Värmeisolering Av Ett Bad: Hur Man Isolerar Ett ångrum Från Insidan, Steg-för-steg-instruktioner Om Hur Man Isolerar En Värmare I Ett ångrum Från Golvet

Innehållsförteckning:

Video: Värmeisolering Av Ett Bad: Hur Man Isolerar Ett ångrum Från Insidan, Steg-för-steg-instruktioner Om Hur Man Isolerar En Värmare I Ett ångrum Från Golvet

Video: Värmeisolering Av Ett Bad: Hur Man Isolerar Ett ångrum Från Insidan, Steg-för-steg-instruktioner Om Hur Man Isolerar En Värmare I Ett ångrum Från Golvet
Video: Steam Room Build PART 2/2 - Sauna House Build #13 2024, April
Värmeisolering Av Ett Bad: Hur Man Isolerar Ett ångrum Från Insidan, Steg-för-steg-instruktioner Om Hur Man Isolerar En Värmare I Ett ångrum Från Golvet
Värmeisolering Av Ett Bad: Hur Man Isolerar Ett ångrum Från Insidan, Steg-för-steg-instruktioner Om Hur Man Isolerar En Värmare I Ett ångrum Från Golvet
Anonim

Badhuset har länge använts inte bara för att upprätthålla renheten i din kropp, utan är också känd för sina egenskaper för att perfekt lindra trötthet, läka kroppen och göra det möjligt att ha det bra samtidigt. Och nuförtiden finns det inget bättre alternativ än att ha ett eget badhus på din webbplats. Där kan du tillbringa hela dagen med nöje, byta besök i ångbadet med te och chatta med vänner. Det viktigaste är att ångrummet inte svalnar snabbt och håller värmen väl. Och för detta måste du ordentligt isolera badhuset så att alla inre rum värms upp snabbt och kan hålla värmen länge.

Bild
Bild

Särdrag

På den gamla goda tiden byggdes bad av runt trä och gick inte av med isolerande material. En indikator på värme var ett noga utvalt trä, en ram av hög kvalitet och tätt nedgrävda spår mellan kronorna. Vid den tiden ersattes isoleringen med hjälp av mossa, släp eller jute och tappades i två steg - under avverkningen av timmerhuset och efter dess krympning.

Många människor i vår tid föredrar naturlig isolering .även om torkning krävs innan du använder det, är det ett miljövänligt material. Denna uppvärmningsprocess är mycket mödosam och tidskrävande, det kräver en viss skicklighet och skicklighet. Dåligt hällda sömmar kommer att tillåta värme att passera igenom och fukt kommer att börja ackumuleras i spåren, vilket kommer att bidra till att ruttna i trädet och snabbt släppa ut värme från ångrummet.

Bild
Bild

Modern teknik har gjort det möjligt att hitta mer än en alternativ isoleringsmetod.

Tack vare värmeisolering har välisolerade bad ett antal obestridliga fördelar:

  • ett sådant bad tar längre tid att värma upp, men svalnar också länge;
  • har den lägsta värmeförbrukningen;
  • det önskade mikroklimatet uppnås i det;
  • det finns kontroll över luftfuktigheten;
  • skyddad mot mögel och mögel.
Bild
Bild
Bild
Bild

Och för att uppnå sådana resultat från badet måste du först och främst närma dig denna process, även om det vid första anblicken inte är något komplicerat i detta. För ökad effektivitet är badet isolerat både från insidan och utsidan. Den yttre placeringen av värmeisolering hjälper till att skydda materialet från vilket badet är gjort. Men enbart extern isolering kommer inte att räcka. I olika rum i badet är det nödvändigt att upprätthålla en viss temperaturregim och fuktighetsnivå. För detta tillhandahålls intern isolering och ett lämpligt material väljs för varje enskilt rum.

Bild
Bild

Typer av värmare

På den moderna byggmaterialmarknaden finns det olika typer av isolering. Och innan du gör ett val till förmån för en viss, kom ihåg att det att få en läkande effekt direkt beror på det material du väljer.

Inomhus bör naturliga och säkra material föredras. Värmeisoleringsskiktet måste vara miljövänligt. I badhuset har varje rum sin egen specifika temperaturregim, och med sina höga indikatorer kan värmare släppa ut giftiga ämnen. Detta måste tas mycket noga.

Bild
Bild

En ganska låg indikator på hygroskopicitet och värmeledningsförmåga är ett viktigt krav för efterbehandling, eftersom ju lägre den är, desto mindre värme passerar genom materialet.

Alla värmare som finns på byggmarknaden är indelade i flera grupper

Organisk

De har varit kända länge. Våra morfäder och farfars farfar använde också detta material till hands för att bevara och behålla värmen i badet.

Vid tillverkning av organisk isolering används naturliga naturliga råvaror:

  • vanligt eller tjärbehandlat drag av linfrö;
  • mossa;
  • sågspån från träbearbetning;
  • filt eller jute.

Deras obestridliga fördel är att de alla är av naturligt ursprung, och nackdelen är en hög nivå av fuktabsorbering, brandrisk, svårigheter att använda och sårbarhet för gnagare och skadliga mikroorganismer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Halvorganiskt

Vid tillverkningen av detta material används naturliga råvaror, men lim används i den tekniska processen. Denna isolering är inte lämplig för efterbehandling av ångrum. Dessa inkluderar spånskivor och torvskivor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Syntetisk

De är indelade i flera typer.

Polymer , som inkluderar polystyren, expanderad polystyren, penofol, polyuretanskum. Det är strängt förbjudet att använda sådant material vid tätning av ångrummet och bredvid kaminen, eftersom de lätt kan ta eld och avge skadlig gas vid bränning. Men när de används i angränsande rum är de mycket användbara. I ångrum är endast skumskum tillåtet, som är täckt med ett lager aluminiumfolie och förhindrar att värme släpper ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mineralull - dessa inkluderar glasull och basaltull. De har utmärkta brandbeständiga egenskaper och är resistenta mot höga temperaturer. Deras enda nackdel är att de absorberar fukt. Basaltull rekommenderas för användning i ett ångrum.

Bild
Bild
Bild
Bild

För närvarande har ledande tillverkare av värmeisoleringsmaterial hittat ett lämpligt alternativ för isolering av bad och ångrum. Nu tillverkas speciell mineralull baserad på sten eller glasfiber. Den används för att isolera ytor av valfritt material. Denna produkt tillverkas med modern teknik och är gjord av krossat glas och sand.

Vid tillverkning av stenull används stenar som liknar gabbro-basaltgruppen. Dessa råvaror smälter vid en hög temperatur och fibrer erhålls från den flytande massan, som sedan formas till plattor av olika storlekar. Den resulterande produkten luktar inte, det finns ingen rök från den, inga giftiga ämnen släpps ut och det förhindrar brandspridning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glasfiberbaserad mineralull har elastiska och horisontellt arrangerade fibrer tack vare detta utmärks produkten av sin fasthet och elasticitet. Det är enkelt att installera i strukturen och kan fylla alla områden i tomt utrymme. Livslängden för denna produkt är minst 50 år, men med tiden krymper den. Detta beror på dåligt kvalitetsarbete. Stenull, å andra sidan, lämpar sig inte för deformation; med korrekt installation kan det hålla 50 år, och vissa typer kan vara upp till 100.

För närvarande används glasfibermattor från tillverkare som Ursa, Isover, Knauf och stenullsisolering Rockwool och Technonikol i stor utsträckning på den ryska marknaden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid isolering av ångrum måste materialet tåla höga temperaturer och inte påverkas av eld, därför är det bättre att använda folieplattor. Ytan på vilken skiktet av aluminiumfolie appliceras måste riktas mot det inre av rummet. Det kommer att isolera materialet för att reflektera värme och förhindra att materialet blir blött. När du installerar det behöver du inte använda en ångspärr.

Det är värt att notera att bad i dag oftast är isolerade från block med mineralull, penoplex, skumglas och ekowool. Du kan välja det alternativ som passar dig bäst.

Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktion

Processen för isolering och installation av själva materialet är inte svårt. Isoleringen finns i rullade rullar eller i form av brädor i olika storlekar. Guider är fästa på ytan och isolering läggs mellan dem. För denna operation behöver du träklossar, vars tjocklek ska vara lika med tjockleken på de mattor som ska monteras. Om du bestämmer dig för att installera isolering med en tjocklek av 10 cm måste stängerna vara av lämplig storlek. Stängerna kan fästas med självgängande skruvar, pluggar eller ankare, det beror på väggmaterialet.

Moträcken är fästa på huvudställen på ett avstånd av 50 cm från varandra för att skapa en luftdyna mellan ångspärren och beklädnaden. Denna metod används både för intern och extern isolering. Den enda skillnaden i isolering utanför är det material som används vid konstruktionen av badet.

Bild
Bild

När du väljer värmeisolering utifrån och en metod för isolering kommer en viktig punkt att vara vilket material som användes i konstruktionen och klimatförhållandena i regionen. Träbadet behöver inte isoleras från gatan. Trämaterial klarar detta problem på egen hand, det behåller värmen väl och isoleringen mellan raderna är bra värmeisolering. Men med tiden sätter träblocken sig ner och luckor bildas mellan raderna, vilket bidrar till att värmen avgår. För att ta bort dessa sprickor är det nödvändigt att gräva i luckorna mellan kronorna med naturmaterial eller applicera basaltull. Dess struktur gör det möjligt att upprätthålla det önskade mikroklimatet och hjälper trädet att "andas". Denna metod är lämplig för de typer av bad som är monterade av vanligt virke, profilerade balkar, vanliga och rundade stockar.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att ge rambadet värme, rekommenderas att använda mjuka typer av högdensitetsvärmare som är skyddade mot fukt, eftersom de är monterade inuti ramen. Du kan använda en blandning av sågspån, flis, gips och kalk, som kommer att fungera som en utmärkt barriär för värmeflytning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tegelbad, även om de har hög värmeledningsförmåga, är inte ovanligt att se dem. En vägg av tegel kan frysa snabbt utan bra intern uppvärmning. Och i baden, som du vet, finns det ingen konstant uppvärmning på vintern. För att eliminera denna nackdel konstrueras i de flesta fall en ram av trämaterial inuti sådana bad, som sedan färdigställs och serveras som inredning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ofta, när man bygger bad, används skumblock och gasblock . Detta material, på grund av sin porositet, kan hålla värmen väl, men det saknar ett attraktivt utseende och kan absorbera fukt. I detta fall kräver detta material yttre isolering. Huvuddragen i isoleringsprocessen är att ge ventilation mellan väggen och isoleringen. Därför rekommenderas att lämna luften i sådana bad.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Inre väggisolering i badet är direkt relaterat till vad detta eller det där rummet är avsett för. Den mest grundläggande komponenten i badet är ångrummet. Temperaturen i ångrummet i ett ryskt bad kan nå 90 grader och i bastur - upp till 130. Det är svårt att behålla sådan värme under en viss tid om ångrummet inte har högkvalitativ isolering. När denna process utförs inomhus, rekommenderas att endast använda naturliga, naturliga material som inte avger skadliga ämnen vid höga temperaturer. I sådana fall är basaltull eller naturvärmare perfekta.

Vid isolering av ytan i ett skumbetongbad är det nödvändigt att fästa styrningar från en stång eller metallprofil . Med en låg höjd kan du bara göra med vertikala ställningar och använda bomull med en densitet på 65 cr / m. Valp. Bredden mellan de vertikala lamellerna bör vara 15-20 mm mindre än bomullsbredden som ska läggas.

Bild
Bild
Bild
Bild

I ett ångrum med en ramstruktur bör endast trämaterial användas. För att utjämna temperaturskillnaderna på ramens trästänger är det nödvändigt att göra vertikala snitt, genom vilka träet fästs på ytan med hårdvara. Närvaron av sådana spår hjälper guiden att röra sig längs väggen under krympning, om badet är monterat av trämaterial. En ångspärrfilm är fäst på insidan av strukturen.

I ångrummet är det lämpligt att använda penofol i form av en ångspärr, som placeras inuti rummet med ett reflekterande lager . Dockningspunkten måste limmas med folieband. Sedan monteras en mineralull på det reflekterande skiktet, som sedan täcks med en ångspärrfilm. En skena på 25-30 mm spikas fast på själva ramen för att tillåta luft att passera mellan filmen och det material som ytan ska färdigställas med. Och i sista stund stängs isoleringen med ett efterbehandlingsmaterial, oftast i badet är det ett material av trä.

Bild
Bild
Bild
Bild

I ett bad från en bar eller annat material av trä används jute för isolering inuti. Denna procedur utförs med en träklubba - klubba, mejsel och tätningsspatel. Jute placeras på spåren mellan raderna och hamras tätt i den med dessa enheter.

Bild
Bild

Ett tvättrum, ett omklädningsrum eller ett vilrum kan isoleras med polystyrenskum, eftersom det är relativt varmt i dessa rum. Processen liknar den föregående, ramen är också installerad. Avståndet mellan stolparna ska vara lika med skummets bredd, så att det passar rätt mellan dem. Det är inte nödvändigt att skydda skummet mot fukt, så filmen används inte. Du kan också fästa dessa ark på väggen med lim, men det här alternativet är endast lämpligt för tegel- eller skumbetongbeläggningar. Efter att skummet har fixerats kan du börja avsluta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det rekommenderas att isolera väggen bredvid eldstaden endast med basaltull och med villkoret att använda en metallplåt runt den.

Bild
Bild
Bild
Bild

En viktig plats i badets värmeisolering upptar processen med takisolering . En stor mängd värme kan komma ut genom den. För isolering är alla värmeisolerande material som kan läggas på golvet på vinden lämpliga. Denna process liknar processen för väggisolering.

Processen att försegla badet från värmeförlust, liksom hemma, bör startas från taket. All värme samlas upp under taket, så dåligt isolerat, det kan orsaka ett kallt bad. Tekniken för denna process beror på vilket material som används. Det bästa alternativet för att täta taket i ett bad är användningen av basaltull. Den läggs på samma sätt som väggisolering, med början med ramutrustningen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du bestämmer dig för att isolera det med sågspån eller expanderad lera, bör du göra en ram på vindsgolvet mellan golvbjälkarna och placera det medföljande materialet där. Det måste komma ihåg att skorstenen också går in på vinden, därför är det nödvändigt att lägga basaltull runt den, eftersom den har höga brandbeständiga egenskaper och inte lämpar sig för förbränning, och monterar en skyddande skärm av rostfritt stål ark.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Golvet i badet kan vara av trä eller betong. För att förhindra att kall luft kommer in i badet genom golvet är det isolerat med expanderad lera eller skum. Vid isolering med expanderad lera är det nödvändigt att demontera undergolvet och ta bort ett jordlager 40-50 cm under tröskeln. Därefter läggs vattentätningen; för detta är en vanlig film eller takmaterial lämplig. På sidorna ska ändarna av detta material sticka ut utanför golvytan.

I nästa steg görs en grov screed . eller en kudde på 15 cm av spillror och sand görs, på vilken expanderad lera hälls. Minsta lager bör vara 30 cm, annars blir det ingen riktig effekt från kylan. Cementbruk med en tjocklek av 5-7 cm hälls på ytan av expanderad lera, med hänsyn tagen till lutningsvinkeln till avloppet. Och i sista etappen läggs det sista golvet. I princip kan expanderad lera hällas i en ram gjord av brädor som förberetts i förväg i golvet och ett tätskikt kan läggas på det och sedan täckas med en ytbeläggning av en träskiva. Men denna isolering är inte lämplig för ångrum och tvättstugor, där det är högt fuktinnehåll.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men om du står inför ett val av hur du ska isolera golvet i ett bad, bör du välja ett betonggolv för efterbehandling med golvplattor, förutsatt att det är ett tvättrum eller ett relaxrum, eller på ett trä, men det är att föredra att lägga det i ett ångrum. Men ett betonggolv tål fukt mycket bättre, så dess livslängd är längre än ett trägolv.

Bild
Bild

Det finns också en mer praktisk metod för golvisolering - detta är användningen av penoplex som isolering. Men i ett ångrum fungerar denna typ av isolering inte, eftersom detta material avger skadliga ämnen vid höga temperaturer. Därför är det mer lämpligt att använda den i mindre varma rum. För att genomföra det här alternativet måste du bli av med den gamla screed eller träbeläggningen och få jorden. Sedan fyller vi i en grov screed med en tjocklek av högst 10 cm och lägger penoplex eller annan isolering av denna typ på en plan yta. Vi lägger ett metallnät på den beklädda isoleringen och gör en cementbeläggning 5-10 cm tjock. Och efter att lösningen har härdat utför vi golvet på det sista golvet.

Bild
Bild

Det finns ett annat sätt att isolera golv i ett bad, och det är att hitta ett ökande antal anhängare - detta är "varma golv" -systemet. Denna process består i att rör hälls i betonggolvet, varmt vatten cirkulerar genom dem och golvbeläggningen värms upp. Men i det här fallet handlar det inte om hur man isolerar, utan hur man värmer golven, och det är lite olika begrepp, men essensen är densamma.

Bild
Bild

Isolering av dörr- och fönsteröppningar från fasadens sida hjälper också till att avsevärt öka värmen i rummen. För detta ändamål är dörrarna i badet gjorda så små som möjligt, särskilt i ångrummet. Fönster monteras så nära golvet som möjligt och täta dubbelglasfönster installeras, medan tätningar är installerade runt hela omkretsen av dörrar och fönster.

I ångrummet, för att bevara värmen, måste du helt överge närvaron av ett fönster, och i tvättrummet kan du montera en liten för att ventilera detta fuktiga rum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hjälpsamma ledtrådar

En vanlig vass kniv används för att skära plattor av mineralull. Det rekommenderas inte att täta isoleringen under installationen, eftersom ju mindre dess volym är, desto mindre värmeisolerande egenskaper.

Bild
Bild

Om golvet i ångrummet är av kakel och även om det inte blir särskilt varmt, behövs definitivt träfotstöd i trä.

Gör-det-själv-väggisolering nära spisen är endast försedd med basaltull utrustad med en skyddande skärm med en metallplåt av rostfritt stål.

Bild
Bild

Det måste finnas ett avstånd på 1-2 cm mellan ytbehandlingsmaterialet och ångspärren. Små luckor lämnas också längs takets kant och längst ner på väggen.

De som gillar att ånga bra bör inte ge upp moderna isoleringsmaterial. Att försumma dem påverkar kvaliteten på processen.

När du isolerar ett bad, oavsett vilket material det är tillverkat av - trä, cinderblock, luftbetong eller expanderade lera betongblock, glöm inte korrekt ventilation av lokalerna. Sådana reparationer kommer att ha en positiv effekt inte bara på din hälsa, utan också på slutmaterialens hållbarhet, eftersom de inte kommer att samla kondens.

Rekommenderad: