Engelsk Ek (36 Bilder): Beskrivning Av Vanlig Ek, Namn På Latin, Rotsystem Och Blad, "Fastigiata" Och Andra Sorter, Familj Och Blommor

Innehållsförteckning:

Video: Engelsk Ek (36 Bilder): Beskrivning Av Vanlig Ek, Namn På Latin, Rotsystem Och Blad, "Fastigiata" Och Andra Sorter, Familj Och Blommor

Video: Engelsk Ek (36 Bilder): Beskrivning Av Vanlig Ek, Namn På Latin, Rotsystem Och Blad,
Video: Jämföra 2024, April
Engelsk Ek (36 Bilder): Beskrivning Av Vanlig Ek, Namn På Latin, Rotsystem Och Blad, "Fastigiata" Och Andra Sorter, Familj Och Blommor
Engelsk Ek (36 Bilder): Beskrivning Av Vanlig Ek, Namn På Latin, Rotsystem Och Blad, "Fastigiata" Och Andra Sorter, Familj Och Blommor
Anonim

Under många århundraden och till och med årtusenden, bland olika folk, har eken varit en symbol för något viktigt - visdom, styrka, lugn eller till och med personifieringen av gudarna själva på jorden. Detta träd är kanske det mest vanliga i olika verk av de stora klassikerna. Om hur han är i ett mer bekant ljus för oss, liksom om hans biologiska "porträtt" som läses i denna artikel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Livsformen för den vanliga eken är ett högt lövträd med en stor och bred stam. Det kallas också engelsk ek, engelsk ek eller sommarek. Den tillhör bokfamiljen av eksläktet, namnet på latin är Quercus robur . Arten ingår i den röda boken med märket”orsakar minst oro”. Denna egenskap innebär att växten är utbredd och är en blomstrande art.

Bild
Bild

Unga träd har en oregelbunden stjälk, men med tiden blir den symmetrisk och cylindrisk.

Trädet kan växa från 20 till 40 meter i höjd. Barkens färg är svartgrå, själva barken täcker stammen med ett tjockt lager (medeltjockleken på barken är 10 cm).

Sprickor som kännetecknar ekbark uppträder först vid 20 eller 30 års ålder . Trädets särart är dess långa stjälkar, tack vare vilka det fick sitt namn "petiolate".

Bild
Bild

På tal om den morfologiska beskrivningen bör det genast noteras att trädets blomning sker i slutet av våren och slutar med början av sommaren. Blomningstid - högst 10 dagar. Ekens blommor är dioecious. Hanblommor är gröna, ibland gula, små (cirka 0,5 cm) och platta, placerade på örhängen 2 till 4 cm långa . Honblommor har en rödaktig nyans och samlas i blomställningar om 2 eller 3 blommor. Samtidigt ligger kvinnor högre än män. Eklövet är mörkgrönt, gult eller brunt på hösten. Formen på ekblad som är bekanta för många från barndomen kallas ovovat, bladen har 5 eller 7 lober. Längd - 10-15 cm.

Bild
Bild

Rotsystemet innehåller en lång taprot och laterala rötter som börjar dyka upp på 6: e eller 8: e året.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den genomsnittliga livslängden för en sådan ek är cirka 400 år, men vissa exemplar kan leva upp till 2000 år . Under hälften av sin livscykel växer trädet i höjd, sedan ökar dess krondiameter bara något.

Hittills är den största ekdiametern 13 meter.

I genomsnitt är tillväxttakten per år för en ung ek under de första 20 åren av dess liv 30 cm, och varje år blir den bredare med 20 cm.

Botanisk taxonomi inkluderar 4 underarter . Vi kommer kort att prata om några sorter nedan.

Intressant fakta. År 2015 dechifrerades genomet för ett ek i Frankrike. Ekgenomet innehåller 50 tusen par gener.

Bild
Bild

Spridning

Den huvudsakliga livsmiljön för engelsk ek är Västeuropa och den europeiska delen av Ryska federationen. Ek växer också i västra Asien och norra Afrika. Klimatet som är lämpligt för trädets tillväxt är Medelhavet, tempererat och subtropiskt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna typ av ek introducerades (avsiktligt uppfödd) i nordöstra delen av Nordamerika. Krim, Kaukasus och Europa anses vara den vanliga ekens hemland.

Den finns på många ställen - på steniga (kalkhaltiga) jordar i berg, på skogsmarker (leror), på alkaliska jordar i stäpper, i översvämningar vid floder på vanliga tjernozemer . Det tål torka väl på grund av att rotsystemet går djupt ner i jorden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära sorter

Denna typ av ek har två ekologiska lopp - sommar och vinter. Den första arten börjar blomma i tid och kraftigt. Ger mer frukt än vinterarten. De flesta av dessa träd har en mjukare stam.

Bild
Bild

Den andra arten börjar blomma senare än den första i ett par veckor . Ger färre blommor och frukter. Det har dock mer hållbart trä och är mindre mottagligt för skadedjur. Funktionerna hos båda underarterna bevaras hos deras ättlingar.

Bild
Bild

En underart av vanlig ek - röd ek - har blivit mycket känd.

Det fick sitt namn från bladen, som är ljusgröna på sommaren och blir olika röda nyanser på hösten.

Planteras ofta i parker och torg. Den genomsnittliga trädhöjden är 15 meter, stammens bredd är 15 till 20 meter. Det är opretentiöst för odlingsförhållanden, tolererar frost bra.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan sort av denna typ av ek, som bör noteras, är Fastigiata . Det kallas också pyramidal ek. Sådana träd skapar mycket vackra gränder och ett levande staket på grund av sin långsträckta form. Medelhöjden är 30-40 meter. Kronan på sådana ekar är relativt liten - bara 3 eller 4 meter. När det gäller odlingsförhållanden är de måttligt krävande - de kan växa i många typer av jordar. De klarar tillfälliga torka, översvämningar och ökad salthalt i jorden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Liknande denna sort är en sort som kallas "Fastigiata Koster ". Det är på många sätt liknande det föregående när det gäller miljökrav och liknar också thuja i utseende.

Bild
Bild

Plantera och lämna

Som redan nämnts är trädet inte nyckfullt och kan slå rot i många jordarter. Men den växer främst på leror, bördig och fuktig jord. Tål inte långvariga översvämningar. Växer dåligt i sur jord, föredrar neutral eller alkalisk . Ek planteras längs kanterna på raviner - dess rotsystem förhindrar erosion av gropväggarna.

Det tolererar förekomsten av vindar, kan växa i ganska blåsiga områden. Men den växer inte i områden där havsbrisen härjar.

Vi tolererar låga föroreningar . Det kan växa nära områden där företag som producerar kemiska koncentrat finns.

Bild
Bild

Inställningen till ljus är tvetydig . Tål dåligt brist på ljus på toppen, men tolererar bristen på ljus vid sidorna. Undantaget är plantor - deras bildning kan uppstå under förhållanden med otillgänglighet av solljus. Men med tiden blir träd mer och mer ljusälskande. Vid 50 års ålder börjar vissa ekarter i ekskogar skugga andra, vilket i slutändan leder till att ekskogen blir mindre befolkad av ekar. Bara några jättar återstår.

Bild
Bild

Att plantera ekfrön (ekollon) är utbredd. Vanligtvis skördas ekollon på hösten och planteras på hösten, mindre ofta planteras de tidigt på våren efter långtidsförvaring på en fuktig och mörk plats. Fröna planteras i 6 cm djupa hål. Det tar vanligtvis 1 till 2 år för plantor att gro . De kan sedan transplanteras till en annan jord och få börja bilda sitt rotsystem. Efter det är det bättre att inte plantera om dem, eftersom rotsystemet går 1 meter djupt ner i marken även i unga träd. Efter ett par år efter plantering kan du redan börja klippa träden för att bilda den framtida kronan.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan metod för att föröka ek är genom sticklingar . Sticklingar av mogna ekar är svåra att rota, vilket inte kan sägas om sticklingar av unga träd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Ascomycete (pungdjurssvamp) anses vara den främsta skadedjuret för inte bara den pedunculära eken, utan också för många andra arter. Svampen är relaterad till jäst och har ett poröst huvud. Sjukdomen kännetecknas av fläckar, bladen på ett sådant träd börjar vissna.

Bild
Bild

En annan attack är tvärgående cancer . Tvärväxter bildas på träden, som är livsmiljön för patogener - bakterierna Pseudomonas quercus. Barken på tillväxtplatsen växer, sväller, spricker och lämnar stammen öppen och tillgänglig för andra bakterier eller skadedjur. Ofta blir nästan hälften av alla träd i ekskogar infekterade.

Bild
Bild

Ibland drabbas träd också av mjöldagg, gul flenssvamp.

Går in i en symbiotisk relation med porcini -svampen

Bild
Bild

Användande

Eken var känd och vördad av forntida folk. Grekerna och romarna ansåg detta träd vara en gåva från gudarna, och det var inte tillåtet att skada det på något sätt. Ekgrenen ansågs vara ett tecken på guden Apollo - konstens och vetenskapens skyddshelgon. Man insåg att detta träd var ett av de första som dök upp på jorden. Användningen av ek ägde rum redan på den tiden - framstående soldater belönades med ekgrenar . I Ryssland, vid foten av de stora heliga ekarna, hölls olika evenemang - bröllop, domstolar och andra viktiga sammankomster.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ekfrukter - ekollon används som råvaror till mat . De innehåller dock ett ämne som är giftigt för människor - quercetin. För många djur är det inte skadligt - de kan äta ekollonen råa.

Quercetin går sönder när det rostas och kan också tvättas ur ekollon.

Andra ämnen som försvårar att äta ekollon är tanniner . De ger produkten en bitter smak. Ett sätt att bli av med dem är att skölja ekollon. Men en annan metod för att rensa ekollon användes vanligtvis - på våren grävde de upp redan groda ekollon, som hade legat i marken hela vintern, och ätit dem. I allmänhet är stekta eller kokta ekollon fyllda med näringsämnen. Krossade ekollon används som ersättning för mandel, och ekollonkaffe bryggs, bakverk bakas av ekollonmjöl.

Bild
Bild
Bild
Bild

Används för fältskyddsuppfödning. Ganska välkända är eklundar (ekskogar), som är skapade för dekorativa ändamål.

Bild
Bild

Ekollon är en favoritbit för några vilda djur, varav de mest kända är vilda grisar . Vissa jägare använder ekollon som bete. För vissa husdjur är ekollon giftiga - detta gäller kor och hästar, för får - i mindre utsträckning.

När det gäller ek, används det ofta i konstruktion, skeppsbyggnad . Möbler och parkett är gjorda av det. Trä används ofta istället för ved. Användningen av ek för tillverkning av fat för lagring av konjak och vin är allmänt känd. Man tror att det är detta träd som ger alkoholhaltiga drycker en märklig smak.

Bild
Bild

Myrek, som legat under vatten under lång tid, är av särskilt värde . Det blir svart och blir mer motståndskraftigt mot yttre påverkan. Tanninerna i trädets bark används för att sola läder. Ett mörkt och hållbart färgämne erhålls från ekbarken, som används vid färgning av tyger, ullprodukter, målningar och gobelänger.

Bild
Bild

Det finns många kändisar bland representanterna för denna typ av ek. Deras främsta drag är deras betydande ålder. De är landmärken och skyddas av lokala myndigheter.

Rekommenderad: