Regler För Användning Av Gasmask: Förberedelse För Användning. När Bärs Det Klart? Vilken Annan Position Kan Han Ha?

Innehållsförteckning:

Video: Regler För Användning Av Gasmask: Förberedelse För Användning. När Bärs Det Klart? Vilken Annan Position Kan Han Ha?

Video: Regler För Användning Av Gasmask: Förberedelse För Användning. När Bärs Det Klart? Vilken Annan Position Kan Han Ha?
Video: Обзор экспортного противогаза ПБФ (ННА ГДР) | Export PBF gas mask (DDR NVA) 2024, Maj
Regler För Användning Av Gasmask: Förberedelse För Användning. När Bärs Det Klart? Vilken Annan Position Kan Han Ha?
Regler För Användning Av Gasmask: Förberedelse För Användning. När Bärs Det Klart? Vilken Annan Position Kan Han Ha?
Anonim

I en persons liv kan ett antal nödsituationer uppstå som hotar hans hälsa. För att skydda dig själv så mycket som möjligt är det viktigt att kunna skydda kroppen från de potentiella effekterna av negativa faktorer. Det enklaste men mest effektiva skyddsmedlet är en gasmask som kan skydda andningsorganen. För att effektivt använda denna skyddsanordning måste du känna till dess struktur och användningsregler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förberedelse för användning

Mänskligheten strävar ständigt efter framsteg och utveckling, därför kommer den hela tiden med något nytt. Konsekvenserna av varje uppfinning kan inte beräknas fullt ut, därför uppstår ibland nödsituationer. För att skydda sig mot olika hot har människor skapat skyddsdräkter som gör att de kan hålla ut kemikalier, virus och bakterier, motstå höga och låga temperaturer och mer. Så, tack vare skapandet av en gasmask kunde alla personer fly ifrån brand, gasattack och eventuella problem i samband med luftföroreningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gasmasken består av en gummierad mask som bärs över huvudet och en korrugerad slang ansluten till en filterlåda.

För enkel användning är masken monterad glasögon , så att du kan navigera bra i rymden, utan rädsla för penetration av oönskade luftmassor inuti. För att skydda dig från negativa faktorer, det är viktigt att inte bara ha gasmasker hemma eller på jobbet, utan också att kunna använda dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Driftsreglerna kan beskrivas kortfattat

  1. Urval av produkten efter storlek. Det finns 1, 2, 3 sorter: den första används av dem vars ansiktshöjd ligger i intervallet från 99 till 108 mm, den andra - med indikatorer på 109-119 mm, den tredje - med en längd på 120 mm eller mer.
  2. Kontrollera slangens och maskens användbarhet och integritet genom att försiktigt sträcka ut produkterna och utföra en grundlig inspektion.
  3. Kontrollera integriteten hos glasögon och spännen.
  4. Kontrollera gasmaskens eller hjälmens täthet genom att sätta på produkterna och blockera luftåtkomsten till slangen. Om det blir omöjligt att andas, är inventeringen klar för användning.
  5. Bedöm styrkan på fastsättningen av slangen till bältet för enkel rörelse i en gasmask.

Om alla villkor är uppfyllda och produkten har testats kan den användas utan risk för liv och hälsa.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilken position kan en gasmask vara i?

Användningen av en gasmask tillhandahålls i farliga situationer när det finns ett behov av att skydda andningsvägarna hos en person. För att använda produkten effektivt och effektivt, du måste känna till grunderna för dess funktion . Reglerna för användning kan vara användbara inte bara under övningar, utan också i en nödsituation. Handlingsordningen i en nödsituation eller farlig situation kan vara oerhört viktig, därför är det värt att uppmärksamma detta.

Bärningen av den skyddande produkten kan göras i tre lägen. Alla dessa bestämmelser bör studeras i teori och testas i praktiken.

Bild
Bild

Camping

I "resa" -versionen, produkten ska hänga från vänster sida , vilket gör att du kan röra dig fritt, utan begränsning av rörelse. För att växla till "förvarat" läge, läggs en påse med hjälm-mask över höger axel. Detta gör att du kan installera gasmasken till vänster, med ventilen borta från dig, för att få den snabbaste och bekvämaste åtkomsten till den. Det är också viktigt att ställa in väskans höjd med hjälmmasken så att det är bekvämt att använda den, medan den optimala positionen blir bältets nivå.

Bild
Bild

När påsen är på plats tar du bort gasmasken och kontrollera det för styrka och integritet . Det är viktigt att hålla koll glasens renhet och skicket på antidimningsfilmerna , såväl som bakom utandningsventilerna . Om produkten är helt klar, läggs den i en påse och fästs ordentligt.

Bild
Bild

Redo

När du flyttar från "resande" till "redo" -läge bör du höra kommando "Air raid!" eller "Gör gasmasken redo! ", varefter påsen rör sig framåt, vilket gör att du snabbare kan nå filterprodukten. Det öppnar en ventil för snabbare åtkomst till hjälmmasken.

Nästa steg är att fästa själva gasmasken på kroppen med hjälp av en rem.

Om en hjälm bärs lossas remmarna på den. I närvaro av ytterligare saker, en gasmask bärs under axelremmen på väskan , men för militären placeras den över utrustningsbälten.

Bild
Bild

Bekämpa

I tillståndet "strid" överförs skyddsutrustning med signalen "Strålningsrisk", "Kemiskt larm" eller "Gaser ". Dessutom kan en person använda ett skyddsmedel själv, om det finns skäl för detta. Vid överföring från en position till en annan stänger ögonen tätt och andningen hålls, varefter huvudet befrias från huvudbonad. Efter de förberedande stegen måste du ta bort gasmasken från påsen, sedan tas produkten med båda händerna i den nedre delen och placeras på hakan, varefter den dras över huvudet.

Bild
Bild

Det är viktigt att se till att det inte finns några rynkor på gasmasken och att glasögonen är exakt mittemot ögonen.

Så snart gasmasken sätts på måste du andas ut och öppna ögonen och sedan upprätta lugn andning . När processen är under kontroll kan du ta på dig en hjälm eller det som tidigare fanns på huvudet och stänga påsen.

Bild
Bild

Vilket kommando ska du skjuta?

När faran har gått, eller övningarna är över, låter kommandot “Ta av gasmasken!”, Varefter en rad åtgärder måste utföras

  • Hatten lyfts med ena handen och masken dras tillbaka med den andra. Det är nödvändigt att ta tag i ventillådan och dra ner den lite. Så snart materialet lämnar huden kan du ta bort produkten genom att lyfta den upp och ner.
  • När gasmasken tas bort kan du sätta på hatten igen.
  • Hjälm-masken viks snyggt i väskan och stängs.

Torka om möjligt gasmask genom att vända den ut och ut eller torka insidan innan du sätter tillbaka den på plats. Vikningen av skyddsutrustningen sker antingen med kommandot "Fäll ner gasmasken" eller styrs av situationen.

Bild
Bild

Hur lång är arbetet utan avbrott?

På alla företag tillhandahålls skyddsutrustning i form av gasmasker, därför hålls övningar regelbundet så att alla vet hur de ska användas korrekt . Gasmasker förvaras på en bestämd plats och är under en tätning som inte kan rivas av. Mängden av denna skyddsutrustning bör vara lämplig för företagets personal. I händelse av en nödsituation med användning av gasmasker kontrolleras deras antal och fylls på efter händelsens slut.

Vid kemiska anläggningar och industrianläggningar får varje anställd sin egen gasmask, som väljs ut för honom i storlek.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du måste kunna göra det rätt behåll skyddsutrustning och kontrolleras i tid . Förutom huvudpaketet bör det också finnas en backup.

Den tid som arbetaren tillbringar i slanggasmasken är 30 minuter, varefter vila eller paus krävs . Om du ökar varaktigheten av att vara i hjälm-mask, kommer dess livslängd att upphöra, och personen kan bli sjuk. Efter avslutad användning sätts utrustningen i ordning, torkas och rengörs och staplas sedan enligt lagringsreglerna.

Bild
Bild

Hur man monterar?

Innan du använder en gasmask måste du se till att den fungerar och är intakt. Instruktionen innebär att alla delar av produkten kontrolleras med efterföljande montering.

  1. Huvuddelen av gasmasken tas med vänster hand och den filterabsorberande lådan skruvas på den med höger. Det är viktigt att skruva fast elementen ordentligt till fel.
  2. Ett lock sätts på filterlådan.
  3. Skydda glasögonen från dimma och frysning.
  4. Justera nackstödsremmarna.
  5. Alla komponenter i gasmasken packas i påsen och sedan själva skyddsprodukten.
Bild
Bild

Du måste vika gasmasken korrekt så att du snabbt kan sätta på den, och materialet försämras inte från felaktig lagring.

Det är nödvändigt att ta produkten vid porttelefonen och placera huvudbonaden inuti hjälmmasken, varefter du kan böja gasmasken längs mittlinjen och placera den i påsen så att lådan riktas bort från dig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur förvaras det korrekt?

Lagringsregler för gasmasker är extremt viktiga. För snabb åtkomst till skyddsprodukter placeras de nära arbetsplatser. Det är optimalt att förbereda ett speciellt lager, som ger ventilation, ett huvud- och nödljussystem, golvet bör inte täckas med en stor mängd damm och smuts .… Lagerfönster skyddas av galler som hindrar solljus från att komma in, det är viktigt att övervaka deras tillstånd för att förhindra rost. Rummet ska vara fritt från gnagare.

Bild
Bild

Värmesystemet kan inte installeras, det viktigaste är att hålla temperaturen inom + 5 … 15 grader Celsius med minimala droppar så att kondens inte bildas.

Det är nödvändigt att placera gasmasker så långt som möjligt från kemikalier, alkalier och syror, det är viktigt att ta bort alla brandfarliga och brandfarliga enheter . Om gasmasken läggs under en längre tid indikerar den följande data: produktens namn, vad den används till, när den tillverkades och hur länge den bevaras. Den optimala hållbarheten från produktionsdatumet är 12 år, filterprodukter och barns skyddsutrustning kan vara upp till 25 år. För att undvika problemsituationer kontrolleras gasmasker regelbundet både av företagets anställda och av specialtjänster.

Rekommenderad: