Ampelblommor (90 Foton): Namn Och Beskrivningar Av Blommor För Krukor (inomhus) Och Växter För Trädgården. Hängande Blomsteromsorg Hemma Och Utomhus

Innehållsförteckning:

Video: Ampelblommor (90 Foton): Namn Och Beskrivningar Av Blommor För Krukor (inomhus) Och Växter För Trädgården. Hängande Blomsteromsorg Hemma Och Utomhus

Video: Ampelblommor (90 Foton): Namn Och Beskrivningar Av Blommor För Krukor (inomhus) Och Växter För Trädgården. Hängande Blomsteromsorg Hemma Och Utomhus
Video: Karl Fredrik fyller höstens krukor med vackra och hållbara buskar och perenner 2024, April
Ampelblommor (90 Foton): Namn Och Beskrivningar Av Blommor För Krukor (inomhus) Och Växter För Trädgården. Hängande Blomsteromsorg Hemma Och Utomhus
Ampelblommor (90 Foton): Namn Och Beskrivningar Av Blommor För Krukor (inomhus) Och Växter För Trädgården. Hängande Blomsteromsorg Hemma Och Utomhus
Anonim

Ampelblommor dominerar nästan helt bland prydnadsväxter. Att odla dem är ganska svårt jämfört med de vanliga. Men ändå är det viktigt för trädgårdsmästare att veta hur man odlar en hälsosam kultur hemma, eftersom ampeller är mycket attraktiva, och detta förklarar allt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Den karakteristiska egenskapen hos rikliga blommor, som skiljer dem från andra prydnadsväxter, avslöjas redan i själva namnet. Ampel översätter bokstavligen från tyska som "hängande blomvaser". Därför är det uppenbart att de odlas främst i hängande krukor. Sådana grödor kan användas i utformningen av hemrum och i trädgårdarna och i förbättringar av parker, torg och andra offentliga platser . Vissa rikliga växter används som markskörd.

Bild
Bild

Översikt över arter

Trädgård

Den idealiska "kandidaten" för trädgården är petunior. De passar perfekt i hängande korgar. Överhänget är möjligt med 0,5 m. Sådana grödor efterfrågas i utformningen av sommarstugor, verandor och till och med stadsgator. Ibland kan du höra om kaskad petunier, men det här är bara ett alternativt namn för ampelvarianter.

Bild
Bild

Sådana sorter är alltid opretentiösa utomhusväxter. Dom är:

  • kunna överleva överhettning av rötterna av solen;
  • tål ibland vattning även under torra perioder;
  • bilda täta kraftiga tjocklekar;
  • blommar flera månader i rad.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är bättre för nybörjare att fokusera på hybrider i F1 -serien. De är ännu mer motståndskraftiga och tål till och med ganska hektisk grooming.

Vanligtvis garanteras framgångsrik odling när temperaturen sänks till + 10 grader . Kulturen är utmärkt som en ständigt växande blomma. För detta ändamål måste den tas hem på senhösten, och på våren skickas den tillbaka till gatan och planteras i färsk jord.

Bild
Bild
Bild
Bild

Surfinia kan också odlas utomhus. Strängt taget är detta biologiskt samma petunia, endast härledd från estetiska egenskaper till en speciell grupp . Liknande kulturer uppstod i början av 2000 -talet. Och nästan omedelbart erkändes de som utmärkt fyllning för trädgården, motståndskraftiga mot regn och annat dåligt väder. Surfinia växer snabbt en piska och ger många sidoskott.

Bild
Bild

Det kännetecknas av ett ökat överflöd av blomning . Utvecklingshastigheten i allmänhet väcker också respekt - endast 45-60 dagar läggs på att lägga en frodig buske och förbereda den för blomning. Intressant nog finns det inget behov av att bilda surfini - det utvecklas på ett optimalt sätt i sig.

Det är absolut nödvändigt att ta bort bleka fransar, annars kommer inte fröna att dyka upp.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Pelargonium sticker ut bland andra attraktiva ampelfärger. Men de allra flesta inhemska blomsterodlare vet det bättre under namnet pelargon. Pelargoniums enorma popularitet beror på dess exceptionella lätthet att sköta och ett imponerande utbud av sorter . Totalt är cirka 250 typer pelargoner kända. Antalet sorter är åtminstone en storleksordning större. Zonarter har unika bladcirklar.

Bild
Bild

Färgen på cirklarna varierar mycket, och mättnaden i huvudfärgen varierar också. Blomställningar skiljer sig också åt i färgintensitet. Du kan ofta se:

  • beige;
  • saftig gul;
  • rosa;
  • skarlet och andra blomställningar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Royal pelargonium kan ha ett mindre attraktivt utseende . Denna grupp av växter är indelad i hundra sorter, och enligt ett antal experter finns det ännu fler av dem. Bildandet av stora (i vissa sorter - större än 0,07 m) blomställningar är karakteristisk. Bladen är rundade och något avsmalnande i kanterna. Men man måste komma ihåg att en sådan kultur ställer mycket höga krav på innehållet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Murgröna och doftande pelargoner förtjänar också uppmärksamhet . I den andra gruppen kan aromerna vara väldigt olika. Föreningar uppstår med apelsiner och mandariner, med muskot, äpple, ananas, många andra frukter och örter. Tyvärr kan doftande pelargonium inte skryta med mycket stora blomställningar. Varje sort och typ av denna kultur är ganska motståndskraftig mot värme och torka.

Bild
Bild

Glöm inte dikondra när du väljer hängande växter för krukor . Denna vintergröna perenna tillhör familjen bindweed. Förutom bindweed anses morgonljus och calistegia vara dess närmaste släktingar. Det bokstavliga namnet är associerat med det antika grekiska ordet för "två korn". Frukterna av dikondra liknar verkligen en kapsel med två kammare.

Bild
Bild

Det finns 10 arter i släktet Dichondra . De bor i subtropiska och tropiska områden i världen. Växten kom in i kulturen relativt nyligen, men nästan omedelbart uppskattades den. Dichondras växer bra i solen, ljus nyans och djup nyans. Den föredragna jorden är en lätt sur dränerad lera.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ampel dichondra i höjd överstiger inte 0,15 m. W ato längden på skotten kan nå 1-1, 5 m. Blommande sker under vårens sista månad och hela sommaren. Typiska pollinatorer är små insekter. Dichondra -blad är frodiga och runda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bland de rikliga växterna med röda blommor intar verbena en mycket bra position . Denna kultur kännetecknas av minimala krav på häktningsvillkoren och ser mycket bra ut. Den blommar länge och med en avskärning av vissnade knoppar i tid kommer den att förbli vacker tills den är mycket kall. På större delen av vårt lands territorium är verbena en årlig gröda. De allra flesta av dess sorter odlas från frön.

Bild
Bild

Verbena kan odlas i alla trädgårdar. Det är också lämpligt för att dekorera territoriet som lämnas efter de karga blommorna. Men vackrare än andra blir buskarna som utvecklas på väl upplyst mark. Lövverk och knoppar motstår vissnande länge, även i direkt solljus. Ibland odlas vervain i blomkrukor och blomkrukor, vilket underlättas av kompaktiteten i växtens rotsystem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Calibrachoa kan vara ett bra alternativ . Denna kultur ser ut som en kraftfull boll av klockformade blommor spridda över hela buskens yta. Hon dekorerar inte bara trädgårdar, utan också långa gallerier. Calibrachoa blir en allt oftare gäst på balkonger och fönsterbrädor. Det finns så många blommor att det är extremt tråkigt att räkna dem. Blommorna på denna växt kännetecknas av en uttalad heterogen färg, och märkligt nog är övergångarna mellan de två blommorna mycket skarpa.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En annan attraktiv ampelös blomma är impatiens . Det kan knappast kallas en ny art, men användningen av kultur i hushållsodling och blomsterodling är väl utvecklad. Impatiens är bättre känd under namnen "balsam" och "touchy". Detta släkte innehåller cirka 500 arter. Alla kännetecknas av köttigt lövverk med en solid struktur, som har en ren grön eller rödgrön färg.

Bild
Bild

Impatiens finns i nästan hela den tempererade zonen på norra halvklotet, även på båda sidor av Atlanten. Frukterna är saftiga och långsträckta. För varje gram fruktvikt finns det cirka 100 frön.

Medan touch-me-inte behöver anständig belysning, kan mycket starkt ljus skada den. För sommaren rekommenderas kulturen att skugga något.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Diastia förtjänar definitivt uppmärksamhet. Det används aktivt för att dekorera balkonger och terrasser. Landning av dias övas i:

  • behållare;
  • hängande korgar;
  • krukor av vanlig typ.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Denna art har också marktäckningssorter . Stammarnas längd sträcker sig från 0,25 till 0,6 m. Blommornas form är ovanlig - det är extremt sällsynt att hitta treflikiga tubulära blommor. Blommans diameter är cirka 0,02 m. Men det totala antalet av dessa blommor vid blomningstoppen är enormt och färgen är väldigt annorlunda.

Bild
Bild

Liksom andra södra kulturer bör diastia planteras i upplysta områden. Växten behöver ofta, riklig vattning. Överdriven fertilitet av substratet kan vara skadligt för blomman. Det är inte möjligt att övervintra i öppen mark. Även ett skydd tillåter dig inte att behålla all den härliga blomningen under nästa år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Viola har både årliga och fleråriga sorter . I detta släkt av den violetta familjen finns det, enligt olika källor, från 400 till 700 arter. Växten lever i ett tempererat klimat. Kulturens krävande är liten, och även oerfarna odlare kommer att kunna ta fram den. Violans höjd är liten - vanligtvis 0, 15-0, 3 m.

Bild
Bild

Buskens ampelform kan nå 0,5 m. Reproduktion praktiseras både av frön och sticklingar. Blomningen kan fortsätta tills det är kallt. Intensiv belysning gör bara ont eftersom det kommer att påskynda slutet av denna period.

Det är bäst att hålla en medeltemperatur på 15 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är ganska lämpligt att slutföra granskningen av typerna av rikliga trädgårdsväxter på begonier . De kommer från de bergiga områdena i de fuktiga subtroperna. Det finns fleråriga och årliga, ört- och buskformer av begonier. Men de gemensamma särdragen i familjen är alltid bladens asymmetriska form och blommornas monoecious struktur. Ibland odlas begonia hemma, men där behöver den en viloperiod.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rum

Hoya är perfekt för hemmet . Detta namn avser vintergröna buskar och vinstockar. Växter kallas vanligtvis vaxgröna. Unga skott av hoya saknar alltid bladverk. Den unga vinstocken är lila. Artens karaktäristiska drag är skottens gradvisa lignifiering och blomställningens paraplyliknande struktur. Det finns både enfärgade och tvåfärgade hoyis.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett annat attraktivt alternativ för en balkong i en lägenhet är fuchsia . Denna representant för familjen eldväxter kännetecknas av det motsatta arrangemanget av lövverk. Olika typer av fuchsior kan vara gröna eller något rödaktiga. Fuchsia med tandade blad finns. Färgningen kan vara väldigt mångsidig, vilket kommer att glädja blomsterodlare och estetiska älskare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hemma används de ofta och ampel former av jasmin … Typiskt för honom är tunna, gradvis lignifierade skott vid basen. Blommorna grupperas i blomställningar, liknande formen som en sköld. De vanligaste är:

  • gul;
  • vit;
  • rosa jasmin.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den fleråriga örtartade nertera är också ganska efterfrågad . Dess vanliga namn är korallmossa. Saftiga gröna ovala blad är karakteristiska. Blomställningar placeras enskilt. Blommorna har vita kronblad och grönaktiga spetsar; dekorationen av nertera är dess graciösa bär.

Bild
Bild

Älskare av exotism kommer omedelbart att uppmärksamma rikliga succulenter. Ripsalis, även känd som en kvist, är ett släkte med över 50 sorter. Kulturens karaktäristiska drag är:

  • riklig förgrening;
  • luftrötter på skotten;
  • fullständig frånvaro av taggar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tradescantia är också bra . Det finns också många arter i detta släkt. Krypskott rotar lätt på marken. Lövverk skapar en dekorativ effekt. Monokromatiska växter finns bara ibland - arter med 2 eller 3 grundläggande nyanser råder.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan också överväga att växa:

  • sparris;
  • murgröna;
  • krypande ficus.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gynnsamma häktningsvillkor

Oavsett vilken ampelös växt som används, krävs det att den odlas ordentligt. Nästan alla sådana grödor kännetecknas av skottens förlängning . De kommer antingen att vinda på stödet, eller klättra upp det på grund av mustaschen. Andra rikliga grödor kräver att skotten kan hänga fritt under sin egen vikt eller till och med sprida sig längs marken. Tillvägagångssättet för varje växtart är strikt individuellt.

Bild
Bild

Petunia tål dåligt väder bra och reagerar bra på nypor . Det kan överleva torka, men det ställer mycket höga krav på jordens bördighet. Du kommer definitivt att behöva använda humus och torv när du gör en planteringsblandning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lobelia är en annan sak - den överlever inte uttorkning och direkt solljus . Men i delvis skuggade områden känns denna växt bra. Under heta perioder bör det kastas och sprutas oftare med en sprayflaska.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ampellerna behöver i alla fall ett strikt uppmätt vattenflöde. Stagnation av vätska i ett kärl kan provocera ruttning av rotsystemet och utveckling av patologiska mikrober.

Det är absolut nödvändigt att tillhandahålla ett tjockt lager för dränering.

Vattning av ampellerna är bäst organiserad med hjälp av vattenburkar med en långsträckt böjd pip . Sprutning på vintern bör göras oftare än vanligt - detta är det enda sättet att kompensera för överdriven torrhet i luften. Elektriska luftfuktare är också bra hjälpare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växter rekommenderas att veckla sig regelbundet för att undvika kronasymmetri.

I fasen med snabb tillväxt används organiska och mineraliska förband systematiskt (de måste appliceras varannan vecka minst).

Bild
Bild
Bild
Bild

Urval av kruka

Ur skönhetssynpunkt anses användningen av hängande korgar vara det bästa valet. Sådana behållare är lämpliga nästan överallt:

  • på husväggarna;
  • på verandor;
  • på balkonger;
  • i lusthus;
  • vid ytterdörren till bostaden.

Samma enheter hjälper till att utforma en uteplats eller en stiliserad lykta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Husens yttre fönsterbrädor bildas vanligtvis av smala avlånga lådor . Pelargonium förvaras inte i behållare på vintern, utan i de vanligaste krukorna. Ett annat bra sätt att representera rikliga växter är golvbehållare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hängande plastbehållare med krokar är något värre. Biologiskt är de ganska lämpliga för ampeller, men man kan inte förvänta sig att växten kommer att bilda en kontinuerlig volymetrisk boll.

Bild
Bild

Användningen av ståltrådskorgar öppnar upp mycket bredare designperspektiv. De är lätt täckta med en växt från alla sidor och förstör inte alls utsikten. Du kan använda sphagnumoss som fyllmedel, men du måste tillsätta vatten väldigt ofta - det torkar för snabbt. Om denna nackdel är kritisk är det värt att använda ett fyllmedel av skivtyp av flexibelt skum eller komprimerade kokosfibrer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdregler

Beskärning

Varje ampelös växt kommer oundvikligen att torka ut skott och vissna blommor. Dessa föråldrade delar måste tas bort omedelbart. Det rekommenderas att kombinera beskärning med vattning . I växter som verbena och pelargon trimmas blomställningarna med beskärningssax varje 3-4 dagar.

Du kan uppnå ett snyggare utseende genom att trimma växten under det nedre paret av blad efter peduncle.

Bild
Bild

Stöd

Ett särskilt stöd behövs för grenarna av skuggälskande grödor. Annars kan de gro in i marken, på vilka de kommer att luta sig eller hänga i grytan. Klättring av ettåriga stöttas med pinnar. Ett mer hållbart och dessutom mycket ekonomiskt alternativ är att använda ett nätnät.

Viktigt: tråden måste ha stora celler, annars försvinner betydelsen i ett sådant stöd helt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är användbart att överväga några ytterligare rekommendationer:

  • växter i hängande korgar rekommenderas att vattnas på morgonen och matas på kvällarna;
  • det är absolut nödvändigt att undvika vattentäppning, även om en art älskar vatten;
  • en gång var 14: e dag är det värt att tillsätta lite flytande komplexgödselmedel till vattnet;
  • När du lämnar 1-2 dagar under den varma säsongen tas behållare med ampeller bort och placeras i skuggan, placeras i en hink med vatten i förväg, fylls nästan till toppen.
Bild
Bild

Det finns ännu mer användbar information om ampelblommor i videon.

Rekommenderad: