Hur Vattnar Man Anthurium? Regler För Att Vattna En Blomma "manlig Lycka" I Mossa Hemma? Hur Ofta Ska Man Vattna Växten På Vintern?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Vattnar Man Anthurium? Regler För Att Vattna En Blomma "manlig Lycka" I Mossa Hemma? Hur Ofta Ska Man Vattna Växten På Vintern?

Video: Hur Vattnar Man Anthurium? Regler För Att Vattna En Blomma
Video: NEMABLOM. VATTNA MED NEMATODER. MOT SORGMYGGENS LARVER SOM ÄTER UPP VÄXTERNAS RÖTTER. 2024, April
Hur Vattnar Man Anthurium? Regler För Att Vattna En Blomma "manlig Lycka" I Mossa Hemma? Hur Ofta Ska Man Vattna Växten På Vintern?
Hur Vattnar Man Anthurium? Regler För Att Vattna En Blomma "manlig Lycka" I Mossa Hemma? Hur Ofta Ska Man Vattna Växten På Vintern?
Anonim

Anthurium eller "manlig lycka", som det vanligtvis kallas, är en mycket vacker prydnadsväxt som är infödd i tropiska och subtropiska klimat. Under blomningsperioden dyker ett antal utsökta blomställningar upp från den ljusgröna locket på anthuriumbladen. Hemma beror tillståndet och utseendet på denna växt direkt på rätt skötsel och vattning.

Bild
Bild

När behöver du vattna?

Brist på fukt av erfarna odlare bestäms av följande kriterier:

  • skivorna som vanligtvis är saftiga blir tråkiga;
  • löven slutar vara elastiska och glänsande, tappar färg;
  • bladplattans ändar blir torra och brunaktiga fläckar dyker upp;
  • lutningens lutningsvinkel blir mindre än 45 grader;
  • du kan avgöra bristen på fukt genom grytans vikt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Faktorer som påverkar vattnets frekvens och överflöd

Bevattningsschemat och dess styrka är beroende från följande yttre faktorer:

  • Grytmaterial . Anthurium planterade i lerkrukor ber alltid om mer vatten, vilket förklaras av de fysiska egenskaperna hos lera, som perfekt tillåter fukt genom sig själv och låter den avdunsta från krukans yttre yta. Anthurium planterade i plast behöver mindre vatten vid vattning.
  • Växtålder . Om anthurium är ungt, bör det översta jordlagret i potten alltid fuktas. En vuxen växt är bekväm i torrare jord.
  • Utvecklingsperiod . Under blomning och aktivering av tillväxt behöver anthurium mycket fukt. Samtidigt, under vilande period, är det en indikation på att minska bevattningsvolymen med 2 gånger.
  • Substratkomposition . Om anthurium planteras i ett mossubstrat måste vattning göras när det torkar. Hemma kan mossans torrhet bestämmas genom att lätt gnugga den med fingrarna och höra ett lätt sprak. Och också på grund av brist på fukt börjar mossan bli gul. Samtidigt är det inte värt att hälla mossa, eftersom det finns risk för att ruttna plantans rotsystem.
Bild
Bild

Sätten

För vattning av anthurium rekommenderar erfarna blomsterodlare att använda sedimenterat vatten. Vattning kan göras på två huvudsakliga sätt.

  • Övervattning . Vattna växten uppifrån tills vatten visas på pannan. Så snart pallen blir våt, stoppas vattningen och blomman lämnas ensam i en halvtimme. Efter denna tid måste överskottsvätskan, som är glas i pannan, tömmas. Under toppvattningen är det nödvändigt att se till att vattendroppar inte finns kvar på bladen och de övre rötterna, eftersom detta kan leda till utveckling av olika sjukdomar.
  • Vattnar genom pallen . Många odlare föredrar att vattna sina växter underifrån genom en sump och anser att denna metod är den mest korrekta. Kärnan i denna metod är enhetlig vattning runt hela pallens omkrets. När du vattnar genom pannan bör du vara uppmärksam på hur snabbt och korrekt vattnet rinner från botten till toppen. Ibland blir dräneringsskiktet ett hinder för vattenhöjning, och luftrötterna tar inte emot fukt.

Viktig! Det är optimalt att kombinera båda vattningsmetoderna, varva dem med varandra.

Bild
Bild

Besprutning

Anthurium tillhör subtropiska exotiker, därför reagerar det med tacksamhet på sprutning. För denna procedur används olika typer av handsprutor. Sprutning gör att du kan fukta inte bara själva växten utan också luften runt den. Detta är särskilt viktigt under uppvärmningssäsongen, när luftfuktigheten sjunker avsevärt. Proceduren måste utföras minst en gång i veckan.

Och även blomsterhandlare rekommenderar att man sprutar anthurium då och då, liksom att vattna det under roten med ravsyra, utspädd i följande proportion: 1 tablett syra per 5 liter vatten. Denna händelse kommer att avsevärt förbättra hälsan hos rotsystemet och den ovanjordiska delen av växten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nyanser av säsongens vattning

Anthurium, som alla levande växter, följer en viss rytm i livet, beroende på årstid.

  • Vinter . På vintern behöver blomman måttlig vattning en gång i veckan. Under uppvärmningssäsongen är det särskilt nödvändigt att ägna särskild uppmärksamhet åt luftfuktigheten i rummet och hålla den på önskad nivå med alla kända metoder: använd en luftfuktare, en behållare med vatten och andra.
  • Sommar . På sommaren utvecklas exotiskt anthurium särskilt intensivt. Vid denna tidpunkt kan du observera huvudfasen av dess tillväxt och blomning. I den här tråden behöver den mer fukt, så vatten kan hällas sparsamt, särskilt om dränering av hög kvalitet används. Efter vattning, efter 30 minuter, måste vatten tappas ur pannan. Och även på sommaren används daglig sprutning aktivt, och på särskilt varma dagar görs det upp till 3 gånger om dagen.
  • Höst . På hösten är det nödvändigt att övervaka plantans aktivitet. Vid fortsatt blomning och tillväxt bör vattningen fortsätta i sommarläge. Om tillväxten saktar ner och nya peduncles inte visas, bör vattningen minskas.
  • Vår . Innan uppvaknandet av anthurium efter viloläge börjar bör det vattnas i vinterläge. Så snart blomman kommer till liv, ökas mängden vätska som införs.
Bild
Bild

Vattning beroende på typ

Förutom säsongsegenskaper finns det också individuella artskarakteristika för vissa anthuriums, som också måste beaktas vid vattning. Det är värt att uppmärksamma följande typer:

  • klättring av anthurium har ingen vilande period, så det behöver vattnas året runt; Dessutom är konstant sprutning av antenndelar användbar för honom: blad, stjälkar och luftrötter;
  • när man odlar Scherzers anthurium är det obligatoriskt att minska vattningen på vintern och helt överge sprutningen innan värmen börjar;
  • kristallanturium föredrar enhetlig vattning när som helst på året;
  • anthurium Andre under tillväxten behöver regelbunden vattning, vilket reduceras till vintern; dessutom måste den sprutas dagligen;
  • Lindens anthurium vattnas uteslutande genom pallen;
  • Hookers anthurium under perioden med aktiv tillväxt vattnas ofta och rikligt, men fuktstagnation är inte tillåten; under resten av anläggningen måste vattningen minskas;
  • Wendlingers anthurium vattnas enligt allmänt accepterade regler, med undantag för sprutning - det produceras upp till 2 gånger om dagen på sommaren och 1 gång på 3 dagar på vintern, medan blommorna skyddas mot fukt;
  • Anthurium Veicha föredrar också ett vanligt vattningssystem på sommaren och måttlig vattning på vintern; dessutom, under den varma perioden sprutas växten varje dag och en gång varannan dag på vintern.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vattenkvalitet och egenskaper

Anthurium reagerar på tillståndet och egenskaperna hos vattnet som används för att bevattna det. Till exempel, om koncentrationen av kalciumsalter i vattnet ökar, är det för kallt eller varmt, då kan vattning skada växten. Unga anthurium är särskilt mottagliga för dessa indikatorer. De reagerar med gulnande och fallande löv, samt en allmän försämring av tillståndet. För vattning av anthurium är varmt vatten vid rumstemperatur med en neutral pH -nivå utan blekmedel och tungmetaller lämplig. Dessa element har egenskapen att sätta sig på växtens rötter och störa dess normala näring och tillväxt.

Bild
Bild

Du kan också vattna anthurium med regnvatten. För att göra detta, använd vattnet som har ansamlats efter långvariga duschar. Intermittent regn bär skadliga ämnen med sig, särskilt i industriområden. Det finns flera sätt att förbättra kvaliteten på ditt kranvatten.

  • Frysning . Proceduren görs bäst utomhus på vintern. Vatten hälls i en metallbehållare och utsätts för frost. Efter att hälften av vätskan är fryst dräneras det återstående vattnet och isen smälts och används för vattning. På samma sätt kan du förbereda vatten genom att frysa vatten i en plastflaska i en frys.
  • Försvarar . Detta är ett av de enklaste sätten att förbereda vatten för anthurium. Det tar bara 1 dag att förbereda det. Nästa dag mjuknar vattnet när salterna lägger sig till botten. Endast de övre och mellersta lagren av vatten ska användas, och den del där salter har samlats ska hällas ut.
  • Kokande . Denna metod gör också vattnet mjukare. För att förbereda vatten för vattning bör det kokas och kylas till rumstemperatur. Under kokprocessen är det möjligt att bli av med kalken som lägger sig på diskens väggar.

Rekommenderad: