Dendrobium (59 Foton): Namn På Blommor, Orkidéförökning Och Hemvård

Innehållsförteckning:

Video: Dendrobium (59 Foton): Namn På Blommor, Orkidéförökning Och Hemvård

Video: Dendrobium (59 Foton): Namn På Blommor, Orkidéförökning Och Hemvård
Video: Blommor Foton 2024, Maj
Dendrobium (59 Foton): Namn På Blommor, Orkidéförökning Och Hemvård
Dendrobium (59 Foton): Namn På Blommor, Orkidéförökning Och Hemvård
Anonim

Dendrobium orkidé har ett originellt utseende och lockar därigenom många blomsterodlare. Denna sort är dock inte lika vanlig på marknaden som andra sorter av orkidéfamiljen, så att ta hand om den är kanske inte lika lätt.

Bild
Bild

Särdrag

Dendrobium orkidé tillhör epifytiska grödor och lever i naturen på trädstammar. I stadsmiljö kan blomman odlas både i växthus och i vanliga lägenheter. Blomning sker vanligtvis på våren, även om datum kan variera beroende på sort. I allmänhet varar det från 2 till 8 månader. Orkidén luktar trevligt och inte lurigt alls. Som regel når busken en och en halv meter i höjd, men vissa exemplar växer ännu mer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Växtstammen bildas av pseudobulber som liknar en cylinder. Bladen växer omväxlande och peduncler bildas i axlarna. De senare producerar från 1 till 4 knoppar, vars kronblad är färgade vita, rosa eller till och med gula. Några av dem kan kombinera två eller tre färger. Eftersom det finns många sorter av dendrobium kan växternas utseende variera betydligt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Till exempel kan stjälkarna inte bara vara cylindriska utan också vassa och till och med i form av en spindel. Buskens maximala höjd når ett par meter, men mycket mindre versioner är vanligare. Alternativt är höjden på ett hemdendrobium cirka 60 centimeter. Rotsystemet är väl utvecklat och dess komponenter är täckta med en speciell vävnad som kan absorbera och behålla fukt. Bladen växer antingen längs hela stammens längd eller ackumuleras på toppen. I vissa arter kan de också ackumulera vätska.

Blommorna är färgade i olika färger och skiljer sig åt i kronbladens form och längd. Läppens bas krullar dock alltid upp och omger de ackrediterade ståndarna och pistilen. Denna del, kallad kolonnen, är ganska liten och sidoloberna sträcker sig från basen. Orkidéblomställningar är racemose, oftast flerblommiga.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

För närvarande är mer än tusen arter av dendrobiumorkidéer kända. Var och en av dem har sina egna egenskaper, och därmed vårdkraven. En mängd dendrobium "Nobile Apollo", som också kallas ädel, tillhör de dekorativa arterna . Ganska köttig och tät, stjälkarna är täckta med en blank hud och når cirka 1,5 meter i höjd. Blomningen börjar det andra året efter plantering och händer flera gånger var 12: e månad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vita blommor når tio centimeter i diameter och kännetecknas av närvaron av långsträckta kronblad med skarpa spetsar. Denna typ anses ganska opretentiös och känns bra vid en temperatur på 15 grader Celsius. Under hela livscykeln ska orkidén vara väl upplyst, men med hjälp av diffust ljus. På vintern uppnås den önskade nivån med konstgjord belysning, till exempel fytolampor. Planteringen utförs i en jordblandning skapad av torv, kol och mossabitar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är möjligt att transplantera "Apollo" under vårmånaderna om det utvecklade rotsystemet inte längre passar i potten. En annan anledning kan vara ett förstört underlag. Reproduktion utförs genom att dela en mogen knöl.

I listan över namn på populära sorter finns dendrobiumorkidén "Moniliform ". Den växer något - höjden når bara 20 centimeter. I Ryssland anses en sådan orkidé vara sällsynt och ganska dyr, men mycket vacker. Blommor lockar trädgårdsmästare med en kombination av vita och lila färger, samt en utsökt doft. Med rätt vård kan en orkidé blomma i 12 månader.

Bild
Bild
Bild
Bild

"Moniliform" tål direkt exponering för ultraviolett strålning utan konsekvenser, dessutom rekommenderas det till och med att vara under solen ett par timmar om dagen. Anläggningen har inga särskilda krav på luftfuktighet. Det är bättre att ta ett speciellt substrat lämpligt för alla typer av orkidéer och som kännetecknas av god permeabilitet för både luft och fukt. Det är bättre att bevattna blomman genom att blötlägga ett par gånger i veckan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Höjden på Kinga dendrobium varierar från 30 till 55 centimeter . Varje peduncle bildar cirka 7 knoppar, som, när de är öppna, når tre centimeter i diameter. Sådana blommor luktar vanilj. "Kinga" blommar tidigt på våren och glädjer sina ägare med ett utmärkt utseende och doft under hela månaden. På vintern upplever växten en vilande tid, under vilken omsorg krävs till ett minimum.

Bild
Bild
Bild
Bild

När man skapar förutsättningar för orkidén är det nödvändigt att säkerställa skillnaden mellan dag- och nattemperaturer samt tillförsel av frisk luft. Vattning utförs när jorden är helt torr. När blomningen är klar kan dendrobium transplanteras - den tolererar denna procedur utan problem.

Dendrobium Berry Oda är en hybrid av Kinga orkidén . Blommornas färg kan antingen vara snövit med rosa nyanser eller djup crimson. Blomningsperioden varar från februari till nästan juni. Ibland är det en upprepad blomning på hösten. "Berry Oda" är en opretentiös växt som känns bra i en lägenhet. Buskens höjd når 40 centimeter. Orkidéblad är täckta med blank hud. Spetsen på varje långt blad slutar med en mörkgrön spetsig ände. En ganska kort pedunkel ger 4 eller 6 blommor av en fantastisk lila nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dendrobium orkidé "Lindley" bildar en låg rundad pseudobulb, formad som en oval och är faktiskt en stam . Peduncles växer långa och nedåt. Blommorna växer i en vacker gyllene nyans och med en behaglig doft. Bladet verkar stort och läderartat. Dendrobium kan lösa upp knoppar både en och ett par gånger om året. Dendrobium "Sa-nuk" är en hybridsort utvecklad i Thailand. Dess blommor är små i storlek, målade i en pastellgul nyans. Blommande är rikligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dendrobium orkidé "Hibiki" växer långsamt, men i många veckor glädjer det trädgårdsmästare med utsökta tvåfärgade blommor: med rosa kronblad och en orange färgad läpp . Blommans höjd är 20 centimeter. Bladen har en läderaktig yta av en ljusgrön nyans. En liten peduncle bildas från 7 till 15 knoppar. Blomningen sker en gång om året och varar upp till 5 månader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

Dendrobium tolererar inte transplantation särskilt bra, därför är denna procedur tillåten mycket sällan - bara en gång i tre år vid korsningen av februari och mars, eller under vissa förhållanden. De senare inkluderar sönderdelning eller komprimering av jorden, dess försurning eller sönderfall av rotsystemet. Även efter köpet planteras orkidéer i en ny kruka först våren efter.

Bild
Bild

Kärlet måste vara av plast: både transparenta och ogenomskinliga behållare är lämpliga. Det är bättre för nybörjare att ta en genomskinlig kruka, så det kommer att vara möjligt att kontrollera rötternas tillstånd. Keramik och glas rekommenderas inte för plantering, eftersom dessa material kan orsaka hypotermi i rotsystemet. Användning av plastbehållare eller till och med träkorgar uppmuntras till och med.

Grytan måste ha ett tillräckligt antal dräneringshål. Om den köpta behållaren bara har en kan resten göras självständigt med hjälp av ett lödkolv eller borr.

Bild
Bild

En orkidé bör aldrig planteras i en planter som inte har dräneringshål. Rotsystemet måste nödvändigtvis få tillgång till luft, dessutom får stillastående vatten inte bildas inuti. Experter rekommenderar kategoriskt inte att köpa krukor som har en pottformad form . Eftersom rötterna till dendrobium inte kännetecknas av deras motståndskraft, om en transplantation är nödvändig, när växten tas bort från behållaren, kommer de säkert att gå sönder.

Bild
Bild

Jordens sammansättning kan vara annorlunda. Vissa experter föreslår att man bara använder tallbark. Bitarnas storlek är relaterad till rotsystemets storlek. Ju större växten, desto större fragment är. Vissa lägger till sphagnum i jorden - detta ökar dess fuktkapacitet och minskar vattnets regelbundenhet. Dessutom kommer orkidén att reagera bra på tillsatsen av kol för att minska sannolikheten för att ruttna.

Bild
Bild

Den bästa dendrobiumkrukan är gjord av lera och är 4 centimeter större än den föregående . Så snart orkidén tas ur krukorna rör den sig i en lösning av ravsyra, som är en tablett löst i en liter vatten. Det är nödvändigt att vänta ungefär en tredjedel av en timme tills rötterna blir mjölkgröna. Därefter tas blomman ur vattnet och överförs till pappersservetter för att torka helt. Detta tar vanligtvis ungefär en halvtimme.

Bild
Bild

Vidare läggs ett dräneringsskikt längst ner i den nya krukan - barken av en stor fraktion. Orkidén är belägen i den så att mogna pseudobulbs ligger bredvid behållarens väggar - detta kommer att ge utrymme för nya skott. Rotkragen ska stiga upp till ytan och rötterna ska räta ut. Utrymmet mellan rötterna är fyllt med ett substrat, försiktigt slagt för hand. Bevattning kan endast utföras efter 7 dagar, eller bättre 10, när rötterna återställs och såren på dem försvinner. Den exakta tiden beror på rotsystemets storlek.

Bild
Bild

Optimala förhållanden för internering

Dendrobium orkidé är lätt att förstöra om du bryter mot vårdreglerna, till exempel organiserar fel bevattningssystem eller otillräcklig fukt. I allmänhet kräver en sådan sort förhållanden som är ovanliga för andra orkidéer.

Bild
Bild

Belysning

Högkvalitativ belysning är mycket viktigt för dendrobiumorkidén, men den ska inte brinna ut på sommaren från överskott av ultraviolett strålning. På vintern, om växten inte har tillräckligt med ljus, kan skotten böjas och inte bilda det nödvändiga antalet knoppar. I sådana fall är det absolut nödvändigt att använda ytterligare konstgjord belysning, så att du kan sträcka dagsljuset upp till 12 timmar . Både speciella fytolampor och vanliga lysrör är lämpliga för detta ändamål. Dessutom, om möjligt, flytta krukorna till trösklarna i söderläge fönster. På våren och sommaren kommer orkidéer att trivas på fönstren i öster och väster.

Bild
Bild

Temperatur

Eftersom de flesta dendrobiumorkidéer går in i vilofasen på vintern, varierar temperaturen under kalla och varma årstider för dem. På sommaren hålls blomman vid en temperatur av 22 till 28 grader och på vintern - från 17 till 20 grader Celsius. Under aktiv tillväxt kan temperaturen vara 25 grader under dagen och 20 grader på natten. På hösten sjunker priserna till 20 grader under dagen och 10 grader på natten. Det är värt att nämna att orkidén helt enkelt inte kommer att överleva värmen över 30 grader Celsius.

Bild
Bild

Temperaturen bestämmer orkidéns tillstånd endast när belysningen är på den optimala nivån. Om blomman är dåligt upplyst kommer fler grader inte att spela någon särskild roll. Man bör komma ihåg att för hög temperatur leder till en acceleration av vätskans avdunstningsprocess, vilket innebär att det är nödvändigt att ytterligare öka luftfuktigheten . Detta görs genom regelbunden sprutning eller genom att installera pallar med våt mossa eller vatten med småsten.

Bild
Bild

Fuktighet

Dendrobium behöver hög luftfuktighet. För att uppnå det sprutas blommorna med sedimenterat vatten eller läggs på brickor med fuktad expanderad lera eller småsten. Att använda en kommersiellt tillgänglig luftfuktare kommer också att fungera. Sprutning utförs endast vid en tidpunkt då direkt solljus inte faller på orkidén, det vill säga tidigt på morgonen eller sen kväll. Annars blir det lätt att framkalla en brännskada till följd av ljusets brytning i vätskedropparna.

Förresten, när dendrobium går i pension kan full vattning till och med ersättas genom att spruta markytan.

Bild
Bild

Vård

Att ta hand om en dendrobium -orkidé hemma är inte så svårt - det är viktigt att bara överväga några viktiga punkter.

Bild
Bild

Vattning

När orkidén börjar sin aktiva växtsäsong bör den vattnas två gånger i veckan och vänta på att jorden ska torka helt. Torkningshastigheten beror förresten inte bara på temperaturen i rummet och inte ens på storleken på behållaren där dendrobium är placerad. Om fukt ackumuleras i pannan, bör den dräneras, eftersom växtens rötter inte tolererar överdriven fukt dåligt. Vattnet ska vara mjukt, något varmt, helst filtrerat. Om blomman börjar en vilande period bör mängden bevattning reduceras till ett minimum.

Bild
Bild

Det är mer framgångsrikt att använda blötläggningsmetoden, åtföljd av toppvattning av jorden från en vattenkanna. Allt utförs enligt följande: ett kärl tas, vars volym överstiger volymen i en kruka med en blomma och fylls med vatten. Orkidén placeras där i ungefär en halvtimme, men ju större potten desto längre tid tar det att suga. Efter ovanstående tid dräneras överskott av vatten och orkidén återvänder till sin vanliga livsmiljö. Dessutom rekommenderas att torka bladens bihålor med en servett, eftersom deras sönderfall är möjligt, särskilt om omgivningstemperaturen är ganska låg.

Bild
Bild

Tillgängligheten av kranvatten av hög kvalitet gör att växten kan "duscha" i flera minuter. Ett sådant förfarande tvättar bort salt, överskott av gödselmedel och till och med skadliga föroreningar från marken. Detta rekommenderas dock inte för klorerat eller alltför hårt vatten.

Toppdressing

Vid befruktning av dendrobiumorkidén är det viktigt att späda ut alla lösningar och minska koncentrationen med hälften, eftersom dess rotsystem är mycket känsligt. De sorter som inte behöver en vilande period kan matas en gång i månaden med ett speciellt kaliumfosforgödselmedel. Om sorten kräver övervintring ökar befruktningsfrekvensen till ett par tre gånger i månaden, och under vilande perioden slutar matningen helt och hållet. I detta fall används kväveinnehållande kompositioner.

Bild
Bild

Många trädgårdsmästare kompletterar de vanliga komplexen av gödningsmedel med bärnstenssyra, som är en organisk biostimulant . Eftersom syran är giftfri ökar syran plantans motståndskraft, förmågan att motstå ogynnsamma miljöförhållanden och även att återhämta sig i karantän eller efter transplantation. Bärnstenssyra används i form av en lösning, som kan köpas i en specialaffär i form av en spray.

Alternativt är det tillåtet att ta en bärnstenssyra tablett och helt enkelt lösa upp den i en liter vatten. Med den resulterande lösningen kan orkidén bearbetas i tre dagar - under denna period kommer den inte att förlora sina användbara egenskaper.

Bild
Bild

Denna biostimulant kan användas för att påverka vilken del av dendrobium som helst. Vätskan hälls under roten, används för att spraya bladen eller blötlägga fröna före plantering.

Beskärning

Skärningen av orkidéns pseudobulb utförs efter dess slutliga torkning, vilket symboliserar att blomman kunde dra maximal nytta: att få både användbara ämnen och vätska. När det gäller peduncle ska du inte klippa av den förrän det finns knoppar som kan blomma. Ett undantag kan vara torkningen av stammen, men i det här fallet finns åtminstone en minimal stubbe kvar.

Det är alltid värt att ta bort vissna löv, gulnade blad eller knoppar, vars blomningstid har slutat - det hjälper inte bara att odla grödan effektivt, utan också att behålla sin estetiska attraktion.

Bild
Bild

Blomma

För att dendrobium ska blomma framgångsrikt är det nödvändigt att det kan övervintra korrekt tidigare. Temperaturen för viloperioden ska vara mellan 12 och 15 grader, dessutom är bra belysning viktigt. I slutet av februari eller början av mars blommar orkidén framgångsrikt. Om knopparna inte uppträder i tid bör du tänka på att öka utfodringen. När dendrobium som köpts i butiken har bleknat och jordblandningen fortfarande är i optimalt skick bör du inte oroa dig. Du behöver inte göra något mer, eftersom du inte behöver en transplantation.

Bild
Bild

Om hemblomman bleknar kan du omedelbart förvänta dig nya skott. I det här fallet måste du fortfarande överföra dendrobium till en ny bostad. Efter att ha väntat på att de färska pseudobulberna ska växa 10 centimeter i höjd kan du flytta växten till en ny kruka. Förresten, om blommorna bara dök upp på toppen av pseudobulben, ska du inte helt klippa av blompilen, eftersom knopparna på den fortfarande kan vakna medan de är i vila.

Bild
Bild

Många trädgårdsmästare noterar att ibland vägrar dendrobium blomma om inga villkor för underhåll eller vård inte följs. Därför är det första steget att ta reda på vilken temperaturgrupp en viss växt tillhör. Alla sorter av dendrobium är indelade i sex kategorier, och var och en kräver särskilt underhåll. Du kan bara få en orkidé att blomma genom att följa en genomtänkt plan.

Det är värt att nämna att ibland dendrobium inte blommar på grund av felaktig vattning eller brist på belysning. I det här fallet är det tillräckligt att bara justera systemet.

Bild
Bild

Fortplantning

Dendrobium orkidé kan förökas genom sticklingar, barn eller genom att dela en buske. Spädbarn växer vanligtvis upp på toppen av pseudobulben. Deras separation kan ske först efter det att deras eget rotsystem uppträder. Barnets rötter ska nå minst 5 centimeter, varefter det kan skäras av med en vanlig vass kniv eller separeras genom att vrida runt axeln. Den resulterande växten torkas i flera dagar i frisk luft eller bearbetas i det snittade området med trädgårdshöjd. Du kan lägga en liten bebis i en behållare med en mycket fin skorpa.

Bild
Bild

Reproduktion genom sticklingar utförs med en pseudobulb, separerad från moderbusken. Var och en skärs i flera partiklar, vars längd är 10 centimeter. De skurna platserna behandlas då nödvändigtvis med ett speciellt ämne. Alla sticklingar överförs till en påse fylld med mossa och fuktas. Under de närmaste månaderna kommer de att gå igenom processen att skapa ett rotsystem. För att allt ska vara effektivt är det viktigt att förse stekarna med ventilation och diffus belysning varje dag, och också se till att rummet är varmt . När sticklingarna har 5 cm rötter kan de planteras i separata krukor.

Bild
Bild

Genom att dela busken förökas endast mogna och starka växter med minst 6 pseudobulber. Som regel kan de resulterande plantorna efter separering omedelbart planteras på nya platser. Moderknölen skärs på ett sådant sätt att varje del har antingen ett par pseudobulber, eller en ung grodd och en pseudobulb. Vi får inte glömma rötternas betydelse för varje avsnitt. I slutet av proceduren är sektionerna nödvändigtvis belagda med trädgårdslack. Förresten, vi får inte glömma vikten av att förbereda rengöringen av de verktyg som används.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Dendrobium orkidé blir ofta offer för olika sjukdomar. Till exempel blir bladen gula eller blir fläckiga, blommornas form förändras i sig, och ibland öppnar knopparna i princip inte. I det senare fallet kan växten inte behandlas och kan bara slängas. Sådana symptom är oftast karakteristiska för virussjukdomar. Vid bakteriesjukdomar påverkas enskilda delar av orkidén av fläckar och röta, och ibland svampar.

Bild
Bild

I detta fall separeras orkidén från andra växter i rummet och befrias från de drabbade delarna genom att helt enkelt klippa av dem. Skärpunkterna behandlas med vanligt lysande grönt eller med ett desinfektionsmedel. Det är viktigt att utföra en liknande procedur så snart symptom på sjukdomen har märkts. Efter behandling av dendrobium måste det sättas i karantän och övervakas för att se om fläckar eller andra manifestationer återkommer. Om allt är i sin ordning kan du lämna tillbaka det till dina "grannar".

Bild
Bild

Oftast lider en orkidé av svampsjukdomar som är ett resultat av felaktig vård eller underhållsförhållanden. Du kan identifiera svampen genom den uppkomna pistolen, bruna och mörka fläckar. Det är mest rimligt att behandla det med en fungicid enligt instruktionerna från läkemedelstillverkaren.

Gulnande blad kan vara både en symbol för en bakteriell sjukdom och en naturlig övergång från en period av cykeln till en annan. Till exempel, efter avslutad blomning, behöver orkidén tid för ytterligare förberedelse - det är då bladen blir gula. Därefter börjar tillväxten av nya skott och rotsystemet. Men oftast visas den gula färgen på grund av felaktig bevattning eller brist på näringsämnen i jordblandningen. När den gula färgen visas i form av fläckar och inte helt täcker bladet är det troligen en brännskada som orsakas av direkt solljus.

Bild
Bild

Av skadedjuren attackeras orkidén oftast av thrips, bladlöss och spindelmider. Ibland beror detta på för torr luft, vilket innebär att det elimineras genom införandet av regelbunden sprutning och andra åtgärder för att öka luftfuktigheten. För förebyggande ändamål är det bättre att behandla dendrobium varannan vecka med vanligt tvålvatten. Ett litet antal insekter kan elimineras helt enkelt genom att ta bort dem från arken med en våt bit bomullsull.

I händelse av att antalet skadedjur överstiger normen kommer det att bli nödvändigt att utföra bearbetning med den köpta "Aktellik".

Rekommenderad: