Marmorplattor (20 Bilder): Vad är En Marmorplatta? Mått. Vita Och Gråa, Svarta Och Andra, Staplingsplattor

Innehållsförteckning:

Video: Marmorplattor (20 Bilder): Vad är En Marmorplatta? Mått. Vita Och Gråa, Svarta Och Andra, Staplingsplattor

Video: Marmorplattor (20 Bilder): Vad är En Marmorplatta? Mått. Vita Och Gråa, Svarta Och Andra, Staplingsplattor
Video: COMMON DESIGN MISTAKES | Kitchen Design Mistakes and How to Fix Them | Julie Khuu 2024, Maj
Marmorplattor (20 Bilder): Vad är En Marmorplatta? Mått. Vita Och Gråa, Svarta Och Andra, Staplingsplattor
Marmorplattor (20 Bilder): Vad är En Marmorplatta? Mått. Vita Och Gråa, Svarta Och Andra, Staplingsplattor
Anonim

Att veta allt om marmorplattor och ha en klar förståelse för vad en marmorplatta är, det är lätt att undvika nästan alla misstag i deras användning. Du måste noggrant studera måtten på de färdiga produkterna. Du måste också ta hänsyn till skillnaden mellan vitt och grått, svart och andra block, ta reda på funktionerna i att lägga plattor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Det är allmänt accepterat att marmorplattor är en slags mjuk sten. De spricker lätt vid påverkan och utsätts för temperaturfluktuationer. Men de estetiska fördelarna med marmorplattor har lett till deras oförändrade popularitet i många århundraden. Strängt talat, Endast en monolitisk stenplatta kan kallas en platta i ordets fulla bemärkelse . Det erhålls genom att såga block av kolossal storlek, extraherade direkt från stenbrottet.

Marmorplattor har en unik ädel struktur och utseende . De används lätt av byggare, landskapsdesigners och dekoratörer av det inre av färdiga byggnader. Moderna metoder minskar avfallet till ett minimum, erhåller den maximala mängden marmor och bibehåller dessutom stenens naturliga skönhet.

Särskilda tekniker för kemisk verkan har utarbetats. De förbättrar bara mineralens kvalitet, ökar dess estetiska attraktion utan att påverka materialets praktiska kvaliteter och säkerhet.

Bild
Bild

Fördelarna med marmor är:

  • absolut hygiennivå;
  • miljövänlighet;
  • ingen risk att ruttna
  • noll sannolikhet att skadas av mikroflora, gnagare, insekter och andra skadedjur;
  • lång driftstid;
  • enkel vård;
  • fuktmotstånd;
  • motståndskraft mot ultraviolett strålning;
  • det unika i varje enskilt prov.
Bild
Bild
Bild
Bild

Bearbetningsmetoder

Tekniken för värmebehandling av marmor är utbredd. Tillsammans med den direkta värmetillförseln från utsidan finns det ett särskilt alternativ när betydande tryck utövas på stenens yta . Enligt fysikens lagar ökar detta temperaturen i ytskiktet. Viktigt: värmebehandling utförs huvudsakligen i industriföretag som har specialutrustning och personal av utbildad personal. Detta är särskilt viktigt också eftersom behandling med syror och mättade ytaktiva ämnen kan utföras längs vägen.

Mekanisk verkan på marmor innebär bearbetning med en mängd olika slipmedel . Denna metod är redan tillgänglig inte bara för seriösa företag, utan också för enskilda verkstäder och till och med för privata stenskärare. Värmebehandling och mekanisk behandling är acceptabla för alla typer av marmor. Men de är dessutom uppdelade i ett antal privata tekniker som förtjänar separat övervägande. Så nästan alla exemplar av en platta på marknaden klipptes.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om det sedan inte har genomgått någon ytterligare bearbetning, blir dess yta ojämn, täckt med grovhet. Mönstret brukar uttalas. Men vanligtvis utsätts stenen också för slipning. Om behandlingen stannar där, mattas ytan på marmor och får ett matt utseende. Sådana plattor används för att dekorera halkfria ytor.

För att göra en skulptur av en platta eller för att göra en basrelief behöver du redan punktbehandling . Men även om du bara får en dekorativ platta för väggar, golv, brukar polering också utföras. Det återupplivar stenens mönster och färg som tillfälligt försvagats genom slipning. Polerad marmor är blank och behaglig vid beröring. Ytan efter polering är slät och glider mycket intensivt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att nämna en sådan komponent i efterbehandling av marmor som buskhammare eller artificiellt åldrande . Det gäller om en viss instans kommer att användas i en diskret gammaldags interiör. När det gäller värmebehandling är den indelad i flera privata metoder, varav en är värmebehandling i snäv mening. Stenen upphettas kort till smältpunkten, vilket resulterar i att ytan börjar skala av som om. Denna teknik ger ökad styrka.

En något liknande metod är kristallisation . Även hans mål är detsamma. Men ythärdning uppnås genom behandling med ytaktiva ämnen och syror. Det hjälper också att ge materialet ett spegelliknande utseende, för att betona marmormönstret.

Professionella kan mer exakt förstå de särskilda nyanserna i bearbetning, och en lekman behöver bara veta vad som redan har sagts.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men om det finns en önskan att organisera en workshop för bearbetning av samma plattor, måste du förstå de maskiner som används. Så, utrustning för skärning av marmor är indelad i cantilever, brickor och brotyper . Denna klassificering avgör inte bara typen av bearbetningselement, utan också förmågan att arbeta utomhus eller bara i ett utrustat utrymme. Vissa skärmaskiner är utformade för att tillföra vatten för att kyla snittet som skärs.

Du kan klippa och slipa marmor med vattenstråleskärare . Ett sådant verktyg är nästan universellt och kan användas inte bara för marmor. Det är sant att det är väldigt dyrt och faktiskt bara är tillgängligt för specialiserade företag. Slipmaskiner och golvpolerare hjälper till att slipa och polera plattor. Ett antal av deras prover kan tillhandahålla bearbetning av högsta kvalitet till en låg kostnad, tid och ansträngning och specialmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är dem?

Alla plattor är rektangulära. Tjockleken sträcker sig från 2 till 4 cm. Storleken längs långkanten är 1, 8-3 m. På kortsidan sträcker sig denna indikator från 0,6 till 2 m . Färgen på plattan är också viktig. Vit marmor kännetecknas av sin sofistikering och mångsidiga utseende; den integreras harmoniskt i nästan alla interiörer. Dessutom kan vit sten kombineras perfekt med en mängd olika dekorations- och byggmaterial.

Det är också värt att uppmärksamma den svarta typen av marmor . Det är ganska sällsynt och därför mycket dyrt. Priset når hundratusentals rubel per kvadratmeter. De viktigaste fyndigheterna där svarta marmorplattor bryts finns i Turkiet och Spanien. Grå sten passar inte bara in i den omgivande miljön, utan låter dig också ge inredningen någon riktning, betona dess dynamik. Denna marmor är lämplig för nästan alla rum. I motsats till vad många tror kan grå vara ganska intressant - det viktigaste är att presentera det korrekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Inredningsarkitekter talar bra om beige marmorsorter . Den är lämplig för ytterbeklädnad av byggnader. Detta material kombineras med brons, mässing, trä och glas. Du bör också vara uppmärksam på den blå marmorn. Detta är ett dyrt material som kan vara användbart inte för efterbehandling av arbetsytor, utan för dekorativa områden. Blå marmor kan ha stora till medelstora korn. De bästa kvalitetsproven kommer från Argentina. Blå marmor kan användas för att dekorera husets fasad - och det kommer att se original ut.

Brun sten finns i dussintals olika sorter . Fläckarna på sådant material är nästan osynliga, till skillnad från de svartvita versionerna. Klassikern är brun spansk marmor. Den italienska motsvarigheten kan också vara ganska bra. Skillnaden mellan de enskilda sorterna är relaterad till venernas färg och deras geometri.

Användningen av brun sten uppfattas som ett element i en stabil, konservativ inredning och gör det möjligt att demonstrera utsökt smak.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var och hur används de?

Att lägga marmorplattor är utbrett i det moderna livet. De är vana att göra:

  • väggar;
  • interna pelare av byggnader;
  • fönsterkarmar;
  • bad;
  • bänkskivor;
  • bardiskar;
  • interna trappor och deras steg;
  • poolens sidor.

Rekommenderad: