White Decembrist (20 Bilder): Sorter Med Vita Schlumberger -blommor, Hemsjukvårdsregler

Innehållsförteckning:

Video: White Decembrist (20 Bilder): Sorter Med Vita Schlumberger -blommor, Hemsjukvårdsregler

Video: White Decembrist (20 Bilder): Sorter Med Vita Schlumberger -blommor, Hemsjukvårdsregler
Video: Varför din julkaktus blir slapp efter blomningen - Schlumbergera - Rhipsalidopsis - Hatiora 2024, Maj
White Decembrist (20 Bilder): Sorter Med Vita Schlumberger -blommor, Hemsjukvårdsregler
White Decembrist (20 Bilder): Sorter Med Vita Schlumberger -blommor, Hemsjukvårdsregler
Anonim

Decembrist är värdefull bland dem som sysslar med odling av inomhusgrödor. Det är krävande för växtförhållanden och har vackra blomställningar som vanligtvis blommar i december, för vilken växten fick sitt namn. Denna blomma tillhör hundraåringar, har en varierad form av buskar och olika nyanser. En av de vackraste arterna är den vita Decembrist.

Bild
Bild
Bild
Bild

Historia

Decembrist har flera namn till. Schlumberger anses vara officiell. Följande namn är: zygocactus, rozhdestvennik och Varvarin krasa.

Decembrist tillhör kaktusfamiljen. Hans hemland är skogarna i den tropiska klimatzonen i Brasilien. Där växer den fram till idag på trädgrenar.

Det togs till europeiska länder av samlaren från Brasilien Allan Cunningham på 1800 -talet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växtkarakteristik

En av Decembrists huvudegenskaper är att den har förmågan att ackumulera vätska i stjälkarna. I den naturliga miljön växer de på stammarna och rotsystemet på träd, men de tillhör inte parasitgrödor på grund av att de inte drar saft från träden där de växer. Och de livnär sig på fukt, som bildas när nederbörd tränger igenom bladens yta.

Schlumbergers kaktusar är korta buskar 20–35 cm långa, som alla innehåller element med ojämna kanter eller runda kanter. Skotten är platta, tandade i kanterna på varje segment. Inga taggar. I ändarna av stjälkarna bildas knoppar först och sedan blommor med mättade färger. Inte varje insekt har förmågan att pollinera en sådan växt. I Decembrists hemland, i naturen, pollineras blommor av små fåglar - kolibrier och en av arterna av fjärilar.

På blomman av denna växt finns mer än 25 kronblad upp till 8 cm långa. De kan vara smala eller breda, runda eller med vassa spetsar, vanliga eller dubbla. När blommorna blommar hänger de från skotten och ser mycket ut som ett vattenfall.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av vita Decembrist

Bland de olika typerna av vita Decembrist skiljer sig följande

  • Vit jul … Det är allmänt känt över hela världen för sina vita blommor med rosa ståndare. Busken når upp till 50 cm i höjd.
  • Bridgeport - det är den mest extraordinära av alla typer av zygocactus. Den representeras av stora blommor med elliptiska kronblad. Busken är ganska miniatyr.
  • Madame butterfly … Det representeras av blomställningar av vit färg, med en remsa av rosa färg längs kanterna.
  • Ängeldans - en vacker vit blomma med en vit pistill. I andra växter är pistilen djupt rosa och detta påverkas inte av blommans färg. Denna art anses vara albino och visas aldrig rosa.
  • Vit klocka - denna sort är liten, och blommorna består av två nivåer.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hybrid sorter

Växter av detta slag är kända för sina ovanliga färger och mer avancerade kvaliteter. De blommar mycket längre än andra sorter. Blommor kan kombinera flera nyanser som smidigt övergår från en till en annan.

Hybrider inkluderar Madame Butterfly . Den har stora blommor och skott. Huvuddragen i denna sort är blomningstiden. Det börjar en månad tidigare än hos vanliga arter.

Bild
Bild

En annan hybridart är Malissa . Den kännetecknas av korta stjälkar och omfattande blommor. Blommar ganska rejält, inom 4 månader. Färgen är vit med lila mitt. Färgen kan ändras i enlighet med temperaturen på innehållet. Om busken hålls i svala förhållanden blir kronbladen rosa.

Bild
Bild

Schlumbergers olika nyanser är resultatet av ett noggrant uppfödararbete. Till en början hade växten bara rosa och vita kronbladsfärger, men nu finns det många sorter som inte liknar varandra.

Uppfödning hemma

I laboratoriet kan forskare till och med korsa olika arter av Decembrist. Och hemma, som ett experiment, kan du ta växter av samma art, men olika sorter.

I det inledande skedet är det nödvändigt att besluta om de egenskaper som den nya anläggningen ska ha. Om det finns en önskan att få en Decembrist med vita blommor hemma, bör växter med vita blommor väljas som förfäder. De utvalda grödorna ska vara fria från skador och sjukdomar. Den ena kommer att användas som en pollinator, och den andra kommer att användas som en fröväxt, på vilken en knopp väljs som ännu inte har öppnats. Tills den öppnas täcks den med en linnepåse och sedan skärs alla ståndare av. Detta görs för att förhindra pollinering av andra blommor.

När knoppen öppnas appliceras pollen på blomman. För att göra detta, använd en pensel eller bomullspinne. Sedan tog de på sig en linnepåse igen. För att få positiva resultat måste proceduren upprepas flera gånger.

Bild
Bild
Bild
Bild

När frön bildas planteras de i marken. Växter som har ärvt det yttre utseendet på en av förfäderna används inte för nästa hybridisering.

Vård

Hemsjukvård handlar främst om vattning. Decembrist gillar måttlighet i vattning. När den blommar måste du behålla markens fukt, och efter vattning reduceras den. På sommaren vattnas Decembrist bara när jorden är helt torr. Från början av höstsäsongen tills knopparna dyker upp är vattning också sällsynt. Under extrem värme kan Decembrist sprutas, men bara jorden så att vattnet inte stagnerar. Direkt solljus är destruktivt för Decembrist, så det är bättre att hålla det i halvskugga.

Zygocactus kräver inga temperaturförhållanden. Lämplig för honom är från +1 till + 38 ° C . Innan blomningen måste han skapa svala förhållanden - från +11 till + 18 ° C - och sedan kommer han att blomma rikligt.

Bild
Bild

Periodiskt beskärs och transplanteras växten. För transplantation är det bra att välja tiden efter blomningen. För detta tas en låg bred kapacitet och dränering från små sten läggs på botten.

Substratet framställs av torv, näringsjord och sand i proportionerna 2: 1: 1 . Underlaget ska vara lätt och löst.

Decembrist beskärs på sommaren för att ge den ett attraktivt utseende. I processen tas gamla skott bort, vilket förstör utseendet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Decembrist förökar sig genom sticklingar . Ta sticklingar där den lägsta sektorn har en rot från luften. Stjälken behöver inte klippas av, det är lättare att riva av den från stammen, då kommer den att förgrena sig bättre och slå rot snabbt. Efter att sticklingarna har separerats från huvudväxten måste de torkas lite. I detta fall bör såret på platsen för separation från stammen täckas med en glasartad film.

Växten är opretentiös och kräver inte komplex vård . Den kan blomma länge. Och om du följer principerna för växtvård kan du få blommande buskar mitt i vintern.

Rekommenderad: