Hur Man Vattnar Aloe? Hur Ofta Ska Du Vattna På Vintern? Hur Man Vattnar En Blomma Hemma På Rätt Sätt?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Man Vattnar Aloe? Hur Ofta Ska Du Vattna På Vintern? Hur Man Vattnar En Blomma Hemma På Rätt Sätt?

Video: Hur Man Vattnar Aloe? Hur Ofta Ska Du Vattna På Vintern? Hur Man Vattnar En Blomma Hemma På Rätt Sätt?
Video: Nina vattnar blommor 2024, Maj
Hur Man Vattnar Aloe? Hur Ofta Ska Du Vattna På Vintern? Hur Man Vattnar En Blomma Hemma På Rätt Sätt?
Hur Man Vattnar Aloe? Hur Ofta Ska Du Vattna På Vintern? Hur Man Vattnar En Blomma Hemma På Rätt Sätt?
Anonim

Bland inomhusblommor är det svårt att hitta en vanligare och användbar växt än aloe. Det finns mer än 300 typer av aloe som odlas inomhus. De är högt ansedda för sina utmärkta dekorativa egenskaper och ett stort antal medicinska egenskaper. Aloe är helt opretentiös i vården. Du behöver inte oroa dig för honom alls när du ska på semester eller en lång affärsresa. Men det kräver ändå ett speciellt förhållningssätt till sig själv.

Bild
Bild

Vattningsfrekvens

Aloes hemland anses vara ökenöarna Barbados, Curacao och väster om Arabiska halvön. Detta är en saftig växt, under sin utveckling under regnperioden har den lärt sig att lagra fukt i tjocka köttiga löv och stjälkar och tolererar perfekt långvarig torka. Därför, hemma behöver han inte ofta riklig vattning.

Om för de flesta hemblommor indikatorn på behovet av vattning är torkad jord i en kruka, då för aloe du behöver inte skynda dig för att hämta vattenkanna . Till att börja med bör du lossa jordens översta lager och se till att det är torrt med 4-5 centimeter , och först efter det vattnet, undvika översvämningar . Vätskan bör börja flöda från grytan till sumpen.

Från andra hälften av våren till mitten av hösten är det bäst att vattna aloe en gång var 7-10 dagar. Under den svala årstiden bör vattnets frekvens minskas och jorden bör endast fuktas när den torkar till botten av potten (ungefär en gång i månaden).

Bild
Bild

Det bör inte glömmas bort att en ung växt ofta behöver vattnas än en mer mogen. Aloe över 5 år kräver sällsynt och riklig vattning.

Aloe är dessutom en saftig och gillar inte konstant överdriven fukt , du ska inte vara rädd för att hälla över det och hälla det "från en tesked" heller. Den ständiga bristen på fukt för denna blomma är inte mindre destruktiv än dess överskott.

Det bör komma ihåg att vattningsfrekvensen till stor del är relaterad till belysningsintensiteten, luftfuktigheten, rötternas storlek och densitet, samt volymen på behållaren som blomman är placerad i. En liten kruka torkar mycket snabbare än en stor.

Bild
Bild

Vilken typ av vatten behövs?

Kranvatten som tas omedelbart före vattning är inte lämpligt för aloe. Vanligt kranvatten innehåller klor och många alkaliska föroreningar som kan skada blommans hälsa. därför Det rekommenderas att samla vatten för aloe i förväg och låta det sedimentera i minst 24 timmar . Under denna tid kommer det mesta av kloret att avdunsta från det.

Vatten för att vattna aloe måste vara mjukt. I områden med hårt vatten rekommenderas att koka det och först försvara det. Och även för att stabilisera syra-basförhållandet används ättiksyra eller citronsyra i en andel på 3-5 gram syra per liter vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vatten för bevattning kan också mjukas genom frysning . För att göra detta samlas kranvatten i en behållare och får stå i 12-24 timmar. Därefter hälls vätskan försiktigt i plastflaskor så att det sediment som bildas i behållaren inte kommer in i dem. Flaskorna placeras i frysen, där de lämnas tills vattnet är helt fryst. Sedan tas de ut och lämnas i rummet tills isen smälter och vattnet värms upp till rumstemperatur. Efter det är den lämplig för vattning.

Vätskans temperatur är lika viktig. Under den varma årstiden bör det vara minst +30 grader, på våren - +20,25 grader Celsius . På vintern och sen höst rekommenderas att vattna aloe för att producera vatten som är varmare än luften i rummet med 8-10 grader.

Bild
Bild

Hur vattnar man ordentligt?

Det finns två sätt att vattna:

  • övre, när jorden fuktas från en vattenkanna;
  • den nedre, när vätskan hälls i en kastrull, eller lägg grytan i en behållare med vatten i några minuter tills jorden är mättad med fukt.

För ung aloe, mer föredraget n bottenvattningsmetod . Detta gäller särskilt om vattnet måste värmas upp något innan vattning. Denna metod undviker snabb utlakning av näringsämnen från jorden och dess överdrivna fukt.

För vuxen aloe är en överliggande vattningsmetod mer önskvärd . Det bör vattnas försiktigt, från en vattenkanna med en smal pip och under roten, för att inte blöta bladen. I det här fallet är det nödvändigt att se till att jorden på bevattningsstället inte tvättas ut och rötterna inte utsätts. För att göra detta, före vattning, rekommenderas att lossa jorden i potten lite.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ungefär en halvtimme efter vattning måste du kontrollera om överflödigt vatten har samlats i pannan. Om de ackumuleras måste de hällas ut för att undvika försurning och sönderfall av rotsystemet.

Den bästa tiden att vattna aloe, som de flesta växter, anses tidigt på kvällen, när solaktiviteten redan har minskat och vattnet inte kommer att avdunsta lika aktivt som under dagen. Detta gäller särskilt under den varma säsongen, eftersom aloe är mycket krävande för belysning, och blomsterodlare utsätter det ofta för de soligaste fönstren.

Bild
Bild

Vattna skott och frön

Med aktiv tillväxt, för att bibehålla ett snyggt utseende på växten eller föröka den, måste aloe dyka och klippa. Ofta läggs sticklingar och sticklingar i vatten för att bilda rötterna, vilket är helt fel. Planteringsmaterialet som erhålls från den gamla växten måste hållas i luften under god belysning i 3-5 dagar, och strö lätt över de snittade platserna med kol från infektion. När unga rötter kläcks på processerna bör de placeras i krukor med torkad jord och inte vattnas.

Aloe fröförökning är inte särskilt populär bland trädgårdsmästare, men ändå är denna metod mycket effektiv, eftersom denna växt reproducerar sig bra med frön.

Bild
Bild
Bild
Bild

Före plantering bör fröna blötläggas i flera timmar i en svag lösning av kaliumpermanganat för desinfektion.

Krukorna tvättas med en starkare lösning, dränering och jord läggs i dem, fröna sprids ut på ytan och placeras sedan i en behållare med varmt, sedimenterat vatten. Vätskan ska vara upp till 2/3 av krukans väggar. När jorden i krukan är mättad med fukt till toppen, tas den ur vattnet, botten torkas av och läggs på en pall, fröna strös över med ett tunt lager fin sand.

Bild
Bild

Vattning vid transplantation

Om du planerar att transplantera aloe i en större kruka, rekommenderas att du slutar vattna 2-3 veckor innan. Dagen innan du transplanterar i en ny kruka fyller du i expanderad lera och ett litet lager färsk jord, vattnar lite. Efter transplantation, strö över växten med jord och vattna den inte de första 5 dagarna.

Bild
Bild

Vattning med mineralgödsel

Den bästa tiden att applicera flytande mineralförband är andra hälften av våren, försommaren, när fasen med aktiv tillväxt inträffar. Växten ska matas enligt instruktionerna, men du bör komma ihåg några enkla regler:

  • innan du utfodrar aloe är det nödvändigt att vattna den väl, eftersom införandet av mineralgödsel på torr jord kan leda till bränning av rotsystemet;
  • du kan inte mata sjuka, försvagade eller vissna växter;
  • det rekommenderas inte att applicera mineralgödsel om aloe används för terapeutiska ändamål.
Bild
Bild
Bild
Bild

Risk för överdriven fukt

Precis som alla saftiga är aloe mycket känslig för överflödig fukt. Om vattnet i potten stagnerar länge börjar plantans löv bli gula, bli slöa och börja ruttna. För att rädda växten måste du ta ut den ur krukan, ta försiktigt isär rötterna och låt dem torka ut lite. Ta bort ruttna och skadade områden om det behövs. Medan rötterna torkar, byt jord och dränering i krukan, returnera sedan växten, strö försiktigt med jorden och ge bra belysning.

Det rekommenderas att ta färsk jord för transplantation - vilken blandning som helst för succulenter och kaktusar är lämplig. Det är också bättre att byta ut dräneringen helt.

Bild
Bild

Om rotsystemet är mycket ruttet, eller det finns en klar svamplukt, är det bättre att byta krukan också . Dessa åtgärder är nödvändiga eftersom patogener finns kvar i jorden och på krukans väggar och kan föröka sig och skada växten.

Efter 5-7 dagar rekommenderas den transplanterade aloe att matas med mineralgödsel och vattnas med en antibakteriell och svampdödande lösning, som kan köpas i vilken blomsterbutik som helst.

Bild
Bild

Ofta misstag

Vid vattning gör vissa nybörjare odlare misstag. Låt oss överväga de viktigaste.

  • Ett av de vanligaste misstagen många gör är att strö aloe på toppen. Detta är oacceptabelt för en växt, eftersom det leder till utseendet av gula fläckar på bladen, som sedan blir bruna. Om damm har samlats på bladen måste det torkas av med en torr, mjuk trasa.
  • Ibland lämnar aloe oväntat. Anledningen till blommans beteende ligger i det faktum att vattnet för bevattning var för kallt. Detta är farligast på sommaren, om det var en mycket stor skillnad mellan temperaturen i rummet och vätskans temperatur.
  • Överskott av fukt som ackumuleras i pannan under lång tid, förutom att främja utvecklingen av bakterier och svampar och andra mikroorganismer som är patogena för växten, kan orsaka betydande kylning och död av rötterna. Det är särskilt nödvändigt att övervaka detta på vintern om krukan ligger på fönsterbrädan, eftersom dess botten kan frysa under allvarliga frost.
  • Otillräcklig vattning orsakar också plantans död. Huvudtecknen på brist på fukt är vissnande, tunnare löv. För att ge dem turgor och ett hälsosamt utseende bör jorden i krukan fuktas väl en gång, och sedan bör läget och överflödet av vattning korreleras med blommans utseende.
  • En stor mängd dränering i grytan och måttlig, korrekt vattning leder till att aloe inte blir full med vatten, eftersom vätskan inte stannar i den expanderade leran utan snabbt rinner in i pannan. Om jorden torkar ut för snabbt och växten ser trög ut måste den tas bort och en del av dräneringen tas bort. Med ett högt lager av expanderad lera når vattnet inte rötterna även om man vattnar aloe genom sumpen.
  • Underlåtenhet att följa vattningsregimen är också ett vanligt misstag hos oerfarna trädgårdsmästare. I stället för sparsam, måttlig vattning vattnas växten lite varje dag, vilket leder till gradvis, inte omedelbart märkbart sönderfall av rotsystemet. Ett av de karakteristiska tecknen på att vattningen måste stoppas är utseendet på marken av en vit eller rostig beläggning och en svamplukt.

Rekommenderad: