m i höjd. Ett särdrag hos denna sort anses vara en rundad krona, liksom nålar med en grågrön färg.

Bild
Bild

Krim tall . En av de sällsynta arterna, vanlig i Kaukasus och Krim. Den utmärks av sin höga höjd - upp till 45 m, en pyramidformad eller paraplyformad krona, samt bruna långa kottar upp till 10 cm.

Bild
Bild

Himalaya tall . Mest populär i Afghanistan och i den kinesiska provinsen Yunnan. Den berömda dekorativa typen av tall, den kännetecknas av en ganska hög höjd (upp till 50 m) och en sänkt typ av nålar.

Bild
Bild

Dags för avstigning

Erfarna trädgårdsmästare vet att det bara finns två bra perioder för att plantera tallar på marken: vår och höst. Om vi pratar om våren, så borde det vara exakt mitt i säsongen - april eller första halvan av maj. Om du bestämmer dig för att plantera tallar under höstsäsongen, bör du här föredra de varmare månaderna - september och oktober, när jorden ännu inte har hunnit svalna efter sommaren. Det är strängt förbjudet att plantera en tall under den aktiva tillväxtperioden - detta är den tid under vilken skottet kommer att gro och skogsfasen börjar. Faktum är att vid denna tidpunkt behöver groddarna en ökad mängd vatten, och själva planteringsprocessen leder till tillfällig uttorkning av rotsystemet.

Tidig höst anses vara en idealisk tid för att plantera tallplantor, vid denna tid saktar utvecklingen av alla växter ner och risken för skada på själva plantan under transplantation minskar. I vissa fall är det tillåtet att plantera en tall under vintersäsongen, men här rekommenderas att ge landningsplatsen ytterligare skydd mot vind och kyla. För detta används vanligtvis grangrenar eller spunbond. Molnigt väder med hög luftfuktighet är mer lämpligt för att plantera tallar - plantorna på dessa träd tolererar inte värme, hög temperatur och torr luft.

Därför bör tall inte planteras i slutet av maj och juni.

Bild
Bild

Att välja plats

Trädgårdsmästare vet att representanter för alla barrgrödor är krävande för planteringsplatsen. Det gäller både miljöförhållanden och mark, ett överflöd av solljus eller brist på vatten. Nedan listas de grundläggande förutsättningarna för att plantera tall i deras sommarstuga.

Jorden . Tallar kan växa fredligt i årtionden även på jordar som är fattiga på näringsämnen och gödningsmedel. Tallar har ett otroligt starkt rotsystem som gör att de framgångsrikt kan etablera sig i sandig och sandig lerjord. Behovet av plantering på en viss jord kan variera beroende på typen av tall. Till exempel, de flesta barrträd, tvärtom, gillar inte att växa i jord som är för rik på mineraler och naturligt gödningsmedel, vilket inte kan sägas om Medelhavet och amerikanska sorter.

Bild
Bild

Solljus . Mogna tallar har en positiv inställning till öppet utrymme och gott om solljus. Om vi talar om tallplantor, planteras de bäst på lite mörkare platser eller i halvskugga. Alltför intensiva solstrålar kommer att bromsa bildandet av nålar och dränera jorden nära trädet.

Det är därför trädgårdsmästare brukar plantera tallplantor från världens södra sida i förhållande till huset.

Bild
Bild

Plats relativt webbplatsen . När man planterar plantor nära huset gäller samma villkor som när man planterar alla andra träd - det ska vara ett måttligt öppet område bort från högspänningslinjer och vägar, samt skyddat från starka vindar. På dacha planteras tallar vanligtvis längs webbplatsens territorium för att markera gränserna för territoriet, i trädgårdstomter används tallar som en del av landskapet. I vanliga grönsaksodlingar planteras tallar framför jordytor med grönsaker som inte reagerar bra på direkt solljus och behöver skugga. Ofta finns mogna tallar på gårdarna i bostadshus, här utför de en rent dekorativ och hälsoförbättrande funktion-man tror att doften av nålar har en hälsoförbättrande effekt på kroppen.

Bild
Bild

Marknivå . Fukt och stillastående vatten har en dålig effekt på tallrotsystemet, vilket leder till rotröta och grenarnas död. Det är därför det inte rekommenderas att plantera tallar i hålor och diken, där vatten kommer att samlas.

Bild
Bild

Hur förbereder man marken?

Trots att barrträd inte är kräsna om jordtypen och kan komma överens i nästan vilken jord som helst, finns det en lista med rekommendationer, som måste följas vid beredning av jord för tall.

  • Gynnsamma förhållanden . Kom ihåg att tallar inte tål tunga och täta jordar genom vilka fukt eller syre inte passerar bra. Dessutom måste jorden för en gynnsam tillväxt av tallar ha en viss surhetsgrad - minst 4 enheter. För att behålla surhetsgraden rekommenderas att gödsla jorden med sågspån minst en gång om året (på hösten eller våren), förse den med surt naturligt gödningsmedel eller vattna det med lätt oxiderat vatten (3 tsk citronsyra i standard 10 -liter hink).
  • Substrat . För att skapa ett idealiskt underlag behöver du: nedfallna nålar, hög torv och jord (1: 2: 1). Dessutom är det lämpligt att tillsätta en handfull färskt sågspån (vanligtvis 80–90 gram) och trädgårdssvavel (högst 10 gram) till den resulterande blandningen.
  • Näringsämnen . För en full och hälsosam tillväxt behöver en tallplanta element som kväve (endast i små mängder), magnesium, kalium, kalcium, fosfor.
Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktion

För att ta reda på hur man korrekt planterar tallplantor har erfarna trädgårdsmästare sammanställt steg-för-steg-instruktioner med rekommendationer, tips och regler. Detaljerna i några av punkterna har eller kommer att diskuteras i andra rubriker.

  • Val av sittplats
  • Vi bestämmer jordtypen, liksom nivån på dess surhet

De vanligaste är bara 3 typer av jord: lera, lera och sandig (sandig lerjord). Lerjord är mycket plast - det är möjligt att göra halkfria hantverk av det som av plasticine, det är en tung och tät jord. Smutsiga jordar kan också bilda vissa föremål, men de kommer att smula och spricka.

Sandiga jordar kan inte formas till något föremål, de är lätta och smulas hela tiden.

Jordens surhet kan bestämmas av växterna som växer på en specifik del av jorden. Så, sorr, sedge, hästsvans, ljung, liljekonvalj kommer att växa på sur jord. På relativt neutral mark - quinoa, klöver, nässla.

  • Substratbildning
  • Förbereda en grop för att plantera en planta

Själva gropen för plantering av tall bör förberedas i förväg så att den kan planteras omedelbart efter köp av plantan. Gropens djup bör väljas beroende på den valda tallsorten, som regel är den från 0,7 till 1 meter. Den lägsta nivån är nödvändigtvis dränering (den kan bestå av sand, grus, expanderad lera, stenar eller brutet tegel) med ett lager på minst 20-25 cm. Nästa lager är svart jord, substrat eller en blandning av jord, torv eller kompost.

Bild
Bild

Val av plantor

Existera metoder för att erhålla tallplantor, såsom:

  • växa från frön hemma;
  • köpa i en specialiserad skogskammare;
  • gräva en planta i skogen.

Varje alternativ har sina egna fördelar och nackdelar. Till exempel kommer det att ta dig mycket tid (i sällsynta fall upp till 3 år) att arbeta med att odla tall från frön (säkerställa en behaglig temperatur, behagligt ljus och tillräcklig luft). Genom att köpa en planta från plantskolan kommer du att vara säker på dess exakta ålder, grenarnas hälsa och rotsystemet. Planter från skogen - här vet du inte den exakta åldern på trädet, dess maximala tillväxt och risken att skada rotsystemet när du gräver. Det är bättre att välja plantor med ett slutet rotsystem och en jordklump - detta kommer att göra det lättare för trädet att vänja sig vid den nya planteringsplatsen.

Bild
Bild

Landning

För en tallplanta är det bättre att gräva ett konformat hål. Efter förberedelse av dränering och substrat, placera plantan i ett hål och vattna väl, fyll sedan på med svart jord eller kvarvarande jord. När du somnar, se till att rotkragen är över marknivå . Efter en tid kommer den uppgrävda jorden att sätta sig under fukt, trädet kommer att jämnas med marken. En av de viktiga punkterna för att plantera ett tall är att bibehålla plantornas optimala avstånd från varandra.

För höga sorter är detta avstånd 4-5 meter, för dekorativa och underdimensionerade sorter - högst 2 meter.

Bild
Bild

Vattning

På den första planteringsdagen behöver du minst 2-3 hinkar vatten för att så att plantan rotar sig fullt ut.

  • Kompostering
  • Skuggning

Relevant vid plantering av en planta tidigt på våren, när det är stor chans att brännskador av en barrväxt av solens strålar.

Bild
Bild

Strumpeband

Ett måste-förfarande för höstsäsongen, liksom för norra regioner med hårda vintrar och riklig snö.

Bild
Bild

Vårdtips

Att ta hand om en ung tall kan inte kallas svårt eller utmattande - alla amatörer klarar det. Om vi reducerar alla vårdprocedurer till en lista kommer det att se ut ungefär så här:

  • toppdressing - krävs under själva planteringen och inom 2-3 år efter det;
  • regelbunden vattning - 1, 5–2 år före bildandet av ett fullvärdigt rotsystem;
  • lossning - för förebyggande ändamål fram till 2 års ålder;
  • mulching är ett obligatoriskt förfarande för nyplanterade tallplantor; kompostskiktet kan bestå av nedfallna nålar, löv, bark eller torv;
  • beskärning;
  • förebyggande behandling mot skadedjur;
  • beredning av tallplantor för övervintring.
Bild
Bild

Vattning

Vattning är det viktigaste förfarandet vid vård av alla växter. Utan tillräcklig mängd fukt blir tallnålarna gula, torkar ut eller faller av, vilket påverkar både trädets hälsa och dess utseende. Ett särdrag hos mogna tallar är förmågan att behålla fukt under lång tid i rötterna, liksom förmågan att förbli utan vatten under lång tid . Nålarna som faller till marken under trädets tillväxt bildar ett hållbart lager som perfekt leder luft och behåller fukt. För unga plantor bildas detta lager artificiellt genom mulching.

Många är intresserade av hur ofta de ska vattna. Fuktbehovet hos alla växter varierar beroende på deras ålder. Till exempel kommer nyplanterade tallar att behöva vattnas med minst 2-3 hinkar vatten varje vecka. För att förhindra att fukt stagnerar i växtens rötter bör ett dräneringsskikt av hög kvalitet tillhandahållas . För att vattna en tall, oavsett dess ålder, bör du välja kallt och sedimenterat vatten.

Kom ihåg att behålla en optimal surhetsgrad - den kan höjas med citronsyra eller ättika.

Bild
Bild

Toppdressing

Erfarna trädgårdsmästare tar bara tillvara vuxna tallar som en sista utväg - om de vill ge trädet ett mer presentabelt och vackert utseende. När det gäller unga tallplantor är det bästa gödningsmedlet här naturligt organiskt avfall eller kompost. För att en sådan blandning ska absorberas bättre av plantorna bör du lossa jorden nära stammen och bilda en grund rund grop runt tallarna. Blanda komposten i lika stora proportioner med den gamla jorden och vattnet . När du gräver ett hål, var mycket försiktig så att du inte skadar ditt träds rötter.

Bild
Bild

Beskärning

För dekorativa tallsorter kan beskärning utföras minst en gång var sjätte månad. Det används för att bilda en specifik form och krona, och kan också användas för att ta bort torkade eller smärtsamma grenar och nålar. Underhållsbeskärning bör göras varje vår . För proceduren, välj den vassaste trädgårdssaxen som har desinficerats i förväg med trädgårdslack eller kopparsulfat.

Bild
Bild

Sjukdomsskydd

Glöm inte att inspektera dina plantor i förebyggande syfte, några av tecknen och symtomen på de vanligaste sjukdomarna och skadedjuren kommer att beskrivas nedan.

Skadedjur inkluderar följande:

  • sågfluga - fallande av nålar, gulning av skott;
  • hermes - gulning av tallnålar, grenar och nålar är täckta med många vita (som om bomull) fläckar;
  • barkbagge - kan identifieras av den fallande barken.

Det är värt att uppmärksamma följande sjukdomar:

  • shyute - gulning och avlossning av tallnålar;
  • rost - gulning av trädgrenar, utseendet av gula bubblor på grenarna.

Viktig! Trädgårdsmästare bekämpar vanligtvis skadedjur genom att behandla tallar med insekticider. Vid sjukdom rekommenderas en flerstegs träbehandling med en Bordeaux -blandning.

Bild
Bild

Förberedelse för övervintring

Vinter, även för plantor planterade på våren, kan vara en prövning. Det är därför ytterligare skydd bör ges för dem - cirkeln nära stammen nära trädet är täckt med ett tjockt torvlager för att bibehålla den optimala temperaturnivån vid rotsystemet. Så att det unga trädet inte lider av solen på våren, rekommenderas att täcka tallplantorna med skuggnät.

Rekommenderad: