Växande Saxifrage Från Frön Hemma: Plantera Plantor Av Sorten "Purple Mantle". Så Och Lämna På Våren. Hur Odlar Man Det Korrekt Från Frön?

Innehållsförteckning:

Video: Växande Saxifrage Från Frön Hemma: Plantera Plantor Av Sorten "Purple Mantle". Så Och Lämna På Våren. Hur Odlar Man Det Korrekt Från Frön?

Video: Växande Saxifrage Från Frön Hemma: Plantera Plantor Av Sorten
Video: 🥦🥕Odling för dummies – Lätt att odla grönsaker 🥬🍅 2024, Maj
Växande Saxifrage Från Frön Hemma: Plantera Plantor Av Sorten "Purple Mantle". Så Och Lämna På Våren. Hur Odlar Man Det Korrekt Från Frön?
Växande Saxifrage Från Frön Hemma: Plantera Plantor Av Sorten "Purple Mantle". Så Och Lämna På Våren. Hur Odlar Man Det Korrekt Från Frön?
Anonim

Saxifrage blir mycket populärt bland blomsterodlare som en utmärkt komponent i arrangemanget av en alpin bild eller sten. Den har ett attraktivt utseende, hållbarhet, frostbeständighet och kompakt storlek. Trots sitt ömtåliga utseende, växtens rötter kan förstöra stenar.

Bild
Bild

Beskrivning

Saxifrage är en örtartad flerårig och tillhör familjen Saxifrage. Hon lockar uppmärksamhet till sig själv på grund av sin ovanliga skönhet . En rosett av grönt lövverk eller grönt med en silverfärg samlas upp vid rötterna.

Stammar upp till 70 cm långa är dekorerade med små blommor, bestående av 5 kronblad med en diameter på högst 2 cm. Saxifrage växer och täcker ytan med en solid matta, överraskande med en mängd olika färger: vit, rosa, röd, gul, lila. I slutet av blomningen förlorar mattan inte sina dekorativa egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Populära sorter

För att odla på sina egna bakgårdstomter använder trädgårdsmästare främst hybridvarianter av saxifrage, t.ex. " Purple Robe", "Hair of Venus", "Pink Carpet ". Deras höjd överstiger vanligtvis inte 20-25 cm. Riklig blomning börjar sent på våren eller försommaren, när vackra rosetter av små lila, röda eller ljusrosa blommor med en diameter på 1-1, 2 cm dyker upp och varar i 30 dagar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Landar i öppen mark

Att plantera saxifrage -frön direkt i marken rekommenderas i de södra delarna av vårt land, så snart jorden värms upp till + 8– + 9 ° С . Eftersom växten i naturen utvecklar stenig terräng, kommer såplatsen att kräva förberedelser.

Det bör komma ihåg att i det öppna fältet älskar saxifrage bra dränering och tål inte stillastående vatten, så förhöjd terräng är perfekt för det . Dessutom reagerar blomman bra på att växa på en ljus plats, men gillar samtidigt inte direkt exponering för ultravioletta strålar. Det är nödvändigt att välja en plats där solstrålarna fritt kan falla på dagtid och på kvällen, men så att det finns en skugga där vid middagstid.

Den valda platsen ska rengöras från stora rötter och lossas väl. Den föredragna jorden för saxifrage bör bestå av följande komponenter i lika stora proportioner:

  • sand;
  • torva;
  • humus.
Bild
Bild

Växtens frön är inte begravda i jorden, utan bara hårt pressade mot den.

Toppen kan strös med ett tunt lager fuktig sand. Efter sådd av frön i öppen mark måste du vänta på de första skotten på en månad. Samtidigt, först i 2-3 veckor, utsätts fröna för kall behandling, och när solen värmer upp jorden till önskad temperatur, kommer fröna att vakna upp och gro under de kommande 2 veckorna. Bloom kommer i maj eller juni.

Och det finns också något sådant " Vintersådd " … Detta är sådd av kallresistenta grödor och växter före frostens början på senhösten, och växterna genomgår naturlig skiktning. Saxifrage tillhör sådana grödor. Därför kan du säkert så sina frön innan stabilt kallt väder börjar och förvänta dig vänliga skott på våren. Denna metod ökar sannolikheten för att saxifrage blommar under det första året efter plantering . I de flesta andra fall blommar växten nästa år.

Bild
Bild

Växande plantor

Du kan odla en blomma genom att göra plantor. Växande saxifrage från frön hemma av Purple Mantle -sorten är särskilt lämpligt i centrala Ryssland , eftersom detta gör att anläggningen kan utvecklas vid ett tidigare datum. Sådd av plantor utförs i mitten eller i slutet av mars. Först måste fröna genomgå skiktning, det vill säga kallbehandling. Tack vare proceduren ökar andelen frögroning. Såbehållaren måste förberedas inte för djupt och fyllas 3-4 cm med sandig torvjord. Sedan fuktas substratet, fröna sås, pressar dem hårt. Täck behållaren med plastfolie och ställ i kylen i 3 veckor.

Efter utgångsdatumet tas behållaren ur kylskåpet, installeras nära ett ljust fönster, och det blir ett litet växthus, som periodiskt måste ventileras genom att lyfta filmen. Omgivningstemperaturen måste vara minst 20 ° C och jorden måste fuktas med en sprutpistol. Slutligen avlägsnas filmen efter att skotten uppträder. Groddar visas inom 10 dagar. Efter bildandet av 2 löv dyks plantorna i separata koppar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utvecklingen av plantor är inte särskilt snabb, så du bör inte skynda dig att plantera dem på gatan: du måste låta växterna växa sig starkare. De kan planteras i marken i maj eller början av juni.

Det är nödvändigt att plantera saxifrage -plantor på en permanent plats tillsammans med en jordklump och ta ut det ur glaset med försiktiga rörelser. Avståndet mellan plantornas buskar under plantering bör vara cirka 10 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Saxifrage matas efter att växten har tagits i det öppna fältet, det vill säga efter ungefär en vecka. Kvävegödselmedel måste användas inom rimliga gränser, eftersom deras överskott kan leda till att rotsystemet dör och roten sprids. Ytterligare vård kommer till ogräs och god vattning, särskilt under torra somrar . Ogräsning bör göras i öppna områden bredvid planteringar. Denna händelse kommer att göra det möjligt för växten att bekämpa och undertrycka ogräs på egen hand och ta upp ledigt utrymme.

På våren kan saxifrage täckas med ett lager halm, vilket minskar vattningen och undviker att lossna. Halmskiktet måste vara minst 5 cm och måste ständigt förnyas eftersom det tenderar att brytas ner. Genom sönderdelning ger halmen ytterligare näringsämnen till jorden och gör den lättare.

Det finns inget särskilt behov av att skydda saxifrage för vintern, eftersom den inte är rädd för frost. Om mycket allvarliga frost förväntas, kan plantorna i slutet av höstperioden täckas med ett 10 cm lager blad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Med rätt vård är saxifrage praktiskt taget inte mottagligt för skador av skadedjur och sjukdomar. Samtidigt, om du väljer fel plats för växten, häll tungt, inte lossnar och inte ogräs, finns det risk för vissa problem. Dessa är främst svampsjukdomar och bladlöss. För att bli av med svampsjukdomar används den Fitosporin , som måste spädas enligt instruktionerna och tillsättas under vattning och sprutning. Biologiska och naturläkemedel hjälper till att bekämpa bladlöss:

  • Fitoverm;
  • Tabazol;
  • infusioner av vitlök och lök.

Rekommenderad: