Bademalj: Restaurering Av Emaljbeläggningen I Sprayburkar, DIY -restaureringsrecensioner

Innehållsförteckning:

Video: Bademalj: Restaurering Av Emaljbeläggningen I Sprayburkar, DIY -restaureringsrecensioner

Video: Bademalj: Restaurering Av Emaljbeläggningen I Sprayburkar, DIY -restaureringsrecensioner
Video: How to Paint a Bath 2024, Maj
Bademalj: Restaurering Av Emaljbeläggningen I Sprayburkar, DIY -restaureringsrecensioner
Bademalj: Restaurering Av Emaljbeläggningen I Sprayburkar, DIY -restaureringsrecensioner
Anonim

Varje föremål slits ut och badrumsskålen är inget undantag. Efter långvarig användning visas flis, repor, sprickor, rostiga fläckar på den. Inte alla har möjlighet att betala för byte av ett nytt bad, och ibland vill folk helt enkelt inte kasta ut gjutjärnsprodukten på grund av att det håller vattentemperaturen länge. För att minska kostnaden för emaljering kan du själv utföra denna procedur.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Orsaker till skador på emaljbeläggningen

Slithastigheten för badytan beror på många faktorer. Den första är felaktig ytrengöring. Detta är den vanligaste orsaken till snabbt emaljslitage. Användning av stålull eller slipande rengöringsmedel skadar omedelbart det mesta av ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Emaljen skadas snabbt när syror eller andra kemikalier används för att rengöra avloppsrör . Klor, blekmedel, ättika och citronsaft verkar också på det. Många människor använder dessa produkter för att försöka ta bort fläckar. Faktum är att emaljen bara slits ut mer. Efter att badet gnidats med slipande ämnen bildades repor på det, i vilka smutspartiklar gradvis faller in.

Bild
Bild

Många faktorer påverkar också badrumsemalaget

  • Vattenkvalitet . Ibland innehåller vattnet en oacceptabelt hög andel ytterligare partiklar som antingen kommer att fläcka eller repa ytan med tiden. Föroreningar som vegetabiliska kolloider och järnoxid kommer att fläcka ytan. Även nya badkarytor är ofta färgade. I områden där vattnet innehåller mycket kalk, samlas sediment kring avlopp och kranar. Det är viktigt att se till att droppande kranar stängs och att inget vatten blir kvar i badrummet.
  • Droppande kranar . Regelbunden droppning av vatten orsakar allvarliga skador på badkarets yta. Det första tecknet på skador är färgning av emaljytan. Denna fläck är vanligtvis grön eller något brun. Droppande kranar lämnar rost runt avloppet. Även om du byter ut badet, men lämnar den droppande kranen, kommer rost igen.
  • Vattentemperatur . Extremt varmt vatten får metallen att expandera och dra sig samman. Plötsliga temperaturförändringar kan orsaka sprickor och andra skador. Det rekommenderas att regelbundet kontrollera temperaturen på varmvattnet. Rekommenderad temperatur bör inte överstiga 65 grader.
  • Korrekt installation . Dålig badinstallation kan resultera i vattenuppsamling. Om vatten stannar kvar på ytan under lång tid kommer det att skada emaljen. Höga halter av olika partiklar i vattnet kommer bara att öka problemet. En annan anledning till att det uppstår rost runt avloppet är att vattnet inte kan rinna av eftersom avloppet är högre än badkarets yta. Korrekt placering av badkar i akryl, glasfiber och marmor är avgörande eftersom krökning leder till sprickbildning.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Halkfria mattor . Många lämnar gummimattor i badrummet för att vattnet ska rinna ut. Genom att rengöra dem regelbundet kan du undvika mögel- och tvålavlagringar.
  • Blötläggningskläder . Färger av kläder som blötläggs i ett bad kan fläcka ytan på alla typer av bad. De är svåra att ta bort från ytorna på akrylbadkar eftersom fläckarna är djupt genomblöta. Starka tvättmedel i tvättpulver kan också skada emaljen.
  • Hårfärger . Hårfärger innehåller starka kemikalier som enkelt färgar badytan. Det är starkt avskräckt att använda hårfärger i alla bad.
  • Tvål . Många tvålar innehåller kaustisk soda, som bleker många emaljpigment med tiden. Tvålen ska inte ligga kvar på emaljens öppna yta under lång tid.
  • Andra orsaker . Frekvent användning av olika badbomber och oljor förstör också ytan. Den ständiga användningen av färgade desinfektionsmedel och tvål i badvattnet leder till att det bildas fläckar som sedan bara kan avlägsnas genom polering. I vissa fall kommer fläcken att tränga in i ytan och kommer inte att tas bort.
  • Oundvikliga faktorer . Om ovanstående skäl kan minimeras är några av dem oundvikliga. Till exempel med vatten med järn, vilket lämnar en gulaktig brun fläck.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Uppdateringsmetoder

Den renoverade beläggningen förlänger badrumets livslängd med 6-10 år. För att självständigt emaljera badet måste du köpa specialprodukter, samt noggrant studera informationen om arbetsstadierna. Alla följande emaljbeläggningsmetoder har fördelen att de inte kräver demontering av det gamla badkaret.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är inte svårt att emaljera badet på egen hand.

Innan du börjar är det tillräckligt att studera dessa metoder:

  • restaurering av emaljbeläggning med flytande akryl;
  • måla med ny emalj med hjälp av speciella kit;
  • restaurering genom montering av en akrylinsats.

Var och en av dessa exempel har fördelar och nackdelar.

Bild
Bild

Den största fördelen med att använda emalj är ett brett spektrum av färger. Dessutom gör denna metod det möjligt att återanimera en gammal skål utan extra kostnad.

Bild
Bild

Det finns många fler nackdelar med metoden:

  • kort livslängd på emaljbeläggningen;
  • försvinnandet av glans och gulning av färgen vid användning av reagenser, rengöringsmedel och tvättmedel (skötsel av emaljen är endast möjlig med hjälp av tvål och vatten);
  • beläggningen visar sig vara hård, men mycket ömtålig, så sprickor kan bildas när man träffar hårda föremål;
  • när badet fylls med varmt vatten expanderar metallen, men emaljen förblir på plats: detta kan orsaka sprickor i emaljfärgen;
  • lång härdningstid för det nya lagret.
Bild
Bild
Bild
Bild

En flytande akrylyta har flera distinkta fördelar jämfört med emalj:

  • det finns ingen skarp obehaglig lukt under renoveringen av badrummet;
  • akryl är flexibel, seg, spricker inte när metallen expanderar vid uppvärmning av vatten;
  • akryl torkar ganska snabbt;
  • det är lättare att applicera än emalj;
  • hållbar under drift.
Bild
Bild

Det finns också nackdelar med beläggningen: glansförlust, känslighet för användning av rengöringsmedel och mekanisk skada.

En värdig motståndare till emalj och akryl är akrylfodret . Medicinsk akryl används som råvara för tillverkning. Det kännetecknas av följande egenskaper: motståndskraft mot smuts, långsiktigt skydd av färg och glans, det är resistent mot skador, absorberar buller vid badning. Dessutom kännetecknas det av ett visst motståndskraft mot olika ämnen, lång livslängd.

Bild
Bild

Det finns också nackdelar som varje konsument bör vara medveten om. Akrylinsatsen är tillverkad enligt specifika standarder, så den kanske inte passar i alla badkar. Dessutom är produkten relativt dyr.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kom ihåg! Du ska inte blint lita på tillverkare som garanterar kvaliteten på en beläggning av vilken storlek som helst, eftersom den troligen kommer att vara tillverkad av teknisk plast, och detta utgör ett hot att använda.

Du kan täcka produkten med en speciell spray . Sådan behandling har mestadels bara positiva recensioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalskriterier för emalj

Emaljfärgens densitet och hållbarhet beror på kvaliteten på den produkt du köper. Därför är det mycket viktigt att uppmärksamma kompositionens särdrag.

Härdare nyans

Vanligtvis består ett badrumsskålrestaureringssats av två eller tre komponenter. En härdare ingår i standardsatsen för emaljering av badet. Var uppmärksam på dess nyans. Om det är gulbrunt, rött eller rostigt blir du och det färdiga badrumsskyddet inte snövit.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningsmetoder

Alla badkarrestaureringsföreningar kan appliceras med penslar, rullar eller spray. Sprayformuleringen säljs i aerosolburkar. Det är lämpligt att endast använda aerosoler på små skadade områden. Om det appliceras på hela ytan av en badskål kan ett ojämnt lager uppstå. För att återställa emaljlagret på egen hand är det bättre att arbeta med en pensel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Själva emaljen

Emaljfärgen kan tonas individuellt. Det kan anpassas för att passa dina befintliga badrumsarmaturer. För detta behöver du en speciell pasta. Det kan ingå i emaljpaketet. Om inte kan du köpa den separat. Enligt experter ändras skuggan på det färdiga badrumsbeläggningen beroende på belysning. Därför är det bättre att välja nyansen av den färdiga blandningen i samma ljus som i badrummet.

Bild
Bild

Ställ in komponenter

Satser för självrestaurering av skålen i badrummet kan ha olika konfigurationer. Det är bra om satsen inte bara innehåller tvåkomponentsemalj och färgpasta, utan också medel för rengöring av den gamla ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Emaljföreningar

Butikerna erbjuder ett brett utbud av olika märken. De som beskrivs nedan används dock oftast.

"Epoxin" 51 eller 51C

Dessa kompositioner är tvåkomponenter, de kännetecknas av densitet. Det rekommenderas att applicera endast med en pensel. På grund av kompositionernas speciella konsistens kommer det inte att finnas några ränder och omålade fläckar på den nya ytan. På grund av att kompositionen är tjock fylls alla sprickor och repor helt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fullständig torkning av kompositionen sker inom två dagar. Enligt tillverkarens försäkringar är livslängden för "Epoxin" upp till 9 år, men bara med rätt tillämpning.

Rand House

Dessa uppsättningar som kallas "Svetlana" och "Fantasy" är också efterfrågade. De utmärks endast av utrustningen. Emaljen i dessa uppsättningar är tvåkomponent, och den kan appliceras inte bara med en pensel utan också med en rulle. Vanligtvis arbetar mästare inte med dessa kompositioner, men blandningar är bra för DIY -emaljering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reaflex 50

Denna förening tillverkas av Tikkurila och används främst av proffs. Emalj produceras i form av en flytande tvåkomponentsblandning, så det är mycket svårare att arbeta med det än med tidigare märken. För att få en kvalitets emaljfinish är det nödvändigt att applicera upp till fyra lager av denna emalj. Efter applicering av varje lager måste du vänta ett tag tills det torkar helt. Därför tar proceduren vid användning av Reaflex minst en vecka, men resultatet är utmärkt.

Bild
Bild

Snabbtorkande epoxifärg av märkena Reaflex och Kudo kännetecknas av dess höga kvalitet. För keramik är Vixen spray bäst lämpad. Alkyd- och melaminalkydfärgerna från de aktuella märkena fick också bra kundrecensioner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Varningar finns i instruktionerna för olika formuleringar. Om du har färdigheter i att måla, är du förmodligen bekant med säkerhet när du arbetar med aggressiva ämnen. För vissa är tekniken för att återställa ett bad jämförbar med att reparera en båtmotor, faktiskt är allt inte så svårt. Det är nödvändigt att köpa skyddsutrustning, en lista över nödvändiga verktyg och tillbehör.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom kommer enkla VVS -färdigheter att hjälpa alla.

Nyanser

Allt målningsarbete utförs bäst i välventilerade utrymmen där fönster kan öppnas. Experter rekommenderar att utföra sådant arbete på sommaren. Ventilation är absolut nödvändigt. För att måla badkaret utan hälsoskada är det absolut nödvändigt att använda andningsskydd under arbetet. Du behöver också latexbaserade hushållshandskar. Om de är dubbelskiktade kommer händerna inte att skadas av kemikalier. Insidan är vanligtvis vit och det övre lagret är gult. Bättre att köpa flera par samtidigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan restaurering är det nödvändigt att ta bort allt onödigt från badrummet. Alla blandningar som används vid bademaljering innehåller vanligtvis många aggressiva komponenter som kännetecknas av avdunstning. Det vore mer korrekt att ta bort allt onödigt från badrummet, förutom fajanselementen, innan du påbörjar restaureringen av emaljbeläggningen.

Tvättmaskinen måste vara väl förpackad med folie. Du kan använda matkvalitet, det är lättare att slå in föremål i den. Innan du börjar måla skålens sidor är det viktigt att limma plattorna över badrummet med byggtejp.

Bild
Bild

Det är lämpligt att ta bort blandare och slangar. Nickelkranen måste skyddas särskilt noggrant.

Arbetstrinn

Förberedelsen av badrumsskålen för alla restaureringsalternativ är densamma och fortsätter i följande ordning:

  1. Rengöring av badrummets inre ytor från det gamla emaljlagret med en slipande sten. En slipmaskin med specialfäste är lämplig för detta. Att arbeta med henne kommer att minska tiden avsevärt.
  2. Rengör ytan på rengöringsmedel med pulver.
  3. Sedan ska du rensa upp rosten och eventuell grovhet, med särskild noggrannhet avfettar vi skålen.
  4. Rengör resterande skräp. Det är lättare att rengöra genom att fylla skålen med vatten. Efter ett tag, töm vattnet och torka av det med luddfria trasor. Du kan vänta tills det är torrt och sedan använda en dammsugare. Denna beredning kommer att göra skålen torr och tråkig.
Bild
Bild

Det är inte svårt att restaurera ett badkar av metall eller akryl hemma. Det räcker att följa de givna tipsen. Akrylversionen måste först grundas. Emaljeringen utförs först efter att reduktionsmedlet har applicerats.

Innan installationen måste du köpa ett reparationssats i förväg.

Emaljmålning

Det finns flera alternativ för att applicera bademalj; borsta och spraya. Många människor kommer att kunna applicera emalj med en pensel, och för att tillämpa den andra metoden måste du använda speciella enheter.

  • Ett baslager emalj appliceras på skålens rengjorda yta, annars behövs en primer. Efter applicering av en arbetskomposition av härdare och emalj kan den torkas.
  • Efter att det första skiktet har torkat, applicera det andra och vänta tills det är helt torrt. Vidare, om det behövs, ytterligare två lager. Hela arbetet bör ta cirka 3-4 timmar. Det rekommenderas att tillsätta 12-15 ml ftalinsyra till varje portion av blandningen under försiktig omrörning av lösningen.
  • För att späda färgen ordentligt, följ instruktionerna. Det är bättre att inte späda ut hela blandningen på en gång, utan att tillaga den i portioner.
  • När du målar skålen med emalj kan ludd vara kvar från penseln. Använd en pincett eller en verktygskniv för att ta bort dem.
  • Målar ytan, rör sig från botten till kanten. Du bör ha horisontella ränder. Varje efterföljande remsa måste överlappas med den föregående. Det är bättre att applicera det andra lagret emalj med samma teknik.
  • Efter applicering av det andra skiktet, kontrollera om det finns fläckar. Om de dyker upp ska de gnidas med en kraftig uppåtgående rörelse av borsten. Bredvid dräneringshålen kan du sedan klippa av dem med en kniv.
Bild
Bild
Bild
Bild

Inget installationsarbete krävs för att täcka badkaret med emalj. Emalj är ett av de mest ekonomiska alternativen för badrestaurering. Du kan täcka det ett obegränsat antal gånger.

Akrylbeläggning

Denna metod anses vara den yngsta. På senare tid började baden behandlas med flytande akryl. Ett särdrag hos denna metod är att blandningen hälls från skålens sidor.

Innan du häller akryl måste du ta bort avloppet i badrummet. Överflödig färg kommer att droppa ner i sidorna och även i avloppshålet. Därför måste du lägga en behållare under avloppet och sprida tidningar runt badet för att inte fläcka plattorna.

Bild
Bild

Spridning av akryl längs väggarna fyller alla sprickor. Se till att inga bubblor bildas vid applicering av lösningen. Om en bubbla dyker upp och inte försvinner inom 2 minuter ska den smetas med en pensel. Hela proceduren måste utföras så snabbt som möjligt, eftersom blandningen kan torka ut snabbt.

Bild
Bild

Gör så här för att förnya den emaljerade badkarytan:

  • På den rengjorda ytan fyller du i alla defekter med kitt. Polera sedan hela badets yta med slippapper. Om det fortfarande finns repor kvar ska de repareras.
  • Torka badytan helt. Det är bäst att använda en extraktionsgas.
  • Förbered färgen genom att blanda noggrant med härdaren för att undvika att det bildas bubblor i emulsionen. Vänta tio minuter tills ingredienserna rinner ut och börja måla.

Akryl håller sig varm, stötsäker. Genom att applicera ett tjockare lager än vid emaljering blir ytan jämnare. Lång livslängd, cirka 15 år.

Det tredje alternativet är ett akrylfoder

Enligt dess tekniska egenskaper är akrylfodret ett mångsidigt material. Det är lätt att rengöra, hållbart, rost tränger inte in i ytan.

Torka badet väl innan du installerar det. Därefter bör du mäta läget för överflödet och dräneringshålen, borra hål för dem i fodret.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med hjälp av speciellt lim eller polyuretanskum fästs insatsen på badkaret . För en tätare passform fylls den med vatten ett tag. Det är viktigt att limmet appliceras i ett tunt lager på båda ytorna. I genomsnitt spenderas cirka 2 timmar på arbete, och livslängden för en sådan skål är upp till 20 år.

Tätningsmedel av silikon och polyuretanskum är mer lämpliga för installation. När du använder ett färdigt bad kan det uppstå problem - fodret börjar flagna av. För att förhindra att detta händer måste du köpa ett kvalitets tätningsmedel. Speciellt noggrant behandlar de platserna nära handfat och sidor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du gör ett val till förmån för polyuretanskum, bör du veta att vanligt skum inte fungerar. Vi måste köpa en speciell. Vanligt skum absorberar lätt vatten och expanderar starkt, så det används inte för att säkra akrylfoder.

Det är bättre att anförtro installationen av insatsen till experter, men du kan göra det själv. Kostnaden för denna badrumsrenoveringsmetod kommer inte att bli billig, men en vällagd finish kommer att pågå i många år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du bestämmer dig för att installera insatsen själv, börja rengöra rummet. Det är nödvändigt att ge ledigt utrymme runt badrummet, samt ta bort kranar, handfat och till och med kakel på väggen bredvid badrummet.

Själva proceduren är indelad i flera steg:

  • Montera först insatsen i storlek. För att göra detta måste du installera fodret i badrummet, göra märken med en tuschpenna. Ta sedan ut den och skär bort överflödiga delar.
  • Därefter appliceras ett tätningsmedel eller polyuretanskum. Blandningen ska appliceras på både fodret och badrummet. Det är lämpligt att inte lämna hålrum så att akrylbadkaret noggrant fastnar på den gamla ytan.
  • Sedan sätts fodret tätt i badet och pressas. Du kan använda trälister på sidorna. Då måste du skruva på en ny sifon.
  • Det sista steget är att hälla vatten i badrummet, högst två centimeter från kanterna. I detta tillstånd måste det stå en dag för bättre vidhäftning av fodret till den gamla ytan. Nu kan den användas för bad.
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika brister kan leda till en kortare livslängd.

Nackdelar med akrylfoder

Fodrets akrylskikt är mycket tunnare än ett vanligt badkar. Trots tillverkarnas försäkringar kan den inte användas för alltid. På platser där fodret är slitet kommer det nedre lagret att märkas. Och även om detta lager är vitt, kommer badets utseende att förlora sin estetik. Men det är bättre än rostigt gjutjärn.

Bild
Bild

Vanliga människor har inget sätt att bestämma kvaliteten på torr akryl. Det betyder att fodret snabbt kommer att byta från en snövit färg till en gulnad. För att inte stöta på en sådan produkt är det bättre att köpa dyrare, men från en välkänd tillverkare.

Om du studerar alla metoder för badreparation exakt, tar processen inte mer än en dag. Och den nya beläggningen kommer att glädja dig med glans och renhet.

Rekommenderad: