Skumblockens Mått (49 Bilder): Standardmått Av Skumbetongblock För Att Bygga Hus Och Skiljeväggar

Innehållsförteckning:

Video: Skumblockens Mått (49 Bilder): Standardmått Av Skumbetongblock För Att Bygga Hus Och Skiljeväggar

Video: Skumblockens Mått (49 Bilder): Standardmått Av Skumbetongblock För Att Bygga Hus Och Skiljeväggar
Video: Bygger hus i Bloxburg #8 Del 1 2024, Maj
Skumblockens Mått (49 Bilder): Standardmått Av Skumbetongblock För Att Bygga Hus Och Skiljeväggar
Skumblockens Mått (49 Bilder): Standardmått Av Skumbetongblock För Att Bygga Hus Och Skiljeväggar
Anonim

Numera kan inte bara trä och tegel användas för att bygga hus, utan också mer moderna och prisvärda material. Dessa inkluderar skumblock. De är mycket populära, och det finns bostäder byggda av dem på nästan varje gata. Idag kommer vi att titta närmare på egenskaperna hos detta byggmaterial.

Bild
Bild

Egenskaper, fördelar och nackdelar

Blockhus är inte ovanliga idag. Sådana byggnader kännetecknas av ett rustikt utseende, men de kan avslutas med hög kvalitet, vilket ger ett mer estetiskt utseende. När det gäller hållbarhet och styrka hos sådana byggnader kan det inte finnas några tvivel - om huset byggdes enligt alla regler och lämpliga material valdes för dekoration, kommer det att stå i många år och kommer inte att orsaka några problem.

Om du bestämmer dig för att använda detta populära material idag, bör du bekanta dig med alla dess egenskaper, fördelar och nackdelar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Först bör du bo på fördelarna med skumblock.

Tänk på en stor lista över dem:

  • den främsta positiva egenskapen som skiljer skumblock från andra byggmaterial är låg värmeledningsförmåga, på grund av vilken blockhus är varma och mysiga som ett resultat;
  • skumblocket är ett lätt material, så det är mycket enkelt och enkelt att arbeta med det (dessutom kan många arbeten göras ensamma utan att be om hjälp utifrån);
  • eftersom skumblocket är ett lätt material, skapar byggnader av det inte betydande belastningar på grundfundamenten;
  • detta populära material har goda ljudisolerande egenskaper;
  • skumblocket är mycket omfattande, därför byggs hus och uthus från det på kortast möjliga tid;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • en annan betydande fördel med skumblock är att de är billiga, vilket inte kan göra annat än att glädja många konsumenter.
  • skumblock är ett hållbart material;
  • det är också viktigt att nämna att sådana produkter inte är rädda för eld - skumblock är icke -brandfarliga och stöder inte själva förbränningen;
  • skumblock är också bra eftersom de inte förlorar sina ursprungliga positiva egenskaper även efter många år;
  • när man bygger hus eller uthus av skumbetong, spenderas en liten mängd speciellt lim;
  • ett skumblock är ett smidigt material som vid behov kan skäras med en vanlig bågfil;
  • det är möjligt att bygga ett hus eller ett uthus med absolut någon ändring av sådant material - strukturen kan vara antingen enkel och standard eller mycket original och ovanlig;
  • byggnader av skumblock behöver inte obligatorisk dekorativ efterbehandling, som regel är de målade eller putsade enbart för att ge ett mer estetiskt utseende, men det finns inget särskilt behov av detta.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tack vare alla listade fördelar har skumblock blivit populära bland konsumenter . Det är därför som skumblockshus ofta förekommer idag. Men allt är inte så smidigt - dessa populära material har också ett antal negativa egenskaper, som måste varnas för varje person som ska köpa dem för byggnadsarbete.

Hus byggda av skumbetong krymper med 2-3 mm per 1 löpande meter, så du kan fortsätta till deras inredning först efter en viss tid (minst 6 månader).

Dessa byggmaterial skiljer sig åt genom att de har en porös struktur. Å ena sidan är detta ett plus eftersom de är lätta. Å andra sidan är den cellulära strukturen en nackdel, eftersom fästelement är svårare att installera i dem och blocken själva blir mer ömtåliga av detta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Trots det faktum att efterbehandling av skumblock är ett valfritt förfarande, om du bestämmer dig för att göra det, måste du fylla på med specialmaterial. Vanlig färg och gips för sådana baser fungerar helt enkelt inte - du behöver bara köpa speciella föreningar. Skumblock kräver förstärkning.

Det finns för många förfalskade skumblock av låg kvalitet i moderna butiker . Eftersom billiga råvaror används för tillverkning, produceras sådana byggmaterial i stora mängder hemligt. Att använda sådana skumblock för konstruktion är en stor risk, eftersom de inte är pålitliga. Skumblock kan inte skryta med tillräcklig bärighet. En annan nackdel med sådana material är att hus från dem inte kan byggas på alla typer av fundament.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I de flesta fall har skumblock inte en idealisk geometrisk form, vilket skiljer dem från mer högteknologiska luftade block. Det är därför de ofta måste arkiveras och slipas för att få släta och snygga väggar / murverk.

Som du kan se har skumblocket lika många negativa egenskaper som det finns positiva. Naturligtvis beror mycket på den specifika produkten du har köpt. Försök att inte köpa för billiga föremål utan förpackningar. Observera att skumblock av hög kvalitet vanligtvis säljs staplade på pallar och täcks med polyeten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Produktionsteknik

Skumblock tillverkas väldigt enkelt. Processen för deras produktion är så tillgänglig att du kan göra detta även i ett garage. Du behöver bara fylla på ett skummedel. Alla andra komponenter är desamma tillgängliga. En blandning av vatten, sand och cement måste knådas i en ren behållare med tillsats av en skummande ingrediens. Därefter hälls den resulterande kompositionen i formar. Skumblock "når" under naturliga förhållanden - de lämnas i frisk luft.

Denna process indikerar att det är möjligt att tillverka sådana byggmaterial utan att använda särskild utrustning och verktyg. Kvalitetskontroll i detta fall är endast villkorligt - det är viktigt att följa de erforderliga proportioner och tekniska processer. Många tillverkare strävar dock fortfarande efter att spara pengar, därför finns det många skumblock på marknaden, vars kvalitet inte uppfyller GOST.

Bild
Bild

Med produktionsmetoden skiljer sig följande typer av dessa material för konstruktion:

  • Kassett. Vid tillverkningen hälls skumbetong i former som liknar celler. Det är i dem som ytterligare härdning av materialet sker. Detta tar vanligtvis cirka 10 timmar.
  • Genomgick automatisk avskalning. En liknande kassettversion av skumblock är moderniserad. Formarna för dessa material finns i en speciell maskin. Efter att ha hällt en lösning i dem inträffar härdning efter 14 timmar. Därefter överförs de färdiga produkterna till pallar.
  • Skivad från matrisen. Med denna produktionsmetod hälls en blandning av alla nödvändiga ingredienser i en speciell stor form. Dess volym kan vara upp till 3 kubikmeter. m. I denna form hårdnar materialet inom 15 timmar. Därefter skärs den resulterande skumbetongplattan i separata block av önskad storlek.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Densitet och vikt

Skumbetong kan ha olika densiteter. Vanligtvis betecknas det med den latinska bokstaven D. Efter det sätts digitala märken från 300 till 1200 i steg om 100 enheter. Ju högre densitet ett givet byggmaterial är, desto större blir dess vikt och hållfasthetsegenskaper. Detta kommer dock att minska värmeisoleringsegenskaperna hos blocket.

Idag är skumblock med olika vikter och densiteter indelade i flera kategorier. Låt oss bekanta oss med dem:

D300-D500 . Dessa beteckningar avser skumblock för värmeisolering. Vanligtvis används de som isolering (till exempel när du dekorerar balkonger eller loggior). När du arbetar med sådana material är det viktigt att ta hänsyn till att de inte är avsedda för allvarliga belastningar.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • D 600 -D900 . Dessa är strukturella och värmeisolerande skumblock. Annars kallas de också konstruktion. Sådana material klarar en viss belastning. Dessutom har de goda värmeisoleringsegenskaper. Det rekommenderas att hänvisa till dessa material när du bygger en- och tvåvåningshus. Block D600 och D700 anses lämpliga. Om de används kommer tjockleken på väggarna att vara cirka 35-45 cm. De resulterande överlappningarna behöver inte obligatorisk isolering.
  • D1000-D1200 . Det här är byggstenar. De tål enkelt imponerande belastningar. Man bör dock komma ihåg att de har låg värmeledningsförmåga, så de behöver isolering av hög kvalitet. I privat konstruktion används sådana block sällan.
Bild
Bild
Bild
Bild

Densitetsnivån på skumbetongblock påverkar deras massa. Så, märket visar massan av en kubikmeter byggmaterial. Till exempel kommer en kubikmeter skumbetongblock märkta D400 att väga cirka 400 kg, och en kubikmeter material med en densitet D700 kommer att väga 700 kg. Dessa värden är ungefärliga, så en liten felmarginal bör tillåtas. Den optimala vikten är något mer med 10-15%. Du måste dock se till att det inte finns onödiga inkluderingar. Så, vissa tillverkare, som minskar kostnaden för de tillverkade varorna, blandar komponenter som brutet tegel eller grus i det.

På grund av sådana tillägg ökar blockens massa, vilket är nästan okritiskt . På grund av tillägget av dessa inneslutningar kan värmeledningsförmågan hos skumbetongblock dock avsevärt minska. Som ett resultat visar det sig att du inte köper högkvalitativa skumblock, utan obegripliga byggmaterial från obegripliga råvaror, som kan manifestera sig under drift helt oväntat.

Bild
Bild

På grund av detta är det mycket viktigt när man köper skumblock att vara intresserad av sin massa. Naturligtvis är det lämpligt att dela upp ett par separata block och se vad som finns i dem.

Dimensioner

Produktionen av skumbetongblock regleras av GOST 215 20-89. Detta dokument definierar egenskaperna, standardmåtten för dessa byggmaterial. Men tro inte att skumblock produceras endast med standarddimensionella parametrar. Dessa material kan ha andra dimensioner, beroende på köparnas krav.

Om vi betraktar dessa material ur deras tillämpningssynpunkt, bör man komma ihåg att det finns vägg- och skiljeblock. Låt oss i detalj överväga vilka parametrar de listade byggmaterialen har.

Bild
Bild
Bild
Bild

För bärande väggar

Väggvarianter av skumblock används vid tillverkning av bärande väggar. Som regel produceras de med dimensioner på 600x300x200 mm. Vissa tillverkare erbjuder ett urval köpare med block, vars längd är 625 mm (andra parametrar förblir standard). Så måtten på de mest populära blocken är 625x300x200 mm.

På ett eller annat sätt kan väggar med en tjocklek på 30 cm enkelt läggas ut i ett skumblock. Dessutom, om du vänder dig till material märkta D600 eller D700, kan du arbeta ensam utan att ta hjälp av extern hjälp. Ett sådant block väger väldigt lite - bara 21-26 kg. Material som väger 21 kg blir mindre tätt och 26 kg - mer täta.

Bild
Bild

De flesta konsumenter använder idag tätare block i konstruktionen för att bygga väggar 30-40 cm tjocka. Med sådana strukturer visar sig huset vara varmare. Att välja täta block för bärande väggar, murverket visar sig vara detsamma som tegel när det gäller värmebeständighet. I ett sådant hus kommer det att vara möjligt att upprätthålla den optimala temperaturregimen utan betydande kostnader.

För konstruktion av bärande väggar kan även block märkta D1000 eller D1100 användas. Sådana material kännetecknas av maximal styrka, därför byggs flervåningskonstruktioner ofta av dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

För partitioner

När det gäller skiljeväggarna utsätts dessa strukturer inte för allvarliga belastningar. De bör inte vara särskilt värmebeständiga, därför kan måtten på skumbetongblock för dem reduceras till 10x30x60 cm. Material av mer blygsamma dimensioner kan inte användas, eftersom detta också kan påverka partitionernas tillförlitlighet och styrka allvarligt. som det användbara området i bostadshuset. Du bör inte heller minska bredden, eftersom det kommer att vara mycket problematiskt att lägga ut en jämn och snygg vägg från block på 5 eller 7 cm. Dessutom kommer det inte att vara möjligt att hänga upp olika inredningar på sådana underlag. Det kommer att vara skrämmande även att luta sig mot en sådan partition.

Bild
Bild

En innervägg med ett djup på mindre än 10 cm, på vilket inga speciella belastningar skapas, blir ekonomiskt ofördelaktigt. De 10 centimeter stora strukturerna har en bra hållfasthetsmarginal för att enkelt klara vikten av inredningen. Dessutom kan sådana skiljeväggar skryta med goda ljudisolerande egenskaper och tillräcklig styvhet. Det är inte värt att lägga till djup i det här fallet - detta kommer att leda till en minskning av bostadens användbara område.

Ett 10 cm mellanväggsblock är vanligtvis tillverkat av råvaror märkta D400 eller D500. Deras vikt är 10-20 kg. Den givna massan kan enkelt motstå varje överlappning av källaren eller basen mellan våningarna. Om du använder dimensionella element måste du installera de starkaste balkarna under dem.

Vi får inte glömma att det i alla hus finns komponenter som dörr- och fönsteröppningar. Av denna anledning kan antalet skumblock reduceras något. För att göra detta, dela den totala ytan av öppningarna med området för murade delar. Då kommer det att vara nödvändigt att lägga till cirka 5-10% till det avslöjade resultatet och därigenom skapa det nödvändiga materialet för trimning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur beräknar man det belopp som krävs?

Storleken på skumbetongblocket som uppfyller standarden ger köpare och reparatörer ett annat betydande plus - med tanke på de exakta indikatorerna på byggnadsmaterialets längd, bredd och höjd kan du enkelt beräkna det antal block som krävs för att bygga ett hus.

För att göra alla beräkningar korrekt måste du utföra följande operationer:

  • Först måste du korrekt beräkna bostadens omkrets. För att göra detta, vik sidorna. Skriv ner det resulterande antalet i centimeter.
  • Nu måste du bestämma parametern för väggarnas höjd. Vi fixar också det resulterande värdet i centimeter.
Bild
Bild
  • Dela husets omkrets med längden på ett vanligt skumblock, som är 60 cm. Som ett resultat får du antalet delar i en rad med murverk.
  • Dela nu väggarnas höjd i avläsningarna av blockets höjd och bredd (i detta fall beror allt på byggnadsmaterialets orientering i murverket), vilket kan vara från 20 till 40 cm. du får antalet block murverk bredvid.
  • Nu måste du multiplicera antalet rader med antalet skumblock i den första lagda raden - så får du det önskade resultatet.

För skiljeväggar rekommenderas att använda skumblock med dimensioner på 10x30x60 cm. Av denna anledning måste antalet enskilda element i murverket bestämmas genom att dela innerväggens längd med 60 cm och höjden med 30 cm. Det resulterande värdet måste multipliceras och ökas med 5-10%.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

tips och tricks

Om du bestämmer dig för att börja bygga ett hus med populära skumbetongblock, måste du inte bara ta hänsyn till deras dimensionella parametrar och vikt, utan också några användbara råd från experter:

  • Det är bara nödvändigt att transportera skumbetongblock i en lastbil. Det rekommenderas inte att vända sig till självhämtning med hjälp av en släpvagn, för på så sätt kan du spendera en anständig summa pengar på bensin - du kan helt enkelt inte ta bort många skumblock i en "flygning".
  • Ett riflad skumblock rekommenderas att köpa, vilket är ett separat snittelement från luftbetongmassa. Formblocken har inte samma exakta och korrekta mått, och deras kanter är vanligtvis mycket sköra.
  • Om du uppmärksammar väggarnas värmebeständighet bör du köpa skumbetong med märkning D600. Höghållfasta material D1100 köps mindre ofta-de är mer hållbara, men mindre värmebeständiga.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • När du köper skumblockmaterial rekommenderas det att fylla på förstärkningsflikar.
  • Var alltid uppmärksam på färgen på byggmaterialet. Skumblocket ska målas ljusgrått. Köp aldrig ett vitt eller gulaktigt block.
  • Det rekommenderas inte att köpa skumbetongblock på våren. De är ofta billigare under denna period. Men du kanske kommer att förses med förra årets material, som hela tiden låg under ett lager av damm på ett lager eller till och med utomhus. Sådana block är mindre robusta och pålitliga.
Bild
Bild
  • Trots att skumblocket är ett material som inte kräver ytterligare efterbehandling, rekommenderas det fortfarande att täcka det med en speciell gips inifrån eller en cement-sandblandning för yttre ytor. Styrkan hos oavslutade block kan minskas efter flera höst- / vårmånader.
  • Innan du köper skumbetongblock bör du kontrollera deras geometri. För att göra detta måste du lägga två skumblock ovanpå varandra och överväga om de matchar. Sedan måste dessa element vändas och platsen för de återstående ytorna jämföras.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Lossa luftbetongblock så noggrant och noggrant som möjligt. Annars riskerar du att allvarligt skada dem på de platser där kanterna passerar (dessa områden är särskilt sårbara).
  • När du väljer ett skumblock för byggnadsarbete måste du vara särskilt uppmärksam på dess celler. Kom ihåg - de måste vara isolerade (får inte vara anslutna till varandra). Annars kommer sådana byggmaterial aktivt att absorbera fukt och fukt, vilket påverkar deras prestanda negativt.
  • Kontrollera skumblocket för styrka. För att göra detta är det tillräckligt att försöka bryta av en bit från kanten med händerna. Om du lyckas med detta betyder det att materialet är av låg kvalitet och inte är värt att köpa.
  • Det rekommenderas att bygga hus eller uthus av skumblock vid temperaturer från 5 till 25 grader. Om konstruktionen fortfarande sker med minusvärden rekommenderas det att använda speciella frostskyddsmedel.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Många husägare undrar vilka material som kan användas för att möta ett skumblock, förutom de vanliga gips- eller dekorativa fasadblandningarna. För att göra detta är det tillåtet att använda en speciell kakel eller sten (både naturlig och konstgjord).
  • Om du ännu inte har slutfört alla byggnadsarbeten bör du inte lämna skumblocken utomhus på gatan. Det är lämpligt att täcka dem med plastfolie för att skydda dem från negativa yttre faktorer.
  • När du lägger innerväggar eller bärande väggar är det mycket viktigt att se till att inga tomrum kvarstår mellan de enskilda skumblocken. Alla återstående sömmar måste förseglas med speciallim. Således kan du undvika problemet med värmeförlust i hemmet.
  • Snåla inte med att köpa skumblock. Dessa material är redan billiga, och i jakten på onödiga besparingar riskerar du att köpa opålitliga och för sköra material.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du bestämmer dig för att göra skumblock på egen hand, bör du ta hänsyn till att du i så fall måste observera alla proportioner så exakt som möjligt. Till exempel kan en överdriven mängd vatten leda till att du som ett resultat får för ömtåliga block, från vilka ingenting kan byggas.

Rekommenderad: