Karga Blommor På Gurkor (20 Bilder): Vad Ska Man Göra I Ett Växthus Och öppet Fält Så Att Det Blir äggstockar? Varför Finns Det Mycket Karga Blommor När Gurkor Blommar? Vilka Folkm

Innehållsförteckning:

Video: Karga Blommor På Gurkor (20 Bilder): Vad Ska Man Göra I Ett Växthus Och öppet Fält Så Att Det Blir äggstockar? Varför Finns Det Mycket Karga Blommor När Gurkor Blommar? Vilka Folkm

Video: Karga Blommor På Gurkor (20 Bilder): Vad Ska Man Göra I Ett Växthus Och öppet Fält Så Att Det Blir äggstockar? Varför Finns Det Mycket Karga Blommor När Gurkor Blommar? Vilka Folkm
Video: Gurka från sådd till skörd – Del 3: Skörd 2024, April
Karga Blommor På Gurkor (20 Bilder): Vad Ska Man Göra I Ett Växthus Och öppet Fält Så Att Det Blir äggstockar? Varför Finns Det Mycket Karga Blommor När Gurkor Blommar? Vilka Folkm
Karga Blommor På Gurkor (20 Bilder): Vad Ska Man Göra I Ett Växthus Och öppet Fält Så Att Det Blir äggstockar? Varför Finns Det Mycket Karga Blommor När Gurkor Blommar? Vilka Folkm
Anonim

Om gurkorna blommar rejält, men de bildar små äggstockar, behöver du inte förvänta dig en bra skörd. De flesta blommorna blir karga blommor. De bär inte frukt; efter blomningen dör de. Sådana halvgurkor kan endast bildas på bi-pollinerade sorter. Och detta är långt ifrån allt som finns att veta om karaktären hos karga blommor och kampen mot denna diagnos.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ser karga blommor ut?

Alla varianter av gurkor - och det är värt att börja med detta - är indelade i två stora grupper . Den första representeras av självpollinerade hybrider. Sådana växter behöver inte pollinerande insekter. Självpollinerade gurkor kan odlas både utomhus och i ett växthus. En annan grupp är bi-pollinerade sorter, det vill säga bin och humlor kommer att fungera som pollinatorer. Det är bättre att odla dessa sorter utomhus.

Karga blommor finns bara på den andra typen av gurkor. Hon- och hanblommor växer på dem, det är hanblommorna som blir karga blommor, på vilka äggstockarna inte bildas. De kommer att blekna och falla av sig själva efter några dagar. Äggstockarna visas uteslutande på kvinnliga blommor. Hanarna borde uppenbarligen pollinera honorna.

Om det finns många karga blommor på växten kan de inte klippas av, eftersom pollinering i detta fall är helt uteslutet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Självpollinerade hybrider har bara honblommor, så det är inga problem. Helst ska det vara så här: ungefär lika många kvinnliga och manliga blommor dyker upp på staketet. Om karga blommor dominerar, förvänta dig pollineringsproblem.

Hur man skiljer mellan blommor: honan underifrån kommer att ha en avlång förtjockning, moderplantan, detta är grunden för en gurka … Hanblommor har inte en sådan förtjockning, de består bara av en stjälk. Fruktens stammblommor kallas karga blommor, eftersom de inte har en drottningcell. Faktum är att karga blommor också behövs, men i minimala mängder. Men om det finns många av dem måste du snabbt ta reda på vad som orsakade detta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Möjliga orsaker till utseendet

Det kan finnas flera orsaker, och var och en är trolig, eller det kan finnas en slump av flera faktorer.

Varför finns det ingen äggstock på gurkor

  • Fröer av dålig kvalitet … Med frö som kan kallas ett äktenskap är det svårt att förvänta sig en bra skörd. Men omklassificering är vanligare bland overifierade säljare - slumpmässiga människor på marknaden eller i en butik vars rykte är lite känt. Om du planerar att plantera dina egna frön måste du vara uppmärksam på deras ålder. För sådd är de som ligger 3-4 år efter uppsamling lämpliga. Naturligtvis används tvååringar också, men här är de ofta med tomma blommor. Men gamla frön kommer att ge mycket kvinnliga blommor, och detta garanterar nästan en utmärkt skörd.
  • Brist på ljus . Gurkan anses vara en ljusälskande kultur, som, när det saknas ljus, kommer att reagera med att bara ett stort antal karga blommor bildas på den. Både i växthuset och i det öppna fältet kan ett sådant problem uppstå. Ett upplyst område, stängt från drag och vind, är den optimala lösningen. Du måste också observera planteringsintervallet så att gurkorna inte skuggar varandra.
  • Trasigt vattningsschema . Om markfuktigheten inte är helt korrekt kommer gurkor definitivt att lida. Ja, växten älskar fukt, men inte på ett sådant sätt att den organiserar en stormig översvämning för den. Gurkor ska vattnas med sedimenterat varmt vatten, bevattnas - i speciella spår. I svala, molniga dagar minskar vattningen. Droppbevattningssystem är inte heller överflödiga. Och se till att lossa marken mellan buskarna.
  • Värmebölja . Värme och sol för gurkor är naturligtvis nödvändigt, men också med måtta. Vid höga temperaturer under filmen, under polykarbonatet, kommer gurkorna att vara obekväma, vilket också är fyllt med tomma blommor. Om temperaturen överstiger 28 grader blir pollen i hanblommorna sterila, oförmögna att befruktas. Därför måste växthus öppnas på varma dagar (men utan att skapa utkast). Vattenmängderna ökar också under bevattning, samtidigt som luftens och jordens fuktighet kontrolleras. Dessutom bör jorden mulas med humus, kompost och hö. Och för att gurkorna inte ska brinna måste de vattnas tidigt på morgonen eller efter solnedgången.
  • Kallt, dåligt väder . Återigen växer gurkor dåligt och blommar dåligt om värme och sol saknas. Det finns många karga blommor under en sådan säsong, greenerna kommer att sätta extremt långsamt, avkastningen blir låg. Därför rekommenderas att så plantor inte bara i öppna sängar, utan också i skydd. Och i växthus skulle det vara bra att tänka på ytterligare uppvärmning. Det är också viktigt att skilja mellan zonindelade sorter, vars spiring av plantor kommer att förutspås vara hög i en viss region. Om temperaturen blir låg bör vattningen minskas.
  • Densitet av planteringar … Gurkor kommer inte att gilla det under trånga förhållanden, faktiskt kommer inte en enda sort att tolerera detta. Om gurkorna växer i ett skydd bör de bindas upp med en spaljemetod. Vid plantering kommer sortens specificitet, klättringskapacitet samt uppfödares råd att beaktas. Det bör inte vara mer än 3-4 plantor per kvadrat.
  • Brott mot utfodringssystemet . Det är lätt att överfodra gurkor. Du kan bestämma övermatning med kvävegödsel genom en kontinuerlig grön massa, överdriven - det kommer att bli många stjälkar, piskor och löv, men det är lite blomning. Därför är det nödvändigt att noggrant ta hänsyn till och följa matningsschemat, exklusive spontanitet. Och samma kväve kan införas först före blomningen.

Det finns många anledningar, men för varje - det finns en lösning, ett handlingsschema. Säsongen, när vädret är dåligt och sorterna inte är de mest framgångsrika, kommer inte nödvändigtvis att misslyckas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Behöver jag klippa av?

Som redan nämnts kan du inte plocka av karga blommor, de producerar fortfarande pollen. Bara de som är avsevärt deformerade och försvagade ger ingen mening, och nu kan du bli av med dem. Om du tar bort normalt utvecklade växter kommer detta att leda till motsatt effekt: efter borttagning dyker nya och nya karga blommor upp. Men korrekt klämning hjälper till att minska mängden.

Manliga blommor är vanligtvis rikligt specifikt på huvudstammen. Och om det är för många av dem behöver du bara nypa toppen av huvudet för att stimulera tillväxten av sidoskott. Det är på dem som frukterna ska bildas efter det. Men den här metoden är inte lämplig för alla sorter, om det finns många kvinnliga blommor på huvudstammen bör de inte klämmas. Men du måste titta bakom sidoskotten, de måste tas bort efter tre blad.

Att eliminera problemet, om bara att riva av de karga blommorna själva är en dålig sak, kommer du inte att kunna ta bort det.

Bild
Bild

Läkemedel för behandling

Det finns naturligtvis relativt universella verktyg för att lösa problemet. De appliceras strikt enligt instruktionerna, ska snabbt hjälpa till i kampen mot karga blommor . Till exempel är läkemedlet "Bud" ett komplex av element som ger växten tillräcklig näring. Det finns en stimulering av fruktbildning, avkastningen ökar faktiskt. 10 g av produkten löses i 10 1 vatten. Och kulturen måste bearbetas strikt under den spirande perioden, men det är möjligt både i början av blomningen och vid tidpunkten för bildandet av äggstockar.

Och det anses också vara en bra tillväxtstimulant som hjälper till att minska mängden ödemark och rätta till situationen. " Äggstock ". Biostimulatorn kommer att kompensera för bristen på markfoder. Växten måste sprutas två gånger: i början av blomningen och på topp.

Båda de beskrivna preparaten är säkra både för människor, det vill säga slutkonsumenten av en naturprodukt och för bin som pollinerar den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Folkmedicin

Så kallade folkrecept kan också konkurrera med speciella förberedelser.

Mjölk med jod

Jod är ett kraftfullt botemedel, på inget sätt kan du överdriva det .… Många trädgårdsmästare och trädgårdsmästare vet hur det sparar från mjöldagg och skadedjur. Men han är också en bra hjälpare i spirande process, liksom fruktsättning. Och han kommer att visa sin bästa effekt tillsammans med mjölk. Du måste tillsätta 30 droppar jod, 1 liter mjölk, 2 matskedar flytande tvål till 10 liter vatten. Allt detta blandas, växten sprutas för närvarande utseendet på 3-4 äkta blad. Sprutning ska göras ungefär en och en halv vecka. Om det beslutas att inte blanda jod med mjölk måste det spädas med 1 droppe per 1 liter vatten.

Bild
Bild

Borsyra

Också ett ganska välkänt (och inte förgäves) verktyg för bildning av äggstockar. Det hjälper också till att öka motståndskraften mot sjukdomar, att bilda den nödvändiga immuniteten för växten, till exempel, vilket sparar motstånd mot negativa väderförhållanden. För att utföra bladmatning måste du späda 1 g pulver i 1 liter vatten. Sprutning utförs från alla sidor på blommor och blad.

Bild
Bild

Soda

Bland de populära fonderna utmärks också en läsklösning, vilket görs enligt följande: 2 matskedar bakpulver späds i 1 liter vatten, vattnas tills de blommar vid roten med beräkningen av 1 glas per 1 prov. Och igen måste du göra detta innan du blommar.

Bild
Bild

Bröd med jod

Syftet med att använda denna infusion är att hålla topparna gröna längre, och också att övervinna phytophthora. Men det viktigaste är att bröd med jod ökar produktivitetsindikatorerna . Du måste ta ett strimlat bröd, blötlägg det i en hink med vatten. Sedan skickas en hel flaska jod dit. Allt detta måste infunderas hela natten. På morgonen måste infusionen filtreras, hällas sedan i glasflaskor och sedan skickas till en ganska kall plats under hela säsongen. En liter av den resulterande produkten späds ut i 10 liter vatten, gurkor sprutas var 14: e dag.

Bild
Bild

Aska

Den är rik på värdefulla mikroelement, näringskomponenter som är avgörande för normal tillväxt av gurkor. Askinfusionen bereds enligt följande: häll 1 glas aska med varmt vatten, låt stå i 24 timmar. Sedan filtreras det, plantorna sprutas. Detta kommer att göra gurkorna mer stresståliga. Antalet äggstockar bör öka.

Alla dessa åtgärder är mycket populära, de hjälper verkligen till att bli av med ödemarken, det har bevisats med tiden.

Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

Men vad man ska göra för att problemet inte ska uppstå i princip, och att plantorna måste besprutas med något, är att hantera förebyggande av "patologi". Och även här finns det gott om alternativ.

I växthuset

Det börjar fortfarande med fröberedningsprocessen, färska frön, som redan nämnts, används inte. Du kan också utföra uppvärmning före utsäde: de hålls vid en temperatur på 60 grader (eller något mindre), i 2 eller till och med 3 timmar. De gör detta både i vatten och i luften. Till exempel är det bekvämt att värma upp fröna i en termos: vattnet värmdes, det hälldes i termosen, fröna kastades, allt stängdes. Ett par timmar gick, de tvättades i kallt vatten och skickades för att gro på en våt trasa.

Viktig! Gurkan behåller sin grokapacitet i upp till 8 år, men gurkor anses vara de bästa, lovande i 3-5 år. Förresten, i tvååriga frön dör den orsakande agenten för den farliga gurkamosaiken absolut.

Nästa åtgärd är bekväma förhållanden i växthuset, eftersom bara en ung växt kan påverkas . Även om du torkar ut jorden en kort stund, sänka temperaturen, minska belysningen, växten kan, om den inte dör, bli svag. Men allt detta kan undvikas.

Bild
Bild

Naturligtvis bör det finnas tillräckligt med näringsämnen i jorden, därför krävs toppdressing. De behövs så att just de kvinnliga blommorna dyker upp. Men övermatning i växthuset är också farligt, eftersom växten reagerar extremt negativt på det, det blir helt enkelt mycket gröna blad.

I det öppna fältet

Om grödan växer utomhus behöver du inte plantera plantorna nära varandra. Lämna minst 0,4 m mellan intilliggande buskar … Det bör komma ihåg att kulturen släpper slingor. Om planteringen är för tjock blir det svårare att hantera karga blommor. Därefter måste du vara uppmärksam på jordbruksteknik: tidig vattning, toppdressing, lossning är vinn-vinn-sätt att förhindra karga blommor. Återigen måste du vara kräsen med planteringsmaterialet - blötläggning och groning av frön bör inte ignoreras. Och om väderförhållandena i regionen är långt ifrån optimala, är det bättre att använda plantmetoden. Och självpollinerade sorter kommer säkert att vara det säkrare valet.

Gurkor odlas även på balkongen, och där klarar de att klara de nödvändiga förhållandena, och matar och sprutar i tid. Allt är verkligt, och om du följer varje punkt i rekommendationerna (ja, eller nästan var och en), kommer problemet med utseendet på karga blommor att gå förbi.

Rekommenderad: