Vingmuttrar: GOST, M8 Och M6, M10 Och M5, Plast Och Galvaniserad Sluten Typ, Med Stålkärna, Mått Och Tillämpning

Innehållsförteckning:

Video: Vingmuttrar: GOST, M8 Och M6, M10 Och M5, Plast Och Galvaniserad Sluten Typ, Med Stålkärna, Mått Och Tillämpning

Video: Vingmuttrar: GOST, M8 Och M6, M10 Och M5, Plast Och Galvaniserad Sluten Typ, Med Stålkärna, Mått Och Tillämpning
Video: BMW M8 против M5 - ГОНКА и ПРОВЕРКА ТОРМОЖЕНИЯ 2024, April
Vingmuttrar: GOST, M8 Och M6, M10 Och M5, Plast Och Galvaniserad Sluten Typ, Med Stålkärna, Mått Och Tillämpning
Vingmuttrar: GOST, M8 Och M6, M10 Och M5, Plast Och Galvaniserad Sluten Typ, Med Stålkärna, Mått Och Tillämpning
Anonim

En vingmutter är ett ganska märkligt fästelement som är utformat för att montera något utan ytterligare enheter och mekanismer, det vill säga med bara händer. Denna hårdvara fick sitt namn för närvaron av "öron", som såg ut att likna ramens horn. Genom att vrida klackarna för hand kan du dra åt eller tvärtom att lossa fästet. Den första vingmuttern patenterades i Tyskland i början av 1900 -talet, varför fästelement med rundade klackar kallas "tyska ". Snart patenterades en mer tekniskt avancerad modifierad version av det böjda lammet i USA i USA. Utåt är det lätt att skilja det genom sina fyrkantiga öron - denna version fick namnet "amerikansk".

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Båda dessa varianter av vingmuttrar är nu lika utbredda. Men utvecklingen av sådana manuella fästelement slutade inte där: nya modifieringar dyker upp, men nu från olika material.

Vingmutternas främsta tekniska drag är dess självförsörjning . Naturligtvis är det omöjligt att använda den utan en bult eller tapp, men även denna hårdvara är vald för att inte använda en nyckel eller skruvmejsel för att hålla dem. Till exempel kan en hårnål svetsas eller ha en ögla istället för ett huvud, med vilket den är rörligt fäst vid ett föremål eller en del. Bulten ska inte heller ha ett skiftnyckelhuvud eller en skruvmejsel. Till exempel kan bultar som används vid installation av träprodukter ha ett rundat huvud och speciella stopp som, när de skär in i träet, förhindrar rotation vid åtdragning av fästelementen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vingmuttern kombinerar både fästelement och ett verktyg för dess installation . Behovet av ett sådant fästelement uppstår i fall där det är nödvändigt att snabbt dra åt eller lossa gängan på fästelementet på en avtagbar del, som inte är en del av bärkonstruktionerna. Att hitta en skiftnyckel eller skruvmejsel skulle ta en orimlig tid. Samtidigt är en hands ansträngning tillräcklig för funktionell fastsättning utan ytterligare enheter.

Bild
Bild

Dimensioner

Som anges av GOST 3032-76 skiljer sig vingmuttrar åt i tillverkningsmaterial och storlek . Huvudparametern som alla andra är beroende av är det gängade hålets diameter. Den överensstämmer med branschstandardens storlek och märkning.

Minsta standardstorlek är M3 . Detta innebär att diametern på bultgängan på vilken en sådan mutter kan skruvas är 3 mm. Ett antal efterföljande storlekar på vingmuttrar ser ut så här: M4, M5, M6, M8, M10, M12, M14, M16, M18, M20, M24.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det förväntas ganska mycket att muttrarnas yttre dimensioner kommer att öka i samma ordning. De flesta vingmuttrar i tysk stil har hål i klackarna . Syftet med hålen är inte bara att lätta hårdvaran: vissa hantverkare använder dem för att fixa hårdvaran i en viss position med en tråd. Men oftare är en kabel eller nylontråd bunden till dem för att undvika förlust av hårdvara.

Enligt trådhöjden delas vingmuttrar upp i produkter med grova och fina gängor, vars delning bestäms av hårdvarans storlek. Endast stora trådar har små lamm: M3, M4, M5, M6 . Nötter M8 och senare finns med båda trådarna. Detta faktum bör beaktas när du köper fästelement. Om det inte finns någon erfarenhet av att bestämma gängans storlek kan tappen eller bulten som muttern ska skruvas på tas med som ett prov.

Bild
Bild

Stängda vingmuttrar, som har en begränsning av längden på dubbarna som de måste skruvas på, är mycket mindre vanliga vid försäljning. Storleken på sådan hårdvara börjar från M6, inte mindre. Det finns vanligtvis inga trådhöjningsalternativ - en vanlig grov tråd skärs av dem alla.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Vingmuttrar är gjorda av olika material. Metallfästen är traditionella.

På grund av de små statiska och dynamiska krafter som verkar på lederna med sådana muttrar under drift kan kolstål användas för tillverkning . Dessa legeringar är relativt starka, deras kostnad är låg, men det finns en nackdel - de korroderar. Dessutom uppfyller sådana produkter inte alltid estetiska krav. Ofta appliceras oljeimpregnerade beläggningar på dem i ett försök att bromsa korrosionsskador. Av denna anledning är galvaniserade stålprodukter mer vanliga, inte bara motståndskraftiga mot korrosiva processer, utan har också ett ganska presentabelt utseende. Förutom zink kan andra icke-järnmetaller användas för att täcka stålvingemuttrar: koppar, nickel, tenn, silver och deras legeringar.

Den mest hållbara är hårdvara i rostfritt stål, men i kombination med styrka och estetik har de en hög kostnad . Men eftersom sådana löstagbara fästelement aldrig används i stora mängder, är användningen av rostfritt stål ganska motiverad.

Bild
Bild
Bild
Bild

De unika egenskaperna hos organiska polymerer har lett till att de används för tillverkning av fästelement med speciella krav, till exempel med ökad motståndskraft mot fukt. Moderna fästelement för inredning av badrum kräver inte ökad hållfasthet, men vattenbeständighet krävs . Därför kan du här inte klara dig utan plastmuttrar, som inte kräver mycket ansträngning under installationen, åtdragning med en hand.

Mycket använda lamm av hårdplast med stålkärna. Olika typer av utrustning och enheter fixas med dessa produkter. De är relevanta där det är nödvändigt att ofta skruva av och dra åt fästelement, men samtidigt begränsas ansträngningen av materialens dynamiska egenskaper.

Bild
Bild

Ansökan

Som redan nämnts kan vingmuttrar hittas där det inte krävs mycket ansträngning, men ofta måste lätta konstruktioner monteras och demonteras.

Så, stålprodukter används för att installera bränslefilter på vissa motorer . Detta strukturella element måste ändras ganska ofta.

Dessutom kan de ses på locken på förseglade termostankar. Locket måste öppnas och stängas flera gånger om dagen, och det är oacceptabelt att skada tätningspackningen, vilket säkerställer täthet, genom att dra åt muttrarna.

Användningen av sådana produkter för fixering av luckor, förseglade dörrar eller porthål är också baserad på detta.

I vissa fall används fästelement av sluten typ . (när muttrarna är anslutna i form av en metallslinga). Sådan hårdvara har en högre dekorativ komponent, därför kan den användas för att fixa vissa hushållsapparater.

Bild
Bild

Galvaniserade och rostfria lamm kan ses i demonterbara träkonstruktioner. Till exempel har skissböcker eller staffler, som är attribut för konstnärer, ett antal justerbara och vikbara delar. Det är omöjligt att föreställa sig dem utan glänsande lammnötter.

Vingmuttrar används ofta i fotografering stativ, scenbelysning och ljudförstärkare . Det krävs mycket ofta att installera och justera sådan utrustning, och det skulle vara mycket obekvämt att bära nycklar och skruvmejslar för detta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stora manuella justeringsmuttrar, utvecklade av vingmuttrar, finns i designen av moderna kontorsstolar.

Stängda vingmuttrar av plast med stålkärnor används för montering av vissa elektriska mätinstrument och radioutrustning. Här gör de det möjligt att på ett tillförlitligt sätt isolera fästelementen, vilket förhindrar risken för kortslutning.

Hur mjuka plastfästen används vid installation av VVS och annan VVS -utrustning har redan nämnts . Men det bör klargöras att vilket verktyg som helst inte kan användas med sådant material, eftersom ansträngningen som skapas vid åtdragning för hand är tillräckligt i detta fall.

Rekommenderad: