Vårens Vita Blomma (21 Bilder): Plantering Och Vård Av En ört För öppen Mark. Reproduktionsmetoder

Innehållsförteckning:

Video: Vårens Vita Blomma (21 Bilder): Plantering Och Vård Av En ört För öppen Mark. Reproduktionsmetoder

Video: Vårens Vita Blomma (21 Bilder): Plantering Och Vård Av En ört För öppen Mark. Reproduktionsmetoder
Video: Johnny Cash - Folsom Prison Blues (Official Audio) 2024, April
Vårens Vita Blomma (21 Bilder): Plantering Och Vård Av En ört För öppen Mark. Reproduktionsmetoder
Vårens Vita Blomma (21 Bilder): Plantering Och Vård Av En ört För öppen Mark. Reproduktionsmetoder
Anonim

Vårens vita blomma är en ört som tillhör familjen Amaryllidaceae och släktet White flower. I naturen finns denna lökartade perenna längs kanterna av skogar i Central- och Sydeuropa. Som blomkultur är vårens vita blomma särskilt populär i England, Danmark, Holland och är till och med en symbol för den tyska staden Ettenstatt. Det är av stort värde som en prydnadsväxt i gruppplanteringar, klippträdgårdar, stenarter, dess blommor kan behålla sin skönhet under lång tid när de skärs.

Dessutom innehåller den vita blomman alkaloid galantamin, som används för att behandla sjukdomar i nervsystemet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning av anläggningen

Vårens vita blomma är en hemiephemeroid, det vill säga den har en mycket kort växtsäsong. Den har en flerårig äggformad glödlampa med en diameter på upp till 2,5 cm och cirka 3,5 cm i höjd, som kännetecknas av närvaron av ljusbruna ytterskalor . Växtens rötter är ganska kraftfulla och dör delvis. Bladen på vårvita blomman är basala, linjära, ljusgröna med glans, är upp till 15 cm långa och 1,5 cm breda. De visas tillsammans med blommor, och efter blomningen ökar de i längd upp till 30 cm och dör av i mitt på sommaren.

Dessa låga (upp till 20 cm) örtväxter för öppen mark blommar i slutet av april - början av maj. Vita blommor med en behaglig lukt finns på långa pediklar . Perianthen är i stort sett klockformad, med 6 identiska kullblad, vid vars ändar är gula eller gröna fläckar. Frukten är en trecellig köttig, nästan sfärisk kapsel. I mitten av juni mognar många rundade svarta frön i den.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Vårens vita blomma föredrar halvskugga. Marken ska vara lös, lätt sur, näringsrik och väldränerad. Det bör inte finnas några växande blommor med ett starkt rotsystem, till exempel dagliljor eller liljekonvaljer. Innan planteringen måste platsen grävas upp, rengöras från ogräs och införas i marken humus, grov sand och kalksten och torv i den sura jorden.

De köpta lökarna planteras i september till ett djup av 7-10 cm. De måste vara täta, elastiska, inte ha groddar, skador, mögel. Om lökarna groddar bör de planteras så snart som möjligt.

Efter plantering bör jorden vattnas och mulas för att förhindra ogräs tillväxt och bildning av skorpa.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdregler

För att vårens vita blomma ska må bra i trädgården, du bör noggrant läsa rekommendationerna från erfarna blomsterhandlare.

  • Vattning … Tidigt på våren, efter att snön har smält, behöver den vita blomman inte vattnas. När jorden torkar måste den vattnas med ljummet, sedimenterat vatten, lossa jorden och ogräs. Det är viktigt att se till att inga droppar faller på blommorna. Med otillräcklig vattning blir blomställningarna små och få i antal. När fröna har samlats in behöver du inte vattna växten.
  • Toppdressing . Det rekommenderas att applicera färdiga flytande mineralgödselmedel med lågt kväveinnehåll så att det inte blir överdriven bladtillväxt. Fosforgödsling är nödvändig för växten före blomning. På hösten väljer du kaliumgödsel.
  • Förbereder sig för vintern . Vårens vita blomma tillhör vinterhärdiga växter. Han behöver inte särskilt skydd under vintern. Men om det enligt prognosen förväntas en snöfri kall vinter, så bör plantorna under andra halvan av november täckas med grangrenar. Vit blomma som växer i södra klimat behöver inte täckas. Du bör också veta att växter under det första levnadsåret definitivt behöver skydd mot frost.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Det finns flera avelsalternativ för vårens vita blomma

  • Dela lökarna … Det utförs vart 5-7 år så att växten inte lider av brist på näring till följd av vidhäftande lökar. När bladen har vissnat måste lökarna försiktigt avlägsnas från marken, delas, torkas och rengöras från gamla rötter och skadade fjäll. Mekaniska skador måste täckas med kolpulver. Sedan planteras barnen i marken på ovan beskrivna sätt på ett avstånd av 15-20 cm från varandra. Det bör noteras att ju närmare glödlampan planteras ytan, desto fler barn bildas den.
  • Använda frön … Frömaterial måste planteras på hösten, direkt efter skörden, eftersom det snabbt tappar sin grobarhet. Dessutom sker naturlig skiktning av frön i jorden på vintern, och de spirar på våren mer massivt och snabbt. Vita blommor odlade av frön blommar på 5-7 år.

Det bör noteras att denna växt aktivt kan föröka sig genom självsådd, därför måste man se till att fröna inte växer på onödiga platser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Liksom många primula, vårvita blommor kan utsättas för virus- och svampsjukdomar … Viruset indikeras av ljusgula fläckar på bladen och en curlingbladplatta, en sådan växt bör omedelbart brännas, annars kommer andra vita blommor att smittas av det. Från svampsjukdomar i varmt, fuktigt väder kan växter påverkas rost och grå mögel … I det första fallet är bladen täckta med bruna eller svarta fläckar, i det andra - med en gråaktig fluffig blomma på stammen nära jorden, som stiger högre och högre.

Om dessa tecken är närvarande är det nödvändigt att skära ut de sjuka delarna av växten och bränna och behandla jorden där de växte och alla angränsande blommor med något fungicid.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Av skadedjur för våren är vita blommor farliga lökartad nematod , som bildar sina kolonier på bladen, ser ut som gulaktiga svullnader och livnär sig på saft. Sådana växter förstörs och under flera år planterar de ingenting på denna webbplats. Skydd mot sniglar är dammning av lökarna vid plantering med ett lager grov sand. Gnagare kan också skada lökarna och till och med bära bort dem till sina hålor, skadedjur beten bör läggas ut i förväg nära vita blommor. Larver av fjärilar skopan är lätt att samla på hösten, när de förbereder sig för att förpuppas, eller behandla växterna med insekticider för att döda dem.

Rekommenderad: