Hur Vattnar Jag Min Gräsmatta Efter Plantering? Hur Ofta Ska Man Vattna Gräsmattan På Våren Efter Plantering? Vattna Gräsmatta Efter Sådd Av Frön

Innehållsförteckning:

Video: Hur Vattnar Jag Min Gräsmatta Efter Plantering? Hur Ofta Ska Man Vattna Gräsmattan På Våren Efter Plantering? Vattna Gräsmatta Efter Sådd Av Frön

Video: Hur Vattnar Jag Min Gräsmatta Efter Plantering? Hur Ofta Ska Man Vattna Gräsmattan På Våren Efter Plantering? Vattna Gräsmatta Efter Sådd Av Frön
Video: Min sådd är gles! Vad gör jag? - 11 dagar efter sådd 2024, April
Hur Vattnar Jag Min Gräsmatta Efter Plantering? Hur Ofta Ska Man Vattna Gräsmattan På Våren Efter Plantering? Vattna Gräsmatta Efter Sådd Av Frön
Hur Vattnar Jag Min Gräsmatta Efter Plantering? Hur Ofta Ska Man Vattna Gräsmattan På Våren Efter Plantering? Vattna Gräsmatta Efter Sådd Av Frön
Anonim

Varje gräsmatsägare vill hålla sin gräsmatta frisk. Detta kräver dock många aktiviteter, varav det viktigaste är vattning. Bevattningen av den gröna mattan måste vara korrekt, annars skadar det vegetationen.

Bild
Bild

Bevattningstyper

Varje representant för floran behöver bevattning efter plantering, eftersom utan vatten kommer viktiga processer i vävnaderna inte att ske på rätt nivå. Det är nödvändigt att vattna gräsmattan efter plantering, annars kan du förvänta dig:

  • utseendet på torkade fläckar på en grön matta;
  • färgbyte av stjälkar;
  • vikning av stjälkarna;
  • otydlighet i gräsmattans utseende;
  • efter tryckning kommer gräset inte att räta ut.

Det finns två typer av gräsmattevattning

  • Manuell . Om gräsmattan, rullad eller sådd, ligger i ett litet område, eller om det inte är möjligt att installera ett automatiskt bevattningssystem, är manuell bevattning vägen ut ur situationen. I detta fall utförs vattning av den gröna gräsmattan med ett sprutmunstycke. Den senare är ansluten till en trädgårdsslang genom vilken vatten rinner från källan. Detta alternativ är mycket snabbare och bekvämare än att bevattna vegetation med vattenburkar och hinkar.
  • Automatisk vattning helt enkelt oersättlig om gräsmattans territorium är mer än 6 tunnland. Automatiseringen installeras redan innan du lägger eller sår gräsmatta, så alla dess element är säkert dolda.

Dessa bevattningssystem är vanligtvis utrustade med flera typer av sprinkler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattenkvalitet och temperatur

När du vattnar din gräsmatta bör du vara uppmärksam på vattnets kvalitet. Om en klorerad vätska flyter i vattentillförseln är det farligt att använda den för bevattning. Stora mängder klor kan döda växter. Därför kommer det att vara korrekt att vattna gräsmattan med sedimenterat vatten, och du kan också installera filter på bevattningssystemet.

Vätskan som vattnas med en rullad gräsmatta måste ha en temperatur på minst 10 grader över noll . I ett automatiskt bevattningssystem värms vatten upp till önskad temperatur medan det rinner genom rören. Om området bevattnas för hand är det bättre för vätskan att stå en stund. Kallt vatten i kombination med uppvärmd jord kan orsaka temperaturchocker vid växternas rötter.

Bild
Bild

Periodicitet

Att vattna parkens gräsmatta mycket ofta efter att gräset har lagts kan orsaka stillastående vatten, vilket vanligtvis leder till utvecklingen av svampsjukdomar. Denna regel gäller för tung och tät jord. I ett sådant område rekommenderas att utrusta ett dräneringssystem innan gräsmattan planteras. Det bästa alternativet för frekvensen av att vattna gräsmattan efter sådd av frön anses vara fraktionerad, liksom användningen av små portioner vatten. På lös mark orsakar riklig bevattning läckage av fukt och näringsläckage.

Antalet vattningar beror på ett antal punkter

  • Territorial landskap. Gräsmattorna som ligger på sluttningen kräver mer frekvent vattning än de som ligger i låglandet.
  • Jord och dess förmåga att hålla vatten.
  • Väder.
  • En typ av växande gräs som kan vara antingen fuktälskande eller torktolerant.
  • Säsong.

Under en torka är det värt att vattna gräsmattan dagligen. Om det är grumligt ute och omgivningstemperaturen inte sjunker under 15 grader Celsius, vattna det var 3-7 dagar. Utanför schemat utförs bevattning i slutet av klippning och befruktning.

Bild
Bild

Lycklig tid

Vattna din gräsmatta oftare på sommaren och våren än under den kallare säsongen. Den perfekta tiden på dagen för bevattning är morgon . Att vattna din gräsmatta mitt på dagen kan resultera i brännskador på växtligheten och onödigt slöseri med stora mängder vätska. Kvällsvattning för gräsmattan är oönskat. Anledningen är att greenerna kommer att förbli våta över natten, och detta kan orsaka utveckling av vissa sjukdomar. Efter lunch, vattna gräsmattan mellan 16.00 och 18.00.

Senkvällsbevattning är endast möjlig under en mycket varm sommar, när lufttemperaturen är mer än +40 grader under dagen och minst +28 grader Celsius på natten. Vätskan i den blötlagda jorden kommer att hindra vegetationen från att brinna.

Bild
Bild

Utrustning

Många har redan vägrat att vattna sina gräsmattor med en slang. En sådan händelse ökar inte bara vätskeförbrukningen, utan gör också bevattningen ojämn. Dessutom skadar eller tvättar en kraftig vattenstråle bort det översta lagret av jorden och bryter stammarna och växterna.

Det finns några av de mest praktiska moderna gräsmattningsmetoderna

  • Dropp . Detta praktiska och ekonomiska bevattningsalternativ används ofta av sommarboende. Det automatiska systemet inkluderar slangar, rör med ventiler, rengöringsfilter och en styrenhet.
  • Stänk Är en uppsättning utrustning som jämnt återfuktar hela området på den gröna gräsmattan. Sprinklern kännetecknas av imitation av naturlig nederbörd. Tack vare ett sådant bevattningssystem vattnas inte bara gräs och mark, utan också lövverket rensas från smuts och damm. Automatisk sprinkling är ansluten till ett vattenförsörjningssystem eller en behållare fylld med vätska och utrustad med rör, munstycken. Sprinkling kan vara både mobil och stationär.
  • Alv . Bevattningsmetoden i undergrunden är den dyraste och samtidigt effektiva. Systemets element är monterade på 20-30 cm djup. Denna bevattningsmetod anses vara det bästa alternativet för gräsmattor som ligger på sluttningar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Flera typer av sprinkler finns på marknaden idag

  • Oscillerande . Utrustningen ser ut som ett kort rör med hål. Den är idealisk för bevattningssystem med stora ytor.
  • Roterande . Denna typ av sprinkler sprutar vatten med ett roterande huvud. Med denna utrustning kan du alltid justera rotationsradien. Roterande sprinkler är universella, så de kan användas i områden av olika storlekar.
  • Solfjäderformad . Precis som i den tidigare versionen är denna sprinkler justerbar långdistansåtgärd. Sådan utrustning är praktisk att använda på en plan horisontell gräsmatta.
  • Det pulserande slänger ut vätska i en stråle . Normalt används dessa sprinkler i kombination med andra installationer. Denna typ av utrustning är lämplig för kompakta gräsmattor. En egenskap hos den pulserande sprinklern är möjligheten att ställa in bevattningsvinkeln, vilket bidrar till bevattning av hörnzoner på gräsmattan.
  • Mikro-sprinkler . Användningen av denna typ av utrustning anses vara den mest skonsamma. Vattnet tillförs genom ett munstycke i form av en mängd bäckar som inte skadar ens de svagaste grässtråna. Att installera mikrosprinkler anses vara det bästa alternativet för en gräsmatta med rabatter.

För att den automatiska bevattningen som installerats på platsen ska fungera i många år måste ägaren utföra några skötselåtgärder:

  • inspektera och rengör munstyckena;
  • ladda batteriet i tid;
  • bevara utrustning för vintern;
  • övervaka filterens status.

Korrekt vattning är en garanti för en fräsch och vacker grön gräsmatta. Vid felaktig bevattning eller fullständig frånvaro kan den gröna gräsmattan dö. För att spara vatten och din egen tid är det bättre att installera ett automatiskt bevattningssystem.

Rekommenderad: