Decembrist (61 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Funktioner I Blommande Rum Schlumberger. Varför Kallas Det En Julgran?

Innehållsförteckning:

Video: Decembrist (61 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Funktioner I Blommande Rum Schlumberger. Varför Kallas Det En Julgran?

Video: Decembrist (61 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Funktioner I Blommande Rum Schlumberger. Varför Kallas Det En Julgran?
Video: Färga blomma 2024, Maj
Decembrist (61 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Funktioner I Blommande Rum Schlumberger. Varför Kallas Det En Julgran?
Decembrist (61 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Funktioner I Blommande Rum Schlumberger. Varför Kallas Det En Julgran?
Anonim

Decembrist, även känd som Schlumberger och Zygocactus, är en av de mest ovanliga representanterna för kaktusfamiljen. Denna blomma har absolut atypiska externa data för kaktusar: den har inga nålar alls, och många tunna, sammankopplade plattor, som många anser vara löv, är inget annat än stjälkar. I världen av inomhusodling är dessa växter älskade för sina krävande underhållsförhållanden och deras fantastiska förmåga till riklig och frodig vinterblomstring. I denna artikel kommer vi att prata i detalj om funktionerna i Decembrist och dess typer, odlingstekniker för jordbruk, avelsmetoder och vårdregler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Namnhistorik

Decembrist har många namn, både officiella biologiska och inofficiella folknamn, som han fick på grund av sin unika egenskap - blomning på vintern. Även om växtsäsongen för dessa kaktusar varar från november till januari, faller dess höjdpunkt just i december, därför kallas de populärt "Decembrins", "Decembrists", "Christmas", "Christmas cacti". I enlighet med modern biologisk systematik är Decembrists vetenskapliga namn Schlumberger . Under lång tid hänvisade företrädare för det ryska botaniska samfundet till det som zygocactus, trots att det var känt som en Schlumberger i resten av världen från ungefär mitten av 1800 -talet.

År 1858 namngav Charles Antoine Lemaire, en botaniker ursprungligen från Frankrike, denna släkt med epifytiska kaktusar Schlumbergera till hyllning till sin landsmann, vän, kollega och kaktussamlare Frederick Schlumberger.

Bild
Bild

Det var han som var den första som bevisade julgranens direkta förhållande till kaktusar, och på ett ganska originellt sätt, med tanke på att DNA -molekylen i livet ännu inte hade upptäckts. Han ympade Decembrist peresky taggig - en av de äldsta kaktusarna med riktiga blad, och inte deras version i form av nålar, modifierade under påverkan av naturliga och klimatiska faktorer. Experimentet var en framgång, eftersom växten inte ens trodde att dö, utan tvärtom började blomma, och dessutom var det överraskande rikligt. Idag, i litterära källor, kallas Decembrist både Schlumberger och Zygocactus .- detta är en av de synonyma varianterna av det officiella namnet. Epifyten har sitt namn zygokatus ("zigon" på grekiska "rocker") att tacka stammarnas bågform, som tidigare bara gav ett par grenar, till skillnad från moderna sorter som kan förgrena sig tre eller fler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Schlumberger -sortimentet är Sydamerika, särskilt Brasilien. Dess vilda släktingar föredrar fuktiga tropiska vintergröna skogar, där de leder en epifytisk livsstil i symbios med andra växter, fäster vid stammarna eller rotsystemet av träd. Decembrist är en vackert blommande bladlös halvbuskeväxt med ett stort antal segmenterade, bladliknande tillplattade eller trihedrala läderiga skott med en köttig konsistens som når en längd av 0,5 m. Vid blomning täcks deras toppar med monosymmetriska blommor 5- 8 cm i storlek med en flerskiktad korolla med en stjärnformad form, där trådar starkt sticker ut framåt.

Under naturliga förhållanden, på grund av det långa röret med blommor i zygocactus, kan bara små representanter för kolibrifamiljen och vissa arter av hökfjäril (kolibrier fjärilar) klara sin pollinering . Blomningsperioden skiljer sig i längd, eftersom det kan ta 6 till 8 veckor innan knopparna öppnas. Skönheten i de blommande blommorna kan dock beundras i högst 4-5 dagar, eftersom de efter denna tid vissnar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett julgran misstas ofta för en hathiora - en inomhusblomma som liknar honom och den närmaste släktingen. Tidigare kallades denna växt för Ripsalidopsis, dess moderna vetenskapliga namn är hatiora garner. Det kallas populärt "påskkaktusen" eftersom det blommar på våren.

Även om båda växterna är succulenter från familjen cactaceae och är korta epifytiska buskar, ser de annorlunda ut.

Skillnaden i struktur mellan dem är särskilt märkbar under växtsäsongen . Hos representanter för Schlumberger-släktet, under blomningen, är den apikala delen av de skarvade skotten täckta med rödfärgade långrörliga, ofta asymmetriska blommor, medan i Ripsalidopsis är blommornas form helt annorlunda-stellat eller trattformad, och de bildas inte i slutet, utan genom segmenten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Artdiversiteten hos zygocactus innehåller 9 föremål. Låt oss bo mer på några av dem.

Trunkerad (Trunkata, hackad)

När det gäller Decembrist, är denna typ som regel avsedd. Dess stjälkar växer till maximalt 0,4 m. Vanligtvis är de målade i en ljusgrön färg, men i vissa exemplar avger den ljusgröna nyansen på bladen en liten rodnad. Längden på ett segment av skottet är i genomsnitt 4,5 cm, bredden är 2 cm och själva fragmenten har en tandad kant, men tänderna är helt tagglösa.

En buske med vackert hängande skott på alla sidor ser särskilt spektakulärt ut under blomningen , när de segmenterade lövsegmenten är täckta med knoppar och långsträckta blommor med kronblad något böjda bakåt. Färgen kan vara väldigt annorlunda - från klassiskt vitt och rosa till ljus och mörklila och till och med gul. Det finns också växter med färgglada blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Buckley

En populär sort med rundade tänder på segment av glansiga skott av rika gröna blommor. Den växer inte i naturen. Busken når en höjd av 0,5 m. Den börjar blomma i november och slutar i mars. Stammarnas ändar är täckta med flerskiktade rörformiga symmetriska blommor med övervägande delikat rosa färg, även om vita och lila färger också finns.

Bild
Bild
Bild
Bild

Opuntia

Arten har den största yttre likheten med en kaktus, eftersom stammen, som består av tårformade segment, är täckt med många areoler med ryggar som växer från dem. Andra funktioner är den ökade tjockleken på skottfragmenten och en längre blomningstid jämfört med andra arter. Dess representanter blommar från mars till april och bildar knoppar och blommor, rosa målade med en vacker lila nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Russeliana

Denna art sticker ut bland resten av längden på stjälkar som kan växa upp till en meter. Skotten i sig är mättade gröna, blanka med en köttig konsistens och rundade miniatyrsegment utan en tandad kant 3-3,5 cm lång, upp till 2 cm bred. Busken växer i höjd med högst 30 cm.

Vanliga färger är rosa och rött med en blekning till lila.

Bild
Bild

Gertner

I denna sort består stjälkarna av segment 6, 5-7 cm långa. Blombladen har en spetsig form. Färgen är orange med en rödaktig nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Schlumberger -sorten imponerar med det bredaste utbudet av färger och kronbladsformer (bred, smal, oval, enkel, dubbel, med en spetsig spets), som fortsätter att fyllas på varje år med många nya hybrider. Vi erbjuder dig att bekanta dig med de mest populära och minnesvärda sorterna.

  • " Vit jul ". En hybrid med snövit blommor och en lång blomningstid på mer än två månader. På grund av dess höga dekorativa egenskaper har sorten vunnit popularitet över hela världen.
  • " Kris Kringle ". Representanter för denna populära sort kan kännas igen av buskens kompakta krona och korta skottfragment i miniatyr. Blommornas färg är ljusröd.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • " Pasadena ". En mycket prålig form, kännetecknad av en intensiv röd färg på blommor med stora kronblad.
  • " Santa Cruz ". Sorten lockar uppmärksamhet med uttrycksfulla glansiga blommor med rik orange färg med en rödaktig underton. Under växtsäsongen får blommans äggstockar omedelbart en ljus färg, och på grund av detta ser busken spektakulär ut.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • " Julfantasi ". En extremt populär sort, som uppskattas för buskens vackra form och blommornas trevliga laxfärg.
  • Lavendeldocka . En hybridform tillgänglig för enkel-, grupp- och ampelodling. Skiljer sig i buskens kompaktitet. Stammarna består av korta segment. Storblommor är målade i en delikat lavendelskugga.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Lavendelfantasi . Sort med lila-rosa blommor, men med bredare kronblad och ett förkortat blomsterrör. Stammsegment är kortare än de i föregående form.
  • " Windsor ". Jämfört med andra hybrider har representanter för denna sort mycket större blommor. De är målade i en lila nyans med den ljusaste rosa undertonen.
  • Cambridge . Sorten lockar uppmärksamhet med en ljusgul färg på blommor, atypiska för en Decembrist, vars kronblad är böjda bakåt.

Skott är upprätt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Utbudet av exotiska produkter som erbjuds av blomsterbutiker är helt enkelt enormt idag. För att undvika besvikelse på ett köp finns det ett antal saker att tänka på när du väljer en Schlumberger.

  • Utseende . Det är nödvändigt att inspektera anläggningen. Förekomsten av bruna fläckar på skotten, stammarnas tråkiga färg, skrumpna skott - en anledning att vägra att köpa den.
  • Hälsostatus . Det är viktigt att se till att det inte finns några skadedjur, särskilt mjölkfiskar. De kan identifieras med spår av vital aktivitet i form av vita fluffiga sekret.
  • Buskens storlek, blommor och skott . Här är det nödvändigt att bygga på fönsterbrädans storlek och tillgängligheten av ledigt utrymme i rummet. Dvärgvarianter med kompakta kronor tar minst ett utrymme. I rikliga (lockiga) former kan stjälkar med blommor hänga med 1 m eller mer. Det finns storblommiga sorter, varav några blommar mer än en gång om året.

Den köpta kopian måste förvaras i karantän i 1-1,5 månader och först placeras med resten av växterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur växer man?

Decembrist är det perfekta gröna husdjuret. Alla kan odla denna blomma, och det är lätt att ta hand om den. Schlumberger har minimala krav på villkor för förvar och har en fenomenal, genetiskt bestämd vitalitet . Men eftersom de biologiska egenskaperna hos zygocactus som växer i tropiska skogar skiljer sig fundamentalt från de anatomofysiologiska egenskaperna hos kaktusar som lever i öknar, så kommer jordbrukstekniken för dessa växter att vara helt annorlunda. Tänk på egenskaperna hos att odla en julgran hemma och de viktigaste punkterna i att ta hand om den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var ska man placera?

Decembrist behöver bra men diffus belysning. Att vara i direkt solljus är kontraindicerat för honom och framkallar brännskador i stammsegmenten med deras efterföljande död. Den optimala platsen för att placera en blomma är en fönsterbräda med fönster riktade mot sydost, öst, sydväst. Att regelbundet rotera vilopotten säkerställer att skotten växer jämnt och bildar en vacker buske.

Med ankomsten av sommaren kan Decembrist överföras till en loggia, balkong, sättas på en terrass eller precis utanför på en plats med bra belysning och begränsad tillgång till vind och direkt solljus. Början av blomningsperioden för Decembrist infaller på höstens sista veckor.

I spirande fas är det oacceptabelt att flytta behållaren med växten, eftersom den reagerar på sådan behandling genom att släppa knopparna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Temperatur

Decembrist känner sig bekväm vid t 19-25 ° C. På våren och sommaren växer zygocactus aktivt sin gröna massa, så de behöver en temperatur på 22-25 ° C. Att hålla växten på en sval plats innan den blommar vid t 13-16 ° С bidrar till ackumulering av vitalitet och energi, vilket ökar kvaliteten på blomningen.

Bild
Bild

Fuktighet och vattenregim

Schlumbergerens välbefinnande beror på vattnets regelbundenhet. Fukta dem måttligt varje vecka 1 gång, om det behövs, då oftare. Låt inte jordkoman torka ut. Decembrist, som är infödd i ekvatorialskogar, älskar fuktig luft. Under uppvärmningssäsongen löses problemet med otillräcklig luftfuktighet genom daglig sprutning eller placering av en behållare med en växt i en pall med våt sphagnum, perlit, vermikulit.

Vattenregimen i olika faser av Decembrists liv kommer att vara annorlunda

  • Aktiv tillväxtfas (vår-sommarsäsong) . Växter överförs till bottenbevattningsläget och dränerar överflödigt vatten från pannan efter en halvtimme. Vid denna tidpunkt rekommenderas att systematiskt spraya blommorna, och när det är varmt ute ordnar de att de badar i duschen.
  • Blomningstid (september-november) . Från andra halvan av september minskar vattningen. I november vattnas den blommande Decembrist, utan att spruta.
  • Vilofas (i slutet av blomningen till tidig vår) . En bleknad växt vattnas sällan, ungefär en gång var 10-14 dag.

Vatten för bevattning ska vara rent (sedimenterat, filtrerat) och t 23-25 ° C.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

Schlumberger matas från vår till höst varje månad 1-2 gånger. För dessa ändamål använder de mineralkomplex för succulenter och kaktusar eller speciella flytande organiska gödningsmedel för industriell produktion. Innan de appliceras måste jorden fuktas så att det är lättare för växten att bearbeta makro- och mikroelement i blandningarnas sammansättning. På vintern är toppdressning förbjuden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur transplanteras?

Unga, snabbväxande växter måste transplanteras årligen, medan friska vuxna blommor kan transplanteras vart 4-5: e år, beroende på sortens egenskaper. Transplantation rekommenderas efter att växten har blommat mellan mars och april. Eftersom zygocactus, på grund av sin epifytiska livsstil, har ett underutvecklat ytligt rotsystem, väljs initialt en medelstor kruka som fyller den med dränering med 1/3.

Blomman transplanteras i behållare med en diameter på 2 cm större än den föregående, med beaktande av buskens höjd och skottens tillväxtriktning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Decembrists som odlas som ampelösa växter behöver breda krukor, medan blommor med upprätta skott behöver djupare och smalare behållare . Decembrist kräver, precis som en epifyt, en bördig, lätt, lätt sur jord med god vattenhållande kapacitet, vatten och luftgenomsläpplighet. Du kan använda butiksjord för succulenter och kaktusar genom att tillsätta ¼ grov sand till den eller en hemlagad jordblandning: torv + bladhumus + bakpulver (grov sand, torv, perlit) i förhållandet 2: 1: 1. krossat kol tillsätts till jordblandningen. som ett desinfektionsmedel och flisat tegel eller expanderat lergrus för att förbättra kulvertegenskaperna.

För att korrekt transplantera zygocactus avlägsnas den försiktigt från behållaren samtidigt som jordens koma bevaras, överskottet av jord rensas, de ruttna rötterna tas bort och läggs i en ny kruka. Det återstår att vattna växten ordentligt.

Beskärning

Schlumberger beskärning utövas från mars till april, kläms för hand utan verktyg, gamla långa skott. Överflödiga delar av stjälkarna bryts av eller vrids, vilket tar bort ett eller ett par segment. Huvuduppgifterna för detta förfarande är att stimulera tillväxten av blomknoppar och ge blomman en vacker form genom att förkorta de icke-grenade och felaktigt växande stjälkarna (långsträckta, krökta, växer inåt). Decembrists, vars ägare regelbundet utför kronbildning, glädjer sig med ett attraktivt utseende och frodig riklig blomning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växande fel

Trots att Decembrist är en absolut icke-nyckfull växt när det gäller underhåll och vård, reagerar den, liksom alla gröna organismer, negativt på kränkning av ljus-, vatten- och temperaturförhållanden. Du kan märka detta genom förändringar i utseende.

  • Stammarna blev slöa och bleka i färgen - Detta är ett tydligt tecken på brist på solljus och fukt, ibland - missbruk av gödningsmedel.
  • Rödaktig färg på skott - detta händer när Decembrist utsattes för direkt solljus eller på grund av fosforsvält.
  • Schlumberger blommar inte - detta är ett direkt bevis på felaktig organisation av vilande perioden, då växten behöver ge kyla och skugga, samt minska vattningsfrekvensen till ett minimum.
  • Utseendet av erosion med rodnad på segmenten av skotten - detta händer med en allvarlig brännskada av en blomma på grund av exponering för den öppna solen.
  • Förlust av fatstabilitet - detta händer på grund av rötternas död på grund av bevattning med kallt vatten, exponering för den öppna solen

Eller utfodring med höga koncentrationer av gödningsmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Att hålla Decembrist under ogynnsamma förhållanden (vattentät mark, alkaliskt substrat, vistelse i gammal jord) gör den sårbar för patogener och attacker av skadliga insekter.

Sjukdom / skadedjur Tecken på nederlag Behandling och metoder för kamp Förebyggande åtgärder
Svampinfektioner (fusarium vissnande, senblåsa, rhizoctonia) Skotten blir gråa, bleka, enskilda segment faller av, blomman vissnar, trots den fuktiga jorden. Används för sprutning av fungicider som "Topaz", "Vitaros", "Maxima", "Alirina-B", "Ordana". Det är nödvändigt att regelbundet inspektera växten för att diagnostisera sjukdomen i tid och börja behandlingen.
Sjukdomar i bakteriell etiologi Bildandet av gråtfläckar främst nära rothalsbandet. Det är vettigt att behandla växten bara i början av sjukdomen. Det är nödvändigt att bli av med de infekterade skotten och utföra behandlingen med hjälp av "Gamair", "Fitosporin-M", "Bayleton". Vid allvarliga skador kastas blomman bort. Systematisk övervakning av blommornas tillstånd och visuell inspektion gör att du kan identifiera sjukdomen i de inledande stadierna.
Fytofagiska spindelmider Bladen faller, skotten är täckta med en rostig beläggning. Behandla med medel som "Aktellika", "Fitoverma", "Neorona".
Sköldar Utseendet på bruna fläckar på skotten. Med ett litet nederlag tvättas blomman med tvålvatten, vid allvarlig skada används insekticider, vid massattack förstörs de.
Mealybugs Bildning av vitaktig bomullsliknande klumpar mellan stjälkarna. Medicinsk sprutning utförs med insekticider.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Sticklingar

Det enklaste sättet att föröka en Schlumberger vegetativt är att använda stamsticklingar som består av ett par tre segment. De gör detta efter bildandet av kronan, när det finns många sticklingar av skotten, eller från april till maj i fasen av aktiv vegetation av växter.

Sticklingar separeras från moderblomman, torkas i 2 dagar och rotas i vatten eller i fuktig jord under ett växthus.

Behållaren med groddar placeras på en skuggig plats vid t 17-20 ° C, kom ihåg att ventilera växthuset för att undvika ruttnande sticklingar på grund av ackumulering av kondensat och vattna växten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frön

Nya hybrid Schlumberger -sorter odlas från frö. Att skaffa egna frön är besvärligt, eftersom växterna behöver pollinering, så köpta frön används vanligtvis. Den optimala tiden för sådd är från maj till juni. Försåddsbehandling av frö innebär uppvärmning vid t 50-60 ° C och blötläggning i en biostimulerande lösning. Därefter läggs fröna i en behållare med våt sand eller en jordblandning av sand och jord, utan djup inbäddning, under ett växthus. Inuti håller de en temperatur på 23-25 ° C, vattnar plantorna och ordnar att de regelbundet ventileras. Det tar från 3 veckor till en månad att vänta på de första skottens utseende. Efter 1, 5-2 månader från det att skotten dök upp, dyker plantorna. Blommande kan förväntas bara 2-3 år efter sådd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vaccination

För att få standardformen för Decembrist, ympas den på andra kaktusar som prickig pear, cereus, pereskii. För att göra detta, klipp av den övre delen av kaktusens grundstam, lägg den i klyftan, Decembrist -grundstammen i form av en skärning av tre fragment och fixa den med en tandpetare eller kaktustörnen och linda den sedan med en trasa eller tråd. Det tar från en halvmåne till 3 veckor för scion att växa tillsammans med beståndet. Därefter avlägsnas bandaget och standard zygocactus knyts till ett eller två stöd för stammen och kronan så att det inte går sönder vid vaccinationsstället på grund av dess vikt. Jämfört med vanliga Decembrists har växterna på stammen mycket mer frodig blomning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Floristtips

De flesta blomsterodlare är enhälligt överens om att Decembrist är en mycket dekorativ växt som är lättskött och passar perfekt in i alla interiörer. De som bara planerar att skaffa den här blomman bör studera några av det invecklade i deras odling och underhåll.

  • Decembrists föredrar att växa på en permanent plats. Att flytta för dem blir till verklig stress, vilket resulterar i att de kan sluta blomma.
  • Schlumberger behöver periodisk föryngring. Det räcker med att plocka en liten del av skottet och rota det i marken. Dessa växter kännetecknas av hög överlevnadsfrekvens, därför kommer den unga Decembrist att blomma om högst ett par år.
  • I motsats till vad många tror, är den idealiska platsen för en Decembrist inte en fönsterbräda, utan speciella blomsterstativ installerade i omedelbar närhet av fönstret.
  • Ovilja att blomma är karakteristisk för kaktusar som växer nära / på norra fönster eller i de bortre hörnen av rummet. Samtidigt ser plantorna själva helt friska ut.
  • Schlumbergers gillar inte drag, temperaturfluktuationer och … när dörrar slås.

Om Decembrist växer vid dörren börjar han förr eller senare att mopa, eftersom vibrationerna när dörrarna öppnas / stängs skadar de känsliga ytrötterna hos den exotiska epifyten.

Rekommenderad: