Flerårig Coreopsis (39 Bilder): Plantering Och Vård Av En Blomma, Sorter För öppen Mark, Beskrivning Av Brokig Coreopsis, Reproduktion

Innehållsförteckning:

Video: Flerårig Coreopsis (39 Bilder): Plantering Och Vård Av En Blomma, Sorter För öppen Mark, Beskrivning Av Brokig Coreopsis, Reproduktion

Video: Flerårig Coreopsis (39 Bilder): Plantering Och Vård Av En Blomma, Sorter För öppen Mark, Beskrivning Av Brokig Coreopsis, Reproduktion
Video: Rosor 2024, April
Flerårig Coreopsis (39 Bilder): Plantering Och Vård Av En Blomma, Sorter För öppen Mark, Beskrivning Av Brokig Coreopsis, Reproduktion
Flerårig Coreopsis (39 Bilder): Plantering Och Vård Av En Blomma, Sorter För öppen Mark, Beskrivning Av Brokig Coreopsis, Reproduktion
Anonim

Coreopsis (Coreopsis) flerårig bland trädgårdsmästare kallas helt enkelt Lenok. Den tillhör den stora Aster -familjen, som omfattar cirka 120 arter. Det finns både fleråriga och enåriga arter. De flesta av dem är gräs, men det finns också dvärgbuskar bland dem. Anläggningen kom till oss från Nord- och Sydamerika, det är möjligt att hitta den i Afrika.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Coreopsis är en opretentiös vacker buske som består av många tunna stjälkar. Växten kan nå en höjd av 1 meter. Varje stjälk innehåller många gula, orange eller rosa blomställningar . Blommorna är små, 3 till 8 cm i diameter. De kan vara enkellageriga med en skarp spets eller flerlagiga med snidade kanter och med ett brunt eller gult centrum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Storblommig

Denna coreopsis skiljer sig från andra i sin stora blomstorlek, som når 8 cm i diameter. Bladen är enkla och ovanpå skaftet dissekeras. Blomman består av gula kronblad som är förbundna med ett ljusbrunt centrum. Blomningen börjar i juli och varar till sen höst . Rotsystemet är fibröst.

3 år efter plantering kräver växten transplantation och föryngring.

Bild
Bild

Bland sorterna av storblommig coreopsis kan flera särskiljas

  1. Calypso - skiljer sig i gula enkelskiktade blomställningar med en röd kärna.
  2. Baden guld - denna sort har stora gula blomställningar som liknar solen. Växten når 0,8-1 m i höjd. Lövverket är mjukt grönt, mot vars bakgrund många gula blomställningar sticker ut effektivt. Tidig blomning, börjar i juni.
  3. Mayfield Giant, Sunburst - sorter med liknande buskar. Deras höjd är högst 80 cm. Blomställningarna är enskiktiga, gula; närmare mitten har kronbladen en brun mitt.
  4. Sunray och Early Sunrise - i buskarna av dessa sorter når höjden en halv meter. Terryblommor, volymetrisk form.
  5. Sundancer - den minsta sorten, upp till 30 cm hög. Har apelsinblommor.
  6. " Guldboll " - en buske som har gyllene blommor, jämnt fördelade, medan busken ser ut som en boll.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lanceolate

Denna art fick detta namn på grund av bladens form. Samlade vid basen, de är något långsträckta, lansettformade-liljeformade. En blomma ligger på ett skott som inte har lövverk. Blomställningarna är små, cirka 5 cm, kan vara gula. Busken når en höjd av cirka 60 cm. Blomningen börjar i juli och varar fram till september. Till skillnad från de storblommiga arterna växer denna längre på ett ställe, förökar sig lätt av frön och bildar stora tillväxtområden. Hemorten för denna art är de centrala regionerna i Nordamerika . Det finns också i Kina och Japan.

Bild
Bild

Olika sorter

  1. Gyllene drottning - buskhöjd högst 60 cm. Riklig blomning av gul-citronfärg med uttalad mitt. Varar från midsommar till första frosten. Korgarna har en diameter på 5-6 cm.
  2. Rotkehlchen den utmärks av en brokig blomma med ett rött centrum och gula kronblad med snidade spetsar. Blommans diameter är högst 5 cm. Själva busken växer upp till 50 cm.
  3. Goldfink - artens lägsta buske, med en maximal höjd av 30 cm. Den har vackra gula blommor, i mitten ändras deras ton till rött.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Whorled

Den mest krävande utsikten. På ett ställe utan överföringar kan han leva upp till 6 år. Tunna skott som sträcker sig från basen bildar en vidsträckt buske med en diameter på upp till 60 cm. Buskens höjd är högst 90 cm. Mycket tunt lövverk är som nålar.

En intressant kombination av blad med blommor av ljusgula eller röda toner med ett mörkt centrum gör det här utseendet särskilt populärt.

Bild
Bild

Blomningen börjar i juli och varar fram till oktober. Ett stort antal blomställningar, som liknar stjärnor, har en diameter på 3 cm. Sydost i USA anses vara denna växts hemland, där den kan hittas i icke-övervuxna delar av skogen.

Olika sorter

  1. Zagreb - denna sort har en kort höjd upp till 30 cm och blommar med en honungsfärg.
  2. Månstråle - underdimensionerad buske upp till 30 cm, blommar med en gul eller mjölkaktig nyans.
  3. Kvicksilvret stiger - denna sort har en mycket sällsynt färg - blommorna har en vinröd färg med ett gult centrum. Buskens höjd är 40 cm.
  4. gyllene dusch - busken når en höjd av 70 cm och reagerar bra på bildandet av en buske. Gul blomning börjar i juli och varar fram till september.
  5. Ruby Frost - en hybridbuske upp till 40 cm hög med en fantastisk granatäpplefärg. Längs kanten på varje kronblad finns en ristad kant med vitaktiga fläckar. Mitten är frotté med gula vener.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Eared

Coreopsis Eared (Eared) - en kort perenn upp till 30 cm hög. Stammen är halv naken. Bladen är ovala. Efter klippning växer busken starkt i diameter. Gula blomställningar ca 5 cm i diameter liknar en tusensköna blomma. Regelbunden skärning av bleka knoppar stimulerar uppkomsten av nya.

Blomningen börjar i maj och varar fram till juni.

Bild
Bild

Olika sorter

  • " Nana "- en liten buske med gula blommor. Den blommar två gånger - på sommaren och hösten. Den intressanta strukturen på bladen ser ut som ett vikt och sedan sträckt dragspel med en dissektion vid böjarna.
  • " Zamfir " - en liten buske med raka skott. Bladen är rundade, delade i slutet. Blomningen börjar i maj med en gyllene färg.
Bild
Bild
Bild
Bild

Rosa

Rosa coreopsis (lat. Coreopsis rosea) - populärt kallad denna buske cosmeya för sin prakt, når höjden 40 cm. Den har långsträckta smala löv, liknande nålar. Blommorna är rosa med ett gult centrum, blomningen börjar i juni och pågår till september. Denna art används för att skapa hybridsorter.

Populära sorter

  1. Dröm sött - denna sort kännetecknas av sina hallonfärgade blommor. Ett lurvigt gult centrum förbinder kronbladen med en ojämn kant. Sorten föredrar att växa i skuggan.
  2. Himlens port - detta namn översätts som "himmelsk port". En liten buske med en höjd av 20 till 40 cm har rosa blommor med en rikare färg i mitten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Om du ska plantera coreopsis i öppen mark från plantor är det bättre att göra detta i april, när luften värms upp lite och det inte kommer någon frost. För plantering är det nödvändigt att välja en solig, vindskyddad plats, eftersom busken i skuggan ändrar form, dess skott sträcker sig, blomningen försvinner. Avståndet mellan skotten ska vara cirka 20 cm. Denna växt är mycket opretentiös, så jorden bör inte vara bördig och övermättad med användbara komponenter . Endast under sådana förhållanden kommer busken att blomstra positivt. Om jorden är rik på mineraler blir det ingen blomning. Alla mineraler kommer att användas för utveckling av grönska på busken. Lätta, lösa jordar med bra dränering är utmärkta för coreopsis. Växten kräver en transplantation genom att dela busken vart 3-4 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Vattning

Denna växt är resistent mot torka, så vattning bör ske i rätt tid, när jorden torkar, utan stillastående vatten.

Den fuktiga marken under busken måste lossas så att det översta lagret inte spricker.

Ogräs

Efter att ha planterat kulturen lossas jorden under den varje dag under de första två veckorna. Detta kommer att ge luft tillgång till rotsystemet och förhindra att ogräs växer. Efter denna tid kommer rötterna redan att börja växa, så ogräs måste göras manuellt för att inte påverka dem. Det perfekta alternativet för en växt skulle vara att täcka jorden nära roten . Detta skyddar rotsystemet från överhettning och håller fukt längre och förhindrar ogräs från att gro.

Bild
Bild

Beskärning

Beskärning är mycket viktigt för denna växt. Tidig borttagning av bleka knoppar stimulerar och förlänger blomningen till senhösten. I höga sorter kan du beskära torra knoppar med en del av skottet, i underdimensionerade sorter kan du helt klippa grenen. Skott kommer att växa på kort tid.

Toppdressing

Gödsel appliceras endast på mycket dålig jord. Toppdressing appliceras på våren och sommaren under blomningen i form av lösligt mineralgödselmedel.

Det är oönskat att mata denna kultur med organiskt material och gödsel.

Strumpeband

Om du har bördig jord, kommer buskarna definitivt att få en bra höjd, så det är nödvändigt att förbereda stöd och binda växten för att undvika att skott bryts och formen bibehålls.

Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

På hösten, när de första frosten redan har börjat, klipps busken helt av och lämnar några centimeter för att indikera platsen för dess tillväxt på våren. För vintern kräver den inte isolering, eftersom den är frostbeständig.

Undantaget är de storblommiga arterna . Dess starka beskärning för vintern kan framkalla frysning.

Fortplantning

Reproduktion av denna växt utförs på tre sätt: genom frön, sticklingar och dela busken.

Frömetod

Frön skördas från mogna torra blomställningar. I april sås de på jordytan utan att fördjupas, jorden fuktas . Täck med folie eller glas för att skapa en växthuseffekt och vänta två veckor innan plantor dyker upp.

Bild
Bild
Bild
Bild

När den drar upp och blir starkare kan den dykas för första gången i behållare på ett avstånd av 2-3 cm från varandra. När skotten växer upp till 10 cm, planterar du dem i separata krukor. Under denna period, var uppmärksam på vattning. För att undvika angrepp av roten med svart stjälk bör den vara måttlig och endast i torr mark.

Plantor med krukor måste regelbundet tas utanför för härdning . När plantorna blir starkare, runt maj, kan de planteras på en permanent plats med ett intervall på 50-60 cm mellan buskarna.

Växten är benägen att självsåda, så ta bort torra blomställningar i tid.

Dela busken

Denna metod rekommenderas för vår eller höst. Leta efter en buske över 3 år gammal. Gräva ur roten och dela den i önskat antal bitar. Lägg varje del i det förberedda hålet och häll. Växten kommer att blomma under det första året.

Bild
Bild

Sticklingar

För denna metod är det nödvändigt att ta friska skott på sommaren, klippa dem till 10-12 cm så att 2-4 knoppar finns kvar på varje. Plantera sedan dessa sticklingar i en kruka, täck med en burk och vatten. De måste förvaras på en mörk plats tills rötterna dyker upp och nya löv bildas.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Coreopsis har mycket god immunitet, men ibland utsätts växten för vissa svampsjukdomar, virusinfektioner och skadedjur. Från svampsjukdomar kan rostinfektion på bladen och fusarium särskiljas . För att bekämpa denna sjukdom är det nödvändigt att ta bort de infekterade bladen och behandla busken med en fungicid.

Om växten har genomgått en stor infektion och behandling inte hjälper, är det bättre att förstöra den så att infektionen inte sprider sig till andra grödor.

Med virusinfektioner kan din buske sluta växa, bladen börjar krulla och blommorna faller av. Behandling tillämpas inte, eftersom det är värdelöst i detta fall. Viruset lever med växten, överförs genom frön och plantor . Bättre att göra sig av med busken direkt.

Av skadedjur kan coreopsis påverkas av bladlöss och olika skalbaggar. Dessa insekter lämpar sig bra för förstörelse. För att göra detta är det nödvändigt att behandla busken med något insektsmedel.

Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

På grund av det faktum att coreopsis är opretentiös och blommar hela sommaren, kommer det att pryda alla rabatter och trädgårdar. Om ditt område har mycket gräsmatta kan du markera detta område genom att plantera en lågväxande coreopsis längs kanten . I gruppplanteringar kan du plantera höga sorter av denna växt i bakgrunden och framför dem plantera låga växter som dvärghosta, enbär, flox.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lågväxande sorter kommer perfekt att dekorera kantstenar eller en alpin bild.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du har ett lusthus eller balkong kan du dekorera det med en rosa coreopsis planterad i hängande krukor. Med sin ljusstyrka och rikliga blomning har denna växt förtjänat trädgårdsmästarnas kärlek.

Bild
Bild
Bild
Bild

Odling och vård av flerårig coreopsis i videon.

Rekommenderad: