Dendrobium Nobile Orchid (50 Bilder): Hemsjukvårdsregler, Metoder För Förökning Av Orkidéer. Vad Ska Man Göra Efter Blomningen? Subtiliteter Av Transplantation

Innehållsförteckning:

Video: Dendrobium Nobile Orchid (50 Bilder): Hemsjukvårdsregler, Metoder För Förökning Av Orkidéer. Vad Ska Man Göra Efter Blomningen? Subtiliteter Av Transplantation

Video: Dendrobium Nobile Orchid (50 Bilder): Hemsjukvårdsregler, Metoder För Förökning Av Orkidéer. Vad Ska Man Göra Efter Blomningen? Subtiliteter Av Transplantation
Video: Появились кейки на черенках Дендробиума Нобиле. Размножение дендробиума черенками Часть 3 2024, Maj
Dendrobium Nobile Orchid (50 Bilder): Hemsjukvårdsregler, Metoder För Förökning Av Orkidéer. Vad Ska Man Göra Efter Blomningen? Subtiliteter Av Transplantation
Dendrobium Nobile Orchid (50 Bilder): Hemsjukvårdsregler, Metoder För Förökning Av Orkidéer. Vad Ska Man Göra Efter Blomningen? Subtiliteter Av Transplantation
Anonim

Dendrobium är en av de största orkidésläkten och inkluderar Nobil, som har blivit den vanligast odlade hybrid. Denna blomma är känd under olika namn, är populär inte bara som prydnadsväxt, utan också som en läkande ingrediens.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Historien visar att dendrobium nobile, även känt som ädelt dendrobium, användes för medicinska ändamål för cirka 2000 år sedan. Detta bevisas av motsvarande post i "Herbal Classics Shen Nong", som skrevs åren 2300-2780. Det är en sällsynt och dyrbar kinesisk ört, vars huvudsakliga medicinska del är stammen. Det växer vanligtvis på vinkelräta stenar.

Dendrobium nobile är en flerårig ört . Stammarna är något platta och krökta upptill, 10 till 60 cm höga, upp till 1,3 cm tjocka, med en smal bas. Bladen är sublimerade, avlånga eller elliptiska, 6 till 12 cm långa, 1 till 3 cm breda, med två lober upptill.

Under blomningen står orkidén utan lövverk. Borstarna har från 1 till 4 blommor, de är stora i storlek, upp till 8 cm i diameter, det finns vita tepaler med en ljuslila nyans och en lila spets. Blommans anther har två fack och ett pollenblock. Blomningstiden är från april till juli . Det finns cirka 1000 arter av denna art i världen och cirka 76 arter i Kina. Växten är infödd i tropiska och subtropiska Asien, Australien och Stilla havet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nobila hybrider är lövfällande, vilket innebär att de tappar några eller alla sina löv på vintern . Denna vilande period varar cirka två till tre månader. Det är inte nödvändigt att vattna eller mata växten under denna tid. Den mest populära typen av nobile är Yamamoto. Dessa orkidéer kan enkelt ha 40 eller 50 blommor per planta, och blomningsprocessen tar upp till 3 veckor. De finns i en mängd olika nyanser, där de mest populära är rosa, gula och vita.

Dendrobium orkidéer växer naturligt i en mängd olika ekosystem, från varma regnskogar till kalla Himalaya berg och torra australiska öknar. De är epifytiska, det vill säga de lever på träd, litofytiska (lever i stenar) eller markbundna.

Med tanke på att de lever i så många olika biomer är denna art en av de mest olika.

Bild
Bild
Bild
Bild

Numera är det fullt möjligt att hitta dendrobium nobile i Indien, Japan, Filippinerna, Malaysia, Papua Nya Guinea, Polynesiska öarna, Australien och Nya Zeeland. Men de odlas utmärkt även på andra områden. Många sorter är tropiska, vissa föredrar mellanliggande förhållanden, andra trivs bra i svalare klimat. Det enda som förenar dem alla är kärleken till ljus.

Orkidéer varierar i storlek, med vissa sorter mindre än en tändsticksask, andra stora och de mest intressanta exemplaren över 1 meter långa. De kräver bra ljus och ventilation i rummet. Det finns lövfällande sorter och vintergröna. Vissa har pseudobulbs, medan andra bara har stjälkar som liknar käppar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Blommorna av sorterna av den beskrivna orkidén erbjuder ett brett utbud av nyanser: gul, orange, röd, rosa, tvåfärgad och många andra. Värmeälskande arter vid mognad når en höjd av upp till 5 cm, sådana dvärgväxter är mycket attraktiva som en dekorativ design inomhus.

De klarar sig bra i träd, men dendrobium nobile kan framgångsrikt odlas i både små krukor och ormbunkar. Sådana växter är kända för sitt överflöd av blommor på våren. För aktiv tillväxt måste växten alltid ha vatten. Det är också nödvändigt att regelbundet mata det med en svag lösning av ett komplext gödningsmedel för en orkidé.

Nobile -sorten är också lämplig för mellanklimat, eftersom den kommer från de bergiga regionerna i Asien, närmare bestämt från Himalaya . Konstigt nog blev denna art populär på Hawaii och Japan. Även främmande, gamla stjälkar kan också producera blommor i framtiden. På senvåren och hela sommaren visar orkidén, särskilt Yamamoto Dendrobium, en tillväxtökning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Av de sorter som finns idag kan följande underarter särskiljas

" Apollo ". En hybrid som har en köttig stjälk och täta, djupgröna blad som inte faller av med tiden. Under blomningen sprider flera blommor på en peduncle en trevlig doft. Skuggan är vit, svalget är gult. Växten blommar i 12 veckor bara en gång om året.

Bild
Bild
Bild
Bild

Akatsuki … Glad med lila blommor med blå kant. Den maximala blommans storlek är 4 centimeter. Doften kan variera i intensitet och är starkare i början av dagen.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Stardust ". Den har en tunn och lång pseudobulb, upp till 2 centimeter bred. Blommorna kan vara antingen rödorange eller blekgula, cirka sex centimeter i diameter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kinga . I sin naturliga miljö växer den på branta klippor. Stammarna är täckta med vita skalor, deras längd kan nå 30 centimeter. Växten har långa blad, medan de är ganska smala. Upp till sju blommor kan bildas på en peduncle, som kommer att glädjas i vitt med en rosa eller lila nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bär . En buskformad hybrid som fortsätter att blomma från vår till början av vintern. Blommor kan ha olika nyanser, ibland är de lila crimson, och ibland är de ljusa crimson.

Bild
Bild

" Aggregatum ". Den har pseudobulber med gula fåror. Högst 15 blommor bildas på varje blomställning. Doften är fantastisk, påminner mycket om honung.

Bild
Bild

" Hibiki ". En vacker orkidé med rosa blomställningar och en orange hals.

Bild
Bild

Vård i hemmet

För att plantera eller plantera om en orkidé efter att den har bleknat är det värt att använda en speciell jord som säljs i förpackningar. Om så önskas är det möjligt att förbereda blandningen på egen hand, om det finns en tallskog i närheten. Faktum är att grunden för en sådan jord är bitar av tallbark, som först kokas och sedan torkas. Detta gör att svampen och andra infektioner kan avlägsnas.

Därefter tillsätts träkolbitar, vilket hjälper till att skydda mot försurning av jorden vid frekvent vattning. Vissa odlare sätter ormbunkarrot, som krossas innan dess. Om inte, är vinflaskor kork eller kokosfibrer ett bra alternativ. Om det är tänkt att sätta plantorna på södra sidan, där det är mest av ljuset, är det värt att lägga till sphagnumoss till jorden, vilket hjälper till att behålla fukt. Det är inte ovanligt att man ser bitar av frigolit när orkidén är på norra sidan för att lossa jorden lite. Det kommer alltid att vara till hjälp att lägga till en liten mängd torv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vanligtvis har denna sort ganska tunga stjälkar, så det är bättre att dessutom använda rekvisita . På hösten, när temperaturen börjar sjunka, är det nödvändigt att applicera maximalt kaliumgödsel och placera själva växten i ett torrt växthus eller ta hem det om det tidigare var på gatan. Det är lämpligt att inte sätta på en fönsterbräda, eftersom det kan komma kallt från den.

Om dendrobium nobile vattnas i detta skede börjar den sin naturliga tillväxtcykel och de små knopparna utvecklas till små skott.

Så om du vill få en stark växt med riklig blomning nästa år, bör du avstå från att vattna för tillfället. Du måste vänta tills blommorna öppnar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mycket viktigt när växande dendrobium nobile är starkt ljus, vilket i sin tur maximerar blomproduktionen . I detta fall är det lämpligt att utesluta direkt solljus från att komma in i växtens yta, de bör tränga in i spridda rum. Denna grupp orkidéer föredrar temperaturer i intervallet 14 till 26 ° C, det vill säga mellan 58 och 79 ° Fahrenheit . Underlåtenhet att följa kraven leder till en förändring av blommans tillstånd; när den sänks kan den helt enkelt dö.

När ny tillväxt börjar på våren behöver orkidén mer vattning och mer befruktning. Det är värt att mata en blomma varannan vecka under växtsäsongen . På hösten förändras orkidébehovet dramatiskt. Knopparna kommer att dyka upp när temperaturen blir svalare på natten och tillväxterna är helt mogna. Detta händer vanligtvis i mitten av vintern.

Om du tar hand om blomman ordentligt kommer den att glädja dig med vackra och stora blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur får man det att blomma?

Det händer så att växten inte alltid blommar, ibland måste du arbeta hårt för att uppnå detta. Låt oss titta på allmänna tips för att odla en orkidé.

  • När växten odlas hemma rekommenderas det att ta den utomhus på hösten för att dra nytta av de kalla temperaturerna på natten. Blomman ska sedan placeras på en relativt sval plats, till exempel ett ouppvärmt rum eller en stängd veranda, tills knoppar börjar bildas.
  • Dendrobium är en av få orkidéarter som blommar från både gamla pseudobulber och en ny grodd.
  • Ju varmare det är i rummet där blomman växer, desto längre kan den blomma.
  • För att upprätthålla blomningsprocessen är det nödvändigt att använda temperaturfall, så att du kan få orkidén att glädja ögat under hela året.
  • Det är viktigt att växten transplanteras så snart som möjligt efter blomningsperioden.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

Efter köpet föredrar de flesta odlare att transplantera orkidén i en ny behållare. Det är viktigt att veta att du inte kan applicera toppdressing en månad före detta, och du måste också minska vattningsfrekvensen. Den beskrivna sorten gillar att vara i trånga förhållanden, därför slår den sig väl i små krukor. Lera är bra, så länge det finns dränering . Vissa odlare använder långa fibrer av sphagnumoss för orkidéer.

Det måste komma ihåg att frekvent transplantation inte gynnar denna växt. Dessutom kan orkidén under vissa förhållanden inte tolerera sådana förändringar bra. Direkt efter köpet ska du inte skynda dig att byta "bostad", du måste definitivt vänta till våren. Den efterföljande transplantationen görs först efter tre år och inte tidigare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spalten mellan väggarna i planteringsbehållaren och rötterna bör inte överstiga två centimeter. Förfarandet utförs först efter slutet av blomningen och endast om:

  • det använda substratet har blivit som damm;
  • rötterna kan inte fastna på marken, så det är svårt för dem att hålla stammen under blomningen;
  • rötterna har vuxit så mycket att de började förskjuta jorden eller sticka ut under den;
  • bruna fläckar dök upp på rötterna, jorden blev salt.

Att välja en ny transplantationskapacitet är hög så att bra dränering kan göras . Stora sterila stenar placeras på botten, några räcker. Det är för dem som rötterna kommer att fastna. Helst ska den nya behållaren vara två centimeter större än den gamla. Vissa människor använder expanderad lera som dränering, men i det här fallet kan den inte användas, eftersom det finns kalcium i kompositionen, och det förstör jordens kvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

En orkidé kan förökas både av barn och av sticklingar. Dessutom reproducerar den sig bra genom delning och med hjälp av en pseudobulb.

Barn

Den enklaste och mest rekommenderade metoden för nybörjare är att använda barn. Blomman visar när pseudobulben inte ger den förväntade blomman, utan en rosett, som därefter bildar ett oberoende rotsystem. Det bör bildas och nå en viss storlek, den bästa tiden för plantering är när rötterna redan är från 3 centimeter långa.

Rosetten skärs försiktigt med en ren kniv, och snittet bearbetas med en kollösning. De planteras i redan förberedd jord, du kan täcka den med polyeten för att skapa en växthuseffekt. Som regel finns det inga rotproblem.

Bild
Bild

Pseudobulb

Det andra enkla sättet är att använda en pseudobulb för förökning, på vilken det inte finns några blad. Det måste delas upp i flera delar, en förutsättning för framgångsrik groning är närvaron av tre knoppar på var och en i vilande skede. Skärningsstället bearbetas också, men krossat aktivt kol kan också användas.

För plantering bereds en behållare där sphagnumoss placeras, vilket kommer att fungera som ett substrat. Sticklingarna placeras inuti och täcks med lock, men innan dess måste mossan fuktas med en sprayflaska. Behållarna placeras på en solig plats, men så att ljuset sprids och temperaturen är minst 22 grader. Medan rötterna kommer att gro, måste du ventilera och återfukta sticklingarna. Efter tre veckor kommer rötterna att dyka upp, när de når en längd på 5 centimeter kan de planteras i marken.

Unga pseudobulber är också lämpliga för avel, men metoden används sällan, eftersom det tar mycket tid och ansträngning och är inte alltid framgångsrikt. Dess enda fördel är att flera orkidéer kan erhållas från en sådan skärning på en gång.

I det första steget måste du klippa en pseudobulb från busken med ett rent verktyg och sedan lägga den i en behållare med våt mossa. Grosprocessen är densamma som med sticklingar, efter en månad kommer nya orkidéer att dyka upp, som bara transplanteras när rötterna når en längd på 5 centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom att dela

Reproduktionsmetoden genom att dela busken ser mer komplicerad ut, eftersom blomman måste vara vuxen, frisk och ha flera processer. Det är önskvärt att det finns gamla pseudobulbs på platsen som ska tas bort. Blomman tas bort från behållaren och rötterna rengörs från marken, sedan skärs roten av och de nu två orkidéerna flyttas till olika krukor.

Innan proceduren utförs måste busken vattnas väl.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Alla växter som odlas under dåliga förhållanden kan bli offer för insekter eller sjukdomar, och orkidéer är inget undantag. Det finns många stora insekter som kan äta löv och blommor; Carbaril eller Diazinon kan användas för att kontrollera dem.

Vissa experter rekommenderar att spraya växter med vanlig alkohol eller metylalkohol. Bladlöss och de flesta andra skadedjur kan avlägsnas med tvålvatten eller helt enkelt genom att öka luftfuktigheten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bland de vanligaste skadedjuren kan sådana insekter särskiljas

Mealy kvalster . Långsamma insekter som verkar vita blommar. De tenderar att gömma sig i sprickor och till och med i blommor.

Bild
Bild

Bladlus . Reproducerar ofta i stora mängder i knoppar, blommor och mjuka nya tillväxter. Det är lätt att bli av med insekticider, inklusive Malathion och Mavrik. Förekomsten av denna insekt är särskilt oönskad eftersom den dessutom bär virus.

Bild
Bild

Trips . Små, snabbt rörliga insekter som skadar ytan på löv och blommor när de suger av dem. De lämnar silverfärgade märken.

Bild
Bild

Mushroom gnats . Larverna lever i krukor, särskilt i en organisk blandning, där de lägger ägg, livnär sig på rötterna. Svampmuggar ger rot- och bakterierot. Växten vissnar, har förvrängda löv. En alltför våt blandning och skugga är gynnsamma utvecklingsförhållanden, ofta introduceras larverna genom torv. Trädgårdsolja hjälper till att hantera vuxna.

Bild
Bild

Whitefly . Flyger inte, men fäster vid bladets botten, med ägg i en liten cirkel. Skador inkluderar vissnade blad med mögel eller klibbiga fläckar. För att förebygga måste du minska mängden kvävegödsel, du kan spraya den med insekticid tvål eller pyretrin.

Bild
Bild

Spindelkvalster . Orkidéns allvarligaste skadedjur, eftersom den är den mest lömska. Varelserna är så små att det är svårt att se dem, det första tecknet är en silverfärgad beläggning på lövverket från undersidan, som sedan blir brun. Bekämpningsmedel är ett säkert brandmedel.

Bild
Bild

Om bladen på en växt blir gula, den tappar dem eller rötterna har ruttnat, det här är ett tecken på en svampinfektion. Det finns många sprutkemikalier som används för läkning. Vissa fungicider kan också ge ett bra växtskydd. Tänk på några av de verktyg som föreslagits av trädgårdsmästare.

  • " Captan ". Ett profylaktiskt läkemedel som är effektivt mot ett stort antal svampsjukdomar.
  • " Mancozeb " … En annan, inte mindre effektiv lösning.
  • Benomil . Systemisk fungicid, den ska inte användas regelbundet, bara som en sista utväg. Inte effektivt mot phytophthora eller pythias.
  • " Alett ". Den absorberas av löv och rötter och ger långsiktigt skydd mot senblåsa och pytier. Har en läkande effekt.

Rekommenderad: