Förökning Av Begonier Med Sticklingar Hemma (20 Bilder): Hur Rotar Man En Skärning I Vatten? Hur Förökar Jag Sockerrörsbegonia Och Metallbegonia?

Innehållsförteckning:

Video: Förökning Av Begonier Med Sticklingar Hemma (20 Bilder): Hur Rotar Man En Skärning I Vatten? Hur Förökar Jag Sockerrörsbegonia Och Metallbegonia?

Video: Förökning Av Begonier Med Sticklingar Hemma (20 Bilder): Hur Rotar Man En Skärning I Vatten? Hur Förökar Jag Sockerrörsbegonia Och Metallbegonia?
Video: Begonia Propagation | How to Root Cuttings of Begonia and Grow them Through the Winter 2024, Maj
Förökning Av Begonier Med Sticklingar Hemma (20 Bilder): Hur Rotar Man En Skärning I Vatten? Hur Förökar Jag Sockerrörsbegonia Och Metallbegonia?
Förökning Av Begonier Med Sticklingar Hemma (20 Bilder): Hur Rotar Man En Skärning I Vatten? Hur Förökar Jag Sockerrörsbegonia Och Metallbegonia?
Anonim

Begonia är en vacker blomma som du kan köpa och odla själv hemma. Anläggningen kan dekorera hus, lägenheter, sommarstugor, trädgårdar eller parker. Denna blomma är utbredd i nästan alla länder i världen.

Bild
Bild

Särdrag

Ursprungligen begonia från regnskogarna i Sydamerika, Asien och Afrika. Växten är rik på mångfald och har mer än 900 arter. Det finns lövfällande prydnads-, vass-, buske- och blommande arter av denna blomma. Begonia har olika former (droppformade, rundade, långsträckta), bladfärger (röd, svart-rödaktig, silver, med komplexa mönster, rosa-grön, lila, grå). Kronbladen kan ha följande färger: gul, snövit, grädde, orange, röd, rosa och lila.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Träning

Innan du planterar sticklingar i jorden måste du förbereda dem för reproduktion och följ steg för steg nästa steg.

  • Skär av toppen av skottet med en vass kniv, cirka 11 centimeter lång. Det måste finnas 2-3 noder på handtaget.
  • Det är nödvändigt att ta bort de nedre bladen och lämna endast 5-6 blad på toppen av stammen.
  • Låt sticklingarna torka ett tag. När skärytan blir torr måste du börja rota.
Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Att odla begonia med sticklingar är det snabbaste och mest bekväma alternativet för oerfarna odlare och amatörträdgårdsmästare. Sticklingar är lämpliga för alla stambegonier. Om du behöver transplantera en blomma kommer den att kunna slå rot och växa bra. Med hjälp av sticklingar kan du plantera nästan alla typer av denna blomma. För att sticklingarna ska bli bra måste du klippa av en del av blomman med en vass kniv. Det finns en mängd olika begonia som kallas "Fista", den måste skäras av. Varje gren som måste planteras ska ha 3 knoppar och grenarna ska ha en standardlängd på 11 centimeter.

Om det finns löv på sticklingarna behöver du inte klippa av dem . Om bladen är stora måste de skäras på mitten så att de inte kan ta ett stort antal näringsämnen från växten. Sticklingar som har klippts av måste få torka lite. För att göra detta måste de läggas på ett papper och lämnas i 120 minuter. Det är bättre att inte släppa sticklingar direkt i behållaren. Det är bättre att lämna blomma sticklingar i vätska och placera det i ett ljust rum.

På vissa sticklingar kan rötterna dyka upp på den femte dagen, medan rötterna i andra sorter dyker upp efter några veckor.

Bild
Bild

Så snart de första rötterna dyker upp måste du transplantera begonia i en bra behållare, där det kommer att finnas ett dräneringsskikt och korrekt valda substrat. I specialbutiker kan du köpa jord som är utformad för utvecklingen av denna blomma. På råd från experter måste du blanda den förvärvade jorden med sand. Det är i en sådan mark som begonia kan växa och utvecklas väl.

För att en blomma med ett nytt rotsystem ska rota så snart som möjligt är det nödvändigt att bearbeta sektionerna med speciella lösningar, till exempel "Kornevin" eller "Heteroauxin ". Det är nödvändigt att begrava skäret i en behållare på 1 centimeters djup från rötterna. Först behöver växten fukt och värme, för detta måste begonia täckas med en halv plastflaska, från vilken botten och locket har skurits av. Med denna metod kommer blomman att växa bra. Så snart begonia blir starkare måste du ta bort detta skydd.

Bild
Bild

Röta i vatten

Om växten inte kan förökas i jorden, eller om den här metoden inte tilltalar dig, kommer blomman att kunna slå rot i vätskan. Du behöver bara följa nästa steg.

  • För att rota en växt måste du använda en genomskinlig behållare, hälla en ren vätska vid rumstemperatur i den, lägga sticklingar där och vänta. Vätskan ska endast innehålla skaftet utan blad.
  • Sticklingar som blötläggs i vätska ska förvaras i ett varmt och ljust rum. Var noga med att sticklingarna inte ruttnar. Du kan inte lägga många sticklingar i ett glas, de ska inte röra varandra.
  • När rötterna visas på växten med en storlek på 1-2 centimeter måste skottet transplanteras i jorden under en permanent period.
Bild
Bild
Bild
Bild

Råd! Begoniajord säljs i butiker, men du kan göra det själv. Det är viktigt att den har en ljus densitet, hög fertilitet och är något sur eller neutral i sammansättningen.

Vård

Efter att nya löv började dyka upp på skotten måste skyddet tas bort. Det är nödvändigt att transplantera blomman till en permanent bostadsort. De ideala förhållandena för en ung växt som reproducerar är följande.

  • Kapaciteten för en ny blomma behöver inte vara enorm. Till att börja med är en tillräcklig storlek 710-810 millimeter. Det bör finnas hål i botten av grytan så att överflödig vätska kan rinna ut. Det är bättre att använda en keramikgryta än en metallkanna.
  • Marken för denna växt kan köpas i speciella blomsterbutiker. För att förbereda jorden på egen hand, blanda 2 delar torvmark och 1 del bladhumus, sand och torv. För att förhindra att blommans rotsystem ruttnar måste ett dräneringsskikt läggas i behållarens botten.
  • Begonia måste vara väl försedd med ljus. Men den heta solen kan bränna blommans löv. Därför, på sommaren, är det nödvändigt att placera blomman i östra eller västra fönsterbrädan.
Bild
Bild
Bild
Bild

Temperatur

Den normala temperaturen för en växt anses vara rumstemperatur, cirka 21-26 grader. På vintern behövs temperaturen i intervallet 16-19 grader. Denna blomma behöver hög luftfuktighet, men du bör inte spraya växten med vatten. Därför är det nödvändigt att flytta behållaren till stödet i brickan med vätskan. Stenar kan fungera som stativ.

Det viktigaste är att behållarens botten inte kommer i kontakt med vätskan.

Bild
Bild

Vattning

Vattna växten rikligt, men spraya inte på stjälkarna och bladen. Du kan vattna blomman genom pallen; för detta måste behållaren placeras i en behållare med vätska i 21-31 minuter. Bevattningsvätskan måste sedimenteras och ha rumstemperatur. På vintern bör vattningen minskas, och knölar bör inte vattnas alls vid denna tid på året.

Bild
Bild

Toppdressing

När blomningen börjar måste du använda komplexa mineralgödselmedel och lägga dem till växten innan blomningstiden är slut. Ytterligare kvävegödsling för blomman används inte. Men om växten blir svag och slö, kan kvävegödselmedel användas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Transplantation och nypning

När våren kommer är det nödvändigt att transplantera en blomma i en bred kruka. Men om rotsystemet har vuxit snabbt och växten har blivit trång, kan transplantationen göras under en annan period. Så snart blomman har transplanterats måste den placeras efter ett tag i ett mörkt rum. Då måste du bilda en buske. Det är nödvändigt att nypa huvudskotten så att ytterligare bildas. Svaga grenar och bleka knoppar måste tas bort.

Det är viktigt att inte klippa växten för mycket så att den inte torkar ut alls.

Bild
Bild

Vilka problem kan uppstå?

När man odlar begonier genom sticklingar kan vissa problem uppstå.

Om rötterna inte dyker upp

För att de ska uppstå måste följande regler följas. Det är värt att fräscha upp snittet på handtaget, som finns i vätskan, och hälla rent vatten. Du kan också lägga till "Kornevin" i vätskan. Det är nödvändigt att kontrollera jordens torrhet, om marken är torr måste du täcka skärningen för att få hög luftfuktighet. Det är nödvändigt att regelbundet ändra möjligheten att blötlägga sticklingar i vätska för metoden att rota sticklingar i jorden. Det är ingen brådska, du måste ge blomman tid.

Om små rötter kan dyka upp i vätskan efter 7-10 dagar, så växer de i jorden först efter 22-30 dagar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om blomman inte utvecklas

Vi måste inspektera anläggningen. På grund av dålig vård kan sjukdomar och skadedjur uppträda. Sjukdomar kan botas med hjälp av speciella preparat, och skadliga insekter måste avlägsnas på egen hand eller med systemiska insekticider. Det händer så att blomman är för fylld med vätska. Om växten är slö, måste du ta bort jorden från krukan så att den torkar. Det är nödvändigt att byta ut jorden och beskära ruttna rötter. Sedan måste du lägga tillbaka begonia i behållaren.

Om blomman inte utvecklas med vintern, måste den stå kvar till våren . Under våren fortsätter begonia att utvecklas. På sommaren måste växten transplanteras utomhus för att hålla den friskare. Det är viktigt att rummet där begonia kommer att planteras skyddas från vindar, duschar och den heta solen. Således är denna blomma mycket lätt att ta hand om, den är lätt att klippa och växa. Om sticklingarna inte kan slå rot måste du plantera dem igen.

Rekommenderad: