Asters (74 Foton): Hur Ser Bladen På Fleråriga Blommor Ut? Namn På Arter Av örtväxter För öppen Mark. Höst Och Andra Asters För Rabatter

Innehållsförteckning:

Video: Asters (74 Foton): Hur Ser Bladen På Fleråriga Blommor Ut? Namn På Arter Av örtväxter För öppen Mark. Höst Och Andra Asters För Rabatter

Video: Asters (74 Foton): Hur Ser Bladen På Fleråriga Blommor Ut? Namn På Arter Av örtväxter För öppen Mark. Höst Och Andra Asters För Rabatter
Video: Norrvikens Trädgårdar – Pierres trädgårdstips: Sommarbeskärning av perenner 2024, Maj
Asters (74 Foton): Hur Ser Bladen På Fleråriga Blommor Ut? Namn På Arter Av örtväxter För öppen Mark. Höst Och Andra Asters För Rabatter
Asters (74 Foton): Hur Ser Bladen På Fleråriga Blommor Ut? Namn På Arter Av örtväxter För öppen Mark. Höst Och Andra Asters För Rabatter
Anonim

Idag odlar blomsterodlare runt om i världen ett stort antal olika blommande grödor. Bland den tillgängliga sorten utmärks asters i en separat kategori, representerad av ett stort antal arter och sorter, kännetecknade för sin dekorativitet när de planteras ensamma eller i komposition i rabatter med andra trädgårdsodlingar.

Bild
Bild

Generella egenskaper

Kina anses vara dessa blommors hemland. I Europa började de odlas under VIII -talet, då planteringsmaterialet togs in för senare distribution . Efter att växten började växa överallt gav botanikern K. Linné blomman namnet - aster, som fortfarande används idag. Kulturen har en lång historia, var efterfrågad inte bara på grund av dess höga dekorativa dragningskraft, utan fungerade också som en talisman och en symbol för skönhet.

Idag representeras aster av årliga och fleråriga rhizomgräs från familjen med samma namn Astrovye eller Compositae. I släktet med denna kultur finns det cirka tvåhundra arter, sortimentet kännetecknas av mer imponerande kvantitativa värden.

Bild
Bild

Växten utvecklas i form av en buske med enkla blad, dess höjd kan variera från 10 till 150 centimeter. Aster blomställningar är flerfärgade korgar bestående av kronblad av olika storlekar, deras form är långsträckt, som påminner om en tunga . I mitten kommer kronbladen att vara korta, till skillnad från de som ligger vid kanterna, i den övervägande gula färgen. När det gäller de extrema kronbladen kännetecknas deras färgpalett av en stor variation, så i trädgården kan du hitta asterbuskar av rött, rosa, lila, crimson och till och med grönt. De allra flesta sorterna representeras i trädgården av frottéblomställningar.

Örtväxter för öppen mark är kända för ett välutvecklat rotsystem , som under utvecklingen kan fördjupa sig i jorden med 20-30 centimeter. Förutom rötternas imponerande storlek är asters anmärkningsvärda för rotgrenarnas motståndskraft mot mekanisk skada, liksom förmågan att återhämta sig extremt snabbt. Denna nyans eliminerar risken för växtdöd under vårdslös transplantation eller andra manipulationer med växten.

Bild
Bild

Blommans stjälk är upprätt, stark. Det är en tjock grön hög på den. Som regel varierar dess höjd mellan 50-80 centimeter. Men idag odlar trädgårdsmästare och blomsterhandlare arter och sorter där stamhöjden kan vara 15 eller 30 centimeter.

Kulturens löv är ordnade i en viss växling i storlek . Stjälkarna kommer att vara mindre och långsträckta, med den nedre gröna massan som ser något annorlunda ut eftersom den liknar en skulderblad med ojämna kanter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter och sorter, deras nyanser

Mot bakgrund av det stora antalet sorter och typer av asters är deras klassificering ett komplext system. Det finns mer än 4 tusen sorter av denna kultur ensam. För enkelhets skull är de indelade i 4 dussin olika grupper. Sortimentet av blommor uppdateras regelbundet med nya växter. Tecknen som tillåter gruppering av kulturer är följande funktioner:

  • blomställning färg;
  • växtstorlek;
  • kronbladens form;
  • blomningstid etc.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bland den tillgängliga sorten är det också möjligt att skilja fleråriga och årliga typer av asters. Den första gruppen inkluderar grödor av olika storlekar och färger, som har funnit sin tillämpning inom landskapsdesign och design av trädgårdar och rabatter på privat territorium . Den andra gruppen innehåller cirka 600 arter. Grödor kan ha dubbla eller enkla korgar, olika höjder och färger på blomställningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bland de mest populära arterna och sorterna inom trädgårdsarbete är följande värda att lyfta fram.

Alpint

Växtens andra namn är Korzhinskys aster. Kulturen kan växa i storlek upp till 20-30 centimeter, rotsystemet är grenat, ligger horisontellt i marken och har ett stort antal skott. Blomningsperioden inträffar under de sista veckorna i maj och varar i en månad. Blommans diameter varierar mellan 4-6 centimeter. Endast en blomma utvecklas på en peduncle. Representanter för denna art har en yttre likhet med kamomill. Kulturen representeras av asters i olika färger och nyanser. Förutom sin visuella dragningskraft utmärker sig en växt av denna typ för sin goda frostbeständighet. Populära sorter av alpina asters inkluderar:

  • Albrus - en buske med en höjd av cirka 20 centimeter, blommar med vita blommor mitt på sommaren;
  • " Gloria " - en vacker kultur med små blå blommor;
  • " Goliat " - aster med lila blommor, som blommar mitt på sommaren;
  • " Lyckligt slut " - en tidig sort med raka och starka peduncler på vilka rosa blommor utvecklas.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Aster new belgian

En kultur som odlas i Nordamerika. Dess andra namn är Virginia aster. Busken kan växa i intervallet från 0,5 till 1,5 meter. Kulturen sticker ut för sina snabba tillväxthastigheter, rotsystemet i krypande växter . Aster blommar med panikulära blomställningar, varav ett stort antal utvecklas på växten. De flesta sorterna har en lila färg på blomställningarna, men hybridformer av andra nyanser odlas också idag. Blomställningens diameter är 2-4 centimeter.

Bild
Bild

Aster hänvisar till grödor som går in i blomningsfasen på hösten. Växten kommer att glädja trädgårdsmästare med sitt vackra utseende före ankomsten av den första frosten. Bland representanterna för denna art finns också blommor som kommer att blomma på sommaren. I allmänhet kännetecknas alla representanter för arten genom sitt höga motståndskraft mot negativa temperaturer, därför behöver de inte i det öppna fältet ytterligare skydd för vintern. Bland de populära sorterna sticker ut:

  • Mont Blanc - sort med vita blommor, som blommar på hösten, plantans höjd är cirka 130 centimeter;
  • " Ametist " - blomningen sker i slutet av sommaren och fortsätter till senhösten, medan blommornas färg blir lila;
  • " Marie Ballard " - en växt med ett stort antal rosa blomställningar, som växer upp till en meter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Asterlyng

Växten är cirka en meter hög. Aster blommar med små blommor, pryder rikligt kulturen i ett par månader. Blomställningarnas färg kommer att vara vit, rosa eller blå. Blomningen sker i september. Kulturen är känd för sin torkmotstånd, liksom frostbeständighet. Skott utvecklas med en lutning mot marken. Kulturen anses vara ett markskydd. Populära sorter:

  • " Dam i svart " - vacker aster som blommar i vita, rosa och bruna färger;
  • " Blå stjärna " - en krypande flerårig, som kännetecknas av blåa nyanser av blomning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Pion

Detta är kulturens namn på grund av likheten mellan blomställningarna med en annan regelbunden av trädgårdarna - pionen. Kronbladen på dessa asters kan ha olika storlekar. Som regel kommer de som sitter på insidan att vara kortare, kanterna är böjda inåt. Växten växer i storlek upp till 70 centimeter, har starka skott. Aster går in i blomningsfasen i slutet av sommaren. Olika sorter:

  • " Silver Tower " - en sort vars kronblad är blåa med en diameter på cirka 10 centimeter;
  • " Röda tornet " - en liten växt med röda dubbla blomställningar, som används för att göra buketter;
  • Hertiginna - en sort som ser väldigt attraktiv ut på grund av de frodiga dubbla blommorna med djuprosa färg;
  • " Annushka " - karmin aster, blommar i augusti.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Italienska

En blomma vars höjd varierar från 30 till 60 centimeter. Busken utvecklas i form av ett halvklot. Europeisk aster är artens andra namn, vilket är vanligt bland trädgårdsmästare. I naturen finns växten i Kaukasus och Europa. Blomställningarna sticker inte ut för sin stora storlek, så deras diameter kommer att vara cirka 5 centimeter. Växten blommar på sommaren, varaktigheten av denna fas är 2-3 månader. Aster representeras av följande sorter:

  • " Kobola " - mörklila blomma med blomställningar högst 4 centimeter i diameter;
  • " Herman Lena " - lila aster med många blomställningar på busken;
  • " Dvärg " - en sort som ser väldigt imponerande ut på grund av sina vackra lila blomställningar, som ofta används för att göra buketter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

buske

Växten har formen av en boll eller halvklot, ganska grenad. Normalt är skördens höjd inom en meter. Upprätt skott har riklig pubescens. Blomställningens diameter varierar inom 3-6 centimeter, i många avseenden beror denna indikator på platsen för rotningen av aster. Blomningen sker under de sista månaderna av sommaren och varar cirka 45-50 dagar. Populära sorter:

  • " Jenny " - en kultur där ett stort antal sidoskott växer, asterns höjd kommer att vara 40-45 centimeter, blomställningens färg är röd;
  • " Christina " - en liten buske upp till 30-40 centimeter hög, blommar med rosa blomställningar med ett gult centrum. Aster blommar på hösten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ny engelska

Stor kultur, som kan nå en höjd av upp till 200 centimeter. Blomställningarnas form liknar paniklar, den ena innehåller cirka 30 korgar. Diametern på en blomma överstiger inte 4 centimeter. Färgen beror på sorten. Det är en vinterhärdig gröda som rekommenderas för odling i regioner med hårt klimat. Aster representeras av sorter:

  • " Gerberous " - blomställningar utvecklas i form av penslar, växten blommar med rosa blommor;
  • " Konstans " - kultur med lila blomställningar och motståndskraft mot negativa temperaturer.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ageratoid

Fjärran Östern anses vara denna art. Aster utvecklar grenade stjälkar i ändarna, medan basen kommer att vara upprätt. Blommans höjd är inom en meter. Blomställningarna består av tunna kronblad, vars längd endast är 2 mm . Färgen på arten kan vara vit eller ljusblå. Det är en höst -aster som tål torka bra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stjärnformad

Växten är infödd till den eurasiska kontinenten, växer upp till 60 centimeter. Blommor kan variera i färg från lila till lila, med kärnan vanligtvis färgad gul. Blomställningar liknar korgar eller små sköldar. Kulturen blommar på sommaren, den används ofta inom folkmedicin.

Bild
Bild

Storbladig

Växter av denna art växer upp till en meter. Bladet på sådana asters kan vara stort i botten med en ovoid form, liksom lansettformad med en grov yta. Blomställningarna är små, liknar korgar, med en diameter på cirka 3 centimeter. Nyanser varierar i olika toner av lila . Blomningen är ganska lång - den varar cirka 75 dagar. Kulturen kan bibehålla livskraften när termometermärkena sjunker till -40 grader.

Bild
Bild

Hjärtat

Denna art representeras av grödor i olika storlekar. Därför utvecklar inkommande sorter upp till 150 centimeter, men det finns sorter där buskarna i genomsnitt är cirka 20 centimeter höga. Detta är en litenblommig aster, blomställningens diameter är bara 2 centimeter . Blommans färg kan vara rosa, vit, blå. Blomningen börjar på sommaren och fortsätter tills det kalla vädret anländer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sibirisk

Oftast odlas denna aster för medicinskt bruk. Växten växer i storlek upp till en halv meter, blomställningarna utvecklas i form av medelstora korgar som växer enskilt. Enligt beskrivningen blommar ängskulturen med rosa och lila blommor . Aster tål frost och torka bra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom de ovan nämnda sorterna och typerna av asters, underdimensionerade kantblommor, aster bred och bergig, saltlösning, pil, åker, sorter av japanskt urval, liksom "Milady", "Matsumoto", "Pinocchio", "Apollo", etc. används i landskapsdesign. etc.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vi tar hänsyn till klimatet och väljer plats

En egenskap hos asters är förmågan att utvecklas bra i halvskugga, såväl som i direkt solljus. Men i det första fallet är kulturens blomning kanske inte så riklig och ljus. Det är därför grödan är lämplig för odling i alla klimatzoner med sina egna vädernyanser och solljusnivån . Aster är en gröda som tillhör sorter som kan växa och blomma även med små minusmärken. Gränsen i detta avseende kommer att vara en markering på -7 grader.

Bild
Bild

När det gäller landningsplatsen är det att föredra att överväga alternativ med lite sur jord . Det idealiska alternativet för asters skulle vara lera eller sandig lerjord. Efter att ha beslutat om mark och belysning av området är det värt att komma ihåg att de flesta arter och sorter växer extremt dåligt i områden där gladioli eller tulpaner tidigare planterats, är det också värt att avstå från att plantera asters i marken efter calendula.

Bild
Bild
Bild
Bild

På platsen där plantering av asters planeras bör det inte finnas någon stagnation av fukt i marken, dessutom förtjänar nivån på förekomst av grundvatten särskild uppmärksamhet. Överskott av fukt, särskilt i skuggan, kan leda till sönderfall av rotsystemet . Under sådana förhållanden är förekomsten av ett dräneringsskikt i trädgården ett obligatoriskt krav för planteringsplatsen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växten anpassar sig snabbt till nya förhållanden, så den kan planteras eller rotas även i blomningsfasen, vilket kommer att vara en fördel om du först väljer fel plats i trädgården för att plantera sådana grödor.

Bild
Bild

Landningsfunktioner

Trots att kulturen tillhör kallresistenta och opretentiösa blommande växtsorter, lämpliga för att dekorera en plats, det finns ett antal viktiga nyanser när det gäller frågan om deras rotning.

  • Innan du planterar en aster är det nödvändigt att utföra ett antal förberedande åtgärder med den valda platsen. Först och främst rekommenderas att ytterligare tillsätta kompost eller träaska till jorden. Sådana komponenter hjälper anläggningen att snabbt anpassa sig till nya förhållanden.
  • Aster kan rotas på flera sätt, inklusive plantplanteringsmetoden. I det här fallet bör du vid plantering ägna särskild uppmärksamhet åt rotsystemets placering i marken för att utesluta sannolikheten för veck.
  • Bland funktionerna i plantering är det också värt att lyfta fram behovet av preliminär lossning av jorden.
Bild
Bild
Bild
Bild

Asterplanteringsalgoritmen är enligt följande

  • Innan du planterar är det nödvändigt att göra små spår i marken. Fukta marken så att vätskan absorberas väl.
  • Om en gruppplantering av blommande buskar planeras, bör rothålen vara placerade på ett avstånd av minst 50 centimeter från varandra. Fröplantor odlas genom att placera grödor i steg om 20-25 centimeter.
  • Efter att grödorna har placerats i marken strös ett lager jord ovanpå, komprimeras.
  • Planterade asters bör vattnas tidigast 3 dagar senare. Efter en vecka rekommenderas att tillföra gödsel till jorden i form av kvävehaltigt gödningsmedel.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdregler

I allmänhet innebär jordbruksteknik relaterad till vård av asters efter plantering inga särskilda svårigheter för trädgårdsmästaren. För att ha en attraktiv och hälsosam växt i din trädgård måste du göra följande:

  • Trots att växter kan växa bra i skuggan är det värt att säkerställa maximal kontakt med solen för unga plantor. Detta gäller arter som planteras utomhus, liksom grödor som odlas på en balkong eller inomhus fönsterbrädan.
  • Som praktiken visar, för tillväxt och blomning av asters krävs en lufttemperatur i intervallet från + 18C till +25 grader. Denna nyans gäller särskilt för unga kulturer. För vuxna växter finns det inget brådskande behov av att följa sådana temperaturnyanser, eftersom friska asters kan blomma även med fluktuationer i termometermärken och frost.
  • Ofta rekommenderas det inte att vattna asters, eftersom vattendämpning av jorden i stället för deras rotning kan leda till utveckling av olika sjukdomar. Vattningen ska vara regelbunden eftersom jorden torkar. Aster behöver inte sprutas av antennen. På sommaren behöver 1 kvadratmeter inte mer än 3 hinkar vatten. På hösten kan vattnets frekvens och volym minskas. Efter varje fuktning ska jorden lossas.
  • Växter älskar gödningsmedel, i synnerhet mineralkomplex. Trädgårdsmästare kan också använda organiskt material i form av kycklinggödsel, utspätt med vatten. Denna typ av gödningsmedel kommer att vara relevant för jord med ett lågt innehåll av användbara mikroelement. Den första introduktionen av gödningsmedel utförs efter 7 dagar, de efterföljande kommer att falla på knoppningsfasen, liksom under blomningen av asters.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Det finns flera sätt att få en ny blommande kultur.

Frömetod

Planteringsmaterial kan köpas i affären eller samlas på hösten efter att det har mognat. Det rekommenderas att planera planteringsarbete under våren. Det är viktigt att lufttemperaturen vid denna tidpunkt redan har värmts upp till +20, vilket under olika klimatförhållanden inträffar under olika månader. Frön kan också gror hemma och skapa små växthus i fönsterbrädan eller någon annanstans.

Bild
Bild

För alla alternativ är det enda kravet att fördjupa det insamlade eller förvärvade materialet i marken med högst 1 centimeter. Som en jordblandning för groning av hem rekommenderas att använda trädgårdsjord som desinficeras med manganlösning eller en universell butikskomposition.

I trädgården eller inomhus är plantorna täckta med glas eller transparent plast . Det är viktigt att regelbundet ventilera växthuset, fukta fröna med vatten vid rumstemperatur. Som regel kommer skott av unga asters att dyka upp efter en och en halv vecka. Under denna period måste täckmaterialet tas bort för att ge växterna god belysning. Du kan dyka aster när de första hela bladen dyker upp. När man odlar hemma utförs grödor i öppen mark efter att de unga plantorna är tillräckligt starka.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sticklingar

Denna metod låter dig samla material från den valda moderbusken för plantering under någon sommarmånad. Det mest lämpliga materialet för plantering är sticklingar valda från toppen av kulturen. Den optimala längden på skärningen kommer att vara 7-9 centimeter; de skärs i grumligt väder. Detta måste göras med ett desinficerat instrument.

Det insamlade materialet planteras i en liten behållare fylld med sand och torv . Hemma gror sticklingar på ett avstånd från ljuset. På det öppna fältet kommer det att vara möjligt att få en ny aster genom att rota sticklingar i marken, med ytterligare skydd i form av ett transparent material. Du kan använda plastbehållare. Som regel kommer växten redan efter en månad att slå rot väl på en ny plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Uppdelning av moderplantan

Liknande arbete utförs under våren. Processen att få en ny växt innebär separering av en del av busken, som kommer att innehålla från 3 till 5 skott med ett rotsystem och knoppar. Den resulterande delen är rotad i ett hål i trädgården, som regelbundet fuktar jorden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Liknande vacker växt mottagliga för följande sjukdomar:

  • svartben;
  • fusarium;
  • rost;
  • gulsot.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Som regel kommer det inte att vara möjligt att rädda kulturen från nederlag mot Fusarium. Det måste tas bort från trädgården och brännas. Tecknen på sjukdomen vissnar. När det svarta benet skadas börjar förstörelsen av växten från den underjordiska delen, när aster sprider sig, får den en mörk färg på skotten och vissnar . För behandling används behandling med specialiserade föreningar, inklusive desinfektion av jorden med en lösning av kaliumpermanganat.

Rost manifesteras på aster av neoplasmer och vissnande av den gröna massan. När det gäller gulsot är tecknen på denna sjukdom utbrända bladplattor med bruna fläckar, liksom problem med knoppbildning.

Bild
Bild

För att behandla asters från ovanstående sjukdomar används butiksköpta insekticider. Lösningar baserade på koppar, borsyra, zink, magnesium och koboltsalter används också mot fusarium i det inledande skedet. Följande läkemedel är effektiva när det gäller behandling:

  • "Topas";
  • "Krom";
  • "Gnista";
  • "Metaldehyd", etc.
Bild
Bild
Bild
Bild

Bland de insekter som utgör en fara för växten är det värt att notera:

  • spindelkvalster;
  • bladlöss;
  • sniglar;
  • solrosfjäril;
  • lökbugg.

Skadedjursbekämpning består av förebyggande undersökning och sprutning av växter med kemikalier, regelbunden grävning av mark nära buskarna. Kompositionerna "Karbofos", "Fundazol" hjälper till att förstöra skadedjur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Möjliga problem

Förändringar till det sämre när det gäller en asters yttre attraktivitet kan inträffa om en blommande buske har vuxit på ett ställe i mer än 5 år. Efter denna tid aktiveras degenerationsprocesser i anläggningen. För att undvika sådana situationer rekommenderas att transplantera aster i trädgården vart femte år . Under denna period blir det mer korrekt att dela busken i flera växter.

Det kan också vara problem med plantor, till exempel om det planterade materialet inte gror. För att odla en vacker blomma i din trädgård, rekommenderas att man bara rotar fröna i bördig jord eller använder komplexa gödningsmedel.

Trädgårdsmästaren kan ha problem med grödan när han planterar asters efter nattsvart, tulpaner eller nejlikor. I synnerhet gäller detta fusarium. Organiskt gödningsmedel, till exempel färsk gödsel, kan också förvärra asters tillstånd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Aster används mycket ofta i gruppplanteringar när man skapar blommande kompositioner på platsen. Blombädden blir en riktig dekoration i trädgården när du kombinerar asters med ljusa ringblommor eller zinnia.

Det kommer att vara möjligt att skapa en vacker komposition med blommor genom att plantera flerfärgade grödor tillsammans, skapa en pittoresk bild av en levande och ljus blommande matta.

Bild
Bild

Asters kombineras med många trädgårdsgrödor för kompositionsplantering, men kulturen ser inte mindre attraktiv ut i mobila blomkrukor eller krukor för en enda plantering. Mängden färger hjälper till att skapa en riktig dekoration av landskapsdesign från en aster.

Rekommenderad: