Epiphyllum (69 Bilder): Vård Av Phyllocactus Hemma. Varför Kallas Det En Skogskaktus? Uppfödningsegenskaper

Innehållsförteckning:

Video: Epiphyllum (69 Bilder): Vård Av Phyllocactus Hemma. Varför Kallas Det En Skogskaktus? Uppfödningsegenskaper

Video: Epiphyllum (69 Bilder): Vård Av Phyllocactus Hemma. Varför Kallas Det En Skogskaktus? Uppfödningsegenskaper
Video: Cuidados del Epiphyllum / Cactus orquidea / Pluma de Santa Teresa / Tereson / Nopalillo 2024, Maj
Epiphyllum (69 Bilder): Vård Av Phyllocactus Hemma. Varför Kallas Det En Skogskaktus? Uppfödningsegenskaper
Epiphyllum (69 Bilder): Vård Av Phyllocactus Hemma. Varför Kallas Det En Skogskaktus? Uppfödningsegenskaper
Anonim

Epiphyllum är en av de mest populära och älskade inomhusväxterna. Den tillhör kaktusfamiljen, men sticker ut från sina motsvarigheter med sina stora, vackra och mycket doftande blommor som bildas på lövstammar. För sitt ljusa utseende kallas det också "kaktus-orkidé" eller "phyllocactus". Från artikeln lär du dig vilka typer av denna växt som finns och hur du sköter den hemma för att den inte bara ska blomma utan också bära frukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Epiphyllums hemland är de tropiska skogarna i Syd- och Centralamerika, delvis Mexiko, därför kallas det också "skogskaktus".

Växten upptäcktes av den engelska biologen Adrian Haworth 1812. Han gav honom det ovanliga namnet "epiphyllum", som är översatt från grekiska med "högst upp på bladet" (epi - på toppen och phyllum - blad) . Uppenbarligen misstänkte forskaren kaktusens breda, platta stjälkar för sina blad. De senare, i form av små processer, är också närvarande och ligger i hålen på stjälkarna under törnen.

Skott är mycket långa - i vissa arter av phyllocactus når de 3 meter. Oftast är de platta, med taggiga kanter och några nålar, även om det också finns trekantiga varianter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blommorna i epiphyllum är koniska och ganska stora: storleken kan variera från 10 till 30 cm i diameter, beroende på sorten. Deras färg är också annorlunda: det finns vita, rosa, röda och gula knoppar.

Epiphyllum blommar på våren och sommaren, samtidigt som den utstrålar en otrolig doft.

Phyllocactus frukter är ätbara, sötaktiga i smak, liknar en plommon i utseende, täckta med glesa taggar . När de är mogna är de oftast röda, men de kan också motsvara blommornas färg. Fruktens utseende måste dock föregås av korsbestämning, så hemma är det mycket svårt, men möjligt, att säkerställa att växten bär frukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter en kort beskrivning av utseendet och strukturen hos en skogskaktus, låt oss gå vidare till dess sorter.

Typer och sorter

I den naturliga miljön kan du hitta cirka 20 sorter av epiphyllum. De vanligaste listas nedan.

Oxypetalum (aka akut eller surt kronblad)

Denna sort har ett annat namn - "Nattens drottning (eller drottning)." Han fick den för kungliga lyxiga stora vita blommor, 20 cm i diameter och förvånansvärt doftande. Det är sant att du bara kan beundra dem under en dag. Oxypetalum är en av de största typerna av epiphyllum: busken växer upp till 3 meter i höjd. Dess stjälkar är plana och breda - upp till 10 cm - med vågiga kanter och en träig bas.

Bild
Bild

Guatemalanskt

I naturen finns det 2 sorter av denna sort, båda med en mycket original vågig form på stjälkarna. I det första ser skotten ut som ekblad kopplade till varandra. Den andra sorten har bredare och mörkare stjälkar som vrider och vrider sig fritt, ändrar rörelseriktningen och till och med deras form. Blommorna i Guatemalas epiphyllum är rosa och medelstora.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ackermann

Den har hängande platta stjälkar tandade längs kanterna. Denna art är populär för hemuppfödning på grund av sina vackra ljusröda blommor och långa blomningstid.

Bild
Bild

Angular (eller Anguliger)

I naturen växer den bara i Mexiko. Grenande skott i sicksackform når upp till 1 meter i längd. Vid basen är de runda eller triangulära och blir stela med tiden. Sidoskott är platta, upp till 8 cm breda.

Anguliger öppnar i slutet av våren . Blommorna är stora, upp till 15 cm i diameter, kan ha en mängd olika färger, men oftast finns vita eller röda knoppar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Phyllanthus

Skotten har en rik ljusgrön färg. De primära stjälkarna kan växa upp till 1 meter, de sekundära - bara 50 cm. Blommor med ljusrosa kronblad och en gul kärna är ganska stora, upp till 25 centimeter i diameter.

Phyllanthus börjar blomma i juni som enstaka knoppar, och flera areoler kan blomma samtidigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Drömland

Denna typ av epiphyllum har vunnit kärleken hos blomsterodlare inte så mycket på grund av dess vackra utseende, utan på grund av dess helande egenskaper. Så det lindrar kroppen från gifter och toxiner som ackumuleras, till exempel till följd av alkoholförgiftning. Det kan också minska de skadliga effekterna av elektromagnetiska vågor. Men utåt är drömlandskaktusen mycket spektakulär. Han är ägare till ljusa och mycket doftande blommor, som kan ha olika färger: rosa, rött, vitt och gult.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hooker (eller Hooker)

Den har stjälkar i form av en båge med vågiga kanter och väldefinierade ådror. Blommorna i denna kaktussort är vita, med långa, smala och vassa kronblad. I sitt hemland - Kuba - kan den nå imponerande storlekar.

Bild
Bild

Lau

Snabbväxande kaktus med breda sekundära stjälkar (upp till 7 cm) och långa gulbruna nålar. Visst, det bleknar också snabbt - livslängden för varje blommande knopp är inte mer än 2 dagar. Blommor öppnas bara på kvällen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ojämn

På huvudstammarna av en rund form bildas sekundära skott av en grönblå nyans, som kan nå en längd på upp till 1 meter. Delikata krämiga knoppar blommar på natten och glädjer ögat i upp till 10 dagar. Blommande åtföljs av en behaglig doft.

Bild
Bild

Baserat på de arter som växer i naturen föddes ytterligare cirka 200 varianter av epiphyllum, även lämpliga för inomhusuppfödning. De mest kända hybridrepresentanterna är Just Prue, Johnsons epiphyllum, King Midas och andra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Köpet av epiphyllum bör behandlas mycket ansvarsfullt. Från vilken du väljer en instans beror inte bara livstiden, utan också hur effektivt växten kan blomma och bära frukt.

När du köper phyllocactus, var uppmärksam på dess utseende

Stammar och blad bör ha en enhetlig mättad grön färg utan fläckar, spindelnät och uttorkade områden, eftersom dessa tecken kan indikera förekomst av skadedjur eller sjukdomar, inklusive virala. Det bör inte heller vara några skador på stjälkarna - välj en växt med täta skott, vars integritet inte äventyras.

Köp en kaktus utan blommor och knoppar, för under transporten av epiphyllum kan de smula ihop och dessa areoler kommer inte att blomma längre.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vård i hemmet

Epiphyllum, som vilken kaktus som helst, är ganska lätt att underhålla, särskilt under vilande perioden. Det kräver ökad uppmärksamhet endast under perioden med aktiv tillväxt och blomning, som varar från mitten av våren till mitten av sommaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Belysning

Växten behöver bra belysning, men direkt solljus är kontraindicerat. Därför är det bättre att placera det på västra eller östra sidan. Om du lägger en kruka i norr kommer den att sakna ljus, och i söder riskerar du att bränna kaktusen. Om det inte är möjligt att ge en optimal plats, ta bort krukorna från fönsterbrädan eller dra i fönstren i stark sol.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lufttemperatur och luftfuktighet

Den behagliga temperaturen under blomningen är + 22-25 grader. Med slutet av den vegetativa perioden måste den gradvis sänkas så att den når + 12-15 grader på vintern.

Luftfuktigheten ska vara medelhög, cirka 50% . Vid mycket varmt väder och under uppvärmningssäsongen måste epiphyllum besprutas med varmt vatten eller torkas med en svamp som blötläggs i den. Men om solen är för ljus kan detta inte göras, annars kommer växten att brännas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Vattningsfrekvensen beror också på årstiden och i vilken fas anläggningen ligger. Under vår -sommarperioden, med början av scenen för aktiv tillväxt och knoppbildning, måste jorden fuktas oftare - cirka 1 gång i veckan. Vattnet ska inte vara kallt och inte från kranen, utan separerat och lätt uppvärmt. På vintern och under regnperioden är det tillräckligt att vattna växten en gång varannan vecka. Vi bedömer behovet av fuktning genom jordens torra yta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Jorden

Vanlig mark för att plantera epiphyllum är inte lämplig. Phyllocactus behöver endast bördig jord med mycket näringsämnen och en surhetsgrad på 5-6. Det bör dock inte innehålla kalk - det är kontraindicerat i epiphyllum.

Naturligtvis är det lättare att köpa färdig jord i butiken, men du kan förbereda det själv, med kunskap om de nödvändiga komponenterna i blandningen.

Här är de mest lämpliga och enkla jordalternativen:

  • lövjord (4 timmar) + torvjord (1 timme) + sand (1 timme) + kol (1 timme) + humus (1 timme);
  • sand från stora sandkorn (4 timmar) + bladblandning (1 timme);
  • torvblandning (4 timmar) + sand (1 timme) - detta alternativ används bäst för redan mogna växter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

Transplantationen är främst nödvändig för unga epifyllum. Det bör utföras en gång om året på våren, innan blomningstiden börjar. Men för växter över 4 år visas det bara om rötterna börjar växa starkt och bryta ut genom dräneringshålen.

Det är nödvändigt att transplantera en vuxen först efter att alla blommor har fallit av.

Transplantationsredskapen ska vara låga men breda. Epiphyllums svaga rötter kan inte tränga in i jorden till stora djup. De bör vara trånga - detta kommer att bidra till den snabba tillväxten av nya skott och den aktiva bildningen av knoppar.

Bild
Bild

I botten av tanken måste ett dräneringsskikt placeras, bestående av småsten (eller krossade tegelstenar), skum och expanderad lera. Dränering förhindrar stagnation av vatten i grytan. Ett lämpligt jordunderlag hälls redan på det.

Innan planteringen måste kaktusens rötter vara torra och fria från den gamla jorden där de befann sig . För att göra detta, vattna inte växten i 2 dagar innan du placerar den i ny jord.

Efter att ha planterat en kaktus placerar vi den i en skuggig del av huset, otillgänglig för solens strålar, och fuktar bara marken något.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gödsel

Under den aktiva växtsäsongen behöver epiphyllum utfodring av mikronäringsämnen. Den produceras på våren och sommaren 2 gånger i månaden. Gödsel kan köpas i en blomsterbutik. Kompositionen måste nödvändigtvis innehålla kalcium, fosfor och kalium.

När knopparna börjar bildas i växten, rekommenderas att mata den med en mullein utspädd i vatten - med den får kaktusen hela komplexet av näringsämnen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Att klippa epiphyllum är nödvändigt för mer än att bara behålla estetiken. Växten måste bli av med skott som inte kan producera blommor.

Det här är gamla stjälkar som redan bildade knoppar. De kan dock tas bort först efter 2-3 år från blomningstillfället, annars kommer det att störa hela växtens funktion.

Skott är föremål för beskärning, på vilken en blomma potentiellt aldrig kan dyka upp . Dessa inkluderar triangulära eller cylindriska stjälkar, det finns liten chans att blomma på tunna och för svaga stjälkar, så det är också bättre att ta bort dem. Vi rensar kaktusen från skott med en stel bas, vriden och med korkformationer - de kommer inte bara att ge knoppar, utan kommer också att störa deras friska, fullvärdiga "bröder".

Stjälkarna skärs med en kniv vid basen, varefter snittstället behandlas med antingen en fungicid eller aktivt kol.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blomma

Blomningsperioden börjar i april och varar till slutet av juli.

Observera att knoppar inte kommer att dyka upp på en ung epiphyllum - växten blommar först efter 3 år. Livslängden för varje knopp är cirka 5-7 dagar.

Under denna period kan krukan inte flyttas och överföras till en annan plats, annars försvinner de sköra blommorna helt enkelt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Det finns 3 sätt att reproducera phyllocactus hemma.

Frön

Fröna planteras tidigt på våren. Det rekommenderas att använda breda och grunda plastbehållare som planteringsbehållare - de behåller fukt bättre. Dränering läggs på botten av diskarna, sedan hälls sand. Efter vattning, placera fröerna där, strö dem med ett annat lager sand och täck dem med glas eller polyeten för att skapa en växthuseffekt. Behållare med frön placeras på en varm och solig plats hemma och öppnar dem dagligen i några minuter för ventilation.

Groddarna visas först med nålar, liknande vanliga kaktusar, sedan törnarna faller av och stammen blir platt och slät

Blommodlare är dock inte särskilt förtjusta i frömetoden för reproduktion, eftersom knopparna på sådana kaktusar börjar dyka upp först efter 5 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sticklingar (basala processer)

Detta är den vanligaste transplantationsmetoden. En hälsosam platt skott ca 12 cm hög skärs från en växt som är i den aktiva blomningsfasen eller just har blommat. Snittet är en bred del av stammen, som sedan smalnar ihop, vilket gör skärets bas trekantig.

Före plantering måste skotten desinficeras och torkas för att befria dem från plantens saft som rinner ut ur det skurna området . För att göra detta, placera sticklingarna i upprätt läge i en tom smal skål och låt stå där i två dagar.

Vi planterar de torkade skotten i plastkoppar och begraver dem 1-2 cm i den förberedda jordblandningen, som ska krönas med ett lager flodsand. Sedan flyttar vi behållarna till den skuggiga zonen och avstår från att vattna skotten under dagen så att de slår rot bättre.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland dyker de så kallade luftrötterna upp på stjälkarnas toppar. Detta händer oftast på grund av överflödig fukt. I det här fallet lutar vi processen "huvudet" till marken och begraver den övre delen tillsammans med rötterna. Efter uppkomsten av nya skott på stammen, separera dem försiktigt från moderplantan och odla dem separat.

Genom att dela busken

Under transplantationen av epiphyllum delar vi busken med rhizomer i flera delar. Vi rensar växten från torkade och inte särskilt friska områden och applicerar ett svampdödande medel, till exempel en fungicid.

Sedan planterar vi buskarna i separata behållare, lägger dem på en mörk plats och vattnar inte i 2 dagar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Skada epiphyllum kan orsakas av följande insekter.

  • Bladlus - suger ut växtsaft och lämnar grönbruna fläckar på växtstammar, är också bärare av olika virus. Du kan bli av med bladlöss och ta bort fläckar genom att torka av stammen med alkohol, tvålvatten eller behandla den med ett insekticidmedel.
  • Spindelkvalster - livnär sig på växtsaft, vilket leder till gulning av stjälkarna och utseendet av en ljus vit spindelnät på dem. Som regel dyker insekten upp när det saknas fukt, så genom att ge blomman tillräckligt med fukt kan detta problem undvikas. Miten själv dör under påverkan av ultraviolett strålning.
  • Skydda - namnet kommer från skölden som täcker insektens kropp och skyddar den från effekterna av gifter. Torra och vridna växtstammar indikerar förekomsten av detta skadedjur. För att förstöra skidan måste du först torka av kaktusen med alkohol och sedan med en insekticid.
  • Schervets - en vit pulverformig insekt som påverkar plantans stjälkar och förhindrar ytterligare tillväxt. En vit vaxbeläggning i form av en spindelväv visas på kaktusen, som kan elimineras genom att behandla de infekterade områdena med alkohol eller tvålösning och sedan med en insekticid.
  • Sniglar och larver - kan attackera en kaktus på våren och sommaren, när växten är utomhus, till exempel på en balkong. Applicera en giftig kemisk förening på epiphyllum i förväg för att förhindra uppkomsten av dessa insekter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar orsakas vanligtvis av felaktig vård, intrångsbrott eller virus. Vi kommer att överväga de vanligaste nedan.

  • Rost - utseendet på små röda och ibland svarta fläckar på stjälkarna. Anledningen till deras utseende kan vara flera faktorer: vattendämpning i jorden, solbränna eller ansamling av vattendroppar på stjälkarna. Behandling: behandling av växten med "Fundazol" och förändring av vårdvillkoren.
  • Svart ruttna - en sjukdom där stammen börjar bli svart från basen. Behandling: efter att ha tagit bort skadade områden, spraya plantan med "Fundazol".
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Antraknos - en svampsjukdom, som manifesterar sig i utseendet av ljusbruna fläckar på stammarnas yta, ibland blir stammens kant brun. Behandlingsmetoden är att skära av alla områden som skadats av svampen och behandla de återstående friska delarna med en fungicid.
  • Fusarium - i en sjuk växt börjar rötterna ruttna och stjälkarna blir röda. Fusarium uppstår från överskott av fukt eller hypotermi. Behandling: efter att ha tagit bort skadade rötter bör växten transplanteras i ny jord och vattningen ska minskas.
  • Epiphyllum viral mosaik (eller mosaiksjukdom) är den mest fruktansvärda sjukdomen för en växt, som oftast leder till dess död. Det manifesterar sig i form av ljusfärgade fläckar och blekta kanter på stjälkarna, och kaktusens knoppar börjar också falla av. Du kan försöka rädda den infekterade epiphyllum genom att ta bort alla skadade områden, behandla friska med Fitosporin och sätta plantan i karantän.

Men om behandlingen inte ger resultat och infektionsprocessen fortsätter, är det bättre att förstöra phyllocactus.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att växten ska glädja dig länge med sitt friska och vackra utseende är det nödvändigt att följa enkla rekommendationer

  • Regelbunden, måttlig vattning med varmt men inte kranvatten - klorinnehållet i det kan leda till gula fläckar på skotten. Om jorden är vattentät börjar epiphyllums stjälkar ändra färg och rötterna börjar ruttna. Och på grund av brist på vatten krymper skotten och blir torra.
  • Växten bör få befruktning, men i rimliga doser. Deras överskott påverkar blommans hälsa negativt - skotten kommer att spricka och torka. Och från bristen på spårämnen - att rynka pannan. Uteslutning av kväve från toppdressingens sammansättning kommer också att ha en fördelaktig effekt på epiphyllums hälsa.
  • Ordna härdningen av kaktusen under den varma perioden: ta ut den en stund utanför eller på balkongen, bli inte förkyld.
  • Genomför kemiska behandlingar av phyllocactus för att skydda mot skadedjur och virus.
  • Organisera en optimal termisk regim. Direkt solljus kommer att orsaka brännskador och få skotten att vissna och bli gula. Brist på sol tillåter inte kaktusen att ta upp knoppar och blomma.
  • Marken måste vara lämplig för odling av epifyllum och rik på näringsämnen. När du transplanterar en växt, försök att inte skada rötterna - detta kommer att torka ut och dö av skotten.
  • Trästammar kan förebyggas med regelbunden och korrekt beskärning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Epiphyllum kombinerar ett spektakulärt utseende som manifesterar sig så mycket som möjligt under blomningen och anspråkslösheten hos kaktusfamiljen. Tack vare denna unika kombination njuter den av blomsterhandlarnas välförtjänta kärlek och är stolt över fönstren i våra lägenheter och hus.

Rekommenderad: