Hur Förökar Man Ficus? Hur Förökar Man Storbladig Ficus Med Ett Blad Hemma? Hur Rotar Man Det? Fröförökning Och Andra Metoder

Innehållsförteckning:

Video: Hur Förökar Man Ficus? Hur Förökar Man Storbladig Ficus Med Ett Blad Hemma? Hur Rotar Man Det? Fröförökning Och Andra Metoder

Video: Hur Förökar Man Ficus? Hur Förökar Man Storbladig Ficus Med Ett Blad Hemma? Hur Rotar Man Det? Fröförökning Och Andra Metoder
Video: KNOW YOUR ROOTS | How to Propagate a Fiddle Leaf Fig Tree 2024, Maj
Hur Förökar Man Ficus? Hur Förökar Man Storbladig Ficus Med Ett Blad Hemma? Hur Rotar Man Det? Fröförökning Och Andra Metoder
Hur Förökar Man Ficus? Hur Förökar Man Storbladig Ficus Med Ett Blad Hemma? Hur Rotar Man Det? Fröförökning Och Andra Metoder
Anonim

Släktet ficus innehåller mer än femhundra olika typer av växter, både inomhus och vilda. Men ficus är populär just som en krukväxt. Huvudrollen i sådan popularitet spelas av olika former av ficus. Det kan se ut som ett litet träd, liana eller buske. Och också ficus släktet kännetecknas av ett stort antal variationer i bladens former, färger och storlekar. Många tror också att ficus är en helt opretentiös växt, men det beror på dess typ - det finns också ganska nyckfulla.

Reproduktion av ficus kräver implementering av vissa rekommendationer , så att moderplantan inte lider, och skottet ger rötter och växer till en ny frisk planta.

Bild
Bild

Särdrag

För att sprida ficus korrekt, det kommer att vara användbart att definiera dess typ, men det är inte nödvändigt . De uppfödningsmetoder som anges nedan är lämpliga för alla arter. Men baserat på varje specifik typ kan du välja den som är mest bekväm. Ficus är en inomhusblomma, men med sina egna behov. De måste beaktas i den kommande uppfödningen. Dessa funktioner inkluderar kärlek till värme och motvilja mot starkt ljus, preferens för viss jord, perioder med aktiva och vilande faser.

Låga temperaturer är kontraindicerade för ficuses, så växten måste behålla den optimala temperaturen och undvika plötsliga förändringar i den. Detta gäller särskilt för häckningssäsongen och vintern: groddar kommer inte att överleva vid låga temperaturer och utan att ge dem den nödvändiga temperaturregimen också. Vintern är inte lämplig för odling av ficuses, eftersom blomman är vilande, och sannolikt kommer växten inte att ge rötter och kommer helt enkelt att dö.

Innan du utför en transplantation bör du läsa instruktionerna steg för steg för att göra allt korrekt och få önskat resultat. Om alla krav och tips är uppfyllda kommer det inte att vara svårt att sprida ficus.

Bild
Bild

Träning

Innan avelsprocessen genomförs på något av de tillgängliga sätten måste du förbereda allt du behöver. Det är bättre att förbereda en speciell plats där alla efterföljande åtgärder kommer att utföras för att inte överföra potten med anläggningen, verktyg och så vidare från plats till plats under processen. Och också att omedelbart förse anläggningen med allt den behöver. Om sidoskott krävs för reproduktion kan du påverka deras tillväxt i förväg. Detta kräver klipp ficus i tid . Vanligtvis skärs dess topp, varefter skott börjar dyka upp på plantans sidor.

Beroende på metod kan specialverktyg behövas - det här är en vanlig sax eller en kniv med slipade blad, en brevpapper, ett blad. Ett trubbigt verktyg är kategoriskt inte lämpligt, eftersom de kan skada både själva växten och den framtida plantan, vilket kommer att leda till döden … Om för reproduktion, utöver skärverktyget, speciella blandningar, behållare för groning, och så vidare krävs, måste allt detta förberedas i förväg. Det är nödvändigt att förbereda nödvändig jord och dränering.

Bild
Bild

Var noga med att förbereda en plats där växten kan slå rot. Det finns vissa krav för en sådan plats. … Fönsterbrädan kommer inte att vara det bästa valet för ficusens liv, särskilt på solsidan av lägenheten, eftersom solens strålar kommer att vara destruktiva för det . Det bästa valet vore plats i skuggan . Ett annat obligatoriskt krav för platsen där blomman förvaras är tillräcklig mängd värme. Ofta är rumstemperatur inte tillräckligt för växtspirning, då måste du förbereda ett litet växthus i förväg. Detta är värt att tänka på innan du gör några manipulationer med växten. Om du inte ger honom erforderliga temperaturförhållanden omedelbart efter att ha placerat en framtida planta i vatten eller jord kan du skada den och inte få önskat resultat.

Tidpunkten för uppfödning av ficus är mycket viktig. Sommar eller vår är lämplig, på vintern är det omöjligt att reproducera . Under den kalla årstiden blir ficus mycket känslig för plötsliga temperaturförändringar och kan dö när den försöker reproducera sig. Och även på vintern vilar växten.

Oftast rekommenderas det att börja föda tidigt på våren, när växten vaknar från viloläge och går in i en fas av aktiv tillväxt.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Trots olika ficusarter är allt ganska enkelt med deras reproduktion. De reproducerar alla på samma sätt, vilket förenklar uppgiften för ägarna till dessa inomhusväxter. För alla typer av ficuses finns det avelsmetoder som:

  • sticklingar;
  • skiktning;
  • lakan;
  • frön.

Alla dessa metoder är lämpliga för att plantera ficus hemma.

På grund av de karakteristiska egenskaperna hos var och en av metoderna kan du välja lämpligt alternativ för varje specifik växt.

Bild
Bild

Sticklingar

Förökning med sticklingar eller sticklingar är ett av de enklaste sätten att få en ny växt från en befintlig. Denna metod är utmärkt för lövfällande arter av ficus, till exempel för Benjamins ficus. På så sätt kan du bli helt ny från grenen från toppen av växten. En viktig förutsättning för sticklingar är att den inte utförs med växter under 2 år; lignifierade skott är bäst lämpade för denna metod . Om du försöker applicera denna metod på en ung växt skadar den honom. Som ett resultat av skada kan ficusens form försämras och dess tillväxt kan avsevärt bromsa.

Viktig! Från toppen av ficus måste du mäta ca 10-15 cm - det här blir den framtida skärningen. I detta fall bör avståndet till den första knuten vara minst 1 cm.

För reproduktion av de typer av ficuses som har stora löv kan skärningen tas inte bara från toppen utan också från stammen. Men då är en viktig förutsättning för framtida skärning närvaron av löv. Om det finns minst tre blad på sidoprocessen, kommer det att göra. Dessa blad är inte avskurna . Om det finns för många löv på handtaget är det bättre att delvis ta bort dem med en kniv och lämna de som ligger högst upp.

Viktig! Stjälken ska inte vara en bar sticka, men den kan inte vara helt i bladen. Blad konsumerar fukt, när det är för många av dem, berövar de framtida rötter den nödvändiga fukten och hindrar dem från att utvecklas.

Bild
Bild

Klippet sker med en vass kniv eller sax och alltid i en vinkel - så det blir lättare för skärningen att ta upp fukt. Snittet måste sköljas med varmt vatten för att ta bort saften och lämna skäret ett tag så att snittet torkar. Att låta saften torka på sticklingarna kan påverka hastigheten med nya rötter och sänka den. För att påskynda bildandet av rötter på handtaget rekommenderas att man gör en korsformad skåra på det nedre snittet.

Stjälken placeras i en behållare med vatten. Istället för att hälla vatten kan du också fodra behållarens botten med våt bomullsull. Behållaren med ficus bör avlägsnas till en varm plats i 3-4 veckor. Under denna tid kommer skärningen att slå rot och vara redo för transplantation. Och också ett tecken på att växten är klar för transplantation, unga blad på sticklingarna kan tjäna.

Viktig! Ficus rotar sig vid en medeltemperatur på +24 grader, så det är bättre att placera en framtida planta i ett växthus om du inte är säker på att rumstemperatur kommer att räcka, eller om det finns starka temperaturfall under dagen - detta är ofta fallet under våren.

Det är bättre att plantera växten i en liten kruka. Det rekommenderas att använda torv och sand som jord . Om rummet fortfarande är ganska kallt kan plantan täckas med en transparent huva för att hålla en högre temperatur och hållas varm. Stjälken sprutas regelbundet och själva växten vattnas. Om plantan växte under en huva, innan den lämnade den utan ett personligt växthus, du måste noggrant vänja honom vid rumstemperatur.

Bild
Bild

Skikten

Reproduktion genom skiktning kan vara av två typer: luft och horisontell. Var och en av dessa arter har sina egna egenskaper, men båda är mer lämpliga för trädgårdsmästare som redan har erfarenhet av växtförökning. Förökning med luftlager lämplig även om ficusstammen är för bar . För förökning på detta sätt är det också bättre att använda vuxna växter.

För reproduktion genom skiktning måste du välja en flykt inte mindre än 50 cm i höjd . Det är nödvändigt att klippa bladet från stammen på den höjd som du vill få snittet. Detta måste göras noggrant och se till att barken inte skadas i processen. Ett grunt snitt görs på platsen för skärningen från bladen. En verktygskniv eller -blad är bäst lämpad för detta ändamål. Juice sticker ut från snittet, den måste avlägsnas med bomullsull, ständigt blötläggning tills utsöndringen av saften stannar. En tändsticka, tandpetare eller ett litet chip placeras i snittet så att syre kommer in i snittet.

Bild
Bild

Snittets plats ska lindas med lite fuktad mossa. Det ska inte vara blött, bara lite fuktigt. Det färdiga "däcket" av mossa måste lindas med plastfolie. Det är lämpligt att lämna lite luft under filmen och fixera den ordentligt på fatet. I processen med att rota måste du se till att så att mossan under filmen inte torkar ut . Vid behov måste den fuktas igen.

Viktig! Istället för mossa är det också tillåtet att använda jord berikad med torv, men mossa föredras för detta ändamål.

Tiden för uppkomsten av rötter med denna reproduktionsmetod är 15–25 dagar. Skott utan rötter kan inte skäras av . Framtida plantor är redo att plantera först när rotsystemet är tillräckligt utvecklat. Endast i detta fall kan skottet klippas från moderplantan och planteras i en separat kruka.

Reproduktion med horisontella lager utförs med ficus med lockiga stjälkar. I det här fallet är den framtida skotten inte insvept i mossa. Stammen avlägsnas också av löv, spår görs på snittet med en kniv och fixeras sedan i marken efter att ha bearbetat snittet med en rotstimulator. När sticklingarna är rotade kan de lösgöras från moderplantan och transplanteras på egen hand.

Bild
Bild

Ark

Med storbladiga ficusarter kan en ny oberoende växt odlas från ett blad. Reproduktion på detta sätt kan utföras med stora blad av bästa kvalitet. Du måste klippa av arken med en liten del av internoden. Två snitt görs: den viktigaste och en annan sned, så att rotsystemet utvecklas snabbare. Bladet ska sköljas under rinnande vatten eller blötläggas för att bli av med onödig juice. Om detta inte görs kan processen med rotbildning försenas avsevärt. Det är bättre att behandla snittet med en rotbildande stimulator, vilket inte är nödvändigt, men det kommer att ge fler chanser att bladet blir till en oberoende växt.

Innan du planterar bladet måste du förbereda jorden: vanligtvis är det jord blandat med en liten mängd sand och vermikulitmineral. Dränering måste skickas till botten av tanken för avstigning. Behållaren måste ha hål för att tömma överflödig vätska. Arket måste vridas noggrant, knytas med en mjuk tråd eller fästas med ett elastiskt band. Fördjupa bladet till bladbladet, inte högre . På 3-4 veckor ska groddarna äntligen slå rot i jorden. Den erforderliga temperaturen för rotsystemets utveckling är cirka +27 grader.

Så det är bättre att ta bort behållaren med ett blad i ett växthus om rumstemperaturen är lägre än vad som krävs.

Bild
Bild

Frön

Det kommer inte att fungera att odla ficuses från frön som påstås erhållna hemma. Vad vissa människor tar för frön är faktiskt blomknoppar. Pollinerande insekter krävs för bildandet av ficusfrön. Om du vill odla ficus från frön måste du köpa dem i butiken. Fröförökning av ficus är den svåraste av alla metoder.

Innan sådd av frön måste de behandlas med ett ämne för att bli av med sporer och svampar "Fungicid" och ett tillväxtstimulerande medel. Som jord för framtida ficus är det värt att välja en blandning av torvmossa (sphagnum) och torv. En blandning av två delar vanlig humus och en del sand är också lämplig. Innan plantorna planteras är det bättre att sterilisera jorden med ånga. En platt behållare är bäst lämpad för plantering av frön - det kommer att vara bekvämt att täcka den med en film, övervaka jordens fuktinnehåll och fröarnas beteende. Dräneringshål krävs för att tömma överflödig vätska. Behållaren måste vara ren och desinficerad.

Jorden måste hällas i en behållare, krossas lätt och sprutas. Du kan inte vattna jorden. Frön läggs ut på den fuktade jorden. Lägg dem inte för nära varandra så att de inte upplever brist på ljus.

Under groning måste du se till att jorden fuktas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Temperaturen under groningstiden bör inte sjunka under + 22– + 23 grader . Om du låter direkt solljus träffa fröna kommer de att dö. Filmen måste regelbundet öppnas och stängas så att fröna får tillgång till frisk luft. Fukt inte jorden. Istället för film kan du använda glas, vilket blir mer bekvämt. När fröna spirar måste de vara vana vid rumsklimatet . För detta är det bekvämt att sätta glaset på stöd, vilket säkerställer ett konstant luftflöde till groddarna. Detta lämnas i 3-4 dagar, så att groddarna kan vänja sig vid den nya temperaturregimen.

Det kan ta lång tid innan fröna rotar sig. I det här fallet måste du inte styras av någon tidsram, utan av utseende. Fröet bör slå rot, och nästa steg blir utseendet på bladen. Groddarna är klara för transplantation när de har fyra eller fler blad. De kan planteras i en gemensam behållare, men se till att dra tillbaka ett avstånd på cirka 4-5 cm.

Unga groddar av ficus erhållna från frön kräver frekvent omplantering. Under de första åtta månaderna av livet görs detta flera gånger. Denna frekvens av jordförändring har en gynnsam effekt på rotsystemet och stimulerar dess utveckling. Efter dessa två månader kan unga växter planteras separat och börja matas med gödningsmedel.

Bild
Bild

Uppföljningsvård

Var noga med att se till att den unga växten får tillräckligt med ljus. Direkt solljus är fortfarande kontraindicerat för honom, men ljus är en viktig förutsättning för utvecklingen av en blomma. Om det saknas ljus kan ytterligare enheter användas, till exempel belysning, som vanligtvis används för plantor.

Det är viktigt att ta hand om temperaturen. För att växten ska leva i rätt rytm (under vårens tillväxtfas och på vintern vilande period) är det nödvändigt att hålla en viss temperatur. På sommaren bör temperaturen ligga kvar runt + 25– + 28 grader, på vintern - + 15– + 18 grader.

Temperaturregeln är densamma för alla typer av ficuses.

Bild
Bild

Ficus gillar inte ett överflöd av vatten, men dess frånvaro är också svår att bära. Marken ska inte vara torr, men det är inte heller värt att vattna för mycket . Det är bättre att ge en lätt fuktig jord, och på sommaren, förutom vattning, torka av plantans löv med en fuktig trasa och spraya den med en sprayflaska. Detta krävs inte på vintern.

En ung växt rekommenderas att transplantera en gång om året . För varje transplantation bör du välja en kruka 2 storlekar större för den. Gamla ficuses kräver också periodisk omplantering, men inte så ofta. Vid omplantering måste en del av den gamla jorden bytas ut mot en ny.

Vår och sommar för ficus är en period av aktiv tillväxt. Vid den här tiden behöver han ytterligare utfodring . Det är önskvärt att utföra det ungefär varannan vecka. Ficus kan matas med en lösning av universalgödselmedel för inomhusväxter. Ficusjorden ska vara lätt men näringsrik . Gödselmedel behöver inte tillsättas direkt till jorden, det räcker att späda dem med vatten och mata växten vid vattning.

Bild
Bild

Du kan ta reda på hur du enkelt och snabbt sprider Benjamins ficus nedan.

Rekommenderad: