Isolering Av Grunden Från Insidan I Ett Trähus: Hur Man Använder Expanderad Lera För Golvet, Hur Man Isolerar Källaren Inuti Byggnaden

Innehållsförteckning:

Video: Isolering Av Grunden Från Insidan I Ett Trähus: Hur Man Använder Expanderad Lera För Golvet, Hur Man Isolerar Källaren Inuti Byggnaden

Video: Isolering Av Grunden Från Insidan I Ett Trähus: Hur Man Använder Expanderad Lera För Golvet, Hur Man Isolerar Källaren Inuti Byggnaden
Video: Byggmax tipsar, åtgärda fukt i källaren (Del 8 - fuktisolera husgrundens utsida) 2024, April
Isolering Av Grunden Från Insidan I Ett Trähus: Hur Man Använder Expanderad Lera För Golvet, Hur Man Isolerar Källaren Inuti Byggnaden
Isolering Av Grunden Från Insidan I Ett Trähus: Hur Man Använder Expanderad Lera För Golvet, Hur Man Isolerar Källaren Inuti Byggnaden
Anonim

I ett trähus utförs vanligtvis isoleringen av fundamentet utanför, eftersom denna metod låter dig skydda själva fundamentet från att frysa på vintern. Samtidigt visar det sig i vissa fall att yttre isolering är otillräckligt effektiv eller till och med helt omöjlig av en eller annan anledning, därför är det nödvändigt att använda isolering också. Det bör noteras att beslutet att isolera källaren i ett privat hus från insidan kommer att hjälpa till att skydda golvstrukturen från frysning och öka graden i källaren, men det kommer inte att kunna skydda själva källaren. Men om detta är en ytterligare eller ingen alternativ åtgärd, finns det inget val.

Bild
Bild
Bild
Bild

Metoder för intern isolering av källaren är varierade, och några av dem är till och med parallella delar av inredningen, men det är alltid värt att börja med pålitlig vattentätning av grunden.

Om det inte är möjligt att externt skydda betongen från att frysa, måste du skydda den åtminstone från inträngning av vatten - till exempel med hjälp av genomträngande isolering. Eftersom det är torrt kommer inte fundamentet att frysa så mycket, vilket innebär att bristen på yttre isolering inte kommer att bli en kritisk nackdel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Isoleringstyper

Intern isolering av material skiljer sig inte så mycket från yttre isolering. Som regel väljs ett av tre grundmaterial.

Fyll källaren med expanderad lera - den billigaste och enklaste av alla lösningar. Med hjälp av sådan isolering kommer det att vara möjligt att minska effekten av kyla på golvet på grund av luftdynan som skapas och att tömma överflödigt vatten. Som regel är hela rummet under golvet täckt med expanderad lera, så något annat syfte med källaren blir omöjligt. Alternativt kan du bara fylla formen som är speciellt installerad på källarväggarnas insida med expanderad lera, men då minskar värmebesparingen kraftigt. Expanderad lera kan i princip inte kallas den mest tillförlitliga isoleringen, därför används den i huvudbyggnader nästan aldrig, eftersom den är begränsad till användning i sommarstugor och i sommarhus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Inre isolering med expanderad polystyren, polystyren eller polystyrenskum , liksom andra skivmaterial har nyligen blivit mer och mer populärt. Denna lösning är utmärkt för källare som är planerade att användas som bostads- eller förvaringsutrymme, eftersom alla andra ytor lätt kan appliceras ovanpå plattorna, och de själva tar väldigt lite plats. I den beskrivna situationen kombineras vanligtvis extern och intern isolering, eftersom det på så sätt är möjligt att undvika kondens av fukt under isoleringen. Om det inte finns någon yttre isolering bör du ta hand om fullständig avlägsnande av fukt och ånga, eftersom dessa material inte tillåter dem att passera igenom. För att göra detta måste du impregnera grunden med genomträngande vattentätning och organisera dubbelsidig ventilation inuti rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polyuretanskumisolering är fortfarande relativt sällsynt, eftersom det är ganska dyrt och kräver obligatoriskt engagemang av specialister och specialutrustning. När det gäller dess fördelar liknar resultatet det ovan beskrivna, med skillnaden att, till skillnad från brädor, hälls polyuretanskum med en sömlös metod. Detta förbättrar avsevärt isoleringsgraden och eliminerar nästan helt nackdelarna med plattorna, därför anses detta val vara universellt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad ska du vara uppmärksam på?

När du väljer ett specifikt material måste du inte bara utgå från dess positiva egenskaper och dina egna ekonomiska förmågor, utan också från detaljerna i strukturen som du planerar att isolera. Fel val av isolering kan påverka atmosfären i källaren negativt, inte ge ett märkbart resultat eller kräva oförutsedda merkostnader. För att inte misstas bör du vara uppmärksam på ett antal parametrar i huset.

  • Byggnadens struktur spelar en nästan avgörande roll i valet av isolering. Om källaren är liten, med lågt i tak, och samtidigt inte används särskilt på något sätt, kan du fylla den med expanderad lera, särskilt om ingen bor i huset på vintern, eller om det finns yttre isolering. Det är synd att fylla en rymlig källare med expanderad lera, och ganska dyrt, därför är det värt att överväga andra värmare.
  • Närvaron av yttre isolering och ett relativt milt klimat gör att husets ägare fritt kan välja vilken isolering han vill för den inre delen av fundamentet, och om källaren inte är isolerad från utsidan, och till och med klimatet är ganska hårt, det är värt att isolera källaren åtminstone med plattor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om grundvattnet på platsen är rikligt och ligger ganska nära ytan kan detta vara orsaken till att man väljer expanderad lera. Faktum är att plastvärmare, även om de inte tillåter vatten att passera, när fukt försvinner in i luckorna mellan väggen och själva värmaren, reducerar de livslängden avsevärt. Problemet kan lösas med hjälp av penetrerande vattentätning för väggarna - även om detta är en extra kostnad, men källaren blir mer intakt, och det kommer att vara möjligt att använda plattor för isolering

Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på hur seriös ägaren vill se isoleringen, bör du välja från den "kallaste" expanderade leran genom de "medelstora" plattorna till riktigt varmt polyuretanskum. När det gäller expanderad lera beror tillförlitligheten av värmeisolering starkt på tjockleken på det använda skiktet - läggs längs väggarna i armering, det kommer inte att ge en enorm effekt. Om det finns uppvärmning i källaren kan den inte isoleras så mycket som om den inte fanns där

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Bristen på ventilation och omöjligheten av dess arrangemang begränsar nästan helt ägarna i att värma grunden med enbart expanderad lera. Om det inte finns någon ventilation, men du fortfarande vill se plattorna eller polyuretan, måste du tänka på var fukten inifrån rummet kommer att gå. Om allt är i ordning med ventilationen i källaren tas alla begränsningar av materialval bort.
  • Om källaren ska ha en praktisk tillämpning och se vacker ut, är det värt att föredra plattor och polyuretanskumbeläggning, på vilken nästan vilken finish som helst kan installeras. Det är ganska svårt att dölja expanderad lera, eftersom det nästan säkert kommer att avgöra utseendet på den isolerade källaren.
Bild
Bild
Bild
Bild

Återfyllning med expanderad lera

Denna metod är mycket billig, men relativt ineffektiv, därför används den massivt i sommarstugor. Du kan också fylla den själv, för vilken ett antal åtgärder utförs.

Du bör veta att hela källaren inte alltid är fylld med expanderad lera . - längs omkretsen på ett avstånd av minst 0,3 meter från innerväggarna kan du göra en träform till hela höjden av rummet, bakom vilken expanderad lera kommer att fyllas. Men med tanke på den lilla storleken på sommarstugor görs ofta inte formning, utan fyller hela källarens utrymme med småsten.

Om formen görs måste den behandlas med ett speciellt antiseptiskt medel, varefter du till och med kan försöka avsluta ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Botten av utrymmet mellan formen och väggarna är fodrad med en polyetenfilm, vars uppgift är att förhindra att fukt passerar från jorden till expanderad lera, vilket snabbt skulle absorbera den. Respektive, om källaren är täckt med expanderad lera över hela området läggs också vattentätning över hela området . Expanderad lera hälls ovanpå den, vars lager i höjd måste motsvara höjden på formen, det vill säga nå taket i källaren.

Med tanke på den relativt låga värmeisoleringen av expanderad lera använder många ägare ytterligare värmeisolering för golvet från källarsidan. För sådana ändamål används mineralull och ett speciellt membran av ångtätande typ. Båda materialen staplas mellan könslagren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Klistrar med tallrikar

Materialet från vilket moderna plattor för isolering är gjorda kan kallas annorlunda - polystyren, polystyren, penoplex, men i själva verket är alla dessa typer av plast som har ungefär liknande egenskaper med små skillnader. Sådana skillnader beror på både skillnader i sammansättning och tillverkarens märke eller skivans densitet och tjocklek.

Man tror att den inre isoleringen av källaren och fundamentet uppnås fullt ut tack vare plattorna, vars tjocklek är 5-10 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Eftersom brädorna är limmade på en plan yta krävs seriös väggberedning. Grundens inre yta är jämn, eventuella flisar och sprickor repareras noggrant. Därefter isoleras källarens väggar från fuktinträngning - den bästa och mest pålitliga metoden, som redan nämnts, är penetrerande vattentätning.

Plattorna fästs på väggarna med ett speciellt lim, som kan säljas antingen som ett pulver eller som en färdig lösning . Om du köpte ett pulver måste du först förbereda limmet enligt instruktionerna på förpackningen. Inte hela ytan på plattan är belagd med lim - det räcker med att applicera den punktvis, men i en mängd av minst 6 punkter. Efter det pressas plattan fast i väggen och hålls i denna position under en tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ofta, för enkel installation, har plattor också spår - de måste kombineras för att uppnå maximal tillförlitlighet för värmeisolering. För att öka effekten kan läggning i flera lager användas - i detta fall läggs plattorna i ett rutmönster för att minska belastningen på limmet.

Isolering kan väga ganska mycket, så du ska inte lita på enbart lim. Efter att det torkat görs hål i isoleringen 5-6 cm djup mer än materialets tjocklek - så att hålet går djupt in i fundamentet. Därefter drivs plastspindlar in i hålen, fixeras dessutom med speciella spikar. I detta fall ska fästelementen inte sticka ut och ligga i linje med isoleringens yta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Arbetet slutar inte där, eftersom polystyren och dess analoger är av intresse för gnagare och är mottagliga för deras effekter. För att skydda mot råttor och möss appliceras ett speciellt armeringsnät över isoleringen som hålls på plats med cementlim.

Därefter appliceras gips på grillen, och eventuell efterbehandling kan göras ovanpå den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sprutning av polyuretanskum

Denna metod uppskattas mycket av konsumenterna, inte bara för dess höga värmebesparande egenskaper, utan också för att den inte kräver något extra arbete. Ingen väggberedning krävs - högtrycksskum sprutas på ytan av någon relief, i sig är en utjämningsfaktor. Förfarandet tar inte mycket tid, och viktigast av allt, den resulterande ytan behöver inte heller förberedas på något sätt - ytan kan appliceras omedelbart, direkt över polyuretanen.

På grund av fullständig frånvaro av leder och sömmar kan sådan isolering användas under mycket lång tid. Med tanke på de höga isolerande, men också vattenavvisande egenskaperna hos polyuretanskum används det aktivt för att isolera inte bara källare utan även andra lokaler.

Bild
Bild
Bild
Bild

De enda nackdelarna är behovet av att använda en speciell sprayinstallation, som måste beställas någonstans, och de höga kostnaderna för en sådan värmare. Ändå visar recensioner att de höga kostnaderna för polyuretanskumisolering fullt ut motiverar sig själva.

Rekommenderad: