Typer Och Sorter Av Påskliljor (42 Bilder): Namn Och Beskrivningar Av Vita Och Rosa Påskliljor, Egenskaper Hos Sorterna Cool Flame And Rip Van Winkle, Bridal Crown Och Andra Sorter

Innehållsförteckning:

Video: Typer Och Sorter Av Påskliljor (42 Bilder): Namn Och Beskrivningar Av Vita Och Rosa Påskliljor, Egenskaper Hos Sorterna Cool Flame And Rip Van Winkle, Bridal Crown Och Andra Sorter

Video: Typer Och Sorter Av Påskliljor (42 Bilder): Namn Och Beskrivningar Av Vita Och Rosa Påskliljor, Egenskaper Hos Sorterna Cool Flame And Rip Van Winkle, Bridal Crown Och Andra Sorter
Video: How to Plant Daffodil in the Border: Spring Garden Guide 2024, Maj
Typer Och Sorter Av Påskliljor (42 Bilder): Namn Och Beskrivningar Av Vita Och Rosa Påskliljor, Egenskaper Hos Sorterna Cool Flame And Rip Van Winkle, Bridal Crown Och Andra Sorter
Typer Och Sorter Av Påskliljor (42 Bilder): Namn Och Beskrivningar Av Vita Och Rosa Påskliljor, Egenskaper Hos Sorterna Cool Flame And Rip Van Winkle, Bridal Crown Och Andra Sorter
Anonim

Med början av den första vårvärmen blommar primula på rabatterna. Bland dem lockar påskliljor uppmärksamhet med sin elegans, ljusa färg och rika doft. Även om deras blomning är kortlivad, njuter de av välförtjänt kärlek och popularitet bland blomsterodlare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika nyanser

Blomman är en representant för Amaryllis -familjen från släktet med enhjärtbladiga lökväxter. Påsklilja busken har många bandformade blad, vars bredd kan variera något från art till art . En lång stjälk utan blad (pedicel) kan bära en eller flera blomställningar som ligger högst upp.

Förutom vildväxande arter finns det många odlade, uppfödda sorter. Först och främst skiljer sig påskliljorna i färgen på sina blomställningar.

Vita påskliljor

Födelseplatsen för denna växt är den iberiska halvön, där blomman växer på bergssluttningarna. Kulturell uppfödning av denna art började i slutet av 1500 -talet . Den vita påskliljan har helt rena vita blomställningar, inklusive den inre kronan. Buskens höjd kan nå 35 cm och pedunkelns längd är cirka 25 cm. Växten har tunna många blad med en rik grön färg. Växten förökar sig, som alla påskliljor, av sfäriska lökar som är små i storlek (cirka 4 cm).

Aktiv tillväxt sker i mitten av våren, och blomningen sker i slutet av maj och varar inte länge - bara 10 dagar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gul påsklilja

Falsk påsklilja är ett annat namn för det. I naturen växer den i europeiska länder - Frankrike, Tyskland och södra Italien. Kulturen är ganska gammal: den har odlats i trädgårdsodling sedan början av 1500 -talet . Denna art kännetecknas av sin lilla storlek - den maximala höjden är 30 cm. Pedicellen har bara en blomställning, vars storlek är cirka 4 cm. Blommorna stiger cirka 10 cm över de tunna löven av mörkgrön färg.) Med ojämna vågiga kanter. Den gula påskliljan börjar blomma i mitten av maj, blomningstiden är cirka 2 veckor. Små lökar (upp till 4 cm) har en rund form i form av en boll.

Bild
Bild
Bild
Bild

Påskliljor rosa

Denna art är utbredd i de västra regionerna i Italien, varifrån den introducerades för Frankrike på 1500 -talet. Växten är lång, den kan bli upp till 45 cm eller mer, vilket är dess karakteristiska skillnad från andra arter . De djupgröna bladen är också något bredare (ungefär en halv centimeter) än andra påskliljor. Blomställningsfärgen har en egenskap som är okarakteristisk för påskliljor: kronan är målad i en delikat rosa färg och inramad av snövita blommor av kronblad.

Peduncle bär bara en knopp, som blommar i början av maj. Lökarnas storlek är ganska stor - ca 5 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gruppöversikt

Påskliljens blomställning har formen av en rörformig tratt (klocka), hel eller bestående av separata fragment, vars bas gränsar till blomman i form av rätade kronblad. Beroende på blommans form och dess färg är växtarter indelade i sådana grupper (klasser).

Rörformig . Denna grupp kännetecknas av närvaron av endast en knopp på stammen, vars längd kan vara från 15 till 45 cm. Kronan, som ser ut som ett långt rör, motsvarar eller överskrider längden på perianten. Blomställningar kan vara monotona i vitt, gult eller ha en tvåfärgad färg: perianth och perianth är färgade olika. Påskliljor i denna grupp utmärks av tidig blomning.

Bild
Bild
  • Storkronad . Ett karakteristiskt drag för denna grupp är att kronans längd är 3 gånger mindre än storleken på perianth kronblad. Kronan kan vara vågig eller slät. Dessa påskliljor kännetecknas av en tvåfärgad blomställning, som har en mängd olika färgkombinationer: kronbladens nedre perianth är vita, grädde, gula och kronan är vit eller grädde, gul, orange eller rosa med en ljusare kant längs kanten, som kan vara korrugerad och något böjd.

Bild
Bild

Småkronad . Namnet på denna grupp återspeglar ett karakteristiskt drag hos växter: storleken på perianten är liten och når inte ens en tredjedel av perianthlängden. Peduncle har en enda knopp. De nedre kronbladen är vita, gula, krämiga. Kronans färg är oftast persika, gul eller orange, rosa och till och med med en röd nyans. Ofta löper en kant av en mer mättad ton längs kanten. Blommar senare, men blommar rejält.

Bild
Bild

Terry . Dessa påskliljor skiljer sig helt från de klassiska växtarterna. Stammen kan inte bära en, utan flera knoppar. Perianth, kronan och till och med en kombination av dessa två alternativ kan vara frotté. Blommorna är monokromatiska (vita, gula) och tvåfärgade (vita med en rödaktig krona). Peduncle tål ofta inte frottélock, särskilt de som har blivit tunga efter regn och bryts av. Detta anses vara en nackdel med denna typ.

Bild
Bild
  • Triandrus . Växter kännetecknas av en låg peduncle (ca 25 cm), som bär 2 eller fler blomställningar, som utelämnas. De nedre kronbladen vid kronans botten är något böjda bakåt. Blommor är oftast målade i vita, gula, gyllene toner.

Bild
Bild

Cyklamenös . Själva namnet talar om dess ovanliga utseende för en narcissist - på en kort (15-25 cm) peduncle finns en blomställning, med en lång och smal krona som hänger ner. Perianth kronblad vid basen är starkt böjda bakåt. De kan ha en eller två färger. Huvudnyanserna är vita, gula, orange.

Bild
Bild

Jonquilliae . Den relativt korta pediceln har 2 till 6 små blommor. Dessa påskliljor utmärks av den rundade formen på de nedre kronbladen, som är något böjda bakåt. Kronan har också ett något märkligt utseende - en liten och kort, men bred skål. Blomställningar är vanligtvis gula eller vita.

Bild
Bild

Tacetat . I påskliljor av denna typ har en peduncle med en längd på 15 till 45 cm flera knoppar (från 2 till 8). De öppna kronbladen med en vågig yta har en rundad form och den korta kronan har en glasform. Buskens löv är breda, mörkgröna. Blommorna själva är målade i vita, krämiga, gula toner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Poetisk . Denna grupp är utbredd vid Medelhavskusten. Växterna är höga och når 50 cm. En buske kan ha upp till 5 långa blad av en ljusgrön nyans. Pedicel är högre än bladen. På peduncle blommar en vit blomma med en inre skivformad, gul blomma. Dess mitt kan vara grönaktig och förvandlas till en ljusgul nyans med en rödaktig kant längs kanten. Blomställningshuvudena riktas nedåt. Storleken på blomman i fasen med fullständig avslöjande är cirka 6 cm. Den blommar i maj i 12 dagar.

Bild
Bild

Delad krona . Det säregna med denna grupp av påskliljor är att kronan inte är ett stycke, utan är uppdelad i separata fragment med en kantad kant. Det finns bara 1 blomställning på peduncle. Det finns två underarter: split-corona (loven i blomman är belägna ovanför och intill perianth kronblad), papillon (blommans form ser ut som en fjäril). Röret finns i en mängd olika färger - vitt, rött och rosa, gult och orange.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hybrid (N. Bulbocodium) . Växter av denna klass har en låg stam (upp till 15 cm totalt) med en blomställning. Perianthens smala kronblad är underutvecklade och mycket små i storlek. Kronan i blomställningen är tvärtom stor, vidöppen och har en märklig form av en krinolinkjol.

Bild
Bild
Bild
Bild

Naturligtvis finns det andra, mindre vanliga typer som inte ingår i grupperna ovan. Förutom, det finns vilda arter av påskliljor och deras hybrider som erhålls naturligt under naturliga förhållanden … I vårt land odlas sådana blommor extremt sällan eftersom de inte tål de hårda klimatförhållandena.

Beskrivning av populära sorter

Det finns cirka 60 arter av påskliljor i naturen. Uppfödningsarbete med denna blomma har pågått sedan 1700 -talet, och som ett resultat dök ett stort antal sorter upp, som är flera tusen. Det finns också många av de mest populära och vackra sorterna, inklusive sådana.

Kall låga . Denna sort tillhör gruppen storkronade påskliljor. Blomställningen är tvåfärgad: kronan, målad i en djuporange nyans, som ibland blir till en korall, sticker ut starkt mot bakgrunden av snövit nedre kronblad. Kronan har en karakteristisk mycket vågig kant. Buskens höjd når 40-45 cm, blommans storlek är 10 cm.

Blomningen sker i april eller maj. Växten är anspråkslös och växer bra både på soliga och skuggiga platser.

Bild
Bild

Rip van Winkle sort - en representant för frottégruppen. Växtens buskar är låga, växer i genomsnitt upp till 30 cm, och de breda bladen är något lägre än blomman på peduncle. Både de nedre kronbladen och röret är frotté. Stark dubbelhet skapas på grund av det stora antalet kronblad med olika tillväxtriktningar. Bara en blomma blommar på peduncle, som är målad i en tjock gul nyans. På det öppna fältet odlas det både i upplysta områden och i skuggan.

Bild
Bild

Narcissus "Brudkrona ". Varje kronblad av denna sort är elliptisk och har en snövit eller gräddfärg. Stammen kan ha upp till 4 knoppar, som efter fullständigt avslöjande blir till täta dubbla blommor med mjuka krämiga nedre kronblad och en gul krona i mitten. Röret har en korrugerad kant. Växthöjd - från 30 till 45 cm, medelstora blomställningar - upp till 4 cm i diameter. Blommande sker i mitten av maj.

Bild
Bild

" Dick Wilden " Är en storblommig frottévariant, vars särart är mycket tidig blommande - redan i mars. Buskens höjd är cirka 50 cm, och blomställningarna når en storlek på 15 cm. De breda (upp till 8 cm) nedre kronbladen är ovala i form och målade gula med en grönaktig nyans. I mitten av blomställningen finns en tätt dubbel, frodig buske med en mörk gul ton.

Bild
Bild

Rosie Cloud -sort - rosa frotté påsklilja grupp. Även bland andra frottékläder sticker det ut för sin skönhet och atypikalitet. De nedre kronbladen är pärlrosa och inramar den lyxiga kronan. Terry krona av känslig rosa färg bildas av tätt sittande kronblad, som förvånar med sin lätthet och luftighet, vilket motiverar sitt namn - "Pink Clouds". Storleken på blomställningen är 5-7 cm, och dess färg kan ändra dess mättnad beroende på vädret. Blommar rejält i 7-10 dagar.

Bild
Bild

Artik Bells . Sorten tillhör hybridgruppen Bulbocodium. De kännetecknas av tidig och riklig blomning. Buskens höjd är upp till 20 cm. Stammen är 25 cm hög och bär bara en blomma, som reser sig över bladen. Perianthens smala och små grönaktiga kronblad är böjda. Den stora kronan har en konisk (krinolinliknande) form och dess storlek är mycket större än de nedre kronbladen. Kronans färg är vit eller elfenben.

Buskens löv är mycket tunna, nästan trådlika, rika gröna färger. En lök kan producera flera blomstjälkar med knoppar. Blommar i april och maj.

Bild
Bild

" Albus plenus odoratus ". Denna sort av påskliljor är den senaste: dess blomning sker under det sista decenniet i maj - början av juni. I sitt utseende liknar den lite den klassiska påskliljan: dess ljusa korrugerade kronblad växer i flera rader, och det finns ingen klart definierad krona. Men även den lilla och snygga mitten sticker ut med sin ljusgula färg.

Bild
Bild

Calgary Är en mängd olika vita terry påskliljor. Terrybollar med blomställningar liknar mycket små pioner. Peduncle växer upp till 40 cm och bär 2 knoppar. Blomman, cirka 10 cm stor, har många ljusa vita kronblad med en knappt märkbar grönaktig nyans. De gula ståndarna, som ligger mitt i den frodiga bollen, verkar lysa med ett gyllene ljus. Busken har smala lansettformade gröna blad med en blåaktig nyans.

Blomningen sker i maj i 10 dagar. Inte nyfiken på att växa, men föredrar öppna, upplysta områden.

Bild
Bild

" Delnasho "- dubbelfärgad frotté. Växten har ovanligt vackra blommor med känsliga luftiga kronblad. Det finns bara 1 blomställning på peduncle, men det är ganska stort (upp till 15 cm) med stora snövit rundade kronblad som gränsar till ett frodigt rosa-persika centrum. Kronblad (vit perianth och krämig rosa multi-tiered kronor), alternerande, försiktigt utlöser varandra. Blommar länge i maj, nästan 2 veckor. Den rika färgen förblir till slutet av blomningen.

Bild
Bild

Solig flickvän sort - bland relativt nya sorter är den redan ganska populär. Narcissus tillhör split-crown-gruppen. Det skiljer sig från andra sorter av denna klass genom att dess krona är skuren till grunden. En välöppnad krona med ett gult centrum är färgat i känsliga rosa-orange toner. Öppna vågiga kanter har en mer intensiv färg. De nedre kronbladen är vita, något längre än kronan. Påskliljan "Electrus" tillhör också denna grupp. Dess korallkrona är helt utsträckt ner till den vita perianten, och varje bit av kronan vilar på de nedre kronbladen.

Bild
Bild

Cum laude - en mängd rosa påskliljor. Växten når en höjd av 45 cm. Den extraordinära skönheten i blomställningen skapas på grund av den spektakulära kombinationen av en rosa krona med vita kronblad vid basen, som verkar sammanflätas med varandra. Den ljusgula färgen på mitten av röret blir gradvis till en krämig rosa, som blir mer mättad vid kanten. Sorten kännetecknas av hög frostbeständighet.

Bild
Bild

" Lejonets stolthet " -en storkronad påsklilja med en buskhöjd på cirka 45 cm och en blomma på cirka 10-12 cm. Den stora blomställningen har citrongula nedre kronblad och en ljusorange krona med en röd kant vid basen. Det är väl öppnat och ser ut som en kopp. De öppnade kanterna vid kronan är jämnt korrugerade. Det bör noteras att alla sorter av påskliljor har en känslig delikat doft.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

Narcissus anses vara en av de mest opretentiösa blommorna som lätt anpassar sig till alla förhållanden. Med ett stort utbud av arter och sorter är det ofta svårt att fatta ett beslut när man väljer. Det måste komma ihåg att växten inte blommar länge. Denna process kan förlängas genom att plantera påskliljor med olika blomperioder, och sedan kommer de att dekorera blomsterträdgården från mars till maj. Blommande påskliljor av flera varianter i olika färger och former på samma gång ser särskilt imponerande ut. Professionella råder nybörjare trädgårdsmästare att odla en beprövad sort först innan de får erfarenhet.

När du väljer måste du också ta hänsyn till kombinationen av påsklilja med andra blommor som växer i rabatten. De kan planteras, och de kommer att se bra ut bredvid hyacinter, krokusar, men deras grannskap med tulpaner är särskilt imponerande.

Om det finns låga blommor i blomsterträdgården, till exempel viola, kan du säkert välja olika sorter: de kommer att kombineras harmoniskt.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att dekorera rabatter med tulpaner och blandade gräsmattor väljs varianter av gult, och för alpina bilder - cyklamenformade påskliljor. Deras rosa typer kommer att se original ut i vilken komposition som helst. Gränserna är dekorerade med stora kronor. Terry sorter kan till och med odlas hemma . Narcissus kan betraktas som en mångsidig blomma, eftersom alla dess sorter och typer är perfekta för att dekorera gräsmattor, rabatter och gräsmattor.

Rekommenderad: