Isolering För Ett Bad På Väggarna Inifrån (49 Bilder): Gör-det-själv-isolering, Steg-för-steg-instruktioner Om Hur Man Isolerar Korrekt

Innehållsförteckning:

Video: Isolering För Ett Bad På Väggarna Inifrån (49 Bilder): Gör-det-själv-isolering, Steg-för-steg-instruktioner Om Hur Man Isolerar Korrekt

Video: Isolering För Ett Bad På Väggarna Inifrån (49 Bilder): Gör-det-själv-isolering, Steg-för-steg-instruktioner Om Hur Man Isolerar Korrekt
Video: Köksrenoveringen Del 5: Nytt regelverk 2024, Maj
Isolering För Ett Bad På Väggarna Inifrån (49 Bilder): Gör-det-själv-isolering, Steg-för-steg-instruktioner Om Hur Man Isolerar Korrekt
Isolering För Ett Bad På Väggarna Inifrån (49 Bilder): Gör-det-själv-isolering, Steg-för-steg-instruktioner Om Hur Man Isolerar Korrekt
Anonim

Den viktigaste frågan vid utformningen av ett bad är isolering och hur du kan göra det så effektivt som möjligt.

Särdrag

För det mesta användes badet endast som ett speciellt rum för hygienprocedurer. Att behålla värmen i träbyggnader under vintersäsongen var ganska svårt. I Ryssland, med sina hårda klimatförhållanden, fungerade badhuset rent för tvätt. De gamla grekerna tillbringade dock sin tid i sina bad och diskuterade frågor om politik och konst, krig och fred. När det gäller modern tid kan vi dra slutsatsen att vår inställning till bad har tagit över antiken. Det är banalt att upprätthålla hygien med en dusch, och badet är förutbestämt av en fritidsroll. Med modern teknik och material är det lätt att ställa in en behaglig temperatur varje dag, trots det kalla vädret.

Bild
Bild

Badets viktigaste funktion är ångrummet. Temperaturen i den definieras traditionellt vid 90 ° C och 130 ° C.

Bild
Bild

Material (redigera)

Att ta hänsyn till flera viktiga egenskaper hjälper till ett framgångsrikt val av isolering. Ett material av hög kvalitet måste ha en ångspärr, annars kommer fuktgenomträngning att förvärra dess tillstånd och sluta hålla kvar värmen.

Råvarorna som utgör grunden måste uppfylla miljöstandarder annars kommer den höga temperaturen att provocera utsläpp av toxiner som förorenar miljön och skadar människors hälsa. Värmen i rummet kommer att bibehållas under en längre tid med en låg värmeledningsförmåga hos isoleringen. Materialet måste uppfylla brandsäkerhetsstandarder - dess brandfarlighet måste minimeras genom att korrekt korrelera typen av isoleringsbeläggning och temperaturen i badrummet.

Bild
Bild

Isoleringsmedlets låga hygroskopicitet skyddar badets yta från fuktträngning från insidan av rummet. Garantitiden är högre för isolering med hög vattenavstötning. Det isolerande materialet måste kunna behålla sin form länge och inte krympa, vilket resulterar i att värmen i badet kommer att förbli under en lång period.

Bild
Bild

Sortimentet av isoleringsmaterial presenteras i tre grupper . Organiska värmeisolatorer har länge använts för att behålla värmen i ett bad. De är gjorda av naturliga, miljövänliga råvaror. Ett vanligt alternativ bland dem är bogsering med eller utan hartsimpregnering, sågspån, lager av mossa, vass, tät filt eller jutefibrer. Naturliga ingredienser är absolut säkra för människors hälsa, men de har många negativa egenskaper. Isolationens vegetabiliska bas bidrar till dess lättantändlighet, därför minskar byggnadens brandsäkerhet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den torra strukturen hos ett ämne är känslig för fukt, som den absorberar från luften. Förekomsten av vatten i det isolerande skiktet bidrar till kylning under påverkan av utomhustemperaturen, vilket resulterar i att badet svalnar snabbare. Skapandet av ett värmeisolerande lager från organiska råvaror är en tidskrävande process, vars implementering kräver erfarenhet inom detta område från befälhavaren.

Ekologiska material är attraktiva för små gnagare som uppfattar det som mat. Växtmassan är en gynnsam miljö för utveckling av mikroorganismer, tillväxt av mögel och svamp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det andra alternativet är halvorganiska värmeisoleringsmaterial, vars tillverkning utförs analogt med den tidigare typen, men med tillsats av lim. Samspelet mellan naturliga växtkomponenter och en vidhäftande bas ger det isolerande skiktet styrka och hårdhet.

Den isolerande strukturen har ett kaklat utseende . Vass-, torv- och spånskivor håller den höga temperaturen inne i badhuset länge. Exponering för ånga påverkar bindemedlet negativt och gallrar det, därför är användning av halvorganiska ämnen oacceptabelt i rum med hög luftfuktighet. Det rekommenderas inte att installera kakelisolering i ett ångrum där fukthalten i luften är maximal. Detta material är mer lämpligt för uppvärmning av omklädningsrum.

Bild
Bild

Den tredje typen av isoleringsbeläggning är syntet . Mängden syntetiska material faller i två kategorier. Polymerisolering inkluderar polystyrenskum, expanderad polystyren och polyuretanskum. Användningen är begränsad - beläggningen får inte tillåtas ligga i ett område med hög temperatur. Stark uppvärmning av polymeren orsakar en inre kemisk reaktion, vilket resulterar i bildning av styren, vars ångor är skadliga för människors hälsa. Höga temperaturer kan också orsaka brand av syntetisk isolering, så dess användning kommer att vara lämpligt i ett svalt vilorum.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Penoizolisolering, det enda syntetbaserade isoleringsmaterialet, är godkänt för användning i ångrum. Ett lager tunn aluminiumfolie placeras ovanpå polymeren, vilket förhindrar uppvärmning till en farlig nivå. Mineralisolering är tillåten för användning i alla delar av badet. De representeras av två underarter - basaltull och glasull. De är mycket motståndskraftiga mot eld och höga temperaturer.

Bild
Bild

Du kan välja en struktur från ett slaggblock, expanderade lera betongblock, luftat block, gassilikatstenar. Du kan isolera den gamla byggnaden med penoplex eller skumglas. För ett slaggblock eller blocksystem väljs oftast hackad sågspån.

Bild
Bild
Bild
Bild

Isolationsschema

Den högsta temperaturen i badet bibehålls i ångrummet eller i bastun, medan omklädningsrummet ligger på gränsen till gatan, så det utsätts ständigt för svag kylning. Vila rum är mindre beroende av typen av värmeisolerande material, deras luft värms upp svagt.

Processen att lägga isoleringen bildas beroende på materialet i badets struktur . Nyligen byggt, på grund av träets låga värmeledningsförmåga, behöver det inte noggrann isolering. Efter 2-3 år krymper träblocken och sprickor dyker upp mellan stockarna eller balkarna. För att isolera det rekommenderas att tätning görs mellan kronorna med naturmaterial för att bevara mikroklimatet inuti byggnaden.

Bild
Bild

En träkonstruktion av stockar eller balkar tar tid att torka. Efter torkning bildas luckor mellan delarna, genom vilka kall luft strömmar in i det inre. Jutefiber används för att fylla smala håligheter mellan träelement, eftersom det komprimeras bra. Att lägga isolering direkt under konstruktionen kommer att underlätta arbetet. Den slutliga undersökningen av små områden utförs efter att byggandet har slutförts med hjälp av en hammare och tätning. Läggningen av isoleringsmaterial i ett tegelbad utförs nödvändigtvis under byggprocessen, eftersom teglet snabbt avger värme.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det traditionella värmeisoleringsschemat är en ventilerad gångjärnsfasad . Ett isoleringsskikt placeras på utsidan av väggarna, varefter det är mantlat med sidospår eller klädskiva. Ett utrymme fyllt med luft bildas mellan skiktet av isolerande material och den yttre beläggningen. Förekomsten av ett luftgap tjänar till att behålla värmen, förhindrar bildning av kondensatånga, reproduktion av förorenande bakterier och utveckling av fukt. Ett alternativt sätt att isolera ångrummet är att installera en träkonstruktion runt den. De värmeisolerande egenskaperna hos trä ersätter det värmeisolerande materialet. För att göra detta behöver du en balk, svarv, stenull, folieisolering och foder.

Bild
Bild

Träets yta är klädd med svarv, sedan stenull . En folieklädd isolering appliceras på skiktet av mineralmaterial, varefter det finns ett ytskikt av klädskiva. Ett badhus av paneltyp innebär lätta värmare - vassplattor, mineralull och expanderad polystyren. Innan du lägger en värmeisolerande beläggning måste panelväggarna genomgå behandling med kalkmjölk för att eliminera påverkan av negativa faktorer. Efter torkning kommer kalkstrukturen att ge byggnaden brandmotstånd och motståndskraft mot sönderfallsprocesser. När badet ligger i ett kallt klimatområde rekommenderas att isolera väggarna med fibrolit eller vassplattor. I milda klimatzoner är det att föredra att använda gips eller sågspån.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beräkningar

Innan isoleringen börjar är arbetsytan begränsad. Områden som inte är avsedda för detta är täckta med rullpapper för att undvika kontaminering. För isolering av tak och väggar behöver du en 5 x 5 mm stångskena. För att fixa det framtida isoleringsskiktet behövs en låda. För ett tegelbad är det att föredra att välja en gipsprofil. Fixeringen av upphängningarna sker i genomsnitt efter 0,7 m, avståndet mellan profilerna bör vara något mindre än isoleringens höjd.

Det rekommenderas att använda barer i ett träbad . Värmeisolering med bulkmaterial åtföljs av iakttagandet av avståndet mellan stängerna på 45-60 cm. Fästningen av svarvdelarna utförs med hjälp av pluggar, självgängande skruvar vid en träyta eller ankare för en stenbas. Beroende på byggmaterial väljs fästelementets längd. För trä - 2-2,5 cm, för tätare strukturer - från 4 cm. Längden är förknippad med särdragen i användningen av fästelement.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under installationen av listerna väljs fästelement med en längd som säkerställer en stark fixering av virket eller gipset. Storleken på stångens tvärsnitt bestäms med hänsyn till tjockleken på det isolerande skiktet som ska läggas. Vid isolering med organiskt eller halvorganiskt material är det absolut nödvändigt att använda en hydro-ångspärrfilm för att säkerställa en lång livslängd. Folie, eltejp, självgängande skruvar - hjälpmedel under arbetet. Folieband krävs för att isolera ytan. 1-2 spolar räcker för hela volymen av det behandlade området. Det limmar fogarna i kakelisoleringen för att skapa ett förseglat plan i ett stycke. Av verktygen i uppvärmningsprocessen behöver du en kniv, en nivå, en skruvmejsel och en lod.

Bild
Bild

Beroende på ytan och dess placering beräknas mängden erforderlig isolering . Vid beräkningen av massan är det nödvändigt att ta hänsyn till de grova kostnaderna och eventuella fel, som också förbrukar material. Till exempel, för en blandning baserad på sågspån behöver du: 10 delar sågspån, 0,5 delar cement, 1 del kalk och 2 delar vatten. Ett annat recept för att göra nästan samma massa innehåller 8 delar sågspån, 1 del gips och samma mängd vatten. Sammansättningen av en sådan blandning inkluderar 5 delar sågspån och lera.

Bild
Bild

Montering

Steg-för-steg-instruktioner för uppvärmning av ett badhus består av flera steg. Till att börja med är det värt att skapa värmeisolering för öppningarna. Läckande dörrar och fönster låter en betydande mängd värme passera igenom och är ingångspunkten för kall uteluft. Därför rekommenderas det att göra dörren till ångrummet liten, med nödvändiga minsta lämpliga parametrar. För att etablera ett hinder för luftvägen med låg temperatur bör tröskeln traditionellt vara 25 cm över golvnivån.

Bild
Bild

En dörr av trä har lägst värmeledningsförmåga . Beståndsdelarna utan chips och knutar ska vara så jämna och tätt intill varandra som möjligt. Om så önskas kan dörrarna isoleras, liksom väggarna, under monteringsprocessen. Efter den naturliga krympningen av träprodukten måste de resulterande sprickorna repareras med jute eller bogser, och dörren lagrar igen värme med hög kvalitet. Belysningen i badet utförs mestadels artificiellt, så fönstren är gjorda av små dimensioner. Undantaget är vilarummet, där fönstret kan vara i alla områden, men för att undvika hypotermi rekommenderas det att göra det också litet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glaset som används i ramarna måste vara dubbelt. Luftgapet mellan dubbelglasen skapar en ansamling av luft som fångar upp värmen inuti bastun. Glaset installeras med ett tätningsmedel för att täta öppningar mellan ramen, vilket kan tillåta kall luft att passera igenom. De återstående luckorna mellan fönsteröppningen och karmen måste fyllas med mineralisolering, till exempel mineralull, ovanpå vilken ett lager av tätningsfilm appliceras.

Bild
Bild

Värmeisolering av takytan inkluderar takisoleringsarbete eftersom dess stora yta i avsaknad av ett isolerande skikt kommer att tillåta stora mängder kall luft att passera igenom. Värmen i luften stiger upp under kylning, och det sköra taket kommer att bidra till snabb kylning av badet. Med ett högkvalitativt isoleringstak kan takets bearbetning försummas. Isolering är möjlig under förutsättning att badhuset ligger separat från andra byggnader och har ett sluttande tak.

Bild
Bild

Isolering utförs med valfri värmeisolerande beläggning på vindsgolvet. Processen att installera syntetisk isolering på taket liknar tekniken för väggytaisolering. Vid användning av organisk isolering förbereds ramen initialt. När en torr sågspånblandning hälls måste den torkas, rengöras från tjära och impregneras med ett antiseptiskt medel. För isolering är ett lager sågspån täckt ovanpå med ett lager membran eller ströet med aska.

Bild
Bild

Takisolering utförs med basaltull . Den läggs på ytan av väggarna med en förinställd ram. Det värmeisolerande skiktet måste överstiga tjockleken på en liknande beläggning på väggarna, eftersom den varma luften som stiger uppåt kommer i kontakt med takytan, vars temperatur överstiger resten av temperaturindikatorerna. Den isolerande beläggningen måste installeras med små luckor på väggarna. I framtiden kan den användas för att isolera väggar genom att limma fogarna med folieband.

Bild
Bild

Väggarna inuti badet är täckta med en isolerande förening efter förberedande ytbehandling. Det måste ges jämnhet, därför är sprickor och sprickor kitt mellan tegelväggarna. Träväggar behandlas för att eliminera uppkomsten av mögel och mögel. Först fästs stänger eller gipsskivprofiler på väggytan. Isolering läggs i det resulterande utrymmet. Ovanpå appliceras en hydro-ångspärrbeläggning och en trälåda installeras.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du installerar det är det nödvändigt att mäta bredden på isoleringsmaterialet . De resulterande dimensionerna kanske inte är giltiga på grund av eventuell deformation under rörelse. Därför fixeras svarven på ett avstånd som är mindre än det resulterande så att materialet placeras mellan väggen och svarven med liten ansträngning. Värmeisolatorn måste placeras mellan dem så tätt som möjligt för att undvika att det bildas luckor, vilket möjliggör penetration av kall luft och uppkomst av kondensdroppar. Höjden på svarven bör motsvara tjockleken på värmeisoleringsskiktet. Sista etappen är avslutning.

Bild
Bild

Barer fästs på väggytan med egna händer, en värmeisolerande komponent placeras mellan dem. Därefter placeras isoleringsmaterialet på samma ställe. Med ett väldefinierat avstånd hålls värmeisolatorn på väggytan utan användning av ytterligare fästelement. På anslutningsställen förseglas den folieklädda värmeisolatorn för täthet med tejp med aluminium. På samma sätt limmas isoleringsmaterialets kontaktställen med lådan med ett grepp på minst 5 cm isolering och en stång.

Bild
Bild

Tätningsfogar bör ägnas särskild uppmärksamhet .för att eliminera möjligheten att vätska tränger in i isoleringsskiktet. Förutom att lägga ett värmeisolerande lager, är fuktskydd installerat för det. I rummen i ångrummet och tvättrummet används metoden för folieångspärr, som samtidigt kommer att reflektera värme. Därefter värms badet upp med mindre tid och bränslekostnader. För att isolera vilorummet och omklädningsrummet, vars temperatur är lägre än i ångbadet, kan du använda andra värmeisolerande material. Deras läggning utförs med överlappningen av den ena plattan med den andra med 5 cm och med deras efterföljande fastsättning med fästen med en häftapparat.

Bild
Bild

Fogarna och klammerna för värmekonservering av hög kvalitet är täckta med ett lager folieband. Lämna inte ett mellanrum mellan lagren av ångspärrmaterial och isolering. En svarvning av träplankor med en tjocklek av 20 mm fästs på de fasta stängerna för efterföljande täckning med plåt.

Bild
Bild

Badgolv är av två typer - trä eller betong . Den tekniska sidan med att lägga en värmeisolerande beläggning beror inte på golvets material, förutom att betongkonstruktionen kräver ett lite större lager av isolering. Den klassiska versionen av råvaran för att skapa ett isolerande lager i golvet är expanderad lera. Tjockleken på skiktet av det återfyllda materialet måste vara korrekt korrelerat med tjockleken på rumsväggen. I genomsnitt är storleken på det expanderade lerskiktet 2 gånger tjockleken på väggarna. Graden av isolering kan ökas genom att rimligt öka fyllningsskiktet.

Bild
Bild

Omedelbart före proceduren för att somna är det nödvändigt att markera basen. Det utförs genom att avgränsa området som ska fyllas upp i sektioner, vars bredd är lika med 1 m eller annan lämplig storlek. Fältet med färdiga markeringar är täckt med en ångspärrfilm. När du drar bör dess kanter längs väggen vara placerade ovanför golvnivån. Att lägga filmen är inte nödvändigt om takmaterial redan finns på basens yta. För att underlätta arbetet bör guiderna installeras och deras fästelement. De sitter med stöd på de applicerade markeringarna och fästs med spikar eller skruvar.

Bild
Bild

Längs gränsen för nivån är det nödvändigt att ordna fyrar - hjälpdelar , som orienteras vid fyllning av expanderad lera. Höjden på installationen av guiderna beräknas beroende på önskad tjocklek på isoleringen. Expanderad lera måste hällas på ytan och jämnas med en trästång av lämplig längd.

Bild
Bild

Tips

Vid isolering av ett träbad är det bästa alternativet en värmare av förbrukningsbart material - sågspån. För att säkerställa deras ångspärr kan en förenklad metod användas - mängden träisolering som krävs för en cell mellan stängerna hälls i en plastpåse. Egenskaperna hos polyeten förhindrar att fukt tränger in i sågspånmassan.

Bild
Bild

Förfarandet för uppvärmning innebär att arbetet startas från takytan så att du inte råkar skada väggar och golv vid bearbetning. I skorstensutloppet är temperaturen hög, därför används av isoleringsskäl mineralisolering - basaltull. Den utmärks av sin eldfasthet och brandmotstånd. Rörets passage genom taket måste täckas med ett skyddande metallskydd.

Rekommenderad: