Cirkelsågar: Betyg På De Bästa Cirkulära Modellerna. Hur Väljer Du En Armatur För Ditt Hem? Hur Använder Jag En Professionell Cirkulär?

Innehållsförteckning:

Video: Cirkelsågar: Betyg På De Bästa Cirkulära Modellerna. Hur Väljer Du En Armatur För Ditt Hem? Hur Använder Jag En Professionell Cirkulär?

Video: Cirkelsågar: Betyg På De Bästa Cirkulära Modellerna. Hur Väljer Du En Armatur För Ditt Hem? Hur Använder Jag En Professionell Cirkulär?
Video: FixarTV | Verktyg | Välj Rätt Cirkelsåg 2024, April
Cirkelsågar: Betyg På De Bästa Cirkulära Modellerna. Hur Väljer Du En Armatur För Ditt Hem? Hur Använder Jag En Professionell Cirkulär?
Cirkelsågar: Betyg På De Bästa Cirkulära Modellerna. Hur Väljer Du En Armatur För Ditt Hem? Hur Använder Jag En Professionell Cirkulär?
Anonim

Cirkelsågar uppfanns för cirka 100 år sedan och har sedan dess, med ständig förbättring, innehaft titeln som ett av de mest populära och användbara verktygen. Vissa alternativ finns dock redan för skärning av olika material. Därför är det värt att ta reda på vilken typ av enhet det är och hur man använder den korrekt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

En cirkulär eller cirkulär handsåg är inte det enda sättet att skära olika arkmaterial, men det är hon som anses vara en av de bästa lösningarna, som konkurrerar med sticksågar och ännu mer med klassiska handsågar, drivna av manuell kraft.

Bild
Bild
Bild
Bild

Detta i sig indikerar vissa fördelar med att använda det, men Låt oss titta närmare på vad exakt ett sådant verktyg är bättre än alternativa alternativ.

  • Verktyget drivs av en elmotor, det bygger relativt lite på manuell kraft, som bara behövs för att hålla. Detta ökar produktiviteten och minskar förarens trötthet.
  • Till skillnad från de flesta andra sågar är skärkanten på en cirkelsåg formad som en skiva som är skarp runt hela cirkeln. Tack vare detta har enheten ingen returrörelse - absolut alla ansträngningar läggs på nyttigt arbete.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Ursprungligen utvecklade speciellt för att skära trä, cirkelsågar kan nu också skapas för andra material. Även om listan inte är gränslös, finns det fortfarande alternativ för kakel och några mjuka metaller.
  • Handsågen kan utrustas med ett batteri och arbeta utifrån det, vilket väsentligt utökar omfattningen av potentiell användning. Laddningsbara modeller klarar sig utan uttag i flera timmar, därför kan de användas under alla arbetsförhållanden, oavsett om det är konstruktion utan kommunikation eller taket på en byggnad.
  • Jämfört med samma sticksåg har cirkelsågen en avsevärt ökad produktivitet - under samma tidsperiod kan den kapa mycket mer virke.
  • Till skillnad från en motorsåg är en cirkelsåg bra genom att den gör att du kan göra ett snitt jämnt och inte riva den, därför är den bättre lämpad för skärning av dekorationsmaterial.
  • De flesta handhållna cirkelsågar erbjuder inbyggda säkerhetsåtgärder som klassiska handdrivna sågar verkligen inte har. Vidare tillåter närvaron av speciella munstycken att även en dammsugare kan anslutas till många modeller, och därigenom uppnå renhet i verkstaden och säkerhet för operatörens hälsa.
Bild
Bild
Bild
Bild

Naturligtvis, med alla dess positiva egenskaper, är en cirkelsåg fortfarande inte obestridd - vilket innebär att den åtminstone i vissa situationer inte kan visa sig perfekt. Kanske, enligt dina förutsättningar, krävs inget annat, men det är värt att veta om detta och eventuella fallgropar i förväg, Därför kommer vi separat att överväga de möjliga nackdelarna.

  • Det är omöjligt att använda enheten utan elektricitet, vilket innebär att du antingen måste vara nära uttaget om enheten är strömförande, eller glöm inte att ladda den i tid om den är laddningsbar. Samtidigt antar vissa batterier vissa specifika krav - till exempel tenderar populära litiumjonbatterier att laddas ur mycket snabbare vid temperaturer under noll.
  • En cirkelsåg är absolut inte avsedd för ett snitt, skärningen kommer alltid och under alla förhållanden att vara strikt rak, förutom med små avvikelser. Det finns inte ett enda sätt att utföra tänkt skärning med en sådan enhet - i den här kan den bara ersättas med en sticksåg.
  • Batterimodeller är bra för deras rörlighet, men en ökning av deras funktionalitet, prestanda eller autonomi kommer oundvikligen att leda till en ökning av enhetens vikt. På grund av detta existerar helt enkelt inte ett verkligt kraftfullt verktyg på batterier, och tjockleken på samma snitt i samma trä i en sådan enhet är vanligtvis begränsad till 7-8 centimeter.
  • En cirkelsåg är inte så dyr, men ändå betydligt mer än en klassisk. I praktiken betyder detta att om det finns tvivel om huruvida instrumentet är regelbundet kan köpet vara opraktiskt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Applikationsområde

En handhållen cirkelsåg anses vanligtvis vara ett professionellt verktyg som oftast används på ett sågverk - där timmer tillverkas i industriell skala, för att ge en jämn och viktigast snabb rippning av en bräda. Under sådana förhållanden används främst stora stationära enheter, men i små företag är det möjligt att använda batterialternativ. Följaktligen kan potentiella användare av en sådan enhet vara andra företag som sysslar med att klippa annat material som är tillgängligt för skärning - samma lättlegeringar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ännu mer intensivt batterimodeller används av reparatörer , som tvingas att regelbundet skära byggmaterial på vägen under de mest oförutsägbara förhållandena. Verktyget värderas högt av sådana proffs, eftersom det med sin låga vikt gör det enkelt och snabbt att utrusta ett slags mobilverkstad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Möjligheten att ändra bladet och dess rotationshastighet beroende på de aktuella behoven gör att du kan arbeta med olika material, och den elektriska drivenheten bidrar till att påskynda sågningsprocessen avsevärt.

För hemmet används sådana verktyg fortfarande relativt sällan, och det är vettigt att köpa dem bara om du har din egen personliga tomt och en viss förkärlek för snickeri … Bor du i en stadslägenhet och har ingen egen verkstad, kan du bara använda en sådan enhet för samma reparationsbehov som beskrivs i stycket ovan, men under villkoren för att utöka möjligheterna att öka. Så med hjälp av en batterienhet kan du till och med trimma små grenar och sedan klippa dem för att användas som bränsle. I kombination med andra typer av sågar kan cirkelsågen också användas för att hugga avverkade träd.

Bild
Bild

Specifikationer

Att förstå de viktigaste tekniska egenskaperna och deras adekvata bedömning är huvudnyckeln för att välja rätt modell. För att bättre navigera i olika modellserier, överväg enheternas huvudfunktioner . Kanske är huvudkarakteristiken motorns effekt, det beror på hur stor skiva en sådan enhet kan rotera med en anständig hastighet, och det maximala tillåtna skärdjupet beror på skivans diameter. I nybörjarverktygen är effekten mycket blygsam-högst 1,2 kW, därför kostar ett sådant verktyg lite, men produktiviteten blir också låg: en cirkel med en diameter på 13-16 cm skär inte djupare än 4,5 cm.

Bild
Bild

Sågar i medelklassen har en effekt i intervallet 1, 2-1, 8 kW, tack vare skivor upp till 20 cm i diameter är det möjligt att klippa till ett djup av 6 cm, sådana enheter är redan stationära och används för sommarstugor och fältreparationer. Utrustning som är mer kraftfull än 2 kW anses redan vara professionell, den tillåter skärning upp till 100 mm. Sådana sågar är nästan alltid nätverksbundna och stationära, eftersom det är både tungt och farligt att hålla dem i arbetet, så det är i regel en integrerad egenskap hos sågverket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skivans rotationshastighet är lika viktig - det beror på motorns effekt och på vikten (diametern) på själva cirkeln . Om du uteslutande arbetar med trä, är det bäst att välja modeller med maximalt antal varv per minut - tack vare detta är snittet smidigt, utan grader som oundvikligen skulle dyka upp vid låga hastigheter. Samtidigt, när materialet skärs, garanteras det att skivan värms upp, därför är det för höga varvtal oacceptabelt när man arbetar med plast, annars kommer arbetsstyckets kanter att smälta.

Bild
Bild

Fokusera därför på höga varv (upp till 5-6 tusen varv varje minut för dyra professionella modeller), men med tanke på universell användning. Var uppmärksam på de sågar, vars konstruktion medger möjlighet till självreglering av hastigheten.

Även om skärdjupet, liksom den maximala bladdiametern, oundvikligen är knutet till motoreffekten, kan det dessutom begränsas av enhetens faktiska kropp. Innan du köper, var noga med att fråga vad den maximala diametern på skivan är, men tänk på att skärdjupet kommer att vara mindre än hälften av storleken.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer, utgå från tjockleken på de material för vilka du köper enheten för skärning. Naturligtvis är ett viktigt kriterium för en cirkelsågs funktionalitet det rätta valet av ett blad, vars egenskaper inte bara begränsas av diametern.

I det här fallet måste du vara uppmärksam på både legeringen från vilken cirkeln är gjord och diamantlödningen .(eller brist på det), och antalet tänder och deras skärpningsvinkel. Observera att det som regel inte finns några riktigt dåliga skivor, det är bara att deras olika sorter passar bättre för ett visst material. Skivan kan bytas regelbundet och diversifiera verktygets omfattning, och dess specifika egenskaper är redan ett ämne för en separat artikel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

För att välja en bra cirkelsåg måste du först helt bestämma uppgifterna för lösningen som verktyget köps för att sedan välja en specifik modell med lämpliga tekniska egenskaper. Samtidigt är en modern cirkelsåg ett "smart" verktyg, i den, utöver den ovan beskrivna uppsättningen siffror, är också olika ytterligare funktioner viktiga, vars närvaro kan förenkla användningen av enheten eller förlänga dess tjänst liv. För att ta reda på vilka ytterligare funktioner en cirkelsåg kan ha och vad de är till för, låt oss studera ämnet mer detaljerat.

Bild
Bild
Bild
Bild

En av de mest betydande fördelarna med en bra cirkelsåg är närvaron av en smidig start . Med en skarp start från noll till flera tusen varv per minut upplever motorn och andra komponenter i mekanismen enorm överbelastning, vilket ofta leder till för tidigt slitage på enheten. Det är en annan sak om hastigheten ökar gradvis - du får inte vänta mer än några sekunder, men köpet kommer att pågå mycket längre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa moderna modeller kan ännu mer - till exempel ökar de automatiskt effekten när materialets aktiva motstånd. Sådan fin självjustering gör att motorn alltid kan köra exakt med den effekt som krävs i ett särskilt fall. Detta minskar belastningen och slits därför långsammare.

Anti-jam-funktionen är mycket användbar för operatörens säkerhet . Om det vid ett visst ögonblick plötsligt visar sig att skivan inte kan skära materialet ytterligare, kommer den säkert att kastas tillbaka, på grund av vilken befälhavaren till och med kan tappa utrustningen ur händerna, är det också möjligt att skivan deformeras, vilket ökar risken för skador. Det är omöjligt att helt förhindra ett sådant fenomen, men moderna modeller kan åtminstone försvaga ett sådant returslag.

Bild
Bild
Bild
Bild

I vissa fall kan motorn, som arbetar länge med ett ganska tätt material, värmas upp okontrollerat. En oerfaren operatör kan inte alltid känna igen det ögonblick då det är bättre att stänga av enheten omedelbart för att undvika skador på enheten. Av denna anledning har utvecklarna i de nya modellerna tillhandahållit skydd av elmotorn, som reagerar på överdrivna indikatorer och vet hur man stänger av strömmen i tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan viktig säkerhetsfunktion för operatören är bladlåset . Det fungerar direkt, så snart strömbrytaren släpps - disken "kilar" direkt, det vill säga den fortsätter inte att rotera med reducerad hastighet. Detta görs så att operatören av en eller annan anledning inte skadas och förlorar kontrollen över verktyget. Med en sådan funktion är det inte längre så läskigt att tappa enheten ur dina händer, falla med den eller tappa medvetandet under drift.

Justering av hastighet och skärdjup är två mycket liknande egenskaper hos verktyget, som gör att du kan justera det så exakt som möjligt för en specifik uppgift. I det första fallet blir det möjligt att mer exakt justera skivans hastighet, till exempel för att snabbt skära trä, men inte för att smälta plasten med överdriven hast. Den andra av de beskrivna funktionerna syftar till att inte helt skära arbetsstycket, utan bara gå in i det lite.

Bild
Bild

En sådan funktion som att ansluta en dammsugare blir också snabbt populär . Vid sågning av trä, som cirkelsågen oftast arbetar med, bildas en enorm mängd sågspån, som inte bara täpper till verkstaden, utan också kan komma in i luftvägarna eller ögonen, vilket utgör en allvarlig hälsorisk. Närvaron av den beskrivna funktionen gör att dammsugaren kan dra in alla små partiklar redan vid bildandet, därför kräver arbetsplatsen vanligtvis inte speciell rengöring.

En ganska sällsynt men också användbar funktion är belysningen av arbetsytan. Mest av allt är det efterfrågat i batterimodeller, som transporteras från plats till plats och därför kan användas utanför en väl upplyst verkstad. Tack vare det här alternativet kan du inte sluta arbeta när som helst på dygnet och till och med arbeta i ett mörkt rum utan elektricitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Betyg av de bästa modellerna

Det vore mer korrekt att kalla vårt betyg för en recension, eftersom vi inte kommer att ge priser till modeller, i förståelse för att de tillhör olika kategorier av instrument. Dessutom kan sortimentet av ledande tillverkare ständigt uppdateras, därför är modellerna som presenteras nedan inte unikt de bästa, utan är snarare värda att ingå i ett sådant betyg.

Bland de professionella modellerna bör du vara uppmärksam på Makita 5103R -sågen . En sådan enhet kostar dubbelt så mycket som en hushållsenhet, men den klarar också dubbelt så snabbt. Motoreffekten i detta fall är 2,1 kW och skärdjupet är ett av de största, upp till 10 cm djupt. Rotationshastigheten på 3800 varv varje minut verkar liten bara så länge du inte vet skivans storlek - dess diameter är 27 cm. Enheten väger 9,5 kilo, därför används den bara stillastående, men den stora massan beror på många ytterligare funktioner, inklusive en linjal med laserpekare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hushållssågar är utformade för att lösa helt olika problem, därför är kraven på dem olika - överväga denna klass av elverktyg med exemplet från modellen Einhell RT-CS 190/1 … Eftersom sådana enheter inte används av proffs, utan av amatörer, är det inte förvånande att deras främsta fördelar är enkelhet och bekvämlighet - i synnerhet är denna enhet bra med mycket bekväma handtag och ytterst lätt att byta ut disken, även nyckeln var lägg här för att inte pussla den potentiella ägaren igen. Med tanke på att verktyget sannolikt kommer att användas hemma, var detta ögonblick också tänkt - möjligheten att ansluta till en dammsugare tillhandahålls, medan själva enheten är ganska tyst.

Om du verkligen behöver ett verktyg för att lösa små och episodiska uppgifter, och huvudkravet för det är minimikostnaden, då du måste vara uppmärksam på Skil 5740 LA -såg … För den typen av pengar är egenskaperna naturligtvis mycket blygsamma - här är motoreffekten bara 700 watt och det maximala klippdjupet är inom 4 cm, men det finns också fördelar - till exempel en mycket blygsam vikt inom 2,5 kilogram. Men även budgeten för ett sådant verktyg hindrade inte tillverkare från att ta hand om elementära bekvämligheter, som i detta fall inkluderar ett lås från oavsiktlig start, ett fack för förvaring av en nyckel och ett ökat stöd för ökad stabilitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du väljer en sladdlös såg, med fokus på kombinationen av autonomi och hög prestanda, då proffs kommer säkert att rekommendera modellen Aeg BKS 18-0 … Enheten klarar bra av att lösa komplexa problem; i alla avseenden motsvarar den fullvärdig daglig användning på en byggarbetsplats, där el ännu inte har levererats. Med anständiga tillverkningskvaliteter (5000 varv och en skivdiameter på 16,5 cm) väger verktyget bara lite mer än 3 kilo, vilket är mycket litet.

Med tanke på den stabila belastningen är underhållet av enheten i form av ett hjulbyte extremt enkelt, samtidigt som enheten är utrustad med alla möjliga moderna tricks, från den inbyggda bakgrundsbelysningen till batteriladdningsindikatorn, från dammsugarmunstycket för att justera vinkel och skärdjup.

Bild
Bild
Bild
Bild

Drift och underhåll

Det är möjligt att använda verktyget länge och säkert endast om dess instruktioner ständigt följs. Först och främst behöver du bara arbeta med verktyget som är utformat för att lösa exakt dessa uppgifter, det måste vara ordentligt utrustat och inte skadas. Underlåtenhet att följa rekommendationerna som anges i instruktionerna leder i bästa fall till för tidigt slitage av verktygsenheterna, i värsta fall är det skada.

Att fästa ankaren (för nätverksmodeller) och sätta upp det själv bör också utföras strikt i enlighet med instruktionerna, annars bör du inte lita på att verktyget fungerar korrekt.

Valet av inställningar består av de minsta detaljerna, men de måste observeras med hög noggrannhet - till exempel för maximal bekvämlighet rekommenderas det ofta att välja en såg med minsta praktiska diameter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom, även när du väljer ett sågblad för trä, rekommenderas det att välja det med antalet tänder så att det finns 2 till 4 tänder i tjockleken samtidigt, eftersom en mindre mängd påverkar stabiliseringen av verktyget negativt läge, och en större mängd framkallar stark uppvärmning av bladet, igensättning av sågen och slöhet skarp kant. Baserat på detta kan vi dra slutsatsen att att försumma även mindre detaljer är krångligt.

Underhåll, liksom installation av verktyget, för de flesta modellerna görs oberoende ., men allt beror på den specifika situationen. De flesta tillverkare är kategoriskt negativa för konsumenten att demontera fodralet på egen hand och göra eventuella ändringar i enhetens design. Följaktligen omfattar omfattningen av självbetjäning vanligtvis endast byte av en disk, medan eventuella driftstörningar enligt instruktionerna måste elimineras genom ansträngningar från certifierade tekniker.

Bild
Bild

Kom ihåg att felaktiga ingrepp i en komplex mekanism kan störa dess korrekta funktion i framtiden och till och med orsaka en försämring av säkerhetsförhållandena.

Rekommenderad: