När Ska Man Spraya Potatis Till Colorado -potatisbaggen? Är Det Bättre Att Bearbeta På Morgonen Eller På Kvällen? Kan Du Pickla När Du Blommar?

Innehållsförteckning:

Video: När Ska Man Spraya Potatis Till Colorado -potatisbaggen? Är Det Bättre Att Bearbeta På Morgonen Eller På Kvällen? Kan Du Pickla När Du Blommar?

Video: När Ska Man Spraya Potatis Till Colorado -potatisbaggen? Är Det Bättre Att Bearbeta På Morgonen Eller På Kvällen? Kan Du Pickla När Du Blommar?
Video: Organic Pill Bug Control - Potato Trap! 2024, April
När Ska Man Spraya Potatis Till Colorado -potatisbaggen? Är Det Bättre Att Bearbeta På Morgonen Eller På Kvällen? Kan Du Pickla När Du Blommar?
När Ska Man Spraya Potatis Till Colorado -potatisbaggen? Är Det Bättre Att Bearbeta På Morgonen Eller På Kvällen? Kan Du Pickla När Du Blommar?
Anonim

Många nybörjare och trädgårdsmästare med potatisodling har en fråga, när är den bästa tiden att spraya den från Colorado -potatisbaggen. Och det viktigaste är om det är möjligt att bearbeta potatis under blomningen, och om bearbetningen beror på sorten. Det är mycket viktigt att känna till dessa och några andra nyanser för att få en bra skörd och inte skada växterna, liksom de nyttiga insekter som pollinerar dem.

Bild
Bild

Är det bättre att behandla på morgonen eller på kvällen?

Många tror att tiden på dagen för bearbetningsanläggningar inte är så viktig. Men denna åsikt är mycket felaktig. Experter är överens om att det är nödvändigt att spraya potatis från Colorado -potatisbaggen på morgonen till klockan 10 på morgonen . Om vi pratar om kvällen, kan sprutproceduren utföras efter 17 timmar.

Tiden för bearbetning av potatis beror också på väderförhållanden och lufttemperatur . Det är mycket viktigt att det inte finns någon stark vind och att det inte finns dagg på topparna och stjälkarna. Och naturligtvis bör du inte hantera bearbetning i regn eller i grumligt väder. Dessutom, i grumligt väder, lever skalbaggar väldigt ofta på marken, vilket innebär att det inte kommer att fungera att etsa dem alla.

Vid sprutning av växter är det mycket viktigt att agera enligt instruktionerna för det valda preparatet, samt följa alla nödvändiga försiktighetsåtgärder . Inklusive är det absolut nödvändigt att arbeta i mask och handskar och, om möjligt, i skyddskläder eller i en som du inte skulle ha något emot att slänga efter att ha betat en skalbagge. Efter bearbetning av potatis är det mycket viktigt att tvätta händerna noggrant och duscha, eftersom botemedel mot Colorado -potatisbaggen är ganska giftiga för människokroppen kan de lätt orsaka allergier.

Potatis måste vanligtvis bearbetas flera gånger, eftersom glupska skalbaggar kan kläckas i flera generationer på bara en skörd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kan det bearbetas under blomningen?

Under blomningen av potatis rekommenderar många experter att samla skalbaggar mekaniskt, det vill säga manuellt, eftersom olika kemiska insekticider kan påverka den framtida skörden negativt. Ärligt talat kan du inte plaska. Det är i alla fall mycket oönskat.

Men om det finns många skalbaggar, rekommenderas det att välja preparat som är mindre giftiga för växter. Till exempel, det kan vara "Fitoverm" eller "Akarin" - dessa medel har en destruktiv effekt på larverna av Colorado -potatisbaggen . Det är möjligt att spraya växter med dessa produkter med minimal skada.

Bild
Bild

Det rekommenderas inte att förgifta skalbaggar under blomningen också av den anledningen att den aktiva bildningen av framtida knölar sker just nu . Kemikalier kan ha en negativ effekt inte bara på växterna själva, utan också på nyttiga insekter som flyger för att pollinera potatisblommor. Misslyckad bearbetning kan allvarligt "skära ner" grödan.

Den rekommenderade tiden för användning av speciella preparat är omedelbart efter att blommorna har vissnat . Sprutning rekommenderas tidigast 2 veckor senare.

Men om kemikalier är kontraindicerade i blommande potatis, betyder det inte att andra åtgärder inte kan vidtas, liksom förebyggande åtgärder för att bekämpa den irriterande Colorado -potatisbaggen. Många växter, inklusive lök, är naturliga fiender till Colorado -potatisbaggen. Denna skadedjur tolererar inte lukten av lök. Som ett resultat planterar experter ofta lök, vitlök och calendula mellan potatisraderna . Således behöver du inte oroa dig för skörden under blomningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sprutning enligt sorten

Beroende på typ av potatis och den valda beredningen kan bearbetningstiden vanligtvis variera. Oftast anges denna punkt i instruktionerna för ett visst verktyg. Till exempel, vissa preparat rekommenderas att användas en vecka före skörd . Beroende på typ av potatis bör den också sprutas 1 till 3 gånger, och ibland mer, under en säsong.

Det ska noteras att modern genteknik har inte stått stilla på länge . Forskare har utvecklat moderna, och viktigast av allt, säkra sorter av potatis, i vilka speciella gener har införts som skrämmer bort Colorado -potatisbaggen. Under de senaste åren har det dock förekommit fall av skalbaggar som blivit mindre mottagliga för sådana sorter, men i rättvisans namn är det värt ett försök.

Det finns också beprövade avelsorter av potatis med hård topp . Skalbaggar angriper inte sådana toppar; det är helt oattraktivt för dem i smak.

Bild
Bild

Oavsett sort kan du spraya potatis när som helst med hjälp av folkmedicin . För dessa ändamål är hemlagade infusioner och avkok från medicinska växter bäst lämpade. Till exempel en infusion av malört, celandine, en infusion av vitlök eller ett avkok av maskros. Dessa medel är helt säkra för potatis i alla stadier av deras tillväxt, men absolut destruktiva för skalbaggen. Sådana medel är också helt giftfria för människor.

Slutresultatet för att bli av med skalbaggen beror på om behandlingen utförs korrekt, liksom direkt på mängden Colorado -potatisbagge i sig . Om vi pratar om kemikalier dödar de nästan alltid alla insekter.

Ofta krävs upprepade behandlingar för att befästa effekten. Men folkmedicin med ett stort antal individer hjälper kanske inte första gången, och nya behandlingar måste utföras med bara några dagars mellanrum.

Bild
Bild

För att sammanfatta kan vi säga att det bästa skyddet mot Colorado -potatisbaggen är bra förebyggande . När du väljer mellan kemikalier eller folkmedicin med en riklig mängd skalbagge rekommenderas det att föredra folkläkemedel. Eftersom kemikalier, särskilt de som används under blomningen, ofta inte helt avlägsnas från växterna och kan överföras till knölarna.

Rekommenderad: