Hur Vattnar Man Ett Pengaträd? Hur Ofta Behöver Du Vattna Den Tjocka Kvinnan På Vintern Och Hösten Hemma?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Vattnar Man Ett Pengaträd? Hur Ofta Behöver Du Vattna Den Tjocka Kvinnan På Vintern Och Hösten Hemma?

Video: Hur Vattnar Man Ett Pengaträd? Hur Ofta Behöver Du Vattna Den Tjocka Kvinnan På Vintern Och Hösten Hemma?
Video: WHAT POTTING MIX TO USE FOR PACHIRA | How often to water money tree plant | Pachira Aquatica 2024, Maj
Hur Vattnar Man Ett Pengaträd? Hur Ofta Behöver Du Vattna Den Tjocka Kvinnan På Vintern Och Hösten Hemma?
Hur Vattnar Man Ett Pengaträd? Hur Ofta Behöver Du Vattna Den Tjocka Kvinnan På Vintern Och Hösten Hemma?
Anonim

En fet kvinna eller ett pengaträd i inredningen placeras inte bara av älskare av inomhusväxter, utan också av experter på feng shui. Man tror att man på detta sätt kan locka ekonomisk lycka. Men framgångsrik odling av en fet kvinna är endast möjlig om vissa viktiga villkor är uppfyllda, inklusive de som rör vattning.

Bild
Bild

Hur ofta ska du vattna?

Den feta kvinnan tillhör succulenter, vilket innebär att den har en speciell typ av vävnad som kan ackumulera fukt och använda den vid behov. Även om en växt inte klarar sig utan regelbunden vattning, bör den inte vara för frekvent och mycket begränsad. Trädet är inte rädd för torka, men det kan lätt förstöras genom överflöd.

Hur många gånger pengaträdet måste vattnas beror på flera faktorer. Det är viktigt att överväga vad säsongen är, eftersom bevattningsschemat ändras beroende på den aktuella säsongen . Dessutom måste du bedöma de förhållanden under vilka den tjocka kvinnan är, hon är Crassula. I det här fallet beaktas både mängden och kvaliteten på ljuset i rummet, hur nära krukorna är till fönsterrutor och radiatorer.

Bild
Bild

När man bestämmer bevattningens kvantitet och kvalitet är det viktigt att överväga blomtransplantationsplaner.

I allmänhet bör lägenhetens individuella egenskaper beaktas, för i vissa rum kan luftens torrhet ökas och temperaturen tvärtom minska. Till exempel, om det på sommaren är möjligt att flytta den feta kvinnan till balkongen, måste växten vattnas oftare, eftersom jorden torkar ut mycket snabbare. Behovet av bevattning är lättast att avgöra genom att sänka fingret i marken till djupet av ett par falanger. Om det känns torrt är det dags att återfukta växten. Som regel utförs bevattning inte varje vecka, utan varannan eller var tredje, beroende på förhållandena under sommarmånaderna. På vintern är det tillräckligt att vattna växten en gång i månaden, inte mer.

Bild
Bild

Säsongsberoende

På våren blir bevattning av Crassula mer frekvent när växtsäsongen börjar. Trädet måste vattnas två gånger i veckan, för att inte glömma att övervaka jordens nuvarande tillstånd. Om jordklumpen till exempel visar sig vara torr måste mängden vatten eller bevattningsfrekvensen ökas. På sommaren, eftersom temperaturen och luftfuktigheten kan förändras hela tiden, är det bättre att fokusera på substratets tillstånd. Så snart det översta lagret torkar måste det bevattnas igen . Detta bör åtminstone hända två gånger i veckan.

Bild
Bild

Det är naturligtvis viktigt att ta bort överflödig fukt från pallen för att förhindra rotröta. På hösten, på kvällen till vilande period, bör vattningen minskas - marken ska bli nästan torr. Det kommer att räcka med att tillsätta fukt en gång i veckan, vid behov - två gånger.

På vintern utvecklas den feta kvinnan praktiskt taget inte och växer inte, så bevattning bör vara minimal. Som regel utförs vattning i kallt väder en gång var tredje vecka eller till och med en gång i månaden.

Självklart ska du inte vänta tills jorden spricker - det finns ingen fördel med detta. Överdriven vattning kommer också att skada - rotsystemet börjar ruttna, och Crassula själv kanske dör. Om pengaträdet trots vintersäsongen är under varma förhållanden måste vattningsfrekvensen ökas upp till två gånger per månad. Vid kraftigt kallt väder bör vattningen stoppas ett tag.

Bild
Bild

Vattenbehov

Bevattningsvätskan måste ha lagt sig i minst sex timmar. För att påskynda processen med försvinnande av klor är det värt att förvara det i ett kärl utan lock. Det är viktigt att vattnet värms upp eller åtminstone vid rumstemperatur. Eftersom växtens rotsystem är känsligt kan kalla droppar vara mycket farliga . Helst bör fukten för bevattning vara regnig eller bättre naturligt upptinad, om säsongen tillåter.

Bild
Bild

Hårt kranvatten bör inte användas, eftersom en stor mängd salt har en dålig effekt på substratets tillstånd, vilket minskar dess förmåga att passera luft. I princip kan den nödvändiga mängden kranvatten helt enkelt frysas in i frysen, och sedan kan mitten med ett fryst område mättat med tungmetaller och salter tas bort. Efter att ha tinat upp blir en sådan vätska mycket renare. Den enklaste lösningen är att använda filtrerat vatten. Vätskan bör värmas till en temperatur som sträcker sig från 20 till 24 grader, eller så får den tillbringa flera dagar inomhus tills den når rumstemperatur. Träaska används för att mjuka upp vattnet, och det krävs bara en halv tesked per liter vätska.

En sådan blandning måste försvaras i tolv timmar och sedan användas för vattning.

Bild
Bild

Hur vattnar man ordentligt?

Hemma ska den tjocka kvinnan bevattnas ganska långsamt med en vattenkanna utrustad med en lång smal pip och en diffusor. Fördelen med denna lösning är att vatten kommer till rötterna och levererar näring där. Vätskan ska hällas över behållarens kant för att undvika att tvätta ut jorden. Pölar bör inte bildas på markens yta, men i princip är det inte skrämmande om ett par droppar dyker upp på bladen eller stjälkarna. Ungefär sextio minuter efter vattning kontrolleras pallen med avseende på överskott, och om det finns någon, kommer den säkert att hälla ut.

Själva stället torkas av med en mjuk trasa. För att få pengaträdet att växa bättre är det värt att lossa det översta lagret av substratet efter vattning . Sådan vård kommer att förbättra luftflödet till rotsystemet. Alternativt kan vattnet hällas direkt i sumpen. Vanligtvis används en liten mängd vätska, sedan väntar den i ungefär en halvtimme tills rötterna absorberar den, och om så behövs hälls mer vatten i pannan.

Bild
Bild

Denna metod är användbar om den tjocka kvinnan inte har vattnats på en längre period och jordklumpen har torkat helt vid den här tiden. Den största nackdelen med denna metod är ökningen av näringsämnen tillsammans med vätskan till ytan, vilket leder till deras brist på rotzonen, vilket framgår av den uppkomna vitaktiga kalkavlagringen på markytan. I det här fallet måste du ta bort hela det översta lagret av jorden, annars kommer bakterier att dyka upp i det, vilket bidrar till plantans sjukdom. Valet av botten- eller toppvattning beror på trädgårdsmästarens preferenser. Experter rekommenderar att alternera båda metoderna för att upprätthålla ett balanserat förhållande mellan både fukt och näringsämnen i underlaget.

På sommaren bör du dessutom ta hand om den tjocka kvinnan och organisera en varm dusch åt henne, helst från smältvatten. Växtens nära stamcirkel och all mark måste skyddas med polyeten. Själva badet utförs med en sprayflaska. Efter proceduren är det viktigt att ta bort allt återstående vatten från kastrullens kastrull, och tvärtom för att låta bladen absorbera det. Varje sprutning utförs antingen i skuggan eller sent på kvällen för att inte utsättas för ultraviolett strålning och därmed inte orsaka brännskador. På vintern och hösten är det tillräckligt att torka av arken med en trasa.

Bild
Bild

Förresten, för att vara säker på att förhindra översvämning av den feta kvinnan, kan du försöka initialt lägga ut expanderad lera som ett dräneringsskikt i stora mängder.

Detta kommer att säkerställa ett snabbt utflöde av vätska och tillåter inte att pengaträdet dör, om det behövs, vilket ger tillförsel av vätska från bollarna.

Efter transplantation ökar den feta kvinnans känslighet för fuktintaget betydligt. Bevattning under denna period bör utföras med största försiktighet för att inte förhindra att trädet rotar sig på en ny plats och för att det i framtiden ska blomma. Detta innebär att vattningen nödvändigtvis måste vara måttlig, eftersom överskott av fukt kommer att vara skadligt för rhizomen. Om växten transplanterades i en nödsituation, som vid överflöd, och har en skadad rhizom, är vattningen minimal och omedelbart. I andra fall är det bättre att skjuta upp bevattningsprocessen en dag eller till och med ett par dagar.

Bild
Bild

Dessutom bör du vara medveten om att jorden alltid krymper efter den första vattningen. Det betyder att du måste vänta tills all fukt lämnar krukan genom dräneringshålen och sedan lägga till erforderlig mängd jord och upprepa proceduren. Efter att ha lämnat länge ska den feta kvinnan överföras till en mörkare plats, skyddad från direkt solljus . Fuktiga bitar av expanderad lera ska spridas över jorden.

Bild
Bild

Ofta misstag och konsekvenser

Om penningträdets utveckling har bromsat, till exempel tillväxthastigheten har blivit för långsam eller nya skott har upphört att dyka upp, är det viktigt att revidera bevattningssystemet. Under den aktiva växtsäsongen bör bevattning vara riklig, men efter den bör den minska betydligt. I själva verket bör jorden till och med torkas och lufttemperaturen sänkas.

Om den tjocka kvinnan började kasta av bladen, så är detta en signal om att trädet töms.

Mest troligt utfördes bevattning med hårt kranvatten, som inte tidigare filtrerats och inte lösts. Orsaken kan också vara att anläggningen råkade översvämmas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den förfallna stammen på pengaträdet är resultatet av överdriven fukt. Dessutom börjar hela processen från rötterna, och sedan går den till stammen, så om stammen påverkas betyder det att rötterna redan är skadade. I det här fallet är det nödvändigt att omedelbart börja torka jordkoman och i avancerade fall också att transplantera den till en ny jord . Trädet tas snyggt ur blomkrukan tillsammans med en jordklump och sedan befrias rotsystemet försiktigt från den fästa våta jorden och lindas in i en servett. Direkt transplantation sker när rötterna torkar ut.

Marken i den nya krukan ska bara vara lätt fuktig. Dessutom avlägsnas nödvändigtvis alla skadade delar av rhizomen med ett desinficerat verktyg, och såren behandlas med träaska. Kol bör också läggas till det torkade substratet. De första dagarna efter transplantationen rekommenderas det inte att vattna den tjocka kvinnan.

Bild
Bild

Tröga skrynkliga löv blir också så här på grund av felaktig vattning. Det kan antingen vara överskott eller brist på fukt. För att lösa problemet kommer det att vara nödvändigt att normalisera bevattningssystemet, samt kontrollera tillståndet för dräneringsskiktet. Dessutom börjar lövverket vissna och falla av antingen vid användning av för kall eller för varm vätska. Om fukt stagnerar på ytan talar vi sannolikt om en alltför tät och tung jord.

Rekommenderad: