Växande Adenium Från Frön: Hur Man Odlar Adenium Hemma? Plantera Frön Och Eftervård

Innehållsförteckning:

Video: Växande Adenium Från Frön: Hur Man Odlar Adenium Hemma? Plantera Frön Och Eftervård

Video: Växande Adenium Från Frön: Hur Man Odlar Adenium Hemma? Plantera Frön Och Eftervård
Video: Odla örter och goda blad i krukor på fönsterbrädan 3 olika frön jag sår nu 2024, Maj
Växande Adenium Från Frön: Hur Man Odlar Adenium Hemma? Plantera Frön Och Eftervård
Växande Adenium Från Frön: Hur Man Odlar Adenium Hemma? Plantera Frön Och Eftervård
Anonim

Adenium (ett annat vanligt namn är ökenros) är en fantastisk representant för den tropiska floraens värld, uppskattad för sin extraordinära dekorativa effekt under blomningen. Under denna period är växten täckt med ljusa stora blommor, vilket ger den ett mycket spektakulärt utseende. Denna härliga saftiga kan odlas av frön som bildas i långsträckta baljor. Vilka nyanser är det att odla adenium med frömetoden?

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Metoden att odla dessa succulenter från frön har både sina fördelar och nackdelar. Denna funktion bör beaktas när man tänker odla en sådan exotisk växt som adenium på detta sätt.

En av de uppenbara fördelarna med fröförökning av denna blomma är det fröprover utvecklas och växer med större intensitet … Florister noterar också att i sådana adenier bildas caudex eller stamrot mycket snabbt - ett förgrenat förtjockat område på gränsen mellan stammen och rötterna. Tack vare detta förgrenas växten bättre och starkare, och dess ägare kan ändra formen på adeniumets antenndel efter eget gottfinnande.

Bild
Bild

Den snabba utvecklingen av stamroten och som en följd av den aktiva bildningen av antenndelen fungerar som objektiva förutsättningar för att exoten ska blomma tidigare än planerat. Så det finns fall där adenier som odlats från frön blommade redan under det första året av sitt liv (8–12 månader efter sådd). Oftast sker dock blomningen av dessa frö-erhållna succulenter efter 2 eller till och med 3 år.

Andra fördelar med fröförökningsmetoden inkluderar dess enkelhet och prisvärdhet . Även en nybörjare och oerfaren blomsterhandlare som inte tidigare har varit involverad i odling av exotiska växter kan odla tropiska succulenter på detta sätt.

Men här bör det också noteras de nackdelar som ligger i frömetoden för reproduktion av adenier. Först och främst handlar det om svårigheterna att skaffa färska frön som är lämpliga för groning. En av de viktiga förutsättningarna för en framgångsrik och hopad bildning av plantor är plantmaterialets färskhet. Gamla frön, lagrade i ett år eller mer, visar sig oftast vara ofördelaktiga.

Resultaten av odling av adenium från frön beror således direkt på plantmaterialets färskhet och kvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med tanke på detta rekommenderar florister att du är mycket försiktig när du köper frön från onlinebutiker som inte ger information om plantmaterialets ålder. När du köper adeniumfrön i blomsterbutiker bör du vara uppmärksam på den rekommenderade hållbarheten. Om hållbarheten når flera år är det bättre att vägra att köpa plantmaterial. Optimalt, om hållbarheten inte överstiger ett år.

Dessutom, i vissa fall, när man odlar adenium från frön, kanske sortens egenskaper inte bevaras.

Som ett resultat av denna funktion finns det en risk att uppfödaren kan få exemplar med enkla blommor när de gror, till exempel succulenter med dubbla blommor.

Bild
Bild

Träning

Innan sådd av frön är det nödvändigt att inte bara förbereda och bearbeta plantmaterialet korrekt, utan också jorden. Det förberedande stadiet är mycket viktigt, eftersom plantornas hälsa och kvalitetsutveckling till stor del beror på det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frömaterial

Desert Rose Seeds ser väldigt blygsam ut. Visuellt ser de ut som små (1-1,5 centimeter långa) grova pinnar med pubescenta ändar. Fröfärg - ljusbrun eller brungrå.

Färska frön gror mycket snabbt: de första skotten visas som regel dag 2-3. I sällsynta fall bildas plantor den 5-7: e dagen. Samtidigt är inte bara snabb, utan också god spiring karakteristisk för färskt plantmaterial, vilket kan uppnås genom korrekt fröberedning.

Vanligtvis utförs beredningen i flera steg, inklusive antibakteriella, svampdödande och stimulerande behandlingar. För antibakteriell behandling blötläggs planteringsmaterialet i en varm lösning av kaliumpermanganat i cirka 40 minuter.

Denna tid är tillräckligt för att neutralisera patogena bakterier som har lagt sig på fröns yta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Svampdödande behandling innebär användning av fungicida preparat . Oftast använder blomsterodlare medel "Fundazol" eller "Fitosporin". Varaktigheten av fröbehandling med fungicider är vanligtvis minst en halvtimme.

Det sista steget i beredningen innefattar en behandling som stimulerar spiring av plantor. Det är önskvärt, men valfritt, så vissa odlare klarar sig utan det.

För att stimulera tillväxt, använd läkemedel "Epin", "Energin" eller "Epin Extra", som är effektiva biologiska stimulantia.

De ökar inte bara frögroning, utan förbättrar också deras immunitet, motståndskraft mot negativa faktorer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grundning

I det globala nätverket kan du hitta många recept för att förbereda en jordblandning för att gro frön av en exotisk saftig - adenium. För att plantmaterialet ska gro utan några speciella svårigheter behöver det ljus, fukt och luftgenomsläpplig jord med svag eller neutral syra.

Det enklaste sättet att förbereda en lämplig frögroning är att blanda kaktusjord med ingredienser som förbättrar dränering: krossat träkross, krossad expanderad lera, perlit eller grov sand. För beredning av jordblandningen används jord- och dräneringskomponenter, blandade i lika stora proportioner.

En mer komplex metod för att förbereda ett substrat innebär blandning av följande ingredienser:

  • kokosfibrer (kan ersättas med färdig jord för succulenter) - 2 delar;
  • löv -humusjord - 1 del;
  • krossad expanderad lera - 1 del;
  • perlit - 0,5 delar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Till den resulterande blandningen tillsätts krossat kol och grov sand, vilket gör substratet lösare och ger god luftning av rötterna för framtida plantor.

Förbered jordblandningen av den nödvändiga surheten och lösheten, glöm inte desinfektionsbehandlingen . Så sanden förkalkas på en eld eller ångas med kokande vatten som redan finns i blandningen. Vissa odlare sprider substratet med en hetrosa lösning av kaliumpermanganat för desinfektion.

Behållaren i vilken det är planerat att så fröna utsätts också för bearbetning. Det skållas också med kokande vatten eller desinficeras med en lösning av kaliumpermanganat.

Det bör kontrolleras att det finns hål i behållarens botten för dränering av vatten.

Bild
Bild

Landning

Innan adeniumfrön planteras hemma läggs preliminärt ett dräneringsskikt på botten av behållaren (behållaren). Ett vått substrat hälls över det, vilket är jämnt men inte komprimerat.

Vidare sprids frön på ytan av substratet. För att plantera dem korrekt placeras fröna på marken horisontellt (bred sida) med ett intervall på cirka 3 centimeter från varandra ., varefter den trycks ned något. När allt planteringsmaterial är placerat i en behållare, strö över fröna med ett litet lager av substrat (högst 1 centimeter tjockt).

Behållaren stängs med ett lock eller täcks med plastfolie och skickas sedan till en mycket varm plats.

Tidigare tillsattes en liten mängd vatten till pallen där behållaren är placerad.

Bild
Bild

Behållaren med grödor måste ventileras dagligen. För att göra detta, ta bort locket från behållaren eller ta bort filmen i ungefär en halvtimme. Det är viktigt att se till att behållaren med grödor inte utsätts för drag och direkt solljus.

Varje dag ska ytan på substratet sprutas med mjukt, sedimenterat vatten vid rumstemperatur . För att skapa de mest bekväma förhållandena för spirande frön rekommenderar erfarna odlare att använda behållarens bottenvärme.

För att säkerställa en vänlig och snabb uppkomst av skott, bör temperaturen i rummet hållas minst 32 °. Vid ungefär samma temperaturregim spirar adeniumfrön i sin naturliga miljö - de afrikanska tropikerna.

Bild
Bild

Efter uppkomsten av plantor innehåller ytterligare instruktioner för odling av adenier följande steg, implementerade steg för steg, nämligen:

  • placera en behållare med plantor på en ljus och varm plats;
  • en gradvis ökning av plantans uppehållstid i en öppen behållare (utan lock);
  • upprätthålla tillräcklig belysning och konstant temperatur;
  • plocka plantor i separata behållare 2-3 månader efter sådd.

Att transplantera mogna plantor till nya krukor utförs tillsammans med en jordklump. Genom att använda transplantationsmetoden hjälper odlaren unga växter att undvika allvarlig stress och rotskador. För transplantation är det tillåtet att använda samma sammansättning av substratet som användes för att gro frön.

Efter en plockning bör unga adenier vara i ett rum med en stabil temperatur, bra belysning och tillräcklig luftfuktighet. Det är oerhört viktigt att skydda dem mot oavsiktliga drag, kalla snäpp och plötsliga temperaturförändringar. Om fröna grodde under en säsong med korta dagsljus, bör du också ta hand om ytterligare belysning av växterna.

Det utförs med hjälp av fytolampor eller lysrör.

Bild
Bild

Vård

Trots adeniums exotiska ursprung är det relativt enkelt att odla dem. En av de mest opretentiösa arterna som slår rot även bland oerfarna odlare är fetma (tjockt adenium).

För att växter ska kunna njuta av sin fulla utveckling och regelbundna blomning bör optimala levnadsförhållanden skapas för dem, nära deras naturliga miljö. Detta förutsätter att följande krav uppfylls:

  • tillräcklig belysning;
  • optimala temperaturförhållanden;
  • överensstämmelse med regimen för vattning och utfodring.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa tropiska succulenter är mycket ljuskrävande. För normal utveckling behöver adenium dagsljus timmar, vars varaktighet är minst 12 timmar. Användningen av speciella lampor gör att du kan kompensera för bristen på naturligt ljus.

För att växa friska och regelbundet blommande succulenter är det viktigt att hålla en stabil inomhustemperatur . Det mest bekväma för dem är temperaturområdet inom 30-33 °. Ett kort temperaturfall inom 5 ° är inte farligt för dessa växter, men starka droppar bör undvikas. Det rekommenderas inte heller att höja rumstemperaturen över 38 °. Sådana tillstånd orsakar allvarligt obehag för adenier och kan provocera deras vissnande.

Bild
Bild

Vattnings- och utfodringslägen

Det är nödvändigt att vattna växterna regelbundet, men med måtta. Dessa representanter för den tropiska floran tolererar smärtsamt den ökade luftfuktigheten i substratet, vilket ofta orsakar ruttnande av sina rötter. Under perioden med intensiv utveckling av det saftiga, liksom i varmt väder, måste frekvensen av vattning ökas . I det här fallet är det viktigt att se till att jordblandningen i krukan inte torkar ut, men är något fuktig. Det är inte nödvändigt att spraya plantorna i varmt väder.

Under viloperioden minskar vattningens frekvens betydligt. Dessutom vattnas adenier mycket mindre ofta under den kalla årstiden. Behovet av nästa vattning indikeras av ett helt uttorkat substrat.

Växter från frön kan matas så tidigt som 2-3 månader av livet.

Adenium reagerar mycket positivt på matning med Plantafol.

Bild
Bild

Möjliga problem

Ofta klagar nybörjare att deras adenium växer dåligt och länge, inte bildar äggstockar och ser slö och smärtsamt ut. Oftast beror detta på ett brott mot vårdreglerna.

Sådana symtom kan uppstå när växten är överkyld, vilket ofta händer när rummet är slarvigt ventilerat. Ibland uppstår sådana situationer om man placerar adenier på balkongen och en plötslig förkylning på natten.

Brist på belysning är en annan vanlig orsak till dålig tillväxt i tropiska succulenter . För normal utveckling behöver de riklig men mjuk belysning. Direkt solljus är skadligt för växter: de kan orsaka brännskador och termiska skador på löv och känsliga knoppar.

Om alla regler för vård av en blomma följs, är det nödvändigt att utsätta den för en grundlig undersökning för spår av sjukdomar och skadedjur. Du bör också kontrollera tillståndet för substratet, där hela kolonier av parasiter ofta bildas.

Om skadedjur eller symptom på en sjukdom identifieras är det nödvändigt att isolera växten och utföra behandling av hög kvalitet.

Rekommenderad: