Vita Violer (40 Foton): Funktioner I Sorterna "White Queen" Och "White Camellia", "AB-Polar Bear" Och "White Pearl", Beskrivning Av Vården

Innehållsförteckning:

Video: Vita Violer (40 Foton): Funktioner I Sorterna "White Queen" Och "White Camellia", "AB-Polar Bear" Och "White Pearl", Beskrivning Av Vården

Video: Vita Violer (40 Foton): Funktioner I Sorterna
Video: ATB - Could You Believe (Official Music Video) [High Quality] 2024, Maj
Vita Violer (40 Foton): Funktioner I Sorterna "White Queen" Och "White Camellia", "AB-Polar Bear" Och "White Pearl", Beskrivning Av Vården
Vita Violer (40 Foton): Funktioner I Sorterna "White Queen" Och "White Camellia", "AB-Polar Bear" Och "White Pearl", Beskrivning Av Vården
Anonim

Violet är den mest populära inomhusblomman som är stolt över fönstren och pryder inredningen i alla rum på ett originellt sätt. Dessa små växter har många sorter, men vita fioler är särskilt efterfrågade bland trädgårdsmästare. Sådana skönheter orsakar inte mycket problem när de växer, men de är mycket krävande för vårdförhållandena.

Bild
Bild

Särdrag

Den vita violen är en örtartad krukväxt som kännetecknas av frånvaron av en central stam, kort statur och lång livslängd. Blommans blad har en tät struktur; i tillväxtprocessen bildas de till en basal rosett. Huvuddragen i violetta blad anses vara en spetsig avlång form, för färgen kan den vara antingen mörk eller ljusgrön . I vissa arter av vita violer har bladen ett prickigt mönster, en sådan blomma kallas också saintpaulia.

Inomhusfioler skiljer sig åt i form och blomningstid, medan deras färg kan vara antingen monokromatisk snövit eller mönstrad med en kant eller fläckig. Om växten är välskött kommer den att”tacka” med lång blomning, som ofta varar upp till 10 månader. I slutet av blomningen bildas en frukt på den violetta i form av en låda fylld med små frön. De är ganska lämpliga för sådd i två år. Som regel börjar violer av denna typ blomma på våren, då blommar de första ovala knopparna på dem, bestående av fem kronblad.

Den vita skönheten har vanligtvis en höjd av 15 till 40 cm, allt beror på växtsortens egenskaper . Violer har en speciell struktur i rotsystemet - deras rötter är träiga och tjocka. Blommans stjälkar är något förkortade, de växer långsamt, så bladen packas tätt mot varandra och bildar en frodig rosett. Rotsystemet inkluderar inte bara gröna själva, utan också blomstjälkarna i kulturen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blommor, blad och stjälkar av växten har medicinska egenskaper, de anses vara bra antiseptika och hjälper till med njursjukdomar, förkylningar och problem med mag -tarmkanalen. Detta beror på det faktum att violetten, under sin tillväxt, ackumulerar många användbara ämnen, såsom vitamin C, rutin, salicylsyra och karoten. Dessutom finns glykosider också närvarande i kompositionen av dess gröna, som är nödvändiga för människokroppen. Innan du använder denna blomma för medicinska ändamål måste du konsultera en läkare, eftersom den också har ett antal kontraindikationer.

Idag odlar många trädgårdsmästare den vita violetten hemma, detta beror på dess enkla odling. Dessutom finns det också sorter av snövit blommor som växer i parker, trädgårdar och skogar. För att en inomhuskultur ska utvecklas och blomma framgångsrikt är det viktigt att ta hänsyn till de viktigaste egenskaperna när det gäller beskrivningen av arten, och vid växande, utföra följande åtgärder.

  • Skapandet av den korrekta formen på rosetterna. Blomman kommer att få ett underbart utseende om den periodvis vrids medurs mot solen.
  • Formation av kompakt storlek. Busken måste beskäras när den växer; för detta tas det nedre lövverket bort. Resultatet är en vacker mini-bukett, dekorerad med flera rader med gröna blad.
  • Föryngring och reproduktion av den gamla busken. När blommans stjälk är för lång bör den klippas av. Således blir det möjligt att få nytt ungt lövverk. För att föryngra vita fioler används också transplantation med en del av rhizomen med flera löv.
  • Lägger till en ljus nyans till blommor. Naturligtvis anses den vita färgen känslig, men om du regelbundet vattnar saintpaulia med en lösning beredd på basis av kaliumpermanganat kan du få en ovanlig färg.
Bild
Bild
Bild
Bild

De bästa sorterna och deras egenskaper

Trots att violer kan ha olika färger är vita blommor mycket efterfrågade bland blomsterodlare, eftersom de utmärks av sin ovanliga skönhet och nåd. De vanligaste sorterna av sådana växter inkluderar följande.

" EK-White Queen ". Denna typ av violett kännetecknas av snövita blommor med vågiga kronblad. Det ser imponerande och elegant ut på husens fönsterbrädor. Växtens rosett är standard, knopparnas diameter överstiger inte 7 cm. Stammarna är långa, så de kan inte hålla frodiga blommor på sig själva och hänger ofta under dem. Blomningen varar i upp till två månader, varvid varje knopp lever i högst två veckor. Många av dem bildas därför, när blommorna blommar helt, täcks rosetten helt av dem. Rosetten "White Queen" är ganska stor, når en diameter på 25 cm (den växer långsamt), violetta blad har en karakteristisk grön färg och en blank yta. Bladformen på denna typ av växt är spetsig.

Den "vita drottningen" är välodlad och kan producera sorter av blommor med rosa nyanser.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Snöspets ". Det är en liten buske med korrugerat lövverk och snövita dubbelblommor med ljusblå stänk. Under aktiv blomning blir busken till en frodig "bukett", många blomställningar placeras på den. Bladen av denna sort växer medium, de har en halvcirkelformad form.

Bild
Bild
Bild
Bild

Aly's Blizzard Bunny . Det är en av de mest populära sorterna av hemfioler, eftersom deras utseende kombinerar ovanlig nåd och enkelhet samtidigt. Snövita knoppar liknar näckrosor. Växtens rosett är tät och bildad av hjärtformade blad av ljusgrön färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Brudens bukett ". I sådana violer bildar blomställningarna stora kronblad, som är arrangerade i form av en stjärna. Snövit blommor ligger ovanför en rosett som bildas av stora mörkgröna blanka blad. Utåt liknar den violetta en riktig bröllopsbukett.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Vit kamelia ". Detta är en inomhusviolett med frodiga vita blomställningar med vackert krökta breda kronblad. Rosetten är miniatyr; den består av terry ovala blad av en smaragd nyans. Lövverket kan ha ljusa fläckar av vitt.

Denna sort har många fördelar, vars huvudsakliga anses vara året runt blomning.

Bild
Bild
Bild
Bild

" AV-Isbjörn ". En sådan violett kan omedelbart märkas av de enorma dubbla blommorna i en mjölkvit nyans, som ser ut som bollar. Bladverket är medellångt, något vågigt, quiltat och har en ljusgrön färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

" RS-White Pearl ". Under blomningen bildar denna sort enorma vita bollformade blommor med rundade kronblad. Busken är omfattande, den är täckt med stora blad placerade på sticklingar 15 till 20 cm långa. Den violetta blommar länge.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rebel's Rosebud . Denna sort föddes från vita blommor. Violett kännetecknas av ljusrosa blommor, som ligger 3-4 bitar på en peduncle. Växten är opretentiös i vården och börjar blomma från det första tillväxtåret. Rosetten av inomhusblommor bildas oberoende, så det är inte nödvändigt att regelbundet flytta krukan till stark belysning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom de ovan beskrivna fiolerna förtjänar följande sorter särskild uppmärksamhet: "LiK-White Cradle", "VaT-Snow White", "RM-White Sails", "RS-White Magic", "NK-Belaya Envy", Alan's White Feather, Lunar Lily white, "LE-White Peony", "EK-White Mustang", "AV-White Carnation", "LE-Tamara", "LE-White Swan", "NK-White Poppy", "RS-Annabelle", "AN-White Naliv", "RS-Belinda", Mac's White Water, "RM-White Asters". Det finns också ovanliga växtarter där snövit blommor har lila, gula och rosa kanter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Innan du får en vit skönhet måste du välja rätt mängd fioler. Det är bäst att köpa växter i specialaffärer, eftersom det ofta finns”förfalskningar” (blommor utanför sorten) på marknaden. När du köper fioler är det viktigt att vara uppmärksam på följande indikatorer.

  • Färg och skick på lövverk . Färgen ska vara ljus eller mörkgrön utan fläckar. Om växtens löviga sticklingar är för långsträckta, är det lämpligt att vägra köpet. Denna violett odlades av svagt planteringsmaterial och hade inte tillräcklig belysning.
  • Utloppets utseende . En för tät rosett indikerar förekomsten av en sjukdom i blomman.
  • Inköpstid . Experter rekommenderar att man köper fioler på våren, eftersom deras rotsystem på sommaren och vintern inte anpassar sig bra till nya odlingsförhållanden.

Det bör också noteras att genom att köpa en stjälk av en växt kommer det i framtiden att vara möjligt att få flera fullvärdiga inomhusblommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Vita violer, som alla andra sorter av inomhusväxter, behöver ordentlig vård, som börjar med att plantera en blomma i en kruka. Så att den snövit skönhet slår rot snabbare, börjar intensiv tillväxt och trivs ytterligare med frodig blomning, det bör planteras i trädgårdsjord blandat med sand, medan ett dräneringslager av expanderad lera måste hällas på krukans botten.

Belysning spelar en stor roll i utvecklingen av sådana färger: fioler är mycket förtjusta i ljus, men direkt solljus är kontraindicerat för dem . På vintern, när dagens längd är kortare, måste fiolerna dessutom belysas med lysrör. Dessutom bör blomman förses med regelbunden vattning, utfodring, beskärning och placeras i ett rum med en luftfuktighet på minst 50%.

Bild
Bild
Bild
Bild

Temperaturregim

Att odla vita fioler kräver en temperatur mellan +20 och + 22 ° C. Anläggningen är rädd för temperaturförändringar i rummet, och om regimen är instabil kan den dö. Utvecklingen av blommor påverkas också hårt av en hög temperatur som överstiger + 30 ° C, under sådana förhållanden blir deras blad bleka och blommorna minskar i storlek. Denna växt kan också dö av drag.

Från hypotermi börjar rotsystemet ruttna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

Huvudkriteriet för vård av fioler är tidig introduktion av aminosyror, vitaminer och mikroelement i jorden. Endast blandningar som är särskilt utformade för violer ska användas som gödningsmedel. Topdressing rekommenderas att appliceras minst två gånger i veckan. Samtidigt är det viktigt att uppmärksamma begränsningarna.

Du kan inte mata blommorna i en månad efter transplantationen, det är också oönskat att befrukta dem med en kraftig förändring av lufttemperaturen och förekomsten av tecken på sjukdom.

Bild
Bild

Vattning

Vita violer är väldigt humöriga mot vatten. För dem är både brist och överskott av fukt farligt. Vattenprocedurer utförs bäst två gånger i veckan, det måste göras med varmt vatten. Många odlare föredrar att återfukta blommor enligt följande: vatten hälls i en stor bricka och krukor med växter placeras där, de lämnas i en behållare i en halvtimme.

Om blommorna vattnas i krukor måste du se till att vattendroppar inte faller på deras blad och knoppar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bekämpa sjukdomar

Med felaktig vård kan vita Saintpaulia bli sjuka. Oftast påverkas det av mjöldagg, rost, senblåsa och gråröta. Samtidigt anses pulveriserad mögel vara den vanligaste fiolsjukdomen, där en vit blomma visas på växtens lövverk. För att rädda växten från döden behandlas de med bentlan och fundament. Grårötning kännetecknas av att grå fläckar uppträder på alla växtdelar, inklusive peduncle; för behandling av blomman transplanteras de i en ny jord och behandlas med ett fungicid.

När det gäller senbrist och rost är de inte mindre farliga för violer.

För att förhindra dessa sjukdomar måste du transplantera växten i en fördesinficerad kruka och behandla lövverket med en lösning baserad på kopparsulfat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Trots sitt miniatyrutseende, vit violett behöver periodisk beskärning, tack vare vilken den får en vacker form och har tre nivåer . Dessutom beskärs för att avlägsna gulnat löv underifrån. Växten skärs (plockas) längs det gamla lövverket och lämnar den unga unga rosetten intakt. I händelse av att blomman är kraftigt övervuxen med styvbarn måste de också dras ut eller klippas ut, vilket frigör basen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur reproduceras?

Vita violer hemma sprids vanligtvis på flera sätt: genom sticklingar, peduncles, styvsonar och frön. Det vanligaste alternativet är bladsticklingar. För att utföra denna procedur, ta ett tätt medelstort blad (från en frisk moderväxt), skär det försiktigt i sned och placera det antingen i vatten eller i fuktig jord för att rota. För att rotskott ska visas på sticklingarna måste du utföra följande steg.

  • Förbered jord och behållare för plantering. Stjälken kan planteras i en liten kruka, och en plastkopp klarar sig bra. Dränering måste placeras på botten av behållaren, sedan är den täckt med jord.
  • Nu kan du börja landa direkt. För att göra detta görs en liten fördjupning i jorden, som är fylld med små mossor, det hjälper till att stärka skärningen. Den planterade stjälken strös lätt med jord och vattnas omedelbart med varmt kokt vatten. För att skapa en växthuseffekt täcks potten med skaftet med en plastpåse och temperaturen i rummet hålls minst + 22 ° C.

Marken bör vattnas regelbundet, så att den inte torkar ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan också rota sticklingarna med en annan metod genom att lägga bladet i ett glas med sedimenterat vatten. Rötterna blir synliga om 6-7 dagar. När de når en längd på 1,5 cm, kan du transplantera växten i en permanent kruka, efter att ha förberett speciell jord i förväg. God vård och skydd mot drag hjälper en ung violett att slå rot snabbare.

Om blomman är planerad att förökas av stegsönerna, separeras styvsonen från den vuxna växten i förväg och planteras i marken. Tack vare denna planteringsteknik behåller växten sina särdrag. För reproduktion av en snövit skönhet med frön krävs samtidig närvaro av en "pappa" och "mamma" av en blomma. Krukor med "blivande föräldrar" placeras bredvid varandra, efter ett tag kommer pollinering att ske och en moderkapsel bildas. Efter det måste du vänta tills det torkar och samla fröna.

Fröet kan också köpas färdigt i butiker.

Bild
Bild

Du kan ta reda på den hemliga lösningen för att vattna fioler genom att titta på videon nedan.

Rekommenderad: