Torktumlare För Kläder: Värmepumpstork Och Andra Typer, Arbetsprincip, Dimensioner, Fördelar Och Nackdelar. Hur Väljer Man Ett Hushåll Eller En Professionell Modell För Ditt Hem?

Innehållsförteckning:

Video: Torktumlare För Kläder: Värmepumpstork Och Andra Typer, Arbetsprincip, Dimensioner, Fördelar Och Nackdelar. Hur Väljer Man Ett Hushåll Eller En Professionell Modell För Ditt Hem?

Video: Torktumlare För Kläder: Värmepumpstork Och Andra Typer, Arbetsprincip, Dimensioner, Fördelar Och Nackdelar. Hur Väljer Man Ett Hushåll Eller En Professionell Modell För Ditt Hem?
Video: Heat Pump Tumble Dryers - Are they Worth It Or Best To Avoid? 2024, Maj
Torktumlare För Kläder: Värmepumpstork Och Andra Typer, Arbetsprincip, Dimensioner, Fördelar Och Nackdelar. Hur Väljer Man Ett Hushåll Eller En Professionell Modell För Ditt Hem?
Torktumlare För Kläder: Värmepumpstork Och Andra Typer, Arbetsprincip, Dimensioner, Fördelar Och Nackdelar. Hur Väljer Man Ett Hushåll Eller En Professionell Modell För Ditt Hem?
Anonim

Torktumlare kan ta över en av de viktigaste hushållssysslorna. Men du måste noga överväga deras huvudsakliga egenskaper och lyssna på råd från experter. Det är lika viktigt att uppmärksamma de grundläggande driftsreglerna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Karakteristisk

En torktumlare av hög kvalitet har både fördelar och nackdelar. Den viktigaste av fördelarna är att det kommer att frigöra ganska mycket tid. Dessutom finns det inget behov av att hänga ut linne på balkongen, se hela tiden till att det är i ordning. Även vanliga moderna torktumlare fungerar bra överlag och sparar mycket tid och ansträngning för ägaren. Men man måste förstå att kvaliteten på sådan utrustning kan vara tvetydig.

Det finns kombinerade modeller (torkning och tvätt), och även med en strykfunktion. Naturligtvis i denna teknik den totala kapaciteten kommer att vara högre än konventionella torktumlare, även med en utmärkt energieffektivitetsklass . Vissa användare noterar att endast sängkläder och liknande underkläder kan torkas i vissa modeller. De kommer att förstöra vanliga ytterkläder, ibland smälter knapparna . Torkutrustningens dimensioner (dimensioner) förtjänar särskild uppmärksamhet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan ofta hitta referenser till det faktum att höjden, bredden och jämna vikten för en sådan produkt inte tillåter att den används fullt ut. Detta gäller dock mer för torkugnar. Mindre utrustning av samma slag produceras aktivt av industrin. Och, som praktiken visar, dess kapacitet är ganska tillräcklig för den överväldigande majoriteten av människor. Strukturer med ett djup på 50 cm passar perfekt in i ett provensalskt badrum eller i ett kök designat i en oklanderlig modern stil.

Där det finns väldigt lite ledigt utrymme är det meningsfullt att installera en låg grund modifikation. Sådana enheter, om de är utformade så bra som möjligt, kan göra sitt bästa. Minskningen av övergripande dimensioner återspeglas praktiskt taget inte i prestanda och funktionalitet.

Det viktigaste är att ta hänsyn till strömförbrukningen och temperaturen vid vilken torkning sker. Om dessa parametrar väljs korrekt, är 80% av framgången redan garanterad.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Låt oss överväga flera typer av sådan utrustning.

Ventilation

Slutsatsen är det luften som kommer utifrån värms upp till en viss temperatur . Det väljs och ställs av konstruktörerna själva; möjligheterna att reglera uppvärmningen är relativt små här. Den uppvärmda luften absorberar överflödig fukt, sedan går de fuktiga luftmassorna ut.

Sådana enheter är stora i storlek, det är omöjligt att bygga dem under diskbänken.

Bild
Bild

Kondenserande

Denna typ av torkningsteknik används mycket oftare än andra modeller . En speciell trumma används för att torka tvätten. Initialt tillförs uppvärmd luft till den. Efter att ha blivit mättad med fukt flyttar den till värmeväxlaren, där temperaturen är lägre än i arbetskammaren. Som ett resultat kondenseras vattnet och släpps sedan ut genom kanalerna från ingenjörerna.

Bild
Bild

Med värmepump

En sådan enhet förbrukar relativt lite el. Men dess initiala kostnad är ganska hög. Ett noggrant utvalt värmemedium cirkulerar inuti maskinen … Ungefär samma uppvärmningsmetod används i luftkonditioneringsapparater och kylenheter. Fukt från luften tas bort av förångaren, och sedan återanvänds samma volym luftmassor många gånger, vilket garanterar ett utmärkt resultat.

Bild
Bild

Typer

Torktumlare kan vara hushåll och professionella.

Hushåll

För ett hus med ett litet område eller för installation i ett badrum i en liten lägenhet, är det lämpligt att köpa väggtorkutrustning . Men användningen hemma kompliceras av det faktum att inte alla väggar är lämpliga för fastsättning. Du behöver solida fundament som tål en betydande belastning. I det här fallet kommer det att vara nödvändigt att tänka på den estetiska effekten av ett sådant fäste, liksom på det faktum att det på rätt plats inte finns några hinder för normal rörelse. Några av modellerna kan också användas som tvättmaskin.

Det är sant att den hängande strukturen hos en torktumlare är sällsynt . Det är för stort och tungt för att kunna sätta en sådan enhet även på en vanlig huvudvägg. Det är absolut nödvändigt att du behöver en särskilt stark och stabil bas, som inte är tillgänglig överallt. Enligt metoden för att ladda linne skiljer sig modeller med front och vertikal lastning.

Det andra alternativet är bra för små badrum och till och med tvättstugor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Professionell

Att torka kläder är nödvändigt inte bara i privata hem. Samma behov upplevs av stora ateljéer, tvättstugor, hotell, vandrarhem och många andra organisationer. Trumman i en professionell torktumlare är utformad på samma sätt som trumman i en tvättmaskin. Varm luft blåses in medan den vrids. Därför, inom 1 cykel, utförs torkning till den tilldelade fuktnivån.

Minitvättar använder torktumlare med en last på 7 till 12 kg. Kommersiell tvätt köper vanligtvis produkter med en lastnivå på 12 till 50 kg. Och en tvätt i industriell kvalitet behöver utrustning som klarar 50 till 350 kg tvätt i taget. Luftfuktigheten kan minskas från 50-70 till 0-10%, beroende på:

  • inställningar;
  • egenskaper hos en viss modell;
  • funktioner i det torkade linnet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Med speciell datorstyrning kan du ställa in:

  • total varaktighet av arbetscykler;
  • temperatur;
  • andra erforderliga parametrar.

Dörrar på professionella torktumlare är ofta har inget lås … Det finns ingen blockeringsfunktion. Luckan stängs med en speciell magnetisk anordning. Det är möjligt att öppna luckan även under drift, men detta rekommenderas inte av säkerhetsskäl . Det finns olika modeller, inklusive de som är utrustade med en back.

I de mest komplexa modifieringarna finns alternativet vattenrensning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktionsprincip

En elektrisk torktumlare finns i ett stort antal hem. Men många har för lite koll på hur det fungerar. Och här beror allt på funktionerna i själva enheten. Torkskåp värmer luften, som sedan matas till hyllorna. Den rör vid tvätten och absorberar och suger in överflödig fukt.

Obligatoriskt i ett sådant system en fläkt används: utan det är det omöjligt att ta bort avgaserna, fuktat luftflöde utanför. Trumman ser mer ut som en vanlig tvättmaskin. Det fungerar på exakt samma sätt, med den enda ändringen att vatten inte kommer in i trumman, utan tas bort från det på alla möjliga sätt. Rotationen av den tvättade tvätten hjälper till att torka den så snabbt som möjligt . Den snurrande trumman tillåter dock inte att bilen är tyst, och tekniska lösningar mildrar i bästa fall denna nackdel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men utvecklarna anser inte att en sådan teknik är gränsen för vad som är möjligt, de försöker ständigt förbättra den . Resultatet är en automatisk torktumlare. Många av dessa modeller styrs på distans med en speciell fjärrkontroll. Därför visar det sig vara enkelt och enkelt att använda dem. Belysning av arbetsområdet kan tillhandahållas, vilket gör det lättare att kontrollera torkningsförloppet.

Produkter från avancerade företag kan inte bara ta bort fukt, som många användare tror. I många moderna modeller, inklusive de som fungerar i luftkonditioneringsläge, kan doft läggas till tvätten. Så, Miele har utformat det för att sättas in i luddfiltret . Fördelningen av doften kommer att vara enhetlig i alla fall. Koncentrationen och intensiteten av doften kan justeras genom att helt enkelt vrida flaskan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland finns det modeller med tidsinställd drift . I detta fall beror valet av behandlingens längd och dess början helt på personens vilja. Utåt är formuleringen vacker: du kan helt styra arbetets framsteg utan att förlita dig på maskinernas kapacitet. Men i praktiken är noggrannheten hos sådan torkning och dess effektivitet vanligtvis låg. Det är mycket troligt att tvätten kommer att övertorkas eller kräva en andra behandling.

Situationen är annorlunda i system som reagerar på kvarvarande fukt. Användare behöver bara välja vilken nivå de vill ställa in bilen. Allt annat kommer att göras genom dess elektromekaniska "fyllning": sensorer och styrelektronik. Så snart de nödvändiga indikatorerna uppnås utesluts arbetsstopp, övertorkning och otillräcklig torrhet. I vissa bilar ett arbetssätt tillhandahålls för typen av tyg … Med det här alternativet kan du flexibelt ta hänsyn till egenskaperna hos ett visst linne.

Bild
Bild

Ganska stor marknadsandel upptas av torktumlare med baksida . Åsikterna är olika om denna funktion. Vissa tror att det bara är en marknadsföring knep. Andra hävdar att i reverseringsapparaten är vidhäftning av saker till ytan och blåsning av luft utesluten.

När det gäller backventilen används den i tvättmaskiner … Denna enhet, ibland även kallad antihävert, stör störningen av smutsigt vatten från avloppet. därför situationen är utesluten när rent och redan torkat linne smutsas igen.

Oftast är backventiler gjorda av plast. De är fästa på avloppsslangarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland kan du höra om torktumlare utan att rinna ut i avloppet . Naturligtvis är det inte tvätt- och torkningsenheter, utan rent torkningsenheter. De kräver inte anslutning till kommunikation med en vattenförsörjning. En konstruktiv lösning hittades för länge sedan, och den är ganska elegant - en tank för en vätska med en viss form.

Praktiken visar att maskiner utan tömning kan fungera stabilt i många år. Det är enkelt att ta bort tanken och sätta tillbaka den.

För din information: det finns många modeller där avlopp och ackumulativ dränering av vätska kombineras. Avancerade enheter låter dig ibland använda varmluftsläget. Det realiseras tack vare en speciell värmepump (värmepump).

Sådana system är mer ekonomiska än kondensatorteknik . Marknadsvärdet för sådana modeller är dock något högre. När pumpen pumpar in delar varm luft i torktumlaren påskyndar detta torkningen och gör den mer komplett. Faran försvinner att fuktiga, gradvis deformerande fibrer kommer att finnas kvar någonstans. Enheter med ångfunktion är också användbara. Den noggrant beräknade ångstrålen fräschar upp dina dagliga kläder. Men det är värt att överväga det vanligtvis före detta måste du självständigt fukta tvätten med en spray.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nästan hur som helst du måste vara uppmärksam på att ansluta torktumlaren till uttaget . Detta uttag måste jordas. Viktigt: det är lämpligt att ordna strömförsörjningen för tvätt- och torkanordningarna längs olika linjer. Det är inte nödvändigt att ansluta torktumlaren till elnätet om den använder en gasvärmare. Det finns sådana maskiner i både hushållet och det professionella segmentet. Men deras utnyttjande i Ryssland är behäftat med ett antal restriktioner, och först och främst är detta juridiska hinder. Gasvärme anses vara det mest ekonomiska alternativet.

Observera: kraven på gassäkerhet måste följas strikt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökan

Hushålls- och industritorkar kan användas i en mängd olika applikationer. Det ska noteras att i motsats till den populära stereotypen, tar den här tekniken inte plats meningslöst utan sparar den . Att hänga tvätt på balkongen eller i badrummet gör att du bara slösar bort värdefullt utrymme. Det vanligaste syftet med torktumlare är för vardagligt slitage och underkläder. Men de kan inte bara "driva ut" överflödigt vatten, det finns också speciella lägen för strykning.

Då behöver folk inte alls manuellt köra järnet på ytan. Eller så kommer denna procedur att ta väldigt lite tid.

Obs: Steam hjälper också till att ta bort veck. Men även detta, och till och med arbete med kuddar, med elegant tyll och tjocka gardiner, är inte allt. I avancerade torktumlare kan du torka sneakers, andra skor av mjukt textilmaterial. Vanligtvis tillhandahålls ett separat program för detta ändamål.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkares översikt

Oavsett tekniska funktioner måste du vara uppmärksam på varumärken. Mer exakt, på specifika modeller som ingick i betyg enligt olika branschexperter. Mycket populär Candy GrandO` Vita GVC D1013B-07 . Trots budgetkostnaden finns det fyra olika torkalternativ beroende på beredskapsgraden. Konsumenter noterar den attraktiva designen och beprövade konstruktionen.

Torkning med tiden kan ta 1, 5-3 timmar, beroende på valt läge. Det finns 5 specialprogram, inklusive en snabbtorkning vid 40 grader och ett individuellt memorerat läge. Som med avancerade tvättanordningar tog Candys ingenjörer hand om en 24-timmars startfördröjning. Den elektroniska kontrollen är utrustad med en nedräkningstimer.

Recensionerna säger:

  • en behållare för kondensat som ligger direkt på dörren;
  • galvaniserad trumbeläggning;
  • tillverkning vid beprövade turkiska fabriker;
  • behovet av att rengöra kondensorn;
  • ljudvolym på 68 dB.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Whirlpool DSCX 90120 - en attraktiv amerikansk bil, monterad i Frankrike. Elektronisk styrning gör att du kan samordna torkningen av alla 9 kg laddad tvätt. Det finns olika sätt att ånga och lufta. Det finns till och med en uppfriskande "tedding" efter arbetscykelns slut.

Tyvärr är ljudvolymen ännu högre än den förra modellen - 69 dB. Men temperaturen och luftfuktigheten inuti trumman övervakas ständigt av sensorer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Har mycket goda utsikter och Beko DCU 7332 … Designerna har tagit hand om möjligheten att torka alla tyger. Det finns också ett utjämningsläge, men utan extra arbete med strykjärnet gör det sällan det. Du kan lägga upp till 7 kg fuktig tvätt inuti. Alternativet barnskydd förtjänar godkännande.

Tyvärr är informationen som visas på displayen inte alltid korrekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalsrekommendationer

Det skulle ta lång tid att lista och analysera alla modeller av torkmaskiner som du kan välja (även de som bara träffade betyg). Men ändå det är värt att köpa bara de modeller som kan stå på den avsedda platsen för dem . Detta innebär inte bara vissa krav på dimensioner, utan också estetisk överensstämmelse. I det här fallet måste man också vara uppmärksam på enhetens kapacitet. Många av besvikelserna beror just på att hon inte beaktades.

Det är mycket viktigt att ge företräde åt produkter av kända märken … Produkter från lite kända företag håller sällan bra kvalitet. Antalet program måste väljas strikt efter dina behov, det finns inga strikta standarder här. Naturligtvis, ju fler lägen som finns, desto högre pris på den färdiga produkten. Detsamma kan sägas om ytterligare funktioner: de enklaste mekaniska enheterna är endast lämpliga för personer på en budget.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Underhåll och reparation

Modern torkningsteknik är mycket tillförlitlig, sådana produkter misslyckas sällan. Men i vissa fall krävs ett fullständigt skott och en återställning av enhetens användbarhet. Det gäller visserligen vanligtvis mycket slitna eller översvämmade enheter.

De flesta av de skadade delarna är tillgängliga efter att du har tagit bort den bakre panelen. Behovet av att demontera något annat uppstår sällan, och det är bättre att överlåta sådant arbete till proffs.

Innan du startar torktumlaren för första gången måste vara korrekt ansluten . Det är logiskt att utföra ett bunt med ventilation med hjälp av en flexibel luftkanal. Placera den så bekvämt som möjligt och försök att minimera antalet varv. Att ansluta till ett avlopp skiljer sig inte från att ansluta en konventionell tvättmaskin till den. För att förlänga produktens livslängd, du måste ansluta den via en jordfelsbrytare och sedan endast använda originalreservdelar för reparationer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ganska ofta klagar det på damm efter torkning, täckning eller igensättning av kläder. I detta fall det räcker att rengöra det speciella luddfiltret, och det kommer att börja utföra sin funktion igen . Situationen är mycket allvarligare om utrustningen har slutat torka tvätten helt. Defekten kan gälla både värmeelementet och elektroniken. Ibland är den elektriska kretsen som förbinder dem trasig.

Sådana haverier kan uppstå med utrustning av alla märken, oavsett graden av slitage. Du kan också anta:

  • fel på den termiska sensorn;
  • ryck av spänning;
  • servicefel (anges med speciella koder).
Bild
Bild

Men det är lika viktigt att veta vad man ska göra om maskinen inte slås på . Ibland är det mitt fel Termisk säkring . Det går inte att fixa. Problem kan vara med startströmbrytare, dörrstängningsindikator eller elektroniskt styrkort . Men det seriösaste av allt ser ut motorbrott (trummodeller) , detta är den dyraste uppdelningen. På grund av de listade problemen stängs enheten ibland av i förväg. Detsamma kan hända om:

  • spänningen är mycket låg;
  • spänningen är mycket hög;
  • defekt uttag;
  • nätverksanslutningen är inte korrekt.
Bild
Bild

För att förbättra lukten kan du bara använda fräscharen som följer instruktionerna från maskintillverkaren och strikt i den föreskrivna dosen. Men ibland hjälper det inte att fräscha upp och tvätten luktar gummi. Detta problem uppstår vanligtvis i nya maskiner tills gummidelarna är anpassade till driftsförhållandena. För att bli av med lukten behöver du rengör filter regelbundet . Användbar också dränera vatten och ventilera enheten systematiskt.

I svåra fall måste städa med citronsyra … Körningen utförs vid en temperatur av 90 grader. Om det inte finns något fack för tillsats av pulver, ställ in det hetaste programmet i 15 minuter. Ägarna bestämmer själva hur ofta kondensatet ska tömmas. Men vid normal användning måste detta göras var 7-10 dagar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa torktumlare gör ovanliga ljud. För första gången kan en visselpipa, knark, knark utlösas genom att transportbultarna öppnas. Ibland hjälper det att flytta enheten från väggen. Men ett knark i arbetet kan prata om:

  • blockera motorn;
  • överbelastning av maskinen;
  • mekanisk hindring för motorns cirkulation.

Viktigt: torken förstör normalt inte saker. Om detta händer har det en allvarlig defekt eller används vid ett grovt brott mot reglerna. Det är nödvändigt att ta hänsyn till huvudfunktionerna i varje program, slå inte på maskinen vid en högre temperatur än tyget tillåter.

Bild
Bild

Slutligen är det värt att undersöka problemen med kompressoröverhettning. Detta problem framkallas av:

  • delvis stängning av värmeelementet;
  • fullständig eller delvis blockering av luftkanalen;
  • fel på termostaten som är ansvarig för driftscyklerna;
  • slitage eller skada på filtisoleringen;
  • fel på fläkthjulet.

Rekommenderad: