Svarven För Wellpapp: Träets Svarvsteg Och Korrugeringsplåtens Fästning På Taket, Takbjälkens Steg För Korrugerad Takmantel

Innehållsförteckning:

Video: Svarven För Wellpapp: Träets Svarvsteg Och Korrugeringsplåtens Fästning På Taket, Takbjälkens Steg För Korrugerad Takmantel

Video: Svarven För Wellpapp: Träets Svarvsteg Och Korrugeringsplåtens Fästning På Taket, Takbjälkens Steg För Korrugerad Takmantel
Video: 1.1 Skärteknik - Varvtal & skärhastighet 2024, Maj
Svarven För Wellpapp: Träets Svarvsteg Och Korrugeringsplåtens Fästning På Taket, Takbjälkens Steg För Korrugerad Takmantel
Svarven För Wellpapp: Träets Svarvsteg Och Korrugeringsplåtens Fästning På Taket, Takbjälkens Steg För Korrugerad Takmantel
Anonim

Profilerad plåt är ett lätt, jämnt material, bekvämt att installera och därför efterfrågat. Det är verkligen lätt att arbeta med det, men bara om du har valt rätt fäste och kompetent förberett basen. Basen är bland annat lådan. Om du inte gör det tillräckligt ofta böjer arken, om du väljer fel material för dess konstruktion tar det inte heller bort wellpappet och kommer inte att vara en kvalitetsbas.

Bild
Bild

Särdrag

Svarven har två huvudfunktioner - att fungera som en bas för fixering av efterbehandlingsmaterialet, och också att vara ett mellanlager mellan vattendämparen och det yttre takskiktet. Ett speciellt golv bildar en ventilationskanal som inte tillåter takplåten att förvärra sitt tillstånd med kondens, genomgå ruttnande och avsevärt minska livslängden.

Svarven för wellpapp är traditionellt byggd av trä, men det finns också alternativ från metall- eller armerade betongplattor.

Bild
Bild

Metallstrukturen väljs om korrugerade plåtar är tjockare än 0,7 mm och om lutningen på lutningen är mycket liten.

Bild
Bild

Förresten, även innan du gör beräkningar, bör du navigera i märkena för materialet som används, tänk över takets lutning. Snö- och vindbelastningar i den nuvarande regionen beaktas säkert.

Bild
Bild

Svarven kan vara av två typer

Trä . För det tas en timmer eller kantad bräda av barrträd. Det är nästan alltid billigare än metallkonstruktioner och lättare att installera.

Bild
Bild

Metallisk . När det gäller prestanda är det på många sätt bättre än trä - det hjälper till att sänka vindtrycket, organiserar fri tillgång till takets element, brinner inte eller ruttnar och har perfekt jämnhet.

Bild
Bild

Under konstruktionen av svarven, utöver takets lutning, bestäms våglängden och tjockleken på den framtida beläggningen i förväg. Lådans steg beror på detta. Tillverkare av wellpapp är vanligtvis inte lata och noterar i de medföljande dokumenten en lista med krav för att lägga materialet . Till exempel, i en förortskonstruktion, är vanligtvis en wellpapp med en profil med en höjd av 35 mm, gjord av stålplåt med en tjocklek av 0,7 mm, vanligtvis att föredra. Och detta material sprider sig perfekt på lådan, bestående av ett steg på en och en halv meter (med hänsyn till att taket är konstruerat för en belastning på upp till 600 kg per kvadrat). Detta tak kan säkert gå på under reparationer eller nödvändig rengöring.

Bild
Bild

Golvtyper

Enheten på ett övertygande lagt tak innebär användning av olika typer av svarv: standard, gles, enkel. Valet av typ av ram beror på klimatförhållandena i regionen, takets lutning och naturligtvis profilarkets märke.

Fast

Vanligtvis är denna typ av ram gjord på tak med en minsta lutning på sluttningarna (upp till 15 grader). Och detta tar hänsyn till det faktum att profilerade ark av graderna C8, C10 och C20 används. Sådant material har inte en hög grad av styvhet. Samma typ av svarv används om du måste arbeta med en problematisk taksektor - till exempel längs omkretsen av dammar . Svarven hjälper till att förstärka denna struktur.

Bild
Bild

Steget för den fasta lådan har ingen tydlig reglering . Det är viktigt att lämna ett tillräckligt mellanrum, cirka 1 cm maximalt, mellan intilliggande brädor. Varför du behöver hålla ett sådant avstånd: materialet tenderar att ändra storlek under påverkan av värme- och fuktindikatorer.

Om det inte finns något sådant kompensationsgap finns det risk för deformation av trädet, konsistensen av svarven kommer att vara i fara.

Bild
Bild

Gles

Denna konstruktion anses vara optimal för särskilt styva trapetsformade ark märkta HC-35 och högre. För en sådan svarv blir steget upp till 1000 mm (men inte mindre än 600). För ett standardprofilerat ark är ett sådant intervall oacceptabelt, även om taket är utrustat med en ganska stor lutning.

Bild
Bild

Denna typ av svarv använder sågade träklossar och stolpar . Huvudkravet för dem är en minsta fukthalt, inte högre än 20%, liksom i avsaknad av olika slags deformationer, knutar och böjningar.

Denna låda måste behandlas med ett antiseptiskt eller brandskyddsmedel.

Förutom, gles typ av golv använder U-formade galvaniserade profiler . Denna låda är utrustad i ett eller två lager, men det är för wellpappet som ett lager räcker.

Bild
Bild

Vanliga

Så de säger om lådan, frekvensen på brädorna som är från 200 till 500 mm. En sådan ramtyp används om du behöver täcka ett tak som har en lutning på 15 grader. Begagnade wellpapp C10, C20 och C21.

Bild
Bild

Beräkning av material

Enheten för en takbeklädnad av profilerade plåtar för ett lutande, taktak kräver en högkvalitativ beräkning av svarvintervallet, vilket beror på vissa faktorer.

  • Klimatförhållanden . Valet av den idealiska lutningsvinkeln baseras på nuvarande vind- och snöfara. Ju brantare själva taket, desto lättare kommer snön att lossna, vattnet kommer att lämna (både från regn och smältning). Men för strukturer med en brant sluttning och byggmaterial måste du ta mer, det vill säga beräkna mängden material för de nya förhållandena. Till exempel kommer ett tak i en vinkel på 45 grader att behöva en och en halv gånger mer virke än ett plant tak. I områden där det är mycket snö under säsongen och lite vind kan branta tak göras. Och där vinden är allvarlig är det bättre att göra grunda tak.
  • Minska lutningsvinkeln . Kräver en minskning av stigningen mellan svarvstrukturerna. Om detta inte görs böjer beläggningen efter det första snöfallet. Mycket snö ackumuleras på de plana taken, och det, särskilt när det är blött, är definitivt inte lätt. På ett brant tak kan intervallet nå 900 mm, men de specifika siffrorna beror på märkningen av wellpapp.
Bild
Bild

Men inte alla tror att stegstorlekar bör beräknas på allvar. På vissa byggforum försäkrar hantverkare (vanligtvis anonyma) att en erfaren hantverkare kommer att göra allt "för ögat". Men det här är en farlig väg.

Om du inte gör beräkningar kan takets kostnad helt enkelt ökas.

Bild
Bild

Slutligen, och farligare, kanske taket inte tål det första allvarliga snöfallet, eller ens vind. Och om ett sådant tak behöver repareras blir det problematiskt att flytta längs det.

Resten av beräkningarna är knappast jämförbara med siffrorna, de avser beräkningar för materialets kvalitet - vad man ska göra lådan, så att det inte skulle bli särskilt dyrt, och det var ingen tvekan om strukturens styrka. Om detta är ett träd är det bättre att välja ek, al eller gran. Materialet ska vara perfekt torkat, fritt från sprickor, visuellt jämnt och homogent. Innan du installerar träelement är de täckta med speciella antiseptika och föreningar som hjälper till att undvika ruttning.

Bild
Bild

Men för att beräkna hur mycket av detta högkvalitativa träd som behövs, bör du lita på rampens bredd och längd och bestämma steget själv. Och elementär matematik används. Glöm inte att brädor också är fästa längs åsen och gesimsen, varifrån steget räknas. Inom området ventilatorer, rör och andra ytterligare element är lådan nödvändigtvis förstärkt.

Bild
Bild

Det är också viktigt att beräkningen av trämängden förutsätter en partiell förlust av material som kommer att slängas i form av rester. Därför måste cirka 15% av reservmaterialet läggas till den redan beräknade trämängden.

Bild
Bild

Montering

Det viktigaste steget är installationen. Installationen av svarven måste först "rullas i huvudet", det vill säga teoretiskt för att förstå hur installationen kommer att ske, vilka delar den består av. När den allmänna konturen är tydlig är det lättare att gå vidare till träningen.

Bild
Bild

Gör-det-själv steg-för-steg-instruktioner för installation av svarven hjälper dig med ditt arbete

  1. Gör beräkningar och köper material. Noggranna beräkningar gör att du kan spara pengar, inte spendera för mycket (både pengar och tid för en eventuell omarbetning). Det antas att mäta rampens bredd och längd, var och en av de uppmätta värdena divideras med det valda intervallet för lådan. Till den resulterande mängden tillsätts materialet, som ska användas för den obligatoriska kontinuerliga manteln i skorstenen och liknande element. Det inköpta materialet behandlas med ett antiseptiskt och fuktavvisande medel.
  2. Samling av ramens huvudelement. Det antas att åsen och spärrarna redan är på plats - lådan och tillhörande element är redan monterade på dem.
  3. Lägg vattentätning. Detta material fixeras vanligtvis med en konstruktionshäftapparat och häftklamrar.
  4. Fäst stängerna på spärren. Dessa är 50 x 50 mm stänger, på grund av vilka ventilationsgapet är organiserat. Det behövs just för det profilerade arket.
  5. Lägga en extra vattentätningslist. Det läggs i åssektorn. En vattentätningslist skyddar åsen från vatten.
  6. Fästning av krokarna som krävs för installation av dräneringsrännan.
  7. Installation av ett motgaller. Fästningen av brädorna på spikarna i förväg börjar. Självgängande skruvar används för detta. Först placeras elementen nära takfoten, sedan, med hänsyn till det beräknade steget, installeras de återstående delarna av svarven.
  8. Märkning på staplar. Det tillämpas för bekvämlighet för att ange stigningen för träsvarven. Du kan dock också använda en sträng.
  9. Fixering av brädorna. För detta tas spikar eller självgängande skruvar, deras längd är tre gånger större än mantelbrädans tjocklek. Om andra fästelement väljs kan vindbelastning vara avgörande för konstruktionen. Men om situationen antyder att lådan ska skarvas längs längden, föreslås att fogarna placeras på stödet (och det blir en stång). Detta är samma block som tidigare fixerades på spärren. Experter avråder från att ansluta två intilliggande rader parallellt. Detta innebär att lederna ska vara förskjutna. Dessa omständigheter fungerar för takets tillförlitlighet.
  10. Svarvstänger är också fixerade längs åsdelen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

10 bilder

Expertråd kan också vara användbart, vilket hjälper till att spara rätt på lådan utan att försämra kvaliteten på den framtida strukturen

  • En fungerande sektionstavla bör användas. Och det här är verkligen fördelaktigt: dessa brädor är lika med träet i första klass, men tvärsnittet är 5 mm mindre. Det vill säga att det kommer att bli fler brädor på en kubikmeter, och därför kan besparingarna på trä vara hela 20%.
  • Inköpsågning inte under högsäsong. Och det här är också logiskt - för närvarande är det mindre efterfrågan på det, vilket innebär att du kan räkna med anständiga rabatter. Och trä som har mognat under vintern anses vara bekvämt vid sortering: skador och deformation märks direkt.
  • Köp material i bulk, vilket alltid är billigare. Detta gäller både grovt och vanligt virke.
Bild
Bild

Men att köpa brädor av lägre kvalitet är långt ifrån alltid lönsamt. Även om skillnaden i pris är frestande, kräver en lågkvalitativ produkt ytterligare seriös bearbetning: den måste trimmas, alla knutar tas bort och slipas. Och det här är också kostsamma åtgärder när det gäller tid, ansträngning och pengar.

Det är nödvändigt att lösa de kontroversiella frågorna om motgaller för wellpapp, eftersom inte alla är överens om att det behövs

Men experter råder att inte överge diskgrillen.

Dess behov beror på ett antal aspekter

  • Denna typ av tak kräver särskilt ett fritt luftflöde. Motgallret som läggs ovanpå vattentätningen organiserar samma ventilationspassage, därför är takelementen skyddade från deformation och sönderfall. Relevansen av denna information ökar när det beslutas att täcka taket med wellpapp med en låg våg.
  • Moträcken lyckas bibehålla vattentätning, förhindra att materialet sjunker. Bänkgrillen hjälper också vattenprofilen att hålla sig i nivå, att inte missa rätt spänningsnivå och göra sitt jobb bra.
  • Om spärrarna inte bearbetas tillräckligt bra kommer moträcken som spikas längs dem att anpassa de bärande takelementen.
  • Slutligen ger detta system inte en chans att komma i kontakt med vattenprofilen med lådan, vilket innebär att kondensansamlingar som har kommit ut från isoleringen kommer att rinna ut i dropp utan problem. Det vill säga, det är ingen skada för systemet och isolatorn.
Bild
Bild

Motgitteret läggs utan några speciella svårigheter . Efter att vattentätaren har lagts stoppas lameller längs överkanten längs spärren (de förbereds i förväg). Stavarnas bredd är något mindre än samma parameter för stödbjälkarna och tjockleken når 4 cm. Stängarna skördas så att de enligt parametrarna för lutningshöjden faller i 3 lameller med ett intervall på 15 -30 cm.

Bild
Bild

Fästning av det profilerade arket

När lådan äntligen är byggd är det dags att fixa det profilerade arket. För att fästa dukarna behöver du speciella självgängande skruvar baserade på en gummipackning. Hur mycket fästelement som krävs kan beräknas i förväg: det finns minst 5 självgängande skruvar per 1 kvadratmeter . Ark staplas från botten till toppen, den övre duken ska bokstavligen täcka den nedre längs kanten.

Bild
Bild

Detta görs så att överflödigt vatten inte stagnerar vid lederna, men lugnt rinner från taket.

Vad som blir överlappningens bredd avgörs beroende på taklutningens vinkel. Plåtfogar måste behandlas med bituminös mastik, vilket ger den erforderliga vattentätheten.

Bild
Bild

Fastsättningen av profildäcket på basen förutsätter att de självgängande skruvarna skruvas fast i den nedre korrugeringen, i överlappningszonerna - i den övre . Det är nödvändigt att fästa det vid längsgående fogar för att skydda strukturen från vindavbrott och för att jämna taket. Taket måste dock vara visuellt enhetligt.

Bild
Bild

Om metallalternativet väljs kan det vara lite svårt att fixa arket. Och poängen är i egenskaperna hos själva metallen. Det bör erinras om att det är lämpligt att uteslutande ta profiler med en metalltjocklek på högst 2 mm för svarven, om metallen är tjockare blir belastningen på takkonstruktionen överdriven . Därav slutsatsen om de självgängande skruvarna: de har en borr i änden som gör att de kan skruvas in i metallen utan att skapa hål endast när dess tjocklek inte är högre än 2 mm. Så att processen inte är oändligt tidskrävande är det möjligt att bara fästa wellpappet på en sådan "lätt" metallkista. Resten av alternativen (med en tjockare metallprofil) är inte bara inte riktigt korrekta att använda, utan också farliga.

Bild
Bild

Fästelementen har också sina egna krav: om tätningspackningarna som de självgängande skruvarna är utrustade med torkar upp och spricker, läcker taket . Därför bör du köpa fästelement med märkesmärke på huvudet. Tvivelaktiga självgängande skruvar kan resultera i kvalitetsförlust för hela lådans struktur med ett fast profilerat ark.

Rekommenderad: