Geranium (40 Bilder): Hur Man Sköter Om En Trädgård Perenn Och Enårig Blomma? Funktioner För Plantering I öppen Mark. Hur Ser Pelargon Ut?

Innehållsförteckning:

Video: Geranium (40 Bilder): Hur Man Sköter Om En Trädgård Perenn Och Enårig Blomma? Funktioner För Plantering I öppen Mark. Hur Ser Pelargon Ut?

Video: Geranium (40 Bilder): Hur Man Sköter Om En Trädgård Perenn Och Enårig Blomma? Funktioner För Plantering I öppen Mark. Hur Ser Pelargon Ut?
Video: How to Plant, Grow & Care for Geranium Plants in Pots - The Complete Guide 2024, Maj
Geranium (40 Bilder): Hur Man Sköter Om En Trädgård Perenn Och Enårig Blomma? Funktioner För Plantering I öppen Mark. Hur Ser Pelargon Ut?
Geranium (40 Bilder): Hur Man Sköter Om En Trädgård Perenn Och Enårig Blomma? Funktioner För Plantering I öppen Mark. Hur Ser Pelargon Ut?
Anonim

Geranium är en favorit bland många trädgårdsmästare och trädgårdsmästare och är en ganska opretentiös växt och perfekt för odling i klimatet i mellersta zonen. Med hjälp av sina frodiga buskar med spridningslock kan du fylla stora områden med tom mark på kort tid och förbättra platsen. För att pelargoner kan njuta av riklig blomning, blomma i tid, bör du bekanta dig med de viktiga reglerna för att ta hand om det.

Bild
Bild

Vad det är?

Geranium är en flerårig (i sällsynta fall enårig eller tvåårig) växt av familjen Geraniev. Trädgårds pelargon förväxlas ofta med pelargon i rummet. Men pelargonium är en annan sorts pelargon. Denna förvirring uppstod på grund av att Karl Linnéus gjorde en felaktig beskrivning av växter och kombinerade dem till ett släkte.

Det finns ett stort antal arter av denna blomma (cirka 400). Födelseplatsen för fleråriga pelargoner är England. Regionerna i Medelhavet, Vitryssland, Kaukasus och Centralasien, Sibirien och Fjärran Östern är de platser där denna blomma finns i naturen. Street pelargoner är krävande och växer i tempererade områden. På grund av dess opretentiöshet orsakar dess odling inte mycket problem. Frostiga vintrar och varma somrar är inte hemska för henne. Tack vare allt detta växer gatarganium på vilken mark som helst och ser vackert ut länge.

Bild
Bild

Trädgårds pelargon är en liten frodig buske med känsligt lövverk. Pelargonets främsta värde är dess blad. De resulterande blommorna kännetecknas av rätt form och frånvaro av röd färg.

Typer och populära sorter

Tidigare gillade trädgårdsmästare inte riktigt trädgårds pelargoner på grund av sina små blommor och mycket känsliga löv. Men tack vare frostbeständighet, anspråkslöshet och hur vackert det ser ut bland andra representanter för floran, började de använda det i landskapsförbättringen av den personliga tomten.

Som nämnts ovan har den vanliga fleråriga pelargonen cirka 400 arter. Men vi kommer bara att betrakta den vanligaste av dem.

Underbar . Lyxig buske med solida blå blommor, som har en höjd av 40-60 cm. Bladen blir röda på hösten. Tack vare detta, även efter slutet av blomningen, ser denna sort vacker, majestätisk ut.

Bild
Bild

Träsk … Busk ca 30–70 cm hög med lila blommor. Finns på våta ängar, skogar, träskiga områden. Inom medicin är det värderat för att normalisera hjärtfrekvensen, vilket hjälper till att förbättra hörseln. Hjälper också mot reumatism, urolithiasis, olika kolik och andra sjukdomar.

Bild
Bild

Himalaya … Växer i Himalaya, Afghanistan, Tadzjikistan, Tibet. En vacker buske med blå eller lila blommor och en höjd av 60 cm. Bladen blir orange på hösten. Det säregna med sorten är att den växer långsamt.

Bild
Bild

Aska … Det kallas ofta grått på grund av bladens färg. Det är en mycket kompakt (högst 15 cm) vintergrön med små rosa blommor och kronblad, på vilka du kan se mörka ådror.

Bild
Bild

Lugovaya … Skiljer sig i hög tillväxt. Ljusälskande växt med ett stort antal stora lila-blå blommor. Honungsbin är särskilt förtjusta i henne.

Bild
Bild

Lesnaya … En hög buske (ca 80 cm) med stora lila-rosa blommor. Älskar halvskugga.

Bild
Bild

Georgiska … Det är inte för ingenting som det anses vara den vackraste och doftande sorten. Den är utbredd på ängarna i Kaukasus. En växt med lila blommor kan bli upp till 70–80 cm hög. På hösten ändrar bladen färg, blir rödaktiga. Du kan säkert inte plantera om denna sort på 10-12 år och njuta av den spektakulära inredningen av en rabatt eller gräsmatta, mixborder.

Bild
Bild

Rödbrun … I England kallas denna sort populärt för "sörjande änka". Den har små mörkbruna röda blommor med en vågig kant och imponerande gråa blad, på vilka i mitten av sommaren kan du se ett vackert mönster av ovanligt manifesterade lila ådror.

Bild
Bild

Blodig röd . Under hela sommaren kan du njuta av de röda blommorna på en sfärisk liten buske. Britterna gav det ett annat namn - "röd stork". Infusioner, avkok, extrakt och extrakt från blodröd pelargon används ofta inom folkmedicin för behandling av olika sjukdomar.

Bild
Bild

Armeniska … Hög (1,20 m) kraftig växt med löv som ändrar färg regelbundet (detta bestäms av säsongen) och medelstora hallonblommor.

Bild
Bild

Balkan … Den har en form som liknar en boll, stora gröna blad (som i avsaknad av hårt kallt väder behåller sin gröna färg) och rosa blommor med lila eller röda nyanser. Den växer under alla, även de svåraste klimatförhållandena. Geraniumrötter används i matlagning.

Bild
Bild

Landningsfunktioner

Geranium är både dekoration och skydd för din sommarstuga från ogräs, som torkar ur jorden. Det är inte svårt att odla det utomhus, det viktigaste är att följa några regler som hjälper till att undvika sjukdomar och skapa en spektakulär blomsterträdgård.

Bild
Bild

Tid

Början av våren (efter slutet av det kalla vädret) och början av hösten är den perfekta tiden att plantera vackra blommor. Det är lämpligt att transplantera på morgonen eller kvällen för att undvika starkt solljus.

Bild
Bild

En plats

Pelargoner planteras i bördig jord utan stillastående vatten, eftersom detta kan leda till en farlig sjukdom - rotröta. Om jorden har en hög lerahalt, bör dränering användas vid plantering.

Planteringsgropen är ganska stor på grund av rhizomernas längd. Växten föredrar ljusa platser, men den stekande solen med direkta middagstrålar är destruktiv för den. En ljus plats med lite halvskugga under dagen är vad en opretentiös kultur som helhet behöver.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material

Det bästa alternativet är plantor. Men för plantering kan du också använda frö och till och med rhizomer.

Bild
Bild

Landningshål

För avelsframgång är det viktigt att plantera grödan ordentligt på en permanent plats till en början. Odlad pelargon kännetecknas av långsträckta rhizomer och perifera skott. Det är därför som det är nödvändigt att förbereda ett hål med tillräckligt djup vid plantering.

Dränering måste placeras i botten av gropen .… En blandning av torvjord, kompost och siktar placeras ovanpå den. När blomman planteras som ett resultat, måste den fällas väl och en jordklump måste mullas. Eftersom växten kännetecknas av betydande och snabb tillväxt måste hålen under plantering placeras på ett betydande avstånd från varandra.

Bild
Bild

Vårdregler

För att pelargonen som växer på gatan ska glädja dig länge och blomma perfekt måste du ta hand om det ordentligt. Hemligheterna för erfarna trädgårdsmästare hjälper dig med detta.

  1. Växten måste vattnas ofta, men inte för mycket . Om bladen plötsligt började släppa betyder det att blomman behöver vätska. För mycket vattning kan leda till rotröta och till och med stoppa blomningen. Fukta inte blommor under soliga tider. Det är bättre att göra detta på morgonen eller efter 17-00.
  2. Mulching och lossning hjälper till att odla vackra pelargoner . Detta gör att luft och näringsämnen kan flöda bättre till rötterna.
  3. Lägga till jord . När busken gradvis börjar växa, kommer det att vara nödvändigt att uppdatera marken under den. Det är bättre att göra detta på hösten, efter blomningen.
  4. Beskärning … Det har en föryngrande effekt på växten och förlänger blomningen. Du måste klippa av gulnade torra löv, trasiga stjälkar, torkade knoppar. Så växten sparar energi för att tappa sjuka eller föråldrade delar.
  5. Toppdressing … Geranium behöver inte konstant befruktning. På våren kan du mata den med kväveblandningar, och kalium-fosfortillskott behövs för mer frodig blomning och säsongens längd. Gödsel appliceras på jorden i form av granulat eller lösning. Blomman älskar också om aska läggs till toppdressingen.
  6. Överföra … Pelargoner kan perfekt överleva en transplantation, men det är ofta inte värt att göra. Att växa på en permanent plats utan att transplantera är normalt för henne.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Att dela en buske, ympning, frön och självsådd är fyra sätt att öka antalet planteringar av din favoritväxt i landet. Det är värt att bekanta sig med dem mer detaljerat.

  1. Självsådd - plantans frön sprider sig från de oberoende öppnade pelargonfrukterna. Vinden och myrorna hjälper till att sprida fröna över långa sträckor. Den enda nackdelen är att på grund av självsådd kommer webbplatsen inte att förvärva den design du ville ha. Intressant nog ser pelargonfrön ut som en krans näsa.
  2. Sticklingar Är det mest populära sättet. Det är nödvändigt att skära av de övre processerna, lägga dem i en behållare med vatten och vänta på att rötterna ska dyka upp. För att påskynda processen kan du använda en tillväxtaktivator. En behandlad skärning kan planteras omedelbart i marken och obehandlade sticklingar kan planteras på minst två veckor.
  3. Frön pelargoner är mycket små. För att samla dem med hög kvalitet måste du hitta knoppar som bleknar, linda dem i tjock trasa eller papper. Efter plantering i marken visas de första skotten om två veckor.
  4. Buskens uppdelning . Det är bra att spendera under det första decenniet av hösten. Du måste ta en liten del av växten, plantera den i marken, vattna och täcka. Denna reproduktionsmetod har en föryngrande effekt på växten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Geranium har en underbar egenskap - den stöter bort insekter som kan skada den. Men ibland är denna gröna "fighter" fortfarande utsatt för sjukdomar och skadedjur.

  • Grå röta . Hela växten är täckt med grågrå fläckar och blommar. Det uppstår på grund av hög luftfuktighet, brist på belysning och brist på uppvärmning. För behandling måste du använda fungicider.
  • Mjöldagg … Det kännetecknas av en vit blomning. Det är nödvändigt att ta bort de drabbade områdena och behandla med en fungicid (Bordeaux -vätska).
  • Rost … Brunrostiga fläckar visas på bladen. I framtiden torkar bladen ut. Svampdödande medel hjälper till att bli av med rost.
  • Alternaria … Bruna fläckar visas på pelargonens blad med ett ljust centrum och en sammetsblomning. Du kan bli av med det genom att behandla växten med fungicider.
  • Ringpunkt . Ljusa fläckar i form av en ring bildas på växten. Sedan rullar bladen upp och hänger som paraplyer.
  • Verticillär vissnande . Bladen börjar bli gula underifrån, sedan blir de helt gula och vissnar. Stammar och blomställningar kan också påverkas. Sjukdomen uppträder om jorden är övertorkad.
  • Rot och stjälk senblåsa . På grund av denna sjukdom vissnar växten och ruttnar. Det är nödvändigt att minska mängden vattning och behandla blomman med speciella medel.
  • Ödem … Det kännetecknas av bubblor på bladen. Det är nödvändigt att omedelbart ta bort de sjuka så att sjukdomen inte sprider sig till hela växten. För att undvika uppkomsten av en sådan sjukdom planteras blomman i varm, dränerad jord. Fuktälskande grannar är inte lämpliga för pelargoner.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Blommans främsta skadedjur är:

  • bladlöss (aska infusion - 1 sked träaska per 1 liter vatten - används för att bekämpa det);
  • vitfluga;
  • trips;
  • larver (de samlas in för hand);
  • spindelkvalster (det verkar om pelargon växer i ett torrt och varmt klimat, för att bli av med spindelmiten behandlas växten med tvålvatten).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan bli av med skadedjur med hjälp av insekticider. Du kan också använda aspirin i kampen mot insekter.

Geranium kan bli sjuk på grund av felaktig vård:

  • bladen blev gula och blev vissna - detta underlättas av kränkningen av bevattningsregimen.
  • stjälkarna är nakna - växten har inte tillräckligt med ljus;
  • fläckar dyker upp och blomman börjar ruttna - på grund av en svampinfektion.
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Denna vackra blomma används framgångsrikt i utsmyckning av tomter, vilket inte kräver några speciella ansträngningar för att växa. Används oftast för inramning eller för att skapa en vacker bakgrund. Geranium kommer snabbt och vackert att fylla tomma utrymmen i blomsterträdgården, dekorera dekorativt murverk och vara stolta över platsen på en alpin bild. Du kan göra en häck av det, det ser bra ut bland buskarna. På grund av sin uthållighet kan blomman växa i alla problemområden i sommarstugan . Om din webbplats har en sluttning hjälper pelargon här, eftersom den har mycket starka och starka rötter.

Var ska man plantera pelargoner i landet? Först måste du bestämma platsen och grannarna i rabatten. När du väljer grannar är det viktigt att överväga hur de kommer att kombineras i färg och struktur. På grund av det stora antalet öppet lövverk ser kulturen bra ut med stora blommor (pioner, rosor).

Bild
Bild

Och om du planterar pelargoner nära periwinkle, lamm eller värdar, kommer den här gröna busken med blommande blommor att se ny ut.

Om du vill se skogskanten i ett förortsområde - plantera ditt husdjur i sällskap med timjan, kattmynta eller spannmål. På halvskuggiga områden kommer Horny Goat Weed och hellebore att vara bra grannar, och i områden med ett överflöd av sol - Veronica och salvia.

Vill du ha ett vackert blommigt omslag? Du kommer att få hjälp av:

  • dalmatiska;
  • Wallich;
  • kantabriska.

Pelargoner för stenverk:

  • blodröda (underdimensionerade sorter);
  • Himalaya;
  • Balkan.
Bild
Bild

Kombinerar bra med grå, gula och bruna stenar.

Pelargoner för trädgårdens naturliga område:

  • skog;
  • Oxford (utom frottévarianter);
  • pelargon Andrews.
Bild
Bild

Pelargoner för blandade rabatter:

  • Wallich;
  • Himalaya;
  • kantabriska;
  • Georgiska;
  • pelargon i Armenien;
  • träsk;
  • Oxford.

Pelargoner, rosor och liljor kommer att skapa en trevlig drömmande atmosfär. De kommer helst att inreda en öppen terrass, ett lusthus eller en entré i ett privat hus.

Bild
Bild

Pelargoner för soliga områden (i de flesta fall lågväxande pelargoner):

  • Dalmatiska;
  • ask pelargon;
  • pelargon St Ola Cambridge;
  • pelargon Himalaya;
  • Valikha (kommer att glädjas av riklig blomning);
  • Renard;
  • Farrera.

Pelargoner för halvskuggiga områden:

  • underbar;
  • skog;
  • blodig.
Bild
Bild

Det finns väldigt många sorter av pelargoner. Du kan hitta de optimala för en mängd olika egenskaper: höjd, färg, bladens färg, varaktighet och blomningstid. Geranium är bra eftersom det kan se bra ut, även om det planteras ensamt på platsen, och också effektivt betona en mängd olika färgkombinationer och kompositioner av alpina diabilder, dammar, grunder.

Varje art är bra på sitt eget sätt. Välj en typ inte bara baserat på dess dekorativa komponent, utan också på uppfödningens egenskaper. Så välj fuktälskande sorter för dammen, för gräsmattan - de blommor som bäst tål den ljusa solen.

Bild
Bild

Experimentera med färgblandningar och texturer. Du kan få de mest ovanliga kombinationerna. Den största fördelen med växten är den långa blomperioden .… Geranium kommer att glädjas med sin prakt, även när sängarna och rabatterna redan är hopplöst tomma i slutet av sommarsäsongen.

Rekommenderad: