Carrara -marmor: Hur Bryts Den Vita Carrara -marmorn? Italienska Marmorplattor I Vardagsrummet Interiör, Annan Användning Av Italiensk Marmor

Innehållsförteckning:

Video: Carrara -marmor: Hur Bryts Den Vita Carrara -marmorn? Italienska Marmorplattor I Vardagsrummet Interiör, Annan Användning Av Italiensk Marmor

Video: Carrara -marmor: Hur Bryts Den Vita Carrara -marmorn? Italienska Marmorplattor I Vardagsrummet Interiör, Annan Användning Av Italiensk Marmor
Video: Where does marble come from? The Billion dollar marble capped mountain of Carrara, Tuscany, Italy 2024, Maj
Carrara -marmor: Hur Bryts Den Vita Carrara -marmorn? Italienska Marmorplattor I Vardagsrummet Interiör, Annan Användning Av Italiensk Marmor
Carrara -marmor: Hur Bryts Den Vita Carrara -marmorn? Italienska Marmorplattor I Vardagsrummet Interiör, Annan Användning Av Italiensk Marmor
Anonim

En av de mest värdefulla och välkända typerna av marmor är Carrara. Faktum är att under detta namn kombineras många sorter som bryts i närheten av Carrara, en stad i norra Italien. Detta material används aktivt i konstruktion, när man skapar skulpturer eller för inredning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Det finns över 100 varianter av marmor i olika nyanser. Carrara är av högsta kvalitet och dyraste bland dem. Ordet "marmor" är översatt från grekiska med "glänsande". Det är en kristallin sten som innehåller dolomit eller kalcit, beroende på sorten. Den enda platsen på jorden där en sådan sten bryts är Carrara i den italienska provinsen Toscana.

Materialet uppskattas över hela världen. Dess funktioner är skönhet och dekorativitet. Carrara marmor är känd för sin snövit nyans. Men dess färg är ibland annorlunda - den kan ha olika grader mellan vita och grå nyanser.

Denna sten har tunna och slingrande ådror.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns en klassificering av typerna av Carrara -marmor

  • Den första gruppen innehåller material av låg kvalitet. Den innehåller sorterna Bianco Carrara, Bargello. Denna sten används för att dekorera de projekt där en stor mängd marmor behövs.
  • Den andra gruppen är sorterna av juniorsvitklassen: Statuaretto, Bravo Venato, Palisandro.
  • Den tredje gruppen innehåller sorter av högsta kvalitet. Detta är det dyraste materialet. De bästa sorterna inkluderar Calacata, Michelangelo, Caldia, Statuario, Portoro.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Italiensk marmor är lätt att arbeta med och har en fin till medelstor struktur. Användningen av sorter som tillhör den första gruppen möjliggör aktiv användning av marmor från Italien för heminredning till ett rimligt pris. Bianca Carrara -sorten används ofta för detta ändamål. När de pratar om fyndigheten i Carrara tror många att det är en bergmassa.

Faktum är att vi talar om många isolerade funktioner i åsen, som ger stenar i olika färger och kvaliteter . De skiljer sig åt i graden av närvaro av en vit bakgrund och i egenskaperna hos venerna. Även om de allra flesta stenar är vita eller gråa, finns materialet i mörklila, blåa, persika nyanser. Förresten, den berömda Medici -marmorn bryts här, som har karakteristiska mörklila raster.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var och hur bryts det?

Denna sten kan bara brytas runt staden Carrara i norra Italien. Staden framträdde som en liten by på 900 -talet, men marmor utvanns här långt innan dess, under hela romartiden . Sedan 500 -talet har gruvningen inte utförts på grund av barbarernas räder. Det förnyades i mitten av 1100 -talet. Efter att ha beställt denna sten för byggandet av ett dopkapell i Pisa blev den mycket populär i Europa. Den bryts i Apuan Alperna, en 60 km lång ås.

För att separera marmorplattan skär mekanismen genom stenen och skapar ett nätverk av sprickor 2-3 meter djupa. Längden på ett block kan nå 18-24 meter. Stenen avlägsnas med hjälp av kranar.

Bild
Bild
Bild
Bild

I forna tider var gruvdriften organiserad annorlunda. Arbetare utvidgade naturliga sprickor i stenen och delade den i bitar. De färdiga blocken flyttades på två sätt:

  • stenen gled på brädor dränkta i tvålvatten, vilket ofta skadade materialet och orsakade allvarliga skador på arbetarna;
  • runda trädelar placerades under blocken - stenen rörde sig på grund av deras rotation.

Nu, för att hugga sten, används skivor utan tänder, gjorda av höghållfast stål, ofta. Under arbetet hälls de rikligt med vatten och sand. Ibland används en trådsåg för detta ändamål. Carrara har ett Museum of Marble, grundat 1982. Den berättar om gruvhistorien, utrustningen för verkstäder för stenbearbetning. Här är kopior av kända skulpturer gjorda av denna sten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var används den?

I århundraden har sten använts för att skapa några av de största konstverken

  • "Alla gudars tempel" (Pantheon), ett monument över romersk arkitektur under storhetstiden, byggdes från det. Det användes vid skapandet av ett hindutempel i Delhi, en moské i Abu Dhabi.
  • Detta material användes av kända skulptörer av mänskligheten. Michelangelo skapade statyn av David i början av 1500 -talet. Han gjorde det av ett marmorblock, fem meter långt. Statyn restes i Florens på Piazza della Signoria.
  • Ett annat mästerverk av detta material är kompositionen Pieta, som ligger i Vatikanen. Här avbildades jungfru Maria med en livlös Jesus i famnen. Skulptören skildrade skickligt även de minsta detaljerna i kompositionen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En plats för detta material finns dock inte bara i mästerverk i världsklass, utan också i ett vanligt hus. Carrara marmor anses vara ett av de finaste efterbehandlingsmaterialen i världen . Användning av marmor och andra typer av sten för att dekorera snygga interiörer har blivit mycket vanligt. Ett exempel är köksbänken Carrara marmor. Om det kompletteras med ett förkläde av detta material, blir köket inte bara snyggt, utan också ett mycket dyrt utseende.

Med hjälp av diodbelysning kan du visuellt skapa intrycket av att stenen är viktlös . Materialet används aktivt vid design av badrum. Väggplattor, handfat och bänkskivor är gjorda av det. En kombination av Carrara -marmor och glas ser bra ut i badrummet. Glaspartier döljer massiviteten och monumentaliteten i stendetaljerna. Om du gör ett badrum av sådan marmor kommer det att tjäna länge och betona lyxen i interiören.

Bild
Bild
Bild
Bild

Man tror att livslängden för detta material når 80 år eller mer . Inuti vardagsrummet kan den användas som golv- och väggplattor. Bänkskivor, eldstadsfasader kan göras av den. Detta material kan användas för både klassisk och modern design. Carrara -marmor kombinerar sofistik med praktiska egenskaper och hållbarhet. Lämplig för att skapa både stora och små föremål.

Närvaron av sådant material i utformningen av lokalerna skapar aura av århundradenas andedräkt, känslan av att beröra den antika romerska historien.

Rekommenderad: