Hoya Kerry (30 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma. Beskrivning Av "Splash" Hoya Och Andra Sorter. Funktioner För Förökning Av En Blomma Med Ett Blad Och Andra Metoder

Innehållsförteckning:

Video: Hoya Kerry (30 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma. Beskrivning Av "Splash" Hoya Och Andra Sorter. Funktioner För Förökning Av En Blomma Med Ett Blad Och Andra Metoder

Video: Hoya Kerry (30 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma. Beskrivning Av
Video: HOYA KERRII SWEETHEART PLANT VARIETIES, PLANT CARE GUIDE & PROPAGATION UPDATES 2024, April
Hoya Kerry (30 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma. Beskrivning Av "Splash" Hoya Och Andra Sorter. Funktioner För Förökning Av En Blomma Med Ett Blad Och Andra Metoder
Hoya Kerry (30 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma. Beskrivning Av "Splash" Hoya Och Andra Sorter. Funktioner För Förökning Av En Blomma Med Ett Blad Och Andra Metoder
Anonim

Hoya kerry har många ovanliga namn, till exempel "grönt hjärta" eller "valentine". Detta beror på bladens ursprungliga form - i form av ett hjärta. Den symboliska växten presenteras ofta som en gåva till nära och kära, särskilt eftersom det enligt kinesiska legender ger kärlek och fred till huset. Det vackra utseendet gör den tropiska blomman till en favorit bland blomsterodlare.

Bild
Bild

Beskrivning

Hoya kerry är infödd i Polynesien och kommer från den klassiska vinstocken. Växtens karakteristiska egenskaper:

  • hjärtformat blad;
  • långa skott som kräver stöd;
  • grönt lövverk, men även brokiga underarter finns;
  • bladen är täta, saftiga, köttiga, inte seniga;
  • den minsta arkstorleken är 5 cm, den högsta är 15 cm;
  • blommande kan ha olika nyanser: rött, vitt, rosa och till och med gult;
  • ju ljusare ljuset är, desto rikare blir skuggan av blomställningen;
  • en blomställning av paraplytyp, upp till 2 cm i storlek;
  • blommande har en uttalad doft;
  • mogna växter släpper ut nektar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Det finns många sorter av både hoya och hoya kerry hybrider. Florister rekommenderar att uppmärksamma följande underarter.

Hoya kerrii Spotted Leaves . Det kännetecknas av originallövverk, dekorerat med fläckar och prickar av en ljusare nyans.

Bild
Bild

Hoya kerrii Variegata ("Variegata") Är en mycket ovanlig representant för arten. Det kallas också brokigt, eftersom det på bladet, i mitten, det finns förändringar i den gula nyansen.

Bild
Bild

Hoya kerrii Albomarginata (Albomarginata) . Denna blomma kännetecknas av en lyxig kant längs kanten på bladen, som är ljusare i tonen än huvudfärgen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hoya kerrii Spot center . Ett karakteristiskt drag hos underarten är bladens långsträckta struktur och ansamling av fläckar i mitten.

Bild
Bild

Hoya kerrii Spotmarginal . Formen är vanlig för en representant för denna art, den utmärks av sin ljusa kant och mörka mitt.

Bild
Bild

Hoya kerrii "Splash " - den mest färgstarka av alla underarter, fläckar och slag är ljusare än huvudskuggan.

Bild
Bild

Landning

När du köper den här representanten för den tropiska floran bör du skynda dig på en transplantation, eftersom den behöver en näringsrik och högkvalitativ jord. Växten måste repottas årligen tills den är mogen och vart tredje år efter att den blivit mogen. Jorden bör köpas från specialaffärer eller beredas av dig själv. Idealisk jord för hoya:

  • lösa;
  • lätt;
  • bördig;
  • fuktmotståndig;
  • med god andningsförmåga.

Om du bestämmer dig för att bilda jorden själv måste du kombinera lika delar: sand, humus, torv och torvmark med tillsats av tallbark och träaska.

En förutsättning är ett dräneringsskikt i botten av landningstanken . Det är skapat av vilket lämpligt material som helst: trasigt tegel, expanderad lera, småsten, spillror, skum. Underlåtenhet att göra detta gör att fukt kan ackumuleras och stagnera, vilket får rhizomen att ruttna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Hemma orsakar odling av hoya inte allvarliga svårigheter, men det kräver att man följer vårdens nyanser. Eftersom blomman är av tropiskt ursprung är den extremt känslig för kallt väder. Med riklig fuktighet i marken och luften klarar växten en ganska hög temperatur. Optimala levnadsförhållanden varierar:

  • från +17 till +22 under vår-sommarperioden;
  • från +16 till +18 på hösten och vintern.

Vi kan säga att standard rumstemperatur är bra för hoya, men du måste ventilera rummet regelbundet.

Bild
Bild

När det gäller platsen beror det till stor del på ljusförhållandena. Detta ögonblick är genomtänkt redan innan du köper en blomma. Solstrålar med direkt spektrum skadar plantans utveckling, särskilt under den varma årstiden. Därför, på sommaren, i inget fall placera inomhus skönhet på fönstret från söder. Det bästa alternativet är ett fönster från väst och öst. Det är viktigt att hoye kerry har tillräckligt med diffust ljus, då kommer det att blomma rikligt varje år.

Det finns ingen anledning att öka luftfuktigheten, genomsnittsparametrar är tillräckliga . Samtidigt älskar växten vattenprocedurer, som bör utföras regelbundet: duscha med varmt vatten, spruta. Helst bör detta göras var sjunde dag. Spraya inte blomställningarna eller torka bort fukt från dem om du inte vill förstöra blomningens dekorativa utseende. Vattning utförs med samma frekvens, om bladen inte indikerar brist på fukt genom deras krympade utseende. På vintern och hösten fuktas jorden var 14: e dag. Vattnet ska separeras vid rumstemperatur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under aktiv tillväxt och blomning matas hoya med mineralpreparat. Gödselmedel är lämpliga för succulenter och kaktusar, med kalium.

För att inte övermätta jorden och blomman bör du inte mata den mer än en gång i månaden.

När det gäller beskärning bör du vara försiktig här och inte utsätta en frisk blomma för denna procedur. Sjuka blad och skott tas bort för reproduktion. Du bör inte ens skilja de vissnade blomställningarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Det finns tre huvudmetoder för blomförökning hemma:

  • sticklingar;
  • ark;
  • frön.

Sticklingar

Skärning anses vara så enkelt som möjligt. Även en nybörjare blomsterhandlare kan enkelt bemästra det. Att följa enkla riktlinjer garanterar framgång:

  • skär av stjälken med en ren vass kniv;
  • små sticklingar med minst ett blad reproducerar mer effektivt;
  • det är nödvändigt att noder bildas på handtaget.

Röta sker på två sätt

  • I vatten … En knut av skäret ska vara helt nedsänkt i vatten. Behållaren är täckt med folie och placerad på en varm plats. Efter bildandet av korta rötter planteras växten i en kruka.
  • I ett fast underlag … Korta sticklingar planteras i lös, fuktig jord, behållaren placeras på en varm plats. Låt stå tills rötterna bildas, varefter de transplanteras i en kruka.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ark

Bladutbredning rekommenderas med användning av pulver för rotbildning. Välj ett blad med vilket bladblad som helst. Planteringsvinkel - 45 grader. Marken är så lös och lätt som möjligt, behållaren ska desinficeras.

Bild
Bild

Frön

Seed reproduktion är det svåraste, eftersom det är mycket problematiskt att köpa färdiga frön, och de mognar sällan. Men om du bestämmer dig för det, ta en fuktgenomsläpplig jord, lägg till säckväv, filtbitar eller något konstgjort tyg till den.

Efter att fröna har samlats, rekommenderas det inte att förvara dem; det är bättre att försöka plantera det första året. Marken bör fuktas väl, men inte överdrivet.

Spraya med fungicid regelbundet för att förhindra ruttnande.

Bild
Bild

Blommande funktioner

Om du vill njuta av den lyxiga tropiska blomningen i hoya, måste du ge den diffust men ganska ljus belysning. I det här fallet kommer växten att glädjas av ett stort antal blomställningar, arom och ljusstyrka.

För att blomningen ska bli så framgångsrik som möjligt bör du inte ändra platsen för den tropiska gästen . Det är bättre att initialt välja en plats så att blomman är bekväm. Annars kommer det att anpassas med varje platsbyte, vilket säkert kommer att påverka blomningen negativt. Permutationer är särskilt skadliga under perioden med aktiv bildning av blomställningar.

För att hålla växten bekväm, sätt upp stöden under blomställningarna så att kluster av blommor är vertikala. När blomningstiden har passerat, ta bort de långa skotten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

I allmänhet anses denna växt vara stark och resistent mot yttre skadedjur och sjukdomar, men en kränkning av vården påverkar hoyaens hälsa. Oftast står blomsterodlare inför:

  • med grå röta;
  • mjöldagg.

Dessa problem är av svampursprung och identifieras med sina karaktäristiska mjölvita fläckar.

Du kan bli av med mjöldagg med hjälp av speciella kemikalier, men ruttna gör att blomman dör väldigt snabbt, så du måste vidta åtgärder för brådskande behandling.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tecken som du måste uppmärksamma omedelbart:

  • Tätningar och fläckar på bladen indikerar en virussjukdom. Det är nödvändigt att placera växten isolerat och, om diagnosen bekräftas, förstöra den.
  • Mjukar upp stammen och skjuter med utsläpp av en illaluktande vätska indikerar en bakteriell infektion. De infekterade områdena ska avlägsnas och sprutas med kopparsulfat.
  • Fläckar på lövverk signaler om för ljusa strålar, överskott av mineralgödsel eller låg vattentemperatur.
  • Om växten stannade i utvecklingen , färgen har ljusnat, vilket innebär att hoye inte har tillräckligt med kväve.
  • Fallande lövverk - felaktig vattning, överskott eller brist, torr luft i rummet.
  • Om lövverket blir rött , måste du sänka lufttemperaturen och skydda blomman från sol exponering.
  • Dumpande knoppar och blomning innebär att anläggningen har flyttats till en annan plats. Orsaken kan också vara otillräcklig vattning, brist på solljus.
  • Blygsam blomning betyder att anläggningen har lite belysning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom felaktig vård och sjukdom kan växten attackeras av skadedjur

  • Rotnematod . I det här fallet saktar tillväxten ner, rotsystemet blir gult, blir brunt och dör. Det är nödvändigt att behandla hoya med insekticider, skölja rötterna med uppvärmt vatten, förstöra för drabbade områden och sedan transplantera.
  • Mealybug, bladlus, spindelkvalster . Det är svårt att inte märka detta, eftersom växtens färg bleknar, bladen blir gula och kasseras, knopparna blir inte till öppna blomställningar. Det är nödvändigt att skölja växten med varmt vatten, skölja av insekterna och spraya sedan med insekticider.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om hoya kerry visade sig vara mottagligt för skadedjurattacker och du behöver särskilda medel för att förstöra dem, var uppmärksam på följande kemikalier:

  • "Karbofos";
  • Fitoverm;
  • Actellik;
  • Fosfamid;
  • Lindane;
  • "Mercaptophos".

Rekommenderad: