Korrugerad Plåt: Galvaniserad Korrugerad Plåt "våg" För Taket, Metall Och Plast, Aluminium Och Stål Alternativ, Mått

Innehållsförteckning:

Video: Korrugerad Plåt: Galvaniserad Korrugerad Plåt "våg" För Taket, Metall Och Plast, Aluminium Och Stål Alternativ, Mått

Video: Korrugerad Plåt: Galvaniserad Korrugerad Plåt
Video: Manek - Corrugated Iron Roofing Sheet Making Machine Model: CSM-3660 2024, Maj
Korrugerad Plåt: Galvaniserad Korrugerad Plåt "våg" För Taket, Metall Och Plast, Aluminium Och Stål Alternativ, Mått
Korrugerad Plåt: Galvaniserad Korrugerad Plåt "våg" För Taket, Metall Och Plast, Aluminium Och Stål Alternativ, Mått
Anonim

Den korrugerade plåten som material för taket har bekväma dimensioner, kan enkelt och snabbt monteras på verandor, terrasser, kapitalbyggnader . Metall- och plast-, aluminium-, galvaniserade och stålversioner av sådana beläggningar efterfrågas vid inredning av privata bostäder, kommersiella anläggningar. En detaljerad genomgång av detta material hjälper dig att lära dig hur korrugerade "våg" -ark skiljer sig från den vanliga metallprofilen, där de används.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Moderna tak, staket och väggmaterial finns i många varianter. Wellpapp, vars frisättning regleras av kraven GOST 9045-80 för stålplåt och GOST 14918-80 för galvaniserat stål , räknas ett av de mest prisvärda och pålitliga alternativen … Detta material produceras genom kallvalsning, som sträcker sig genom specialaxlar. Vågkonstruktion är den största skillnaden mellan en korrugerad plåt och en profilerad med en trapetsformad, rektangulär eller sinusformad reliefform. För den här funktionen kallas det också euroskiffer, eftersom materialens yttre likhet är ganska stor.

Ett klassiskt wellpapp är alltid metall, med en bas av järnhaltig eller icke-järnhaltig metall. Utanför kan det finnas en extra skyddande och dekorativ beläggning. Wellpapp hör till profiltypen av våg, därför överstiger deras ribbor inte 20 mm. Detta gör att du kan göra materialet mer attraktivt i utseende, men ökar kraven på hållfastheten i basen, steget av svarven eller fördröjningen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tänk på de särdrag hos wellpapp

  • Vågig kontinuerlig profil . Det lättar strukturen avsevärt och gör den visuellt attraktiv.
  • Mångsidighet … På fasaden ser en sådan beläggning ut som ett målat eller tonat blockhus. Taket liknar skiffer.
  • Låg tjocklek med hög styvhet … Detta möjliggör användning av en sällsyntare svarvning utan att förlora materialets bärighet.
  • Enkel installation och transport … Även 1 person kan hantera ljusa lakan.
  • Lång livslängd . I genomsnitt sätter tillverkarna det på 50-70 år.
  • Pålitlighet … Bladets yta tål en belastning på upp till 250 kg / m2. Detta gör att den kan användas som takbeklädnad eller kapell, även med betydande snölast.
  • Anpassning till olika klimatförhållanden . Vid vilken luftfuktighet som helst behåller beläggningen de egenskaper som deklareras av tillverkaren.
  • Återanvändbarhet … Arken som har tjänat sin tid som en del av tillfälliga strukturer kan användas för andra ändamål.
  • Vindmotstånd … Arken är ganska tunna, så de har lite vind även när de används som en del av staket.
  • Kompatibel med alla typer av ljudisolering, värmeisolering . Materialet är lätt att anpassa till specifika förhållanden; både fibrer och skum eller liknande isoleringsmaterial kombineras väl med det.

Nackdelarna med wellpapp är ett litet sortiment av produkter, en ökad förbrukning av ark under installationen. Annars motiverar detta material fullt ut de förväntningar som ställs på det.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Alla sorter av wellpapp är vanligtvis indelade i kategorier beroende på bastyp, närvaron av en extra dekorativ och skyddande beläggning

Stålplåt . Den har ingen skyddande beläggning, den är lätt frätande. Materialet behöver ytterligare dekorativ beläggning. Detta alternativ är lämpligt för att skapa interna skiljeväggar i industriella och kommersiella byggnader, beklädnadslager, hangarer, garagelokaler.

Bild
Bild

Galvaniserad av järnmetall . Ett sådant korrugerat ark är väl skyddat mot yttre atmosfäriska influenser och är lämpligt för att täcka ytterväggar och tak, skapa staket och tillfälliga staket. Materialet har alla fördelar med galvaniserad metall, och "våg" -profilen ger det ytterligare styvhet och styrka.

Bild
Bild

Polymeriserad färg . Det dyraste alternativet för stålplåt. Den har en skyddande beläggning som är tålig mot slitage. Polymerfärger inkluderar pigment som ger materialet önskad nyans. Färgområdet är ganska brett, arken tjänar länge, de är inte rädda för UV -strålar.

Bild
Bild

Korrugerad plåt i aluminium . Detta är en rostfri version av materialet som har ett högre pris än stålmotstycken. Ett sådant ark säljs obestruket, men det kan självmålas i olika färger. Högt motståndskraft mot vittring kombineras här med låg konstruktionsvikt, hållbarhet, ingen risk för metallskador av rost.

Bild
Bild

Plastprofilerad plåt "våg " … Oftast talar vi om en produkt tillverkad av monolitiskt polykarbonat. Plåtarna är gjorda i samma former och storlekar som stål, helt transparenta eller färgade, med nyans. Sådana produkter används som mantel av markiser och baldakiner, de sätts in i vindarna för att säkerställa maximalt ljusflöde in i det inre.

Det är värt att överväga att wellpapp också ibland kallas specialiserade typer av förpackningskartong med ribbad yta. Sådana alternativ används som ett ljudisolerande lager inuti huset. Dessutom kan exempel på kartongliknande wellpapp ses som förpackningar för elektriska lampor.

Bild
Bild

Dimensioner

Det korrugerade arket har en viss lista med standardparametrar som inte ändras beroende på materialval. Det kännetecknas av följande dimensioner:

  • tjocklek 0,3-1 mm;
  • längd 2000-2500 mm (från 6 till 12 m i rullar);
  • våghöjd 15-18 mm;
  • installationsbredd 920 eller 1150 mm, användbar 880-1080 mm.

Dessa egenskaper förblir oförändrade . Materialet har strikt definierade parametrar, ger möjligheter till bekväm sammanfogning och installation av korrugerade ytor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Korrugerade stål-, aluminium- och polymerplåtar används i stor utsträckning. Lätta genomskinliga strukturer är gjorda av det i form av markiser, baldakiner, balkongskenor. Estetiska tak för terrasser och verandor, växthus samt insatser som gör att du kan fylla en mörk vind utan fönster med ljus erhålls från korrugerad plåt i polykarbonat.

Metalliska sorter har ett ännu bredare användningsområde. Ett sådant wellpapp kan användas som bas:

  • för tak, läggs på en solid eller spärrbas;
  • för garageportblad;
  • för dekoration av ytterväggar;
  • att bilda en skyddande och dekorativ beläggning;
  • i organisationen av eldfasta partitioner;
  • i bildandet av fasta staket av paneltyp;
  • i avgränsningen av platsen, planeringen av dess territorium;
  • vid utformning av balkongskärmar;
  • för beklädnad av ramar av byggnader och strukturer inuti.

Den anpassade profilen gör att materialet kan skräddarsys för att passa en mängd olika applikationer . I närvaro av en dekorativ polymerbeläggning ser korrugerade ark bra ut som en del av ramens kommersiella strukturer - paviljonger, brickor, köpcentra.

Och även materialet används framgångsrikt vid tillverkning av sandwichpaneler och husuppsättningar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalsrekommendationer

När du köper wellpapp är det mycket viktigt att vara uppmärksam på de grundläggande parametrarna och kriterierna som spelar roll. Huvudpunkten är produktens överensstämmelse med standarder. Tecknen på en tillverkningsfel i detta fall inkluderar:

  • flis på den dekorativa beläggningen;
  • bucklor och andra skador;
  • vit blomning på en galvaniserad yta;
  • ojämn färg;
  • förekomsten av mörkade områden och fläckar;
  • spår av rost.
Bild
Bild
Bild
Bild

Frågor och överlappat område . Vanligtvis produceras materialet i ark som inte är mer än 2,5 m långa, men rullar på 6 eller 12 meter levereras individuellt. Det här alternativet är lämpligt om du behöver installera ett wellpapp med en kontinuerlig tejp med ett minimum av fogar.

Materialets syfte är också en viktig faktor .… Till exempel är även obestruket korrugerad stålplåt lämplig för interiörarbete. Tillfälliga markiser och lusthus, verandatak ser bra ut i en transparent design. Här är polykarbonatark med en korrugerad vågliknande profil lämplig. För staket, tak, ytterväggar i byggnader används endast belagda sorter.

Förutom dekorativa funktioner ger de också ytterligare korrosionsskydd av metallen, förhindrar att den förstörs tidigt under påverkan av väderfaktorer.

Rekommenderad: