Dubbla Tulpaner (46 Foton): Namn På Sorter Av Röda Och Vita Tulpaner, Tidig Belicia Och Flerblommig Lila Perfektion, Sena Miranda Blommor

Innehållsförteckning:

Video: Dubbla Tulpaner (46 Foton): Namn På Sorter Av Röda Och Vita Tulpaner, Tidig Belicia Och Flerblommig Lila Perfektion, Sena Miranda Blommor

Video: Dubbla Tulpaner (46 Foton): Namn På Sorter Av Röda Och Vita Tulpaner, Tidig Belicia Och Flerblommig Lila Perfektion, Sena Miranda Blommor
Video: Hur man ritar vårblommor Snödroppe Vintergäck Krokus – Lätt video med svenska röstinstruktioner! 2024, Maj
Dubbla Tulpaner (46 Foton): Namn På Sorter Av Röda Och Vita Tulpaner, Tidig Belicia Och Flerblommig Lila Perfektion, Sena Miranda Blommor
Dubbla Tulpaner (46 Foton): Namn På Sorter Av Röda Och Vita Tulpaner, Tidig Belicia Och Flerblommig Lila Perfektion, Sena Miranda Blommor
Anonim

Tulpaner har vunnit många trädgårdsmästares hjärtan för sin oskyldiga skönhet och mångfald av färger. Uppfödare från hela världen har varit och är engagerade i odling av sådana blommor. Terry tulpaner uppföddes också, som ser lite ut som pioner.

Ursprungshistoria

Vackra blommor, som många förknippar med början av våren och värmen, var kända i det antika Grekland, och sedan transporterades de till Persien. De fick sitt namn tack vare den persiska turbanen. Invånarna i landet dekorerade sin huvudbonad med färska blommor. Tulpaner gick inte obemärkt förbi av européer. De togs ursprungligen till Europa från Turkiet.

De flesta sorterna och sorterna erhölls i Nederländerna . Det var i Holland som frottétulpan först föddes. Uppfödarna satte dock inte upp ett sådant mål. En del av blomman har utvecklats till ytterligare kronblad till följd av oavsiktlig korsbestämning. Det vill säga, för första gången föddes en frottétulpan av viljan i naturens spel.

Bild
Bild

I början av 1600 -talet började holländska uppfödare välja de bästa exemplaren och uppfödde på detta sätt den första sorten, Duke van Toll, som blev stamfader till de tidiga dubbla tulpanerna. Efter 1650 dök senare sorter av dubbla tulpaner upp. Den mest kända sorten vid den tiden var "Murillo". Det används fortfarande aktivt inom blomsterodling.

Tulpaner fördes till Ryssland på 1600 -talet genom dekret av Peter I och började dekorera trädgårdarna i Sankt Petersburg och andra städer. För närvarande har uppfödare uppfödt mer än 1500 sorter av frottétulpaner. De glädjer vanliga skönhetsälskare, samt dekorerar de berömda trädgårdarna och parkerna i de flesta länder i världen.

Särdrag

Terry tulpaner kallas ofta pion tulpaner. Detta är inte förvånande, eftersom deras blommor verkligen liknar pioner: samma omfattande och flerbladiga, ibland hängande till marken på grund av deras vikt. Växter gillar inte vind och fukt . För god utveckling och blomning är det bättre att välja förhöjda platser som är stängda från drag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Terry tulpaner står för cirka 8% av det totala antalet av alla arter. Deras särart är en liten höjd som uppgår till 20-30 cm i de tidiga sorterna och 50-60 cm i de senare. Detta faktum används som en bra ursäkt för att använda dem som en trottoarkant eller framsidan av en mixborder.

Deras blomning är relativt lång: den varar upp till 2 veckor. Blommorna är stora, har ett stort antal kronblad och når 10 cm i diameter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter blomningen återstår tät grönska, så det är bättre att kombinera snabbt blekande tulpaner med ettåriga. De kommer att blomma nästan hela säsongen och se vackra ut mot bakgrunden av tulpanblad.

Olika sorter

Ett stort antal sorter av dubbla tulpaner klassificeras vanligtvis i tidiga och sena sorter. De förra imponerar med sin tidiga blomning, men de är inte långa och har ganska små blommor. Färgpaletten är olika: det finns röda, vita, gula och flerfärgade exemplar.

Sena dubbla tulpaner blommar ett par veckor senare, men de är mycket större än sina motsvarigheter. De används ofta för att tvinga och skära, få utmärkta buketter och glädja sina nära och kära. Tänk på de viktigaste sorterna och namnen på olika typer av frottétulpaner.

Tidigt

Lågväxande, men på sitt eget sätt kan vackra tidiga sorter av dubbla tulpaner inte ignoreras. De är mjuka och vackra med sin oskuld. Bland dem kan ett ganska stort antal populära typer särskiljas.

Abba … Holländsk sort med röda, flerbladiga blommor upp till 10 cm i diameter. De yttre kronbladen är täckta med gröna ränder. Blommar i april.

Bild
Bild
Bild
Bild

Belicia … Blomningsperioden är i slutet av april. Upp till 5 peduncles kan växa från en glödlampa. Knopparna är ganska höga: upp till 10 cm. Blommorna är krämfärgade, kronbladen är kantade med en kant.

Bild
Bild
Bild
Bild

Monte Carlo . De odlas inte bara i trädgården, de används också som krukodling. Stammen växer upp till 40 cm. Blommorna är stora, ljusgula, tätt dubbla.

Bild
Bild
Bild
Bild

Persikoblomma . En mycket populär sort. Delikata rosa kronblad med stora blommor (upp till 12 cm i diameter) är spetsiga. På avstånd liknar dessa tulpaner verkligen pioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Monte Orang . Plantera upp till 30 cm i höjd. Den har ljusorange knoppar med gröna ådror. Den blommar i början av april.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fri man … Fantastiska ljusgula orange blommor inramade med gröna blad. En mycket tät blomsterskål är helt enkelt fylld med kronblad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Drottning av Marve . En av de få tidiga tulpan sorterna som är lämpliga för skärning. De har vackra rosa-lila blommor och når 0,5 meter i höjd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Verona … Blommornas citronskugga ser fräsch och solig ut. Det odlas inte bara i rabatter, utan också i krukor. Och det är också en ganska hög sort: den växer upp till 45 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cartouche … Vita kronblad med röda ränder lockar uppmärksamhet. Växter blir upp till 40 cm höga och blommar i april. Används för att dekorera förgrundens rabatter och köra ut för skärning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dubbel toronto … En hybrid av en dubbel tulpan och Greig sorter. Växten är flerblommig, eftersom den är en buske. Ljusa orange blommor kommer att vara en riktig dekoration av trädgården.

Bild
Bild

Sent

Sena tulpaner börjar blomma ett par veckor efter de tidiga. De kännetecknas av en lång blomningstid, i vissa växter varar det till juni. De används både i skärning och i rabatter. Sena tulpaner kännetecknas av hög tillväxt och stora blommor: upp till 10 cm. Det finns många populära sorter.

La Belle Epoque . En utsökt växt av en ljusrosa pulverformig nyans, som blir upp till 55 cm hög. Blommorna är mycket stora och bleknar inte på länge.

Bild
Bild

Montera tacoma … Snövit utsökta blommor kommer att dekorera alla trädgårdar. Blommande varar upp till 3 veckor, vilket kommer att glädja trädgårdsmästare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blå diamant . De lila-violetta blommorna i denna växt är helt enkelt fantastiska. vener liknar visuellt korrugering. Kronbladet är brett och fördubblat, det finns många av dem i blomman.

Bild
Bild
Bild
Bild

Miranda … Denna tulpan har glänsande röda blommor. "Miranda" i en blomma har cirka 50 kronblad, vilket gör sorten mycket intressant när det gäller dekorativitet.

Bild
Bild

Lila perfektion . Sort med lila blommor som kan avnjutas i 2-3 veckor. Kärnan är gul och synlig när knoppen öppnas helt. Attraktiv i denna sort och en underbar söt doft.

Bild
Bild

Charmig skönhet . Dessa sena dubbla tulpaner är också flerblommiga. De kännetecknas av laxfärgning och gult hjärta. Varje kronblad har en rosa stroke.

Bild
Bild

Frukt cocktail . Ett mycket intressant exemplar för trädgårdsmästare. Knopparna är gröna först, sedan öppnas de och gula kronblad med en röd rand blir synliga. Ovanligt är kronbladen mycket smala för tulpaner.

Bild
Bild

Prinsessan Angelique . Tulpaner är inte för höga, men de har en intressant blomma. När den öppnas kan man se att mitten är vit, medan kronbladen är ljusrosa med en vit rand.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sensuell beröring . Dessa dubbla tulpaner har en kantad kant. De är långa med en enorm rödorange blomma som når 10 cm i diameter. Det används ofta både i landskapsarkitektur och inte i klippning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Royal Acres . Växter är mycket resistenta mot yttre ogynnsamma miljöfaktorer. Når 35 cm i höjd. De skiljer sig åt i tätt fördubblade blommor, främst i rosa-lila nyanser.

Bild
Bild

Landning

Det utförs vid en temperatur från +6 till + 10 ° С, eftersom det är detta temperaturintervall som gör att lökarna kan slå rot. Den optimala tiden för plantering är höst (september-oktober, beroende på klimatzonen). Tidiga dubbla tulpaner planteras 2 veckor tidigare än senare. Varje år är det lämpligt att välja en ny plats för odling av dubbla tulpaner i trädgården . Om detta inte är möjligt, bör transplantationen utföras minst vart tredje år, och för vintern ska lökarna isoleras med grontassar.

Bild
Bild

Innan planteringen är det nödvändigt att göra ett prov av plantmaterial och slänga ruttna och torkade prover och dra resten i en halvtimme i en svag manganlösning.

Planteringsdjupet är höjden på glödlampan, multiplicerad med 3, och avståndet mellan proverna är minst 10 cm. En handfull flodsand bör placeras på botten av de grävda hålen och sedan ska inte glödlampan pressas in i marken med ansträngning. För vintern måste du lägga ett lager av mulch ovanpå.

Jorden

Vid plantering rekommenderas det inte att använda gödsel, som har en ganska grov effekt på känsliga växter. Det är bättre att applicera kompost och lämpligt gödselmedel som löser sig snabbt i vatten och inte har klor i kompositionen. Lerjord är en riktig fiende för tulpaner. Om det finns lerjord på platsen måste de förbättras med hjälp av:

  • humus;
  • aska;
  • torv;
  • sand.

Sura jordar är inte heller lämpliga för växter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Lökarna måste grävas upp varje år så att de inte ruttnar och krymper. För att lagra dem är det bäst att förbereda en behållare med våt sand och en torr, sval, mörk plats. Trädgårdsbädden där tulpaner växer måste lossas med jämna mellanrum och ogräs . Marken nära blommorna ska alltid vara fuktig för att mätta de köttiga stjälkarna och bladen med fukt. Spirade växter måste befruktas med kväve, sedan är det fosfor-kaliumdressningar och sedan mineralförband.

Varje antydan till en sjukdom är en signal för att ta bort den drabbade växten.

Av säkerhetsskäl kan du då och då behandla frottétulpaner med fungicider. När du beskär växter, lämna några blad för att bilda en kvalitetslök. Visnande kronblad ska rivas av för att inte försvaga glödlampan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Optimala förhållanden

Terry tulpaner tål inte fuktstagnation. Därför är det bästa stället för deras tillväxt en kulle. De ställer höga krav på belysning: ett öppet område med maximal insolering är optimalt. De gillar dock inte vinden, eftersom stjälkarna är mjuka och lätt går sönder under blommans vikt.

Om det är en regnig vår är det bättre att inte vattna plantorna alls.

Kombination i landskapet

Eftersom tulpaner inte blommar för länge är det en bra lösning att plantera dem tillsammans med växter som blommar hela säsongen. Tidiga frottévarianter är perfekta på framsidan av rabatter, gränser. Och sena tulpaner kan utgöra en utmärkt oberoende grupp eller vara i allians med stauder och ettåriga.

Rekommenderad: