Yucca Trädgård (43 Bilder): Plantering. Hur Sköter Man Filamentos? Reproduktion Och Transplantation Av Gatuväxter, Sorter Och Sjukdomar

Innehållsförteckning:

Video: Yucca Trädgård (43 Bilder): Plantering. Hur Sköter Man Filamentos? Reproduktion Och Transplantation Av Gatuväxter, Sorter Och Sjukdomar

Video: Yucca Trädgård (43 Bilder): Plantering. Hur Sköter Man Filamentos? Reproduktion Och Transplantation Av Gatuväxter, Sorter Och Sjukdomar
Video: Sök Grundkurs trädgård Vuxenutbildning 2024, Maj
Yucca Trädgård (43 Bilder): Plantering. Hur Sköter Man Filamentos? Reproduktion Och Transplantation Av Gatuväxter, Sorter Och Sjukdomar
Yucca Trädgård (43 Bilder): Plantering. Hur Sköter Man Filamentos? Reproduktion Och Transplantation Av Gatuväxter, Sorter Och Sjukdomar
Anonim

Ovanliga växter i sommarstugan blir mer och mer efterfrågade. En av dessa ursprungliga och exotiska representanter för floran kan kallas garden yucca. Det kännetecknas av en intressant form av blomning, vilket gör att det kan vara ett önskvärt designalternativ för designers av sommarstugor, amatörträdgårdsmästare. Yucca har vuxit i vårt land i lite mer än ett sekel och har länge gått bortom palats och herrgårdar. I modern verklighet kan yucca användas för att dekorera alla sommarstugor; den planteras i parker och torg i staden.

Bild
Bild

Beskrivning

Ursprungligen är detta en originalväxt från subtropierna och tropikerna i Amerika, men det visade sig faktiskt inte vara alltför nyckfullt och tog perfekt rot i det hårda vädret i vår region. I sin vanliga miljö har yucca lärt sig att tåla extrema temperaturer och torka. Naturligtvis, yucca planterad under den öppna himlen i mitten av landet, kräver särskild omsorg under vintermånaderna. När det gäller den södra delen av landet är yucca perfekt att överleva en liten temperatur under noll och är inte isolerad för vintern.

Garden yucca kallas annars filamentos, den kommer från familjen Agavov . Denna blomma tillhör exotiska arter, det är en flerårig buske av en trädtyp. Buskens lövverk är tufft, svärdformat, format till en tät rosett, spiralformad i den. Lövverk kan ha olika nyanser - från grön till blåaktig färg når storleken en meter. Blomställningar bildas på en panicle som växer från mitten av rosetten. Blommor av en hängande typ, mjölkiga, vita, gula och till och med rosa, liknar klockor utåt. Varje blomställning kan vara upp till 5 cm bred och 7 cm hög.

När de nedre bladen vissnar, torkar och hänger, bildar de en slags kjol som omger stammen. Blommande med rätt vård är årlig, riklig, buskens höjd är från en och en halv till två meter . Antalet blommor på en panicle under en säsong är upp till 200 stycken. I slutet av blomningen bildas frön.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Öppen mark kan växa två huvudtyper av yucca: grå, det kallas också "Herrens ljus" och glödtråd. Street yucca har många hybrider, bland vilka blomsterodlare skiljer:

" Färgvakt " - en växt med breda och platta gulaktiga blad;

Bild
Bild
Bild
Bild

Ljus kant - vy med blåaktiga blad kantade med ett crimson band;

Bild
Bild
Bild
Bild

Guldhjärta - denna yucca kännetecknas av gulgröna blad med otydliga gränser;

Bild
Bild
Bild
Bild

Elfenbenstorn - yucca med grönaktig lövverk och en tydlig vit kant.

Bild
Bild
Bild
Bild

Yucca grå

Denna representant för floran kännetecknas av följande funktioner:

  • kort fat;
  • lång, når nästan en meter, lövverk;
  • blad av en grågrön nyans med ljusare kanter;
  • vitgrönaktig eller gul blommande, blomställningar av en smalare typ, liten i storlek;
  • kvast-pedunkel, når en höjd av 3 meter.

Grå yucca är opretentiös i förhållande till jorden, den kan slå rot i sandsten, den tål små frost, torrt väder, men en stor mängd fukt kan undergräva dess hälsa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Yucca trådig

Egenskaper hos glödtråden:

  • lövverk som ett svärd, upp till 70 cm långt, upp till 10 cm brett;
  • lövkanten är trådliknande, böjer sig tillbaka längs kanten;
  • blommande panik som inte växer högre än 2,5 m;
  • blomställningarna är vit-beige, i utseende av hängande klockor.

Denna sort är ännu mindre nyckfull än den grågrå, tål lugnt hård frost, men inte mer än minus 20.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Du kan plantera yucca överallt, förutom det hårda norr: i Moskva -regionen, i södra och mellersta klimatet. Trädgårdsmästare rekommenderar inte att överföra växten till jorden under bar himmel direkt efter köpet. Åtgärder behövs för att anpassa trädgårdsfloran till framtida verkligheter, det vill säga härdning. Du bör börja med att ta behållaren ut i luften i flera timmar och gradvis öka "gå" -perioden. Efter ungefär ett par veckor kan du börja plantera en framtida blomma i trädgården.

Det är nödvändigt att noggrant närma sig valet av plats . För att busken ska blomstra bör skuggiga områden uteslutas och välja höga och upplysta områden. Annars blir blommorna lösa, lövverket blir tunnare, bleknar och kan sträcka ut sig. Yucca känns bra i solen, så det är bättre för henne att markera området med direktstrålar, där det är svårt för andra blommor att vara.

Om det finns drag i landet kommer detta att ha en dålig effekt på buskens tillstånd, den exotiska södra blomman gillar inte svala vindar, och vindbyar kommer lätt att bryta den bräckliga blomningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den ideala jorden för denna typ av växt är lös, utan mycket lera, följande jordslag är väl lämpade:

  • klippig;
  • sandig;
  • svart jord;
  • med lime.

Om tät lerjord råder på platsen bör den lossas och spädas med tillsatser i form av sand eller torv. Yucca är rädd för fukt, därför är det nödvändigt att välja zoner där grundvattnet inte är för högt. Det är därför landning i ett lågland är kontraindicerat.

När det gäller temperaturregimen kan avsaknaden av för skarpa hopp anses vara optimal; en fastställd temperatur på 15 till 22 grader Celsius är lämplig.

Busken kan samtidigt tåla värme upp till +35, torka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsförfarandet är följande:

  1. en grop bryter ut: en liten för en ung planta, en större för en mogen, gropens ungefärliga parametrar är från 70 till 100 cm i bredd, upp till 50 cm på djupet;
  2. yucca planteras på våren, men det är bättre att förbereda jorden för detta på hösten;
  3. botten av hålet är fodrat med ett dräneringsskikt, du kan ta grus eller expanderad lera med träaska, två nävar räcker;
  4. den optimala landningsperioden är maj, i alla fall bör den genomsnittliga dagliga temperaturen vara över 10 grader;
  5. installera busken i hålet, räta ut rötterna, strö med jord ovanpå;
  6. rotens hals ska vara på samma nivå som spårets kant;
  7. växten fuktas och mulas med torr jord i en cirkel, så fukt kommer att förbli längre, det blir mindre ogräs.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Att odla en tropisk blomma utomhus är inte mycket krångel, men du måste ta hand om det regelbundet för att växten ska blomma och bli frisk.

Bild
Bild

Vattning

För ett optimalt friluftsliv bör yuccan vattnas inte för ofta utan regelbundet. Innan du vattnar växten måste du utvärdera det översta lagret av jorden - det måste torka helt.

Periodiskt kan lövverk sprayas, fuktas, torkas, men detta bör inte göras under den varma delen av dagen.

Bild
Bild

Toppdressing

Krävande flora kräver inte ofta befruktning. Toppdressing utförs endast under perioden med aktiv tillväxt två gånger. Som gödningsmedel måste du välja mineralkomplex som är lämpliga för succulenter. Först matas växten under majs växtsäsong, sedan efter blomningens början.

Bild
Bild

Överföra

Det rekommenderas att hantera överföring av yucca efter sin långa vistelse i ett område, när det växer betydligt. En ny plats kommer att ge blomman ett utbrott av färsk energi, den kommer att börja blomma ljusare och mer intensivt. Men att transplantera för ofta rekommenderas fortfarande inte. För att transplantera en yucca rekommenderas trädgårdsmästare att följa dessa rekommendationer:

  • det är bättre att transplantera denna växt antingen på våren eller i slutet av sommarperioden;
  • det är nödvändigt att släppa yucca från jorden extremt noggrant, utan att skada rotsystemet;
  • rötter kan växa ganska djupt in i jorden, detta måste beaktas;
  • skott som ligger bredvid busken planteras separat;
  • när du väljer en ny plats, ta hänsyn till samma parametrar som när du väljer den ursprungliga platsen: belysning, värme, höjd.

Efter ett par veckor, mata yuccan med komplexa gödningsmedel.

Du kan förvänta dig blomning efter proceduren om tre år.

Bild
Bild

Fortplantning

Du kan föröka trädgård yucca på olika sätt:

  • skott;
  • frön;
  • stam;
  • genom sticklingar.

Det är lättast för oerfarna trädgårdsmästare att föröka yuccan genom att separera busken och överföra den till en ny plats. På senvåren separeras skotten. De separerade skotten med rötter och skott överförs till det valda området och fuktas sedan.

Noggrann vård av nyplanterade skott krävs: fukt, sällsynta förband, halvskugga krävs.

Bild
Bild

Stamförökningsalgoritmen är följande:

  1. en plats väljs ovanför rotens hals, där en del av stammen skärs av;
  2. det torkas, planteras i sandjord eller i perlit på ett horisontellt sätt;
  3. det är nödvändigt att rota stammen på en varm plats;
  4. nära roten bör jorden fuktas;
  5. efter uppkomsten av groddar och rötter måste stammen klippas och planteras i jorden;
  6. var och en av de separerade stjälkarna måste gro.
Bild
Bild
Bild
Bild

Skärning utförs enligt följande regler:

  1. toppen av stammen med blad är avskurna;
  2. behållaren är fylld med perlit, flodsand;
  3. skärningen ska torkas, planteras i denna behållare;
  4. spraya jorden med varmt vatten och håll den fuktig.

Yucca trädgård i slutet av blomningen sätter frön, de måste samlas i slutet av sommaren. Det finns ett annat sätt - att köpa frön i alla specialaffärer. Frön upp till en centimeter i diameter är runda. För att de ska stiga, sitter de i en blandning av sand, lummig och grönskande jord i lika delar. Om en månad kan du förvänta dig plantor, och när de första bladen dyker upp dyker de ner i små behållare. I fullvärdiga krukor planteras växten redan förstärkt, vuxen.

Trädgårdsyuccan som förökas på detta sätt börjar blomma 3 år efter plantering.

Bild
Bild

Vintrar

Eftersom yucca är av tropiskt ursprung är frågan om det är nödvändigt att täcka det för vintern mycket relevant bland trädgårdsmästare. I landets mellersta zon rotar sig tråd och grågrå yucca väl, de behöver inte grävas ut, eftersom de är frostbeständiga. I södra landet kräver busken inte isolering; i regioner med kallare klimat måste växten vara täckt av frost. Uppvärmningen bör göras antingen den sista veckan i oktober eller den första veckan i november.

Du måste vänta på torrt väder, samla växten med ett knippe och binda den med något slags rep. Blad placeras under växten, och för att marken inte ska frysa måste torrt löv hällas ovanpå. Träpinnar eller brädor placeras ovanpå bladen så att vinden inte blåser bort lövverket. Efter bindning måste du täcka yuccan med plastfolie och strö med jord i botten av stammen.

Du kan isolera växten med en trälåda . Lådans ovansida bör täckas med eventuell fiberduk: takmaterial, skum. Ovanpå detta material är strukturen täckt med halm, lövverk, barrträd och täckt med polyeten.

Isoleringen avlägsnas så snart frost- och frosttiden passerar, när som helst på dygnet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du måste klippa växten och bilda en buske på våren, så snart snön smälter och skyddsrummen tas bort . Efter skärning börjar knopparna att utvecklas och nya rosetter kommer att dyka upp. Med beskärning föryngras blomman, starka plantor erhålls, ruttna och frysta skott förstörs. Innan beskärning måste växten vattnas och skäras med ett mycket skarpt och rent blad. Det är nödvändigt att skära snittet på den plats där stammen inte är skadad, det finns inga sprickor, delaminering på barken. Välj en plats minst 8 cm under lövväxten. Efter torkning bör stubben och sektionerna behandlas med en blandning av kolpulver och fungicid. Längst upp appliceras en trädgårdshöjd, som fungerar som ett "skydd".

Efter tre veckor ska nya groddar dyka upp, om växten är frisk kan du lämna 3-5 knoppar, som redan har kläckts. Små knoppar tas bort för att inte störa huvudskottens tillväxt. Den avskurna toppen kan användas som en ny planta, vars vård liknar transplantation av enskilda skott.

Plantan måste först slå rot i växthuset.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Eftersom trädgårdens yucca kommer från tropikerna, trots dess opretentiöshet, gillar den inte många faktorer. Om du märker att växten beter sig på ett konstigt sätt: bladen är nere, de blir gula, det är nödvändigt att utesluta faktorer som:

  • förslag;
  • överdriven fukt, inklusive kallt vatten;
  • kall jord;
  • kränkning av rotsystemet.
Bild
Bild

Vattendroppning av jorden kan leda till det inledande skedet av rotsystemets sönderfall, särskilt om denna faktor sammanföll med hypotermi. Och detta garanterar i sin tur yuccas död. Först börjar bladverket vissna, faller av. Därför, om du märker motsvarande tecken, måste du vidta åtgärder:

  1. extrahera yucca från jorden;
  2. ta bort skador;
  3. utföra behandling med ett desinfektionsmedel;
  4. efter torkning transplanteras yuccan i marken, men helst på en annan plats.
Bild
Bild

Ofta lider rotsystemet av skadedjur:

  • skida;
  • spindelkvalster;
  • bladlöss;
  • mjölk.
Bild
Bild

För att rädda växten från angrepp måste du behandla den med insektsmedel. Innan behandlingen måste alla skador tvättas med tvålvatten. De bästa skadedjursbekämpningsprodukterna:

  • "Karbofos";
  • Aktara;
  • Iskra Bio.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns yttre tecken som du måste uppmärksamma omedelbart, eftersom de kan leda till sorgliga konsekvenser

  • Om lövverket blir brunt är luften troligen för torr eller växten utsätts för drag. Otillräcklig vattning är möjlig.
  • Fläckar som är lättare än den vanliga lövtypen betyder en brännskada, förmodligen brände solens direkta strålar växten.
  • Om bladet krullar betyder det att växten inte har tillräckligt med värme, det fryser.
Bild
Bild

Yucca kan påverkas av en svampartad sjukdom - antraknos . I detta fall är bladen täckta med brunbruna fläckar med en gulaktig kant. Fläckarna är konvexa i kanterna, gradvis blir de större. Orsaken till denna sjukdom är vattendämpning av växten. Kanske sprutas växten för ofta. I det här fallet måste du behandla yucca med alla antifungala spektrumläkemedel, förstöra drag, tunna ut vegetationen som växer i närheten, ge tillgång och luftcirkulation. Marken behandlas också med speciella lösningar. Åtgärden för svampen "Saprol" och lösningen "Fundazol" har visat sig bra. Om dessa procedurer inte har önskad effekt tas vegetationen bort.

En vitaktig blomning på lövverket signalerar en mjöldaggattack . Oftast hotar denna svampsjukdom unga växter. Terapeutiska åtgärder liknar antraknos. Det är också mycket effektivt att spraya växter med "Topaz", "Skor" ungefär en gång i veckan. Genom att utföra alla terapeutiska åtgärder måste du följa dynamiken. Vid positiv effekt blir tillväxten sund.

Och när unga skott också påverkas av svampen bör de skäras av.

Rekommenderad: