Blommande Inomhusblommor (44 Foton): Lila Och Rosa, Blommande Begonia, Lila, Blå Och Vita Dekorativa Blommande Växter

Innehållsförteckning:

Video: Blommande Inomhusblommor (44 Foton): Lila Och Rosa, Blommande Begonia, Lila, Blå Och Vita Dekorativa Blommande Växter

Video: Blommande Inomhusblommor (44 Foton): Lila Och Rosa, Blommande Begonia, Lila, Blå Och Vita Dekorativa Blommande Växter
Video: How to grow Coleus Plant Care and How to Propagate from Cuttings | Coleus cuttings - English 2024, April
Blommande Inomhusblommor (44 Foton): Lila Och Rosa, Blommande Begonia, Lila, Blå Och Vita Dekorativa Blommande Växter
Blommande Inomhusblommor (44 Foton): Lila Och Rosa, Blommande Begonia, Lila, Blå Och Vita Dekorativa Blommande Växter
Anonim

Den bästa heminredningen är blommande växter inomhus. Men för att de ska växa upp vackra och friska måste de vårdas ordentligt. I den här artikeln kommer vi att titta närmare på blommande växter inomhus och lära oss att ta hand om dem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Det finns många olika typer av inomhusblommande växter. Bland dem finns det hängande och höga och kompakta och stora och fleråriga exemplar - artmångfalden är slående i sin rikedom.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kort blomningstid

Bland inomhusväxter finns det många underarter som inte skiljer sig åt under den längsta blomperioden. De flesta av dessa grödor blommar i högst 1 månad. Många av dem blommar i augusti eller september.

  • Kamelia . Detta är en vacker inomhusväxt som kan bli en spektakulär inredning. Det bör dock komma ihåg att denna kultur har vunnit berömmelsen hos ett nyckfullt och krävande grönt husdjur. Camellia blommar från november till december. Denna växt tolererar inte torrhet och för varm luft mycket illa. Under sådana förhållanden riskerar ett blommande inomhusdjur att bli allvarligt sjuk.
  • Indiska azaleaer . Det är härliga blommor som blommar i slutet av september. Blommande buskar liknar ett charmigt luftmoln. Indiska azalea kräver obligatorisk nypning av unga skott, annars minskar blomningstiden ännu mer.
  • Cyclamen persiska . Den specificerade stiliga mannen kan bara njuta av sin blomning under perioden från höst till vinter. Det rekommenderas att placera krukan med grödan i fråga på en sval fönsterbräda med diffus belysning. Under sådana förhållanden kan cyklamen glädja ägarna med mer riklig och rik blomning. Du kan vattna kulturen med exceptionellt mjukt vatten från krukans kant så att den inte faller på plantans blad eller knöl.
  • Hyacint . Detta är en mycket vacker, prålig växt, som det är svårt att inte uppmärksamma. Många blomsterodlare älskar hyacinter, men de blommar inte mer än en månad, och ofta tilldelas endast 10-14 dagar för denna period, vilket är väldigt litet. Växten i fråga tillhör sparrisfamiljen, har en lökformig rhizom samt en rak och kort stam. Skiljer sig i snygga linjära plåtar.
  • Croton . Prydnadsväxten har en giftig saft. Tål mycket illa att vattna med kallt vatten, såväl som drag. Skiljer sig åt inte den mest attraktiva blomningen.

Dessutom tar blomställningarna bort alla nödvändiga element från croton, vilket påverkar dess utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Långblommande

De flesta blomsterodlare (både nybörjare och erfarna) väljer fortfarande oftare långblommande grödor för odling. Sådana växter glädjer ögat längre, och många av dem tillhör gruppen helt opretentiösa och inte krävande.

  • Spathiphyllum . Annars kallas denna växt för "kvinnlig lycka". Kulturen i fråga kan glädja ägarna med blomning flera gånger om året. Varaktigheten av denna process varierar vanligtvis från 1 månad och kan vara upp till 6 månader. Husdjuret är opretentiöst i vården, därför är det valt för odling av många odlare som inte gillar alltför nyckfulla typer av inomhusväxter. "Kvinnors lycka" används ofta för att dekorera inte bara bostäder, utan också olika kontor och kontor - blomman passar sömlöst i alla miljöer.
  • Blommande begonia . Om du vill dekorera inredningen med en spektakulär och färgstark växt bör du titta närmare på den eleganta blommande begonia. Denna härliga växt blommar vanligtvis från försommaren till hösten, men det finns många sätt att förlänga detta livsstadium för en blomma. Begonia är fylld med vackra knoppar i olika varma färger som glädjer värdens och deras gästers ögon. Om begonia vattnas ordentligt och gödningsmedel av hög kvalitet appliceras i tid kan det blomma hela året.
  • Anthurium . Detta är en riktigt vacker krukväxt med stora bladblad med en blank yta. Kulturens blommor liknar mycket små hjärtan. Med rätt vård kan anthurium blomma framgångsrikt året runt. Blomman behöver ständigt fuktig jord. Det känns bra i skuggan, men det utvecklas bäst och snabbast under förhållanden i södra eller västra fönsterbrädor.
  • Balsam . En stilig balsam kan bli en elegant inredning. Den kan blomma året runt också. Växten är väldigt förtjust i bra belysning, men direkt solljus bör inte falla på den - de kan allvarligt skada blomman. Balsam älskar fukt och inte bara i jorden - det är tillåtet att spraya plantans bladplattor med vatten, speciellt om det är varma och lummiga dagar utanför fönstret.
  • Geranium … En välkänd klassiker av alla fönsterbrädor är denna anspråkslösa växt. Geranium kräver inte komplex och specifik vård, älskar ljus (inom rimlig grund), liksom rikligt, men inte för ofta vattning. Idealiska temperaturförhållanden för detta populära husdjur är mellan +8 och +25 grader Celsius. Den blommar alltid med god omsorg. Blomman växer bra på gatan, därför rekommenderas det med början av sommarsäsongen att ta potten med pelargoner till balkongen, loggian eller trädgården. Om du inte har tillräckligt med blygsamma krukväxter med små blommor, bör du titta närmare på denna skönhet.
  • Coleria . Det är en mycket vacker och brokig växt som vanligtvis blommar från juli till november. Det gröna husdjuret ser intressant ut, men samtidigt är det opretentiöst i vårdfrågor. Växten är mycket förtjust i hög luftfuktighet, men bladen ska inte sprutas med vatten i alla fall.

Krukor med denna blomma bör endast placeras i brickor med vatten och expanderad lera.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ampelny

Bland inomhusblommande växter finns det många spektakulära rikliga underarter, kännetecknade av sitt utmärkta utseende och känsliga färger. Låt oss bekanta oss med några populära representanter för denna art.

  • Klocka . Många människor är väldigt förtjusta i att göra klockor eftersom de har ett känsligt och attraktivt utseende. Hemma odlas i de flesta fall en likbladig blomma. Kulturen älskar att vara på en plats med tillräcklig belysning.
  • Dipteracanthus . En vacker rik kultur, präglad av ett sött och snyggt utseende. Dipteracanthus är en låg, nästan krypande, halvbuske. Blommorna på detta gröna husdjur kan färgas med vita, rosa eller lila ränder.
  • Alsobia . En spektakulär och graciös ampelös växt som ser särskilt vacker ut om den är i fashionabla hängande krukor eller korgar. Blomman kännetecknas av närvaron av ett stort antal små "rankor" på vilka bladrosetter växer. Alsobia reproducerar mycket enkelt hemma.
  • Lobelia . Detta är en utsmyckad växt perfekt för norra balkonger. Tillhör familjen klockblommor. Den har mycket vackra och känsliga blå eller blå klockblommor. Vanligtvis växer blommor kompakta - högst 2 cm.
  • Tradescantia … En underbar blommig blomma som känns bra hemma. Växten har snabb tillväxt, höga dekorativa egenskaper, enkel jordbruksteknik. Det är inte alls svårt att ta hand om den här blomman - till och med en nybörjare blomsterhandlare klarar den utan problem. Men du måste komma ihåg att Tradescantia är fuktälskande, lätt mottaglig för kronbildning och slår rot mycket snabbt.
  • Campanula … En populär blomma bland trädgårdsmästare, kännetecknad av attraktiva blomfärger - blå, vit, lila. Campanula har mycket gemensamt med en klocka.
  • Setcreasia purpurea … Ytterligare en spektakulär representant för ampel -typen. Detta är en vintergrön flerårig, vars skott kan växa upp till 1 m. Blomman är inomhus, har breda bladplattor upp till 10 cm långa. Framsidan av bladen utmärks av en violett nyans med en kant. Detta husdjur blommar länge - från mitten av våren till slutet av sommarsäsongen. Blomställningarna är små i storlek och kännetecknas av en rosa-lila färg.
  • Basella . En ovanlig inomhusblomma med hög dekorativ effekt. Under naturliga förhållanden växer den i USA, Indien, Nya Guinea, Afrika. Basella kallas också "Malabar spenat".

Detta är en vinstock som föredrar varma förhållanden. Den har äggformade bladblad, men det finns också hjärtformade blad med spetsiga ändar. De växer upp till 12 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För mörka rum

Bland inomhusblommande växter finns det många skuggälskande underarter. Låt oss överväga några av dem.

  • Aspidistra … Det är en skuggtolerant krukväxt. I ett hem rekommenderas det att exponera det bort från andra inomhusgrödor. När du växer växten i fråga måste du komma ihåg att den måste skyddas från direkt solljus. Oftast placeras kulturen bort från fönstret, men aspidistra ska inte heller avlägsnas i djup skugga.
  • Saintpaulia . Det andra namnet är uzambar viol. Denna växt behöver tillräckligt med ljus, men direkt solljus kan allvarligt skada och lämna märkbara brännskador. Det är bäst att hålla blomman i ljus halvskugga hela tiden.
  • Clivia … En annan skuggtolerant växt som klarar sig bra inomhus.

Som i många andra fall måste clivia vara väl skyddad mot direkt solljus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trädliknande

Låt oss titta närmare på några trädliknande krukväxter

  • Yucca . En intressant trädväxt som blommar under sommarsäsongen. Den tillhör agave -familjen, kommer från subtropen. En vuxen växt är mycket lik en palm. Hemma kan den nå en höjd av 4 m i höjd.
  • Aralia . Det är en vintergrön flerårig. Den kan nå en höjd av 1,5 m. Den har stora bladplattor med en rundad struktur. Lövverket är glansigt, har en attraktiv ljusgrön färg. Aralia älskar ljus belysning, men mår bäst i svala och välventilerade utrymmen.
  • Rapis . Relativt liten, särskilt jämfört med exemplen som beskrivs ovan. Medelhöjden för detta trädliknande husdjur når 150 cm. Det föredrar bra belysning, tillhör palmfamiljen.

Det är nödvändigt att ge våldtäkten måttlig vattning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sällsynt exotiskt

Det är fullt möjligt att odla ovanliga växter av exotiska typer hemma. Låt oss överväga flera välkända och populära alternativ.

  • Tillandsia blå . Kommer från familjen bromelia. Skiljer sig i en vacker och ovanlig spikformad blomställning av en rosa nyans. Skiljer sig i långsam tillväxt. Behöver måttlig vattning och lätt halvskugga, samt hög luftfuktighet.
  • Calathea saffran … En vacker växt, vars främsta fördel är lång blomning. Blommor växer på jämna peduncles. Den övre halvan av bladen är mörkgrön till färgen och den nedre halvan är grönlila.
  • Stapelia brokig … Det är en saftig växt med ursprungliga fläckiga eller randiga blommor. Den senare utstrålar inte den trevligaste lukten som många förknippar med ruttet kött. Den karakteristiska doften lockar flugor till pollinering.
Bild
Bild
Bild
Bild

Mest populära färger

Oftast bestämmer människor sig för att odla olika grödor hemma, eftersom de har vackra blommor med attraktiva färger. Fundera över vilka typer som är de mest färgstarka och spektakulära.

Lila

Sådana intressanta kulturer kan skryta med en uttrycksfull lila färg:

  • gloxinia - kan målas av naturen i en djup lila färg;
  • brunfelsia - krävande växt med stora lila blommor av mörka och ljusa toner;
  • klocka - denna utbredda växt lockar uppmärksamhet på grund av den charmiga blåvioletta färgen som är karakteristisk för sorten "Mayi".
Bild
Bild
Bild
Bild

Rosa

Många blomsterodlare vill placera känsliga rosa blommor i lägenheten, de kan förvandla interiören, gör den mjukare och bekvämare.

  • Dipteracanthus - en ljus och attraktiv växt, vars blommor kan vara fulla av rika rosa ränder;
  • Euphorbia mil - kan också visa upp sig med blommor, som visar övergången från vitt till rosa;
  • Ehmeya - en ovanlig prydnadsväxt, vars blomställningar kan locka mycket uppmärksamhet på grund av den spektakulära rosa färgen (ett karakteristiskt drag hos Aechmea fasciata -kultivaren).
Bild
Bild
Bild
Bild

Lila

  • Ginura - en intressant och spektakulär krukväxt med mer än 50 arter, varav många har en karakteristisk lila färg.
  • Krokus - kan ha mycket uttrycksfulla lila blommor, som är vårens första härold.
  • Liljor - underbara blommor, vars skönhet och färger är bokstavligen hisnande, är inte nyckfulla och krävande i vården.
Bild
Bild
Bild
Bild

Blå

Inomhus skönheter med blå blommor kan skryta med oöverträffad skönhet

  • Brovallia är vacker - en frodig underdimensionerad buske - högst 30 cm. Den har mörkgröna blad och ljusblå blommor i stort antal.
  • Phlox paniculata - en lökväxt med vackra blommor, en i sitt slag kan skapa en vårstämning.
  • Ahimenes akvamarin - En rikligt blommande växt med vackra blå blommor kan odlas som en rik gröda.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vit

Följande krukväxter kan ha vita blommor:

  • brunfelsia - kan visa upp sig med snövit blommor, men det finns också alternativ för andra färger: gul eller lila;
  • hoya - annars kallad vaxgröna, det är en liana som behöver starkt stöd;
  • balsam - en hög växt med en långsträckt stam, men det finns också mer kompakta hybridarter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Blå

Tänk på några av de bästa blåblommiga inomhusväxterna:

  • lisianthus - en elegant växt med spektakulära vallmoformade blommor av blå färg;
  • nasse - en härlig växt med himmelblå blommor, ser riktigt bra ut;
  • sollya - en blygsam men vacker växt som kan bli upp till max 1 meter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Röd

Om du funderar på att dekorera din inredning med ljusröda blommor, bör du titta närmare på dessa intressanta kulturer:

  • vallot - en brokig flerårig av bulbous typ, har tunna graciösa löv, som kan växa upp till 60 cm i längd;
  • pentas - under inomhusförhållanden odlas en hybrid av denna attraktiva växt, det är en vintergrön buske, vars höjd ofta når 50 cm;
  • anthurium - en fantastisk krukväxt som har en ljus och saftig färg, uppfattar ljuset bra och inte tål drag.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilket gödselmedel är lämpligt?

Inomhusväxter behöver rätt utfodring. För sådana vackra gröna husdjur rekommenderas det att köpa mineralgödselmedel av hög kvalitet som säljs i flytande form … Det är lämpligt att välja kompositioner som passar en specifik mängd inomhusblommor. Du kan använda kalium, kväve eller komplexa gödningsmedel, beroende på behoven och åldern för den blommande inomhusgrödan.

Det är absolut nödvändigt att applicera gödselmedel av en eller annan typ, följ instruktionerna som vanligtvis finns på originalförpackningen med kompositionen.

Experimentera inte med tillsats av gödningsmedel, eftersom detta kan sluta mycket illa för blommande växter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Möjliga vårdproblem

Odla olika blommande växter hemma, En blomsterhandlare kan möta ett antal vanliga problem.

  • Lämnar torra … Oftast är roten till problemen gömd i otillräcklig vattning och torr jord eller i vattendämpning av jorden på grund av dålig dränering.
  • Växter blommar inte . Vanligtvis uppstår detta problem av flera skäl: felaktig belysning, olämplig jordblandning, störd blomsternäring, dålig kruka, brist på vilande period, nypning och beskärning, ålderdom.
  • Knopparna faller . Problemet är ofta förknippat med dragets inflytande på växten, vattning med kallt vatten, för torr jord i en kruka, låg luftfuktighet i rummet, felaktig matning.
  • Sjukdomar och skadedjur . Krukväxter kan drabbas av olika skadedjur och sjukdomar, till exempel: ruttna (leder till ett överskott av fukt och kvävegödselmedel), fläckar (utseendet på döda bladområden), bakteriecancer (tillväxter förekommer på skott och rötter - oftast dör växten), vitfluga (liten vit mal, avlägsnad med vitlökstinktur), bladlöss (små insekter, livnär sig på växtsaft, avlägsnas genom behandling med insekticider).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad ska man välja?

Valet av krukväxt du gillar beror bara på ägarnas preferenser. Välj de grödor som du gillar mer när det gäller externa parametrar. Var uppmärksam på doften som gröna husdjur utstrålar .… För många odlare är detta ett viktigt kriterium. Om du inte har tillräckligt med tid och du inte är redo att ständigt hantera inomhusväxter är det bättre att välja en opretentiös art som blommar nästan året runt.

Om du har råd att vara tillräckligt uppmärksam på nyckfulla gröna skönheter, kan du välja ett mer krävande, men exotiskt och färgstarkt alternativ.

Rekommenderad: