Restaurering Av Ett Gjutjärnsbad: Valet Av Färg För Emalj, Restaurering Och Reparation Av Beläggningen, Hur Man Uppdaterar Hemma - Alla Sätt

Innehållsförteckning:

Video: Restaurering Av Ett Gjutjärnsbad: Valet Av Färg För Emalj, Restaurering Och Reparation Av Beläggningen, Hur Man Uppdaterar Hemma - Alla Sätt

Video: Restaurering Av Ett Gjutjärnsbad: Valet Av Färg För Emalj, Restaurering Och Reparation Av Beläggningen, Hur Man Uppdaterar Hemma - Alla Sätt
Video: Dra nytta av flagande färg - Use the peeling paint for your advantage 2024, April
Restaurering Av Ett Gjutjärnsbad: Valet Av Färg För Emalj, Restaurering Och Reparation Av Beläggningen, Hur Man Uppdaterar Hemma - Alla Sätt
Restaurering Av Ett Gjutjärnsbad: Valet Av Färg För Emalj, Restaurering Och Reparation Av Beläggningen, Hur Man Uppdaterar Hemma - Alla Sätt
Anonim

Även VVS av mycket hög kvalitet försämras med tiden. Badkarets emaljbeläggningar är skadade och täckta med rostiga strimmor, gulhet och sprickor. Restaureringen av gjutjärnsbadet gör att produkten kan återgå till sitt ursprungliga utseende. Vi kommer att överväga de populära metoderna för att reparera det mer i detalj i den här artikeln.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Gjutjärnsbad är mycket populära, vilket beror på god kvalitet på VVS och låga kostnader. Särskild försiktighet krävs dock för tankar av gjutjärn, annars försämras emaljbeläggningen och produkten förlorar sitt ursprungliga utseende.

Själva badkaret kan hålla mer än 50 år, vilket tyvärr inte kan sägas om emaljen . Eftersom beläggningen ständigt utsätts för de negativa effekterna av yttre faktorer blir dess lager tunnare med tiden. Det är inte alltid möjligt att byta ut ett gammalt bad av gjutjärn mot ett nytt. Tidig restaurering kommer att förlänga livslängden för gamla VVS och återställa beläggningen till sitt ursprungliga utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reparation av ett gjutjärnsbad kan enkelt utföras på egen hand utan att tillgripa dyra tjänster från mästare.

Det är lämpligt att tillgripa restaurering av gammalt VVS i följande fall:

  • Sparar pengar på köp av nytt VVS. Det är inte alltid möjligt att byta ut ett skadat gjutjärnsbad mot en ny tank.
  • Funktioner i badrummet och formen av VVS. I vissa fall kan demontering av badkaret kompliceras av oförmågan att ta bort skålen från rummet utan att skada finishen eller dörröppningen. Dessutom kan VVS ha en icke-standardiserad form eller storlek, och det är extremt svårt att hitta en ersättare med lämpliga parametrar.
  • Uthyrd bostadsyta. Det är inte lämpligt att byta VVS på egen bekostnad i en hyrd lägenhet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Orsaker till skada

Badkaret är ett sanitetsartiklar som är föremål för intensiv användning. Med tiden försämras även emaljbeläggningen av högsta kvalitet från regelbunden exponering för vatten, rengöringsmedel och mekanisk påfrestning.

De vanligaste skadorna och orsakerna till deras bildning inkluderar följande:

  • Bildning av gula fläckar på ytan. Denna defekt uppstår som ett resultat av den negativa påverkan av rinnande vatten, som innehåller en stor mängd järn. Om placket inte tas bort i tid kommer rost att visas i stället för de gula fläckarna.
  • Mekaniska skador i form av repor och nötningar uppstår till följd av användning av slipmedel och metallborstar för att tvätta badet.
  • Påverkan från även små föremål som faller kan spricka eller skala av emaljen.
  • Sprickor kan uppstå på emaljen till följd av mekanisk belastning på ytan eller temperaturförändringar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förarbete

Innan badet restaureras, måste behållaren förberedas för efterföljande arbete. Utan förberedelse kommer det inte att vara möjligt att utföra en högkvalitativ restaurering av beläggningen. Först och främst måste du noggrant inspektera ytan på VVS för rost. Om emaljen korroderas måste den avlägsnas med en lösning baserad på oxalsyra eller ättiksyra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blandningen appliceras på skadade områden och lämnas i 30 minuter, varefter smutsen torkas bort med en fuktig svamp. Om syran inte hjälper till att bli av med rosten, måste en mekanisk rengöringsmetod tillämpas.

Efter avlägsnande av rostiga avlagringar slipas tankens yta med smörpapper eller med en kvarn . Detta tar bort det gamla lagret emalj. I närvaro av allvarliga mekaniska skador i form av djupa sprickor eller flis är det nödvändigt att täta defekterna med ett kitt för fordon.

Det sista steget i ytbehandlingen är avfettning. Badrummet kan tvättas inuti med vanlig bakpulver, varefter det återstående ämnet måste tvättas noggrant med varmt vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är möjligt att påbörja restaureringen av VVS först när det är helt torrt. Tömningsöverloppssystemet avlägsnas preliminärt och en djup behållare installeras under dräneringshålet, i vilket överskottet av det använda restaureringsmedlet kommer att rinna ut. Partiklar av damm och smuts från badets yta avlägsnas med en dammsugare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Metoder: detaljerad beskrivning

Även en oerfaren hantverkare kan restaurera ett gjutjärnsbad med egna händer hemma. Du behöver bara välja den lämpligaste metoden, ha tålamod och följa alla instruktioner.

Det finns tre huvudsakliga sätt att renovera bad i gjutjärn:

  • emaljering;
  • ytbeläggning med flytande akryl;
  • installation av ett akrylfoder.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Restaurering av emalj

Ett av de mest populära sätten att återställa beläggningen på ett gjutjärnsbad är att emalja ytan. Denna metod kräver inte stora utgifter och är ganska enkel att använda. VVS -armaturer målas med snabbtorkande epoxifärg eller dyrare blandningar.

Emaljreparationsprocessen är följande:

  • Ett färg- och lackmaterial appliceras på en tidigare beredd yta med en naturlig borste.
  • Färgkompositionen måste appliceras från badets sidor och rör sig mot den djupa delen. Färgskiktet ska vara enhetligt och tunt.
  • Om ett för tjockt lager av färg och lackmaterial ligger på badets botten måste överskottet försiktigt spridas över ytan eller avlägsnas.
  • Epoxifärg appliceras i minst tre lager. Intervallet mellan applikationerna ska vara en halvtimme. Det sista lagret rekommenderas att appliceras med en sprutpistol.
  • Det rekommenderas att stänga badrummet efter att ha målat tanken. Hela torkprocessen är minst fem dagar. Det är förbjudet att använda gjutjärnsbadet under torkning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt mästarnas recensioner är det bättre att använda speciella färgblandningar för bad för att återställa den vita emaljbeläggningen. Speciella formuleringar gör att du kan få ett bättre resultat. Alternativt kan yachtfärger användas, men den resulterande finishen blir inte hållbar. Ett badkar i gjutjärn kan också restaureras med polyester. Polyester emalj har ett brett utbud av nyanser, vilket gör att du kan skapa beläggningar inte bara vita.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den största fördelen med att använda metoden för emaljering av tjocklekens yta är minimikostnaden för reparationsarbete. Dessutom anses denna restaureringsmetod vara den enklaste och kräver inte speciella färdigheter.

Emaljering av badkaret har dock sina nackdelar:

  • Färgen är benägen för gul färgning. Efter ett tag behöver ytan restaureras igen.
  • De flesta färgjärnbadfärger kan inte vara längre än 5 år.
  • Långvarig torkning av emaljen skapar vissa svårigheter. Badkaret kan inte användas på nästan en vecka.
  • Emalj kommer inte att kunna maskera oegentligheter på skålens yta.
Bild
Bild

Flytande akryl

Att avsluta ett badrum med ett glas i bulk är en mer mödosam process än emaljering. Stkryl är ett modernt material som innehåller två huvudkomponenter: akryl och härdare. När blandningen appliceras bildas en tät akrylfilm på ytan, vars tjocklek kan vara från 0,4 till 0,8 centimeter.

På grund av sin goda flytande vidhäftning flytande akryl väl till gjutjärnsytan i ett jämnt lager . Polymerisationen av ämnet sker inte omedelbart, vilket gör det möjligt att vid behov korrigera de fel som uppstår vid applicering av glaset.

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan reparationsarbetet påbörjas rengörs och poleras badets yta. Området bredvid tanken ska täckas med plastfolie eller tjock kartong för att skydda ytan från kontaminering. Den del av väggen som ligger intill badrummet klistras över med maskeringstejp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vik kranen med en torr trasa och fixa en plastpåse eller film över tyget. Detta är nödvändigt så att vatten från mixern inte av misstag kommer på flytande akryl under reparationsarbete. Avloppet stängs med en speciell propp eller engångskopp av plast.

Innan badytan behandlas med flytande akryl är det nödvändigt att förbereda en arbetslösning . Basen och härdaren blandas i en lämplig behållare. Den resulterande lösningen blandas noggrant i 10 minuter. Den färdiga blandningen måste hällas i en lämplig behållare. Lösningen hälls på området som ligger utanför tanken bredvid väggen. Gradvis hälls badets sidor med en lösning som rör sig längs hela omkretsen.

Den flytande akrylen rinner ut i skålen och sprids jämnt över hela ytan. Om vissa områden förblir omålade appliceras blandningen på dem med en plastspatel. Spatelens rörelser ska vara släta från botten till toppen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter fördelning av flytande akryl måste avloppet öppnas. Överflödig lösning ska rinna ut i en tidigare beredd behållare. Fullständig torkning av den behandlade tanken sker efter en dag. Det rekommenderas att använda badet enligt instruktionerna tidigast två dagar senare.

Fördelarna med att använda denna metod inkluderar följande:

  • snabb torkning av ytan;
  • med hjälp av flytande akryl bildas en ganska hållbar beläggning;
  • beläggningen är inte utsatt för bildning av gula fläckar;
  • livslängden för akrylskiktet kan vara upp till 10 år;
  • beläggningen av flytande akryl är praktiskt taget halkfri.
Bild
Bild

Nackdelarna med denna metod inkluderar den höga kostnaden för de använda materialen och komplexiteten i reparationsarbetet. Utan vissa färdigheter blir det svårt att skapa täckning av hög kvalitet.

Bild
Bild

Med foder

Att fräscha upp ett gjutjärnsbadkar med ett akrylfoder är ganska enkelt. Borttagning av det gamla lagret emalj före restaureringen krävs inte i detta fall. Vanligtvis används denna metod när reservoaren är allvarligt skadad. Kärnan i denna metod är att en speciell akrylinsats i form av en skål installeras i badrummet, vilket upprepar tankens form.

Det svåraste med att använda denna metod är att göra noggranna mätningar av badet och avlopps- och överflödeshålen . Det är inte alltid möjligt att hitta ett akrylfoder av lämpliga former och storlekar. Många företag tillverkar dock skräddarsydda skålar med alla parametrar för gjutjärnsbad. Ett kvalitets akrylfoder ska vara minst 0,6 centimeter tjockt.

Innan du fixerar akrylinsatsen, om det finns allvarliga defekter på tankens yta, måste de skadade områdena vara kitt. Dessutom är det nödvändigt att ta bort avloppsöverloppssystemet och mixern. Dessutom tas badrummets sidor bort och en del av kaklet, som ligger på väggen bredvid tanken, skärs av.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det färdiga fodret är installerat i tanken, platserna för avloppsslitsen är markerade med en penna. Akrylskålen tas bort från badet och hål görs för att rinna av. Fodret måste sättas tillbaka i behållaren. Om alla hål finns och det inte finns några fel kan du börja fixa skålen.

Området runt avloppet behandlas med ett speciellt tätningsmedel och en vidhäftande blandning appliceras på insatsens yta. Skålen placeras i badet. Fogarna mellan tanken och akrylinsatsen måste tätas med ett tätningsmedel, varefter skålen fylls med vatten. Efter en dag kan du tömma vattnet och börja använda badet för dess avsedda ändamål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Livslängden för en sådan beläggning kan vara 15 år. Ytan är inte känslig för bildning av gul plack och rost. Akrylfodret låter dig maskera ojämnheter och många andra ytfel, vilket skapar en jämn och slät finish.

Denna metod för restaurering har också några nackdelar:

  • akrylskål har dålig motståndskraft mot slag och annan mekanisk påfrestning;
  • höga kostnader för reparationsarbete;
  • behovet av ytterligare arbete med mätning av fodret och bildandet av hål.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hjälpsamma ledtrådar

Kvaliteten på restaureringsarbetet beror på förberedelsen av badrumsytan samt de valda materialen. Företräde bör ges till beprövade märken och kvalitetsprodukter. Valet av restaureringsmetoden måste också närma sig med allt ansvar. Först och främst är det viktigt att korrekt bedöma dina färdigheter och styrkor, samt att överväga den ekonomiska sidan av frågan.

När du använder metoden för att täcka skålen med flytande akryl, kom ihåg att blandningen av blandningen måste matcha skuggan på den emaljerade ytan. När det gamla emaljskiktet tas bort rengörs vissa områden inte helt. Den gamla beläggningen kan visa sig genom akrylskiktet med fläckar av en annan nyans. Vid behov kan flytande akryl färgas av dig själv med hjälp av speciella färgpastor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om restaureringen av badet kommer att ske med hjälp av emaljbeläggningsmetoden, rekommenderas att arbetet utförs med andningsskydd och handskar. Efter att alla lager färg har applicerats kan ytan kontrolleras för kvalitet med en handhållen ficklampa. När ljus från en ficklampa träffar en högkvalitativ beläggning, kommer skålen inte att blända. För att torka färg- och lackmaterialet måste badrummet regelbundet ventileras.

Rekommenderad: