Vattna Jordgubbar Under Blomning Och Fruktning: Hur Ofta Kan Du Vattna Och Hur Ska Du Vattna I Värmen? Behöver Jag Vattna Under Bärens Mognadsperiod?

Innehållsförteckning:

Video: Vattna Jordgubbar Under Blomning Och Fruktning: Hur Ofta Kan Du Vattna Och Hur Ska Du Vattna I Värmen? Behöver Jag Vattna Under Bärens Mognadsperiod?

Video: Vattna Jordgubbar Under Blomning Och Fruktning: Hur Ofta Kan Du Vattna Och Hur Ska Du Vattna I Värmen? Behöver Jag Vattna Under Bärens Mognadsperiod?
Video: Strawberry Plant Watering Requirements - How To Water Your Strawberry Plants at Home 2024, April
Vattna Jordgubbar Under Blomning Och Fruktning: Hur Ofta Kan Du Vattna Och Hur Ska Du Vattna I Värmen? Behöver Jag Vattna Under Bärens Mognadsperiod?
Vattna Jordgubbar Under Blomning Och Fruktning: Hur Ofta Kan Du Vattna Och Hur Ska Du Vattna I Värmen? Behöver Jag Vattna Under Bärens Mognadsperiod?
Anonim

Stora, saftiga, doftande jordgubbar är varje trädgårdsmästares stolthet. Men för att få en riktigt högkvalitativ skörd måste du prova. Rätt vård är nyckeln till framgång, det inkluderar många aktiviteter, inklusive ogräs, utfodring, beskärning. Och vattning i komplexet av alla andra aktiviteter är mycket viktigt. Därför är det värt att ta reda på hur jordgubbar vattnas under blomning och frukt, hur man vattnar resten av tiden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ofta ska man vattna?

För att få en söt, saftig jordgubbe måste den vattnas ordentligt. Du kan inte uppmärksamma denna fråga då och då. Vattningssystemet beror på många faktorer som bör beaktas. Du kan inte ge ett recept, som kommer att indikera hur många gånger du ska vattna trädgårdsjordgubbar. Det beror på saker som:

  • klimatförhållanden i regionen;
  • säsong;
  • sängarnas placering;
  • jordkomposition;
  • jordgubbsort;
  • perioden för växtutveckling.
Bild
Bild

När du planterar buskar på våren måste du omedelbart ge full vattning. I det här fallet bör du övervaka jorden och se att den är tillräckligt fuktig, men inte med överskott. Detta är nödvändigt för att växten ska slå rot framgångsrikt.

Innan du planterar måste jorden fuktas väl. Efter att buskarna planterats enligt alla regler måste de vattnas. Första gången är det värt att titta på vädret.

Växter kan inte hällas, men torr jord kan också orsaka att jordgubbarna dör . Därför är det bättre att kontrollera hur fuktig jorden är på ett enkelt sätt. Du måste ta en handfull jord och slipa den mellan fingrarna. Om jordklumpar finns kvar på dina fingrar är jorden våt. Om händerna hålls rena är jorden helt torr och behöver fukt. Sådan kontroll är endast nödvändig under den första veckan, medan växten rotar sig, då kan du navigera efter vädret.

Om det är grumligt och solen kommer upp ibland räcker det att vattna en gång var 4-5: e dag . Förutsatt att det är varmt väder, bör vattning göras var tredje dag. Efter regn behövs förstås ingen vattning. Men det händer att temperaturen är så hög, och torka varar så länge att vattning är nödvändig varje dag. Speciellt om blommor dyker upp eller bär mognar vid denna tidpunkt. Extremt torra och varma somrar är särskilt vanliga i de södra regionerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det ska noteras att jordgubbar behöver regelbunden vattning både under utseendet på blommor och vid bärbildning och när skörden mognar . Och sedan, när skörden redan har skördats. Fram till frostens början behöver jordgubbar vattnas, men inte så mycket. Det är ett misstag att tro att om bären skördas kan du glömma jordgubbarna.

Under höstplanteringen behöver trädgårdsgubbar också fukt . Men mestadels är höstplantningar typiska för de södra regionerna. Buskarna lyckas slå rot före det kalla vädret, och därefter vintrar bären bra, och sedan på sommaren ger det den första skörden. I kalla områden är vårplantering att föredra. Deras fördel är att marken är mättad med fukt efter att snön har smält, och du bör inte fokusera särskilt på vattenprocedurer.

Vattning beror också på vilken typ av jord som finns på platsen. Om växten är försedd med bra dränering och jorden är lös och mer sandig, stannar inte vattnet i den under en lång tid . Därför behövs vattning oftare. Till exempel på mycket varma sommardagar är det varannan dag. Förutsatt att jorden innehåller mer lera, vilket innebär att den är tät och tung, stannar vattnet i den mycket längre. Och därför behövs inte vattning så ofta som i lätt jord. Det vill säga, även i värmen, kommer en paus på 2-3 dagar inte att vara kritisk.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan nyans är sängarnas placering . Om de utsätts för solen hela dagen kommer jorden att värma upp mer och fukt förångas snabbare. När det finns delvis skugga förblir marken fuktig längre. Ett tillägg som mulch spelar också en roll. På grund av det dröjer fukt i jorden längre. Detsamma kan sägas om agrofibre, som skyddar sängarna från solens strålar och behåller fukt. Dessutom finns det olika jordgubbsbäddar - i det öppna fältet, i ett växthus, högt, vertikalt, i lådor, blomkrukor. Det är klart att i traditionella sängar håller fukten längre. I höga och vertikala, vatten lämnar snabbt, vilket innebär att du måste striktare kontrollera fuktnivån.

Med ett ord, om du samlar flera faktorer tillsammans måste du själv bestämma hur mycket vatten jordgubbar behöver. Trädgårdsmästaren måste ta hänsyn till alla dessa nyanser när han tänker över sin individuella vattningsregim.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilken typ av vatten ska du använda?

Här skiljer sig trädgårdsmästarnas åsikter åt. Vissa tror att vatten från en brunn är ganska lämpligt, andra vattnar det uteslutande med sedimenterat vatten, och andra föredrar att spara regnvatten. Därför finns det ingen enda korrekt lösning, alla tre alternativen är tillåtna. Du kan behöva experimentera lite och observera plantornas skick för att hitta det perfekta vattningsscenariot.

Helst bör vattnet vara rent, utan kemiska föroreningar, fast och varmt . Sådant vatten anses vara det mest korrekta, bekväma, det orsakar inte stress för växten. Kallt vatten antas vara mer sannolikt att orsaka rotröta.

Man bör komma ihåg att vattning med isvatten i värmen är särskilt farligt. Detta är stress för växten, i den mån den kan fälla blommor eller äggstockar.

Bild
Bild

Regnvatten lagrat på fat på platsen anses också vara ett acceptabelt alternativ . Det värms upp i solen. Det är bara nödvändigt att ta hänsyn till att allt sedimenterat vatten måste vara rent och inte nå en sådan omfattning att främmande föremål och en obehaglig lukt kommer att dyka upp i det. Därför bör vattenfat täckas med ett lock och lämna ett litet utrymme för luft. För att vattna sängarna måste du dra vatten från behållare och gå med en vattenkanna i sängarna.

Många föredrar att vattna jordgubbarna med en slang, eftersom det är enkelt och bekvämt, trots att det finns kallt vatten . Dessutom är det alltid möjligt att justera vattentrycket efter behov och välja lämpligt läge. Det är dock mer bekvämt att kontrollera mängden vatten som hälls ut i trädgårdsbädden om du bevattnar växterna från behållare där förskjutningen anges. När du använder en slang med kallt vatten kommer det naturligtvis att vara möjligt att skörda, men experter säger att vattning med varmt, sedimenterat vatten förbättrar bärets smak och ökar dess mängd.

När det gäller en viss olägenhet att vattna från fat, här kan du också lösa problemet genom att fästa en kran med en slang på fatet. Således kommer det alltid att finnas varmt, rent vatten på platsen och det kommer inte att vara nödvändigt att gå med en tung vattenkanna i sängarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattningsfunktioner

Det är mycket viktigt att inte bara hälla ut den nödvändiga mängden rent vatten, utan också att vattna det korrekt, eftersom eventuella misstag kan leda till att växten vissnar och till och med dess död. Jordgubbar vattnas tidigt på morgonen eller sent på kvällen när solens kraft försvagas. Under inga omständigheter ska du vattna plantorna i värmen . Och om på våren, när solen ännu inte bakar så mycket, kan morgonvattning utföras klockan tio och kvällsvattning klockan fem, då på sommaren skiftas dessa timmar. Och det är bäst att avsluta morgonvattningen före åtta på morgonen och börja kvällen efter sju eller åtta. Sprinkling används endast innan blommorna dyker upp. Vidare är det bättre att försiktigt vattna vid roten, och om det behövs sprutning med lösningar från sjukdomar och skadedjur måste detta göras mycket försiktigt.

Både blomning och mognad av bär kräver mycket vatten . Hela tiden medan bären mognar måste jordgubbarna få ökad uppmärksamhet. När skörden skördas minskar frekvensen och intensiteten av vattningen gradvis. Men ändå bör du inte tillåta en sådan situation när marken är helt torr. Så du kan tappa några av buskarna.

Bild
Bild

Eftersom jordgubbar är en fuktälskande kultur, och den måste vattnas noggrant , många trädgårdsmästare utrustar ett droppbevattningssystem och tror att det är bättre att ägna tid åt detta en gång, men då blir besparingarna uppenbara. Och växten tjänar på att vattna mer. I växthuset är luftfuktigheten högre, vilket är fylld av förekomsten av olika svampsjukdomar. Under vattenprocedurer är det därför nödvändigt att öppna fönster och ventilera rummet och skölja på morgonen.

Men det farligaste är förstås att svämma över växten. Det är nästan omöjligt att rädda honom i en sådan situation, för i det här fallet börjar roten ruttna.

Om jordgubbarna inte har vattnats på länge och bladen har vissnat kan du fixa situationen. Man behöver bara återfukta det tillräckligt. Detta bör göras tidigt på morgonen eller kvällen. Vatten ska hällas i små portioner . Först en del, efter en timme - en annan, vänta sedan ytterligare en timme - och vattna igen. Så växten kommer att ta fukt i små portioner och återuppliva.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under blomningen

När på våren med de första varma dagarna börjar trädgårds jordgubbar utvecklas aktivt och bygger upp grön massa, de kan vattnas med din favoritmetod - med hjälp av en vattenkanna eller en slang. Om det kommer vatten på bladen kommer det inte att skada växten på något sätt . Du kan också spraya med olika lösningar med fördelaktiga ingredienser som förhindrar skadedjur och sjukdomar. Men efter att de första blommorna började dyka upp måste du gå mycket försiktigt. De är mycket känsliga, så en stark ström av vatten kan lätt slå ner blommorna, och då finns det en risk att helt enkelt lämnas utan en gröda.

Förutom, vid denna tidpunkt krävs intensiv vattning, eftersom växten utvecklas och får styrka . Befruktning och vattning är båda viktiga. Lossning av jorden, som också kallas torr bevattning, bör inte försummas. Det är nödvändigt att luften, liksom vatten, tränger in i rötterna. När det vattnas hälls vatten under busken, försiktigt lyfter löv och blommor, försöker få vattnet i marken, men inte störa blommorna.

Blommande jordgubbar vattnas bäst med droppsystem. En kvadratmeter under blomningen ska stå för cirka 15 liter vatten, varje buske ska få minst 0,5 liter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under fruiting

När jordgubben mognar och en äggstock av frukter uppträder minskar inte vattningens intensitet, och principen förblir densamma: vatten hälls under busken utan att röra plantans övre del. Samtidigt avlägsnas överflödiga blad noggrant för att säkerställa solens tillgång till bären och rikta alla växtkrafter till frukterna, och inte bladen . Hoppa inte över vattningen för att hålla jordgubbarna mjuka och saftiga. Vid vattning, rikta inte en stark ström under roten. Samtidigt kan jorden stänkas och falla på bären. Det är bra när det finns mulch eller agrofibre under jordgubbarna. Då förblir det mogna bären alltid rent, och det finns ingen risk att det kommer i kontakt med marken och börjar ruttna.

När trädgårds jordgubbar bär frukt, mognar bären gradvis, och denna period varar från två veckor till en och en halv månad, allt beror på jordgubbens sort . Innan du vattnar sängarna måste du samla de bär som redan är mogna, och först då vattna dem. När frukterna mognar ska 30 liter vatten hällas per kvadratmeter. Det vill säga att du måste hälla en liter vatten under varje buske. Naturligtvis är detta en genomsnittlig siffra, du måste fokusera på vädret, jorden och andra faktorer.

Du kan inte vattna jordgubbarna med kallt vatten just nu, det är bättre att arbeta med en vattenkanna och ta hand om buskarna. Det är mycket viktigt att observera vattenbalansen vid denna tidpunkt. Marken ska inte vara torr, men under inga omständigheter ska den hällas över . Bären kan bara ruttna.

Det är mycket viktigt att lossa jorden under mognadsprocessen och inte försumma denna procedur.

Bild
Bild

Förutom, Om det inte fanns någon kompost innan, bör du fortfarande placera den i sängarna . Så bären blir renare och fukten håller längre. Sågspån är bra i det här fallet. De kommer inte bara att behålla fukt, utan också minska ogräs tillväxt. Detta är också mycket viktigt, eftersom det inte räcker med att bara förse buskarna med vatten. Ogräs och lossning krävs. Dessa förfaranden är direkt relaterade till vattning. Lossning hjälper fukt att stanna kvar i marken längre. Ogräs tar bort ogräs, vilket kan ta upp fukt och näringsämnen från jordgubbar och ta extra utrymme.

Under inga omständigheter ska du vattna bären i värmen, särskilt bevattna den . Det finns en risk att få smaklös frukt eller till och med förlora grödan delvis. Om du utför alla vattningsprocedurer korrekt väljer du den optimala regimen för din webbplats, då kommer bären att vara god och vacker och skörden kommer att bli riklig.

Rekommenderad: