Rhipsalidopsis (35 Bilder): Skillnader Mellan En Blomma Och En Schlumberger (Decembrist), Sorter Och Hemvård

Innehållsförteckning:

Video: Rhipsalidopsis (35 Bilder): Skillnader Mellan En Blomma Och En Schlumberger (Decembrist), Sorter Och Hemvård

Video: Rhipsalidopsis (35 Bilder): Skillnader Mellan En Blomma Och En Schlumberger (Decembrist), Sorter Och Hemvård
Video: Why your Christmas Cactus goes limp after flowering - Schlumbergera - Rhipsalidopsis - Hatiora 2024, Maj
Rhipsalidopsis (35 Bilder): Skillnader Mellan En Blomma Och En Schlumberger (Decembrist), Sorter Och Hemvård
Rhipsalidopsis (35 Bilder): Skillnader Mellan En Blomma Och En Schlumberger (Decembrist), Sorter Och Hemvård
Anonim

Kaktusar är en av de mest populära växterna som används för att dekorera ett hus eller lägenhet. Trött på de klassiska taggiga mönstren kan du rikta din uppmärksamhet mot Ripsalidopsis - ljus blommande växt utan taggar.

Bild
Bild

Vad det är?

Rhipsalidopsis är en växt från familjen Cactaceae, vars namn bokstavligen översätts som "piskliknande bärkaktus". Människorna använder också ofta namnen påskägg, påskkaktus eller skogskaktus. Ibland förväxlas Ripsalidopsis med Schlumberger, men i själva verket är de helt olika familjemedlemmar . Men det är väldigt lätt att skilja den från en vanlig kaktus, eftersom de karakteristiska egenskaperna hos växten är frånvaron av taggar och tät hud.

I naturen utvecklas zygocactus inte på marken, utan på träd, inklusive sjuka eller gamla. En annan växt i denna mening är bara ett stöd som bidrar till en bättre och effektivare utveckling av rotsystemet. Kaktusen ackumulerar fukt och användbara element i ovanliga förtjockade stjälkar, som är uppdelade i breda bladformade plattor. Under hela tillväxtprocessen väger några av dem över behållarens kant.

Kaktusblomman växer i slutet av skottet antingen i mars eller april, beroende på växtsort.

Bild
Bild
Bild
Bild

Även om blomningsprocessen i sig varar upp till två månader, livslängden för en individuell blomställning är inte mer än ett par dagar . Diametern på den öppna knoppen varierar från 5 till 8 centimeter, och från 1 till 3 exemplar bildas på varje skott. Blommans kronblad är mycket snygga och smala, med en skarp spets, vilket gör att den öppnade blomman ser ut som en vacker stjärna. De kan målas i rött, vinrött eller vitt. Även om färgpaletten inte är särskilt bred, ser varje nyans väldigt rik och välsmakande ut.

Buskens höjd når 30 centimeter, dessutom kännetecknas den av tillräcklig förgrening. Vissa stjälkar är 5 centimeter långa och kan bli upp till 3 centimeter breda. Vanligtvis målas en kaktus i en ljus salladsskugga, men efter att ha utsatts för långvarig exponering för solljus kan den ändra sin färg till en mängd olika röda. Toppen av ripsalidopsis krönt med en samling axillära knoppar, från vilka ett gäng vitaktiga borst växer. Efter att kaktusen har blommat, ersätts knopparna av mjuka frukter, målade i en ljusröd nyans och liknar en pentahedron.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur skiljer det sig från Schlumberger?

Ibland förväxlas Ripsalidopsis med Schlumberger, populärt kallad Decembrist. De största skillnaderna manifesteras i kaktusens blomningsförhållanden - Decembrist blommar på vintern och påskägget blommar från vår till sommar. Vissa skillnader märks i växternas utseende. Rhipsalidopsis har slätade utsprång i kanterna och Schlumbergers har vassa tänder.

Dessutom växer blommor i den förra med en jämn radiellt symmetrisk korolla, i den senare med fasade korollor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och deras egenskaper

Inom blommodling hemma mycket mer populär är de sorter av Ripsalidopsis som är uppfödda av uppfödare, och inte odlas under naturliga förhållanden . De kännetecknas vanligtvis av ljusa färger och stark lukt. Bland de "domesticerade" exemplaren är Gartners och rosa ripsalidopsis populära. Gartners kaktus når en höjd av 20 centimeter. Längden på de arkliknande plattorna sträcker sig från 5 till 7 centimeter och bredden sträcker sig från 2 till 2,5 centimeter.

Kanterna på dessa segment är något vågiga. Borsten är gula och verkar ibland helt transparenta. Skuggan på själva blommorna kan vara röd, orange och uttrycks av andra "eldiga" variationer.

På natten är knopparna delvis stängda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kaktusrosa har en höjd av 15 centimeter, och skottens längd varierar från 25 till 30 centimeter. Längden på de lummiga processerna överstiger inte 5 centimeter. De är både släta och något ribbade, och alltid med tandkanter i kanterna. Crimson kronblad med gula baser når en diameter på 5 cm.

Andra populära sorter inkluderar Ripsalidopsis Graeseri kännetecknas av en lila nyans och ljusgula ståndare, vit ripsalidopsis Sirius och crimson Andromeda med ett orange centrum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

När du väljer en kaktus i en butik är det viktigt att vara uppmärksam på växtens visuella stabilitet, liksom närvaron av obegripliga fläckar, ruttspår och andra symtom på sjukdomar. Det är särskilt viktigt att hålla ett öga på detta på vintern, När allt kommer omkring ökar transport och anpassning bara den redan existerande påfrestningen på växten, och om den är infekterad är det fullt möjligt att den helt enkelt inte kommer att överleva vägen från affären.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur växer man?

För att tvinga en anläggning att utvecklas effektivt behöver den inte bara ge omtänksam vård hemma, utan också att initialt skapa de förutsättningar som krävs. Kaktusen ska placeras på fönsterbrädan mot nordost eller nordväst. Om detta inte är möjligt, och fönstret vetter mot sydost eller sydväst, är det viktigt att flytta krukorna en eller en och en halv meter från glaset. På sommaren rekommenderas att växten släpps ut i frisk luft, dessutom skyddas den mot nederbörd, drag och direkt exponering för ultraviolett strålning. Alternativt kan blomkrukan placeras under ett träd.

Vid blomning är alla rörelser av blomkrukor uteslutna . Den minsta rörelse hotar att vissna bort knopparna.

När blomningen är klar, tvärtom, rekommenderas det att fälla ut kaktusen då och då för att säkerställa en jämnare kronutveckling.

Bild
Bild
Bild
Bild

Temperaturregim

Medan växtsäsongen och blomningen pågår måste kaktusen hållas vid en temperatur på 18 till 23 grader. Från ungefär november till mars måste temperaturen sänkas till ett intervall på 10 till 12 grader, annars kommer knopparna inte att dyka upp nästa år. Från början av våren stiger temperaturen gradvis igen. Ripsalidopsis lider för höga temperaturer, liksom kraftiga temperaturfluktuationer, med negativa konsekvenser.

Det är viktigt att komma ihåg att den kritiska temperaturen för vilande perioden är 8 grader och för växtsäsongen - 15 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Belysning

Kaktusens ljus ska vara starkt, men diffust. Växten tål ljus nyans, men i det här fallet behöver du inte förvänta dig blomning. Om krukan ligger på fönsterbrädan i söderläge, då Ripsalidopsis måste skuggas.

På vintern eller i grumligt väder bör du tänka på ytterligare belysning med specialiserade fytolampor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Luftfuktighet

Luftfuktigheten bör inte vara lägre än 60%, och dess ökning uppmuntras till och med. Varje dag på morgonen eller på kvällen och på sommaren och flera gånger om dagen måste kaktustjälkar antingen sprutas eller torkas med en fuktig trasa. Det är viktigt att hålla reda på så att sprayen inte hamnar på kronbladen . Dessutom kan stammens bas täckas med ett lager fuktad sphagnumoss eller kokosfibrer. Det rekommenderas också att köpa en komplett luftfuktare eller lägg bara skålar med vatten på fönsterbrädan.

Ibland bör Ripsolidopsis badas i en varm dusch, men inte i det ögonblick när det blommar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

De börjar mata kaktusen från slutet av februari. Tills blomningen börjar måste detta göras en gång var tredje eller var fjärde vecka . Det är bäst att köpa flytande lösningar eller speciella granulat som är avsedda för kaktusar och succulenter. När blomningen börjar befruktningsfrekvensen måste ökas till ungefär varannan vecka . Ripsolidopsis accepterar kategoriskt inte organisk gödsel som innehåller en stor mängd kväve. Dessutom är kalcium också förbjudet.

Den optimala utfodringen innehåller en del kväve, 2 delar fosfor, 3 delar kalium och, om så önskas, en vermikompostbas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Ripsalidopsis kaktus måste bevattnas rikligt både under växtsäsongen och under blomningen. Ett överskott av vätska kommer dock att leda till stillastående processer i jorden, vilket i sin tur leder till ruttnande av rotsystemet. Därför måste du vänta ungefär en halvtimme varje gång, efter att du har vattnat, och sedan hälla överflödigt vatten ur pannan … Vätskan ska vara varm, mellan 28 och 30 grader Celsius. Du kan hälla den direkt på stjälkarna, men aldrig på blommorna.

Bevattningsfrekvensen bestäms av jordens skick. Så snart matjorden har torkat 2-3 centimeter på djupet kan du börja vattna igen. Detta händer vanligtvis varannan eller var tredje dag. Det mest framgångsrika vattnet - smälta eller regna, men om det inte är tillgängligt kan du ta en vanlig kran, sedan koka den eller filtrera den.

Ett längre alternativ för vattenberedning är att lösa det under en dag med preliminär tillsats av citronsyra eller äppelcidervinäger.

Bild
Bild

Bekämpa sjukdomar

Grårötsjukdom definieras av utseendet av gråa, gråtande fläckar på de bladliknande segmenten, på vilka askiga och ibland svarta villi växer. För att rädda kaktusen måste den omedelbart transplanteras, byta ut både krukan och jorden och först ta bort alla skadade delar. Efter fyra veckor kommer Ripsalidopsis att behöva vattnas med lösningar som t.ex. " Skor" eller "Kuprozan ". Dessutom kan växten behandlas med "Fundazol". Förekomsten av rotröta signaleras av svart slem på stjälkarna och rötterna. I detta fall måste kaktusen också transplanteras, men dessutom måste intakta delar desinficeras i en fungicidlösning, och de sönderfallande måste avlägsnas. Av läkemedlen är "Gamair" och "Fitosporin" lämpliga.

Senblåsa, som stoppar plantans utveckling, botas inte - kaktusen måste kastas . I ett tidigt skede av sjukdomen kan du dock försöka påverka "Albit" eller "Quadris" under fullständig isolering. Detsamma gäller för fusarium, vars symptom är vattniga fläckar, svart mesh och utseende av mögel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

För förökning av en kaktus används oftast två huvudmetoder - sticklingar eller plantering av frön.

Bild
Bild

Sticklingar

I detta fall väljs en stark skott som innehåller 3 segment på en växt som har uppnått 3 eller 4 års ålder. Efter att ha skruvat loss det försiktigt måste såren omedelbart behandlas med krita eller krossat kol. Därefter torkas skärningen i ett par dagar och planteras i en plastkopp fylld med en speciell jordblandning. Dessutom är det värt att använda tillväxtstimulerande medel.

Om ungefär en vecka kommer rötterna att dyka upp och kaktusen kan transplanteras i en vanlig kruka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vaccination

Reproduktion av kaktusar genom ympning är möjlig, men rekommenderas inte. Eftersom processen är ganska mödosam och svår att genomföra hemma, är den endast lämplig för specialister som arbetar med avel.

Bild
Bild

Frön

Fröerna extraheras från frukterna av Ripsalidopsis och läggs ut på en fuktad blandning av lövjord och sand, vilket mekaniskt fördjupar ett par millimeter. Behållaren dras åt med polyeten, värms nedifrån och belyses med diffust ljus. Marken sprutas regelbundet med en vätska som innehåller ett tillväxtstimulerande medel och luftas också i en halvtimme . Ett par månader efter uppkomsten av groddar kan kaktusar planteras i behållare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Floristtips

När du väljer Ripsalidopsis för att dekorera ett rum rekommenderar experter att inte begränsa dig till en enda växt, utan att använda en blandning av flera sorter. Att ta hand om kaktusar är inte särskilt problematiskt, dessutom kommer exemplaren väl överens med varandra, vilket innebär en kombination av flera kaktusar kommer att vara fördelaktig i alla bemärkelser . Det är bättre att plantera om växten omedelbart efter blomningen, det vill säga vid korsningen mellan maj och juni.

Unga buskar genomgår denna procedur årligen, och för vuxna är det tillräckligt att byta plats var tredje eller till fem år.

Rekommenderad: