Hur Vattnar Man Ficus På Vintern? Hur Ofta Behöver Du Vattna Ficus Hemma På Vintern?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Vattnar Man Ficus På Vintern? Hur Ofta Behöver Du Vattna Ficus Hemma På Vintern?

Video: Hur Vattnar Man Ficus På Vintern? Hur Ofta Behöver Du Vattna Ficus Hemma På Vintern?
Video: Palettblad stamma upp till ett träd 2024, Maj
Hur Vattnar Man Ficus På Vintern? Hur Ofta Behöver Du Vattna Ficus Hemma På Vintern?
Hur Vattnar Man Ficus På Vintern? Hur Ofta Behöver Du Vattna Ficus Hemma På Vintern?
Anonim

Trots att många inomhusväxter slutar aktivt utvecklas på vintern, behöver de fortfarande daglig vård: belysning, sprutning, utfodring, vattning. Vad avgör frekvensen av förfaranden och hur man utför dem korrekt? I artikeln kommer vi att prata om hur man vattnar en ficus på vintern.

Varje växt har sitt eget tillvägagångssätt

Det finns många inhemska representanter för Mulberry -familjen, de skiljer sig mycket från varandra i storlek, lövverk och rotsystem, lövfällighet och odlingsförhållanden. Om det finns ett 100-liters badkar med ett banyanträd i huset eller kontoret, kommer det att ta mycket mer tid och ansträngning att vattna. Men växten kan vara rik, klättra. En sådan blomma är vanligtvis liten, men har en cykel året runt.

Bild
Bild

Ficus, från vilken bonsai odlas hemma, är en lövfällande art . Fikon är också lövfällande, varav vissa sorter ger grödor när de odlas hemma. Dessutom gillar vissa typer av ficuses olika fuktnivåer, som kan bibehållas på olika sätt.

Ljusmängden påverkar lövverkets ljusstyrka, hur snabbt jorden torkar och vattningsfrekvensen.

Med en låg temperatur i huset kommer växter att utvecklas i en långsammare takt och kräver mindre fukt. I ett varmt rum kommer saker och ting att vara annorlunda.

Så småningom:

  • trädliknande ficuses under normala förhållanden behöver vattnas cirka 1 gång i veckan, när det översta lagret torkar kommer det kritiska ögonblicket inte, eftersom rotsystemet går djupt in i krukan;
  • ampelväxter behöver mycket vatten, eftersom den gröna kronan är stor, och krukorna för klättring och krypning används små, mycket ofta i form av krukor, och rötterna ligger ytligt, så att brist på fukt omedelbart kommer att visa sig genom vissnande av bladen;
  • de flesta bonsai -sorter tappas på flaska, som lagrar vatten genom att lagra det i caudex, detta sparar dem i avsaknad av vattning.
Bild
Bild

Vattningsmetoder

Det är möjligt att avgöra om det är dags att vattna växten med jordens fuktinnehåll i kruka: 1, 5-3 cm av den övre torra jorden indikerar att det är dags att vattna ficus. Detta kan göras på flera sätt:

  • ytligt, när vatten hälls direkt på jordklumpen, är det i detta fall viktigt att tömma vattnet från sumpen i tid, eftersom stillastående fukt kan leda till bildning av svamp och mugg;
  • nedsänkning: växten överförs till ett bad eller ett stort bassäng och försiktigt kastas, och efter att jorden har mättats med vatten återförs blomman till sin plats;
  • torka av bladen med en fuktig svamp eller servett i stora bladprover;
  • dusch för små och medelstora blommor ungefär en gång i månaden;
  • sprutning: alla ficuses älskar, i varmt väder rekommenderas det att spraya växter dagligen, särskilt brokiga och finbladiga växter.
Bild
Bild

Vilket vatten ska man vattna?

Det rekommenderas definitivt inte att använda klorerat kranvatten. Vattnet sedimenteras i 2-3 dagar eller filtreras. Man tror att det inte finns något behov av att vattna plantorna med kokt vatten, eftersom det är "dött" och inte innehåller några användbara ämnen. Men med hjälp av kokning minskar de nivån på vattnets hårdhet.

Om du inte vill använda kokt vatten kan du använda frys-tina-metoden, när en isstav tas bort, som tinar sist.

Du kan använda smält snö för vattning . Men detta gäller naturligtvis ren snö, som är svår att hitta i stadsmiljöer. Många använder akvarievatten när de byter ut det, eftersom det innehåller mycket organiskt material som är så nödvändigt för växter. Vattentemperaturen under bevattning ska vara vid rumstemperatur, vilket innebär att genom att doppa fingret i vattnet ska du inte känna en kraftig temperaturförändring. Men detta är om rumstemperaturen är 25-30 grader.

Bild
Bild

Hur vattnar man på vintern?

På hösten börjar växten förbereda sig för den vilande perioden. Från oktober vattnas plantorna mindre ofta. När vintern börjar måste du tydligt övervaka lufttemperaturen:

  • om temperaturen i rummet där blomman växer inte stiger över 15-16 grader, fälls ficus 1 gång på 10 dagar;
  • 20-23 grader inomhus kommer att leda till behovet av vattning en gång i veckan;
  • över 23 grader, de kommer att göra växten mer fuktad: vattning behövs på 2-3 dagar och daglig sprutning.

På vintern saknar växterna fukt. För att skapa den kan du lägga en plastpåse på kronan på en liten blomma efter att ha ströat den med vatten. Om ditt hem har en luftfuktare, slå på den bredvid anläggningen. På senare tid har många köpt minifontäner hemma. Detta är också en bra luftfuktare som kan placeras bredvid ficusträdet. Och de enklaste alternativen för befuktning är att hälla vatten i en blomsterbricka eller helt enkelt lägga en behållare med vatten som gradvis kommer att avdunsta och förse växten med fukt.

Bild
Bild

Hur vet jag om vattningen är korrekt?

Vid felaktig vattning får växten reversibla eller irreversibla konsekvenser:

  • med för lite vattning blir bladen bleka, mjuka, blir gula och börjar gradvis falla av;
  • med ett överskott av fukt blir lövverket snabbt gult utan att torka och faller snabbt av 20-30 bitar per dag;
  • också kommer växten, som rymmer, att börja kasta sitt lövverk om det är kallt: antingen från att det står på ett kallt golv eller fönsterbrädan, eller från det faktum att det vattnas med kallt vatten;
  • en halvtimme efter vattning ska det inte finnas något vatten i krukan, överfyllning av ficus kommer att leda till ruttnande av rotsystemet.
Bild
Bild

Med rätt vattning har växten en rik, ljus färg på lövverk, om den inte kastar den för vintern.

De flesta ficuses har blanka stammar och flaskcaudex är tät. På vintern transplanteras plantorna inte, men om blomman till följd av felaktig vattning är sjuk, är det bättre att transplantera den i en ny kruka och ny jord och tvätta rötterna noggrant. Du kan till och med göra detta med en mild manganlösning för att undvika svampinfektioner.

Bild
Bild

Toppdressing av ficus på vintern

Från vår till höst behöver hälften av ficusarterna matas. På vintern rekommenderas det inte, eftersom det aktiva koncentrerade organiska materialet i industriell produktion kommer att starta tillväxten av växter. Och vid brist på värme och ljus blir stjälkarna tunnare, långsträckta. Om du känner att växten fortfarande saknar näringsämnen kan förebyggande utfodring göras från improviserade medel.

Bild
Bild

För detta är följande lämpliga:

  • finhackad grönsaks- och fruktskal för stora krukor, blomkrukor och badkar;
  • 40 gram socker per liter varmt vatten, du kan helt enkelt strö socker på jorden en gång i månaden;
  • kaffegrynen torkas och dräneras med det översta lagret av jorden, medan det inte är värt att lämna den våta marken på ytan - detta leder till bildning av muggar;
  • de gör detsamma med avfallsteblad, men du kan ibland vattna blomman med bara te;
  • 50 g lökskal kokas i 15 minuter. med 2 liter vatten, insistera i 2-3 timmar och filtrera, detta medel vattnas och sprutas med ficuses från muggar och för att förbättra jordens kvalitet;
  • byborna vet värdet av träaska: 1 matsked per liter kokande vatten infunderas i en vecka med daglig omrörning, och torrt dammning av marken med askpulver är också effektivt.

Rekommenderad: