Förökning Av Thuja Med Sticklingar: Sticklingar Hemma. Hur Man Förökar Och Odlar Thuja Från En Kvist? Hur Rotar Man En Gren I En Burk Med Vatten?

Innehållsförteckning:

Video: Förökning Av Thuja Med Sticklingar: Sticklingar Hemma. Hur Man Förökar Och Odlar Thuja Från En Kvist? Hur Rotar Man En Gren I En Burk Med Vatten?

Video: Förökning Av Thuja Med Sticklingar: Sticklingar Hemma. Hur Man Förökar Och Odlar Thuja Från En Kvist? Hur Rotar Man En Gren I En Burk Med Vatten?
Video: Thuja Stecklinge von Koniferen ganz einfach vermehren zeigt der Gärtner 2024, April
Förökning Av Thuja Med Sticklingar: Sticklingar Hemma. Hur Man Förökar Och Odlar Thuja Från En Kvist? Hur Rotar Man En Gren I En Burk Med Vatten?
Förökning Av Thuja Med Sticklingar: Sticklingar Hemma. Hur Man Förökar Och Odlar Thuja Från En Kvist? Hur Rotar Man En Gren I En Burk Med Vatten?
Anonim

Trots att thujas hemland är Asien, är det lika populärt i vårt land. Opretentiös för odlingsförhållanden, den kan ges nästan vilken form som helst, och den kommer också att bli huvuddekorationen på alla platser.

Men först måste thujan odlas, och det är bäst att starta denna process genom att ympa grenarna. Vi kommer att berätta om vad detta förfarande är och vilka finesser det har i den här artikeln.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För- och nackdelar med metoden

Reproduktion av thuja kan utföras med olika metoder, men det är sticklingar som anses vara de mest populära och för nybörjare och de enklaste. Men i verkligheten visar det sig inte alltid att allt är som det verkar.

Du måste fortfarande kunna föröka denna barrväxt med sticklingar korrekt och glöm inte nyanser av denna metod, både positiva och negativa.

De främsta fördelarna med denna metod är följande:

  • sparar tid - en person behöver inte leta efter utsäde av hög kvalitet och sedan plantera det korrekt och vänta på att friska plantor ser ut;
  • odling av thuja genom sticklingar påskyndar processen att odla ett fullfjädrat ephedra;
  • genom att välja en vuxen växt som ett frö kan du omedelbart bedöma förälderns höjd och hälsotillstånd, vilket innebär att det finns möjlighet att välja det bästa materialet för förökning med sticklingar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom är sticklingar för många i allmänhet det enklaste och snabbaste sättet att föröka eller odla några växter.

Denna metod har också vissa nackdelar. Och alla förenas av behovet av erfarenhet av att klippa alla växter. Det är nödvändigt att inte bara klippa thujagrenen ordentligt, utan också att välja rätt tid på året, de ytterligare förutsättningarna för dess odling och underhåll. Och ibland kan även erfarna trädgårdsmästare inte ta hänsyn till alla dessa nödvändiga faktorer.

Men, trots alla dessa potentiellt möjliga svårigheter, är det sticklingar av thuja som verkligen är det mest populära och enklaste sättet att odla det. Men bara om alla rekommendationer nedan följs.

Bild
Bild

Rätt tid

Hittills har det ännu inte fastställts vid vilken tid på året det är bäst att klippa thujagrenar för ytterligare ympning. Någon insisterar på att det är bättre att göra detta på vintern, medan någon tror att den bästa tiden på året är sommar eller höst.

Professionella säger att det är möjligt att föda upp thuja från sticklingar när som helst, men det är bäst på våren - på detta sätt bildas rotsystemet snabbare, och det är starkare och mer motståndskraftigt.

Bild
Bild

Men samtidigt finns det några ytterligare rekommendationer:

  • grenar ska klippas på våren i april;
  • på sommaren samlas sticklingar in i juni;
  • om hösten väljs utförs samlingen av skott i oktober;
  • för vintersticklingar klipps grenar i slutet av december.

Men om du samlar materialet korrekt och rotar det i enlighet med alla regler, kommer säsongen inte att spela någon nyckelroll.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur förbereder jag grenar?

Så det är från det korrekta valet av skott för sticklingar att inte bara framgången för hela proceduren för att odla och rota dem beror på, utan också hälsan, liksom utseendet på barrväxterna själva i framtiden. Därför kommer ytterligare åtgärder att vara följande.

  • Det är nödvändigt att i förväg bestämma om thuja på din webbplats kommer att vara i form av en omfattande buske eller ett tunt och smalt träd. I det första fallet bryts grenarna av plantans sidoskott och i det andra - från stammens centrala krona.
  • Åldern på thuja från vilken grenarna kommer att klippas för efterföljande ympning bör inte vara mindre än 4 år. Samtidigt är det värt att överge insamlingen av material från växter som är äldre än 9 år. I det första fallet kommer thujan fortfarande inte att vara tillräckligt stark, och i det andra är mängden näringsämnen som krävs för den normala tillväxten av sticklingarna för liten.
  • Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt både trädets utseende och dess skick. De grenar som kommer att ympas i framtiden bör redan brunkas. Färgen på nålarna är ljus, enhetlig och rik. Växten själv bör inte ha några skadedjur, liksom spår av svampsjukdomar, eftersom det kommer att vara omöjligt att odla en frisk växt från sådant material i framtiden.

Endast en thuja som valts i enlighet med dessa rekommendationer kan vara ett riktigt lämpligt val för att samla växtgrenar för vidare förökning av sticklingar.

Bild
Bild

Här är en steg-för-steg-instruktion om hur man bygger grenar korrekt

  • Du bör bara bryta av en gren för vidare ympning med egna händer. Det avråds starkt att använda trädgårdsredskap, inklusive beskärare och knivar.
  • En liten barkbit i form av ett komma bör ligga kvar på den brutna grenen längst ner.
  • Längden på den valda plantan kan vara från 15 till 40 cm, det finns ingen idealisk parameter. Professionella råder dig att bryta några grenar och välja den starkaste växten efter rotprocessen.
  • Barken och nålarna skärs från de uppsamlade ämnena från den nedre delen på en höjd av upp till 3 cm. Om barken på vissa ställen nära brottplatsen börjar flagna, måste den klippas av. Om du hoppar över detta steg av beredning kommer sticklingarna inte att utvecklas normalt.

Först efter att de mest lämpliga sticklingarna har samlats in, såväl som efter deras första bearbetning, kan vi fortsätta att växa vidare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rotmetoder

Hemma kan skördade thuja -sticklingar gro på flera sätt. Det är svårt att utpeka en av dem som några av de bästa, allt beror på trädgårdsmästarens egen kompetens, önskemål och skicklighet.

I en burk med vatten

Det här alternativet för att rota sticklingar är det enklaste och mest budgetmässiga. Dess essens är enkel:

  • rent vatten måste hällas i en glasburk så att sticklingar som är nedsänkta i den inte är mer än ett par centimeter i vätskan;
  • 2-4 thujagrenar doppas i varje behållare med en volym på 1 liter;
  • en gång i veckan byts vattnet, och för dess desinfektion placeras mangankristaller i behållaren i mängden 4 bitar;
  • Dagbelysningen är mättad, dess längd bör vara minst 10 timmar.

Det är viktigt att se till att nålarna och den oklippta delen av grenarna inte finns i vattnet, annars kommer stjälken inte att rota sig utan bara ruttna.

Bild
Bild

Hur man planterar sticklingar i mossa

Det är ingen hemlighet att mossa är en fuktig och varm miljö, vilket betyder att det är en idealisk plats för plantor att rota. Det är därför thujagrenar ofta planteras i sphagnum - torvmossa. Handlingssekvensen i detta fall kommer att vara följande.

  • Mossa hälls med varmt och alltid kokt vatten. Låt svälla i 180 minuter.
  • Förbered en stor bit ostduk, vikt i två. Det är så nödvändigt att sphagnum kan läggas ut på ena halvan och helt täckas med den andra delen av tyget.
  • Bred mossan på ostduken.
  • Beredda sticklingar läggs ovanpå det på ett avstånd av cirka 8 cm från varandra på ett sådant sätt att den avskurna delen av grenarna är helt i mossan.
  • Nu är landningen täckt med en andra bit gasväv och tas ut till en väl upplyst, varm plats. Hängande gasväv anses vara det bästa alternativet.

En gång i veckan, mossa mossan rikligt och se till att den inte torkar ut. Om allt gjordes korrekt visas de första rötterna efter ett par veckor.

Bild
Bild

Röta sticklingar i veken

Veken är en speciell design gjord på basis av vanliga engångskoppar av plast. Överraskande nog visar övningen att det är detta ympningsalternativ som gör att du kan få ett 100% positivt resultat.

  • Ett hål görs i botten av ett glas med en kapacitet på 200 ml och en veke av vanlig bomullsull sätts in i det.
  • Ett dräneringsskikt i form av små stenar hälls i behållarens botten
  • Resten av utrymmet i behållaren är fylld med speciell jord. 2-3 tujagrenar planteras i varje glas.
  • Vatten hälls i en annan behållare med en mindre diameter och ett glas med sticklingar läggs på det så att bomullsveken är 70% nedsänkt i vätska
  • Ovanpå är sticklingarna täckta med ett annat glas för att skapa en växthuseffekt och förhindra att jorden torkar ut.

Efter 4 veckor kommer sticklingarna att ha ett välutvecklat rotsystem, vilket innebär att de kan planteras på en permanent plats. Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar, innan de rotar sticklingarna på något sätt, att doppa platsen för deras snitt i en speciell lösning av en tillväxtstimulator.

Bild
Bild

Ytterligare vård

Men det räcker inte att bara rota de insamlade sticklingarna. För att växa en hälsosam och vacker växt måste de vårdas ordentligt.

  • Efter att rötterna dyker upp planteras sticklingarna på en förberedd separat säng. Specialister kallar det "shkolka". Om även de rotade plantorna är för svaga och sängen inte är klar, måste de planteras 1 bit i separata behållare och få växa i 1-2 månader.
  • Mineralgödselmedel måste appliceras på jorden i enlighet med den dos som anges av tillverkaren. Gör detta innan du planterar sticklingarna.
  • Om grenarna klipptes på våren planterades de i skolan på hösten och vice versa.
  • Det är viktigt att växterna inte utsätts för direkt solljus, det är bäst att välja halvskugga. När vintern kommer, se till att täcka planteringen med grangrenar eller speciellt täckmaterial.

Det är värt att komma ihåg att thuja är en kultur som växer under lång tid, därför planteras den på en permanent plats tidigast 2, och helst 3 år efter sticklingens rotning. Bara i det här fallet kan du odla en riktigt frisk och vacker thuja på egen hand.

Rekommenderad: