Förökning Av Milkweed: Hur Man Förökar Det Med Frön Hemma? Hur Rotar Man En Inomhusblomstjälk?

Innehållsförteckning:

Video: Förökning Av Milkweed: Hur Man Förökar Det Med Frön Hemma? Hur Rotar Man En Inomhusblomstjälk?

Video: Förökning Av Milkweed: Hur Man Förökar Det Med Frön Hemma? Hur Rotar Man En Inomhusblomstjälk?
Video: How To Propagate Milkweed From Cuttings 2024, Maj
Förökning Av Milkweed: Hur Man Förökar Det Med Frön Hemma? Hur Rotar Man En Inomhusblomstjälk?
Förökning Av Milkweed: Hur Man Förökar Det Med Frön Hemma? Hur Rotar Man En Inomhusblomstjälk?
Anonim

Bland det stora urvalet av inomhusväxter som odlas över hela världen idag är det värt att lyfta fram euforbien. Kultur är efterfrågad på grund av dess yttre attraktionskraft, i ljuset av vilken många odlare förökar kulturen på egen hand. Idag finns det flera alternativ för att skaffa en ny växt, så varje blomsterägare kommer att kunna välja den som passar bäst för sig själv och hans växt.

Bild
Bild

Rätt tid

Euphorbia tillhör familjen växter med samma namn, av vilka det idag finns cirka 2000 arter, medan huvuddelen framgångsrikt odlas hemma. Idag kan du hitta de vackra Mirsinites "Alpinist", multiflorous eller spannmålseuforbia, som aktivt odlas av blomsterodlare över hela världen.

Bild
Bild

Sporrkulturens andra namn är euphorbia.

Växten är en flerårig, och dess huvudsakliga namn beror på närvaron av mjölkig saft inuti, som frigörs vid kontakt med nysnittade delar. Mot bakgrund av denna särart bör arbete med kulturen, inklusive förökning av den, endast göras med handskar, eftersom saften, i kontakt med huden och slemhinnorna, kan framkalla brännskador eller allvarlig irritation.

Bild
Bild

Det är dock inte bara mjölksaften som skiljer kulturen från andra inomhusväxter. I odlingsprocessen har många blomsterodlare en önskan att föröka blomman de gillar på egen hand, vilket innebär valet av den optimala tiden för sådant arbete. Det finns ett antal rekommendationer angående reproduktion av mjölkgräs, beroende på säsong, metod och tillväxtfas där kulturen ligger.

Frömetoden rekommenderas att föröka en krukväxt i slutet av sommaren . Detta beror på fruktningsfasen som spurgen kommer in under sommarmånaderna. Som regel mognar kulturen lådor med frön, redo för efterföljande groning.

Bild
Bild
Bild
Bild

En perenna förökas genom sticklingar eller genom att dela moderplantan i början eller mitten av våren för att hinna separera plantmaterialet från växten innan den aktiva tillväxten av mjölkgräset börjar. Valet av en sådan tid är inte av misstag - på så sätt kan du utesluta möjligheten till en stressig situation, i ljuset av vilken växten kan bli sjuk eller dö. Vissa odlare föredrar att dela upp stauden tidigt på hösten för att ge den unga grödan mer tid att anpassa sig och slå rot.

Bild
Bild
Bild
Bild

Markval

För att den unga stimulansen aktivt ska växa och utvecklas är det nödvändigt att noggrant närma sig frågan om att välja en mark för kultur. En flerårig kan växa hemma i vanlig trädgårdsjord, men erfarna blomsterhandlare rekommenderar fortfarande att odla en blomma i en speciell jord.

Ett butiksköpt substrat avsett för kaktusar och succulenter kommer att vara lämpligt i sammansättning.

Du kan också förbereda marken för odling med egna händer. I det här fallet behöver du 1 del torvjord och sand, 2 delar lövmark och 1 del av en torvblandning … Förutom jorden krävs att man planterar odlade grödor i olika krukor med obligatorisk dränering i behållarens botten, som kan bestå av expanderad lera eller små stenar.

Bild
Bild

Hur förökas?

Idag sprids inomhussporr på flera sätt.

Frön

Denna metod anses vara det enklaste och snabbaste planteringsalternativet. Denna metod kommer dock inte att tillåta att sortens egenskaper bevaras i unga grödor, vilket kan vara olämpligt för odlare som planerar att odla växter av en viss sort för senare försäljning. Själva processen innebär genomförande av ett antal åtgärder.

Bild
Bild
  • Planteringsmaterial kan hämtas från kulturen själv eller köpas i affären . I det första fallet är det värt att välja en vuxen perenn för reproduktion. Fröna ska vara täta, inte skadade, inte övertorkade.
  • Fördjupa dem i våt mark , flera frön ska tas för en kruka. Planteringsmaterialet behöver bara pressas ner lite i marken. För att odla euphorbia från frön måste du göra ett växthus för dem, som regel är krukan täckt med glas eller polyeten ovanpå. Ett annat alternativ skulle vara att placera en plastflaska utan hals ovanpå.
  • Odling av grödor från frön bör utföras vid en lufttemperatur i rummet inte lägre än + 20 ° C … Dessutom ska det finnas tillräckligt med ljus på den plats där behållarna kommer att stå.
  • När de första skotten dyker upp från marken kan täckmaterialet eller flaskan tas bort . Det är nödvändigt att vattna växterna när jorden torkar. Det är bäst att använda en sprayflaska för dessa ändamål. Det är möjligt att rota grödor separat vid en tidpunkt då groddarna är tillräckligt starka och 2-3 unga blad kommer att dyka upp på dem.
Bild
Bild

Sticklingar

Du kan framgångsrikt föröka en flerårig hemma genom sticklingar. Metoden är ganska enkel, så den kan användas även av nybörjare.

Bild
Bild

Skärning av mjölkgräs involverar flera steg

  • Från en frisk växt är det nödvändigt att ta ett skott från toppen. Den optimala längden på planteringsmaterialet kommer att vara 10-13 centimeter. Innan ytterligare manipulationer med odlingsfragmentet måste det tvättas under varmt rinnande vatten för att tvätta bort och stoppa utsläpp av mjölkaktig juice. Skärets plats på toppen av växten och på skärningen bearbetas med hackat kol. Därefter ska stjälken torka bra, i regel räcker det med 1-2 dagar för detta.
  • Vidare rotas det insamlade materialet i en liten behållare med jord, varefter jorden måste fuktas väl och själva växten måste täckas med en film för att skapa ett växthus.
  • Omsorg för sticklingar reduceras till att hålla lufttemperaturen vid + 20 ° C och bra belysning. Som praktiken visar kommer det insamlade planteringsmaterialet att rota sig i behållaren om 2-3 veckor från planteringstillfället.
Bild
Bild
Bild
Bild

Genom att dela busken

Flerårig avser grödor som kan förökas genom att dela moderplantan. Det är viktigt att den valda saftiga har ett friskt rotsystem och flera stammar. Detta alternativ är mer att föredra, eftersom de separerade delarna anpassar sig till nya förhållanden mycket snabbare och slår rot i en separat behållare.

Bild
Bild

Arbetsalgoritmen kommer att innehålla ett antal sekventiella åtgärder

  • En vuxen euphorbia måste tas bort från grytan .… Ta bort jorden vid rhizomen, och du bör också utföra en visuell inspektion av rotsystemet: om det finns skadade rötter, skär av dem från saftiga.
  • Därefter måste du noggrant dela upp rhizomen i flera delar . Den optimala mängden är att få från 2 till 4 nya växter, beroende på mjölkgräsets storlek. Att dela en saftig görs bäst utan att använda trädgårdsredskap eller knivar. Om det inte är möjligt att utföra operationen på egen hand bör de desinficeras innan du använder vassa instrument. Under uppdelningen av kulturen är det nödvändigt att separera delarna på ett sådant sätt att minst en bildad skott finns på varje ny växt.
  • Kulturmanipulation kommer därför också att provocera frisättning av mjölkaktig juice allt arbete bör utföras med handskar . Alla erhållna delar ska sköljas under varmt vatten och sedan torkas inomhus i flera dagar.
  • Efter ett tag, när enskilda delar av stauden dras något upp och slutar avge mjölkaktig juice, varje gröda måste rotas i en separat behållare med ett substrat för succulenter eller kaktusar.

Att dela upp en växt är en metod som kräver mycket tid från en gröda för att den ska återhämta sig från en stressig situation och anpassa sig till nya förhållanden. Därför kommer de separerade delarna inte att växa för aktivt under de närmaste åren, det är också osannolikt att blomningen inträffar tidigare än om 3 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ytterligare vård

Efter reproduktion av mjölkgräs med valfri odlingsmetod är det nödvändigt att säkerställa maximal vila. För att växten ska slå rot snabbare och börja växa bra, bör den korrekt välja en plats i huset eller lägenheten för placering. Kultur behöver mycket ljus, men utan kontakt med direkt solljus . Ung spurge kan placeras på fönsterbrädorna på södra sidan även på sommaren, men vid middagstid är det bättre att skapa halvskugga för saftiga för att undvika brännskador. Om kulturen växer från norra sidan kan det under vintermånaderna behöva ytterligare belysning; fytolampor används för dessa ändamål.

Varaktigheten för dagsljus för mjölkgräs bör vara minst 9-10 timmar.

Bild
Bild

Euphorbia gillar inte hög luftfuktighet och riklig vattning, eftersom överskott av vätska kan framkalla rhizomförfall. Tecken på överflödig fukt i en kruka med en ung gröda kommer att vara en förändring av mjölkgräsfärgen från grön till blek, och blomningen kommer också att bli kortlivad . Vattning bör vara riklig endast i fasen med aktiv tillväxt av perenna och under torrperioden.

Med höstens ankomst kan fukt korrigeras så att den blir mindre intensiv och frekvent, men fullständig uttorkning av jorden måste undvikas. Tillväxten av en ung gröda kan påverkas negativt av kranvatten med hög klorhalt. Under uppvärmningssäsongen kan euphorbia fuktas med en sprayflaska.

Bild
Bild

När du växer spurge inomhus bör du undvika plötsliga förändringar i lufttemperaturen. Den optimala indikatorn under hela året kommer att vara en temperatur från + 18 ° C till + 22 ° C. Under den varma årstiden kan en saftig växt förvaras på en balkong eller veranda.

En ung saftig växande inomhus behöver periodisk matning.

Under vårmånaderna rekommenderas blomodlare att använda flytande bladgödselmedel avsedda för sådana dekorativa inomhusgrödor. Du måste mata växten högst en gång var 3-4: e vecka på våren, på sommaren bör du befrukta spetsen två gånger i månaden. På vintern rekommenderas inte toppdressing. Beroende på sorten kan mjölken behöva beskäras för att bilda kronan på en flerårig buske . Och vård innebär också borttagning av bleka knoppar och torkade löv.

Bild
Bild

Unga succulenter kommer att kräva en årlig transplantation, under vilken du måste byta krukan till en större. För en växt väljs jorden beroende på sorten. Blommande och prydnadsgrödor kan odlas i ett mångsidigt underlag, eftersom för taggiga sorter är saftig jord lämplig för dem.

När växten blir äldre kan mjölkväxt transplanteras vart tredje år. Röta kulturen i en ny behållare rekommenderas under våren.

Bild
Bild

För reproduktion av milkweed (euphobria), se formuläret nedan.

Rekommenderad: