En Bar För Ett Hus: Vilken är Bättre Att Använda För Konstruktion Och Hur Man Väljer Rätt Bar För Att Bygga Ett Hus? Färdigt Virke Och Andra Typer

Innehållsförteckning:

Video: En Bar För Ett Hus: Vilken är Bättre Att Använda För Konstruktion Och Hur Man Väljer Rätt Bar För Att Bygga Ett Hus? Färdigt Virke Och Andra Typer

Video: En Bar För Ett Hus: Vilken är Bättre Att Använda För Konstruktion Och Hur Man Väljer Rätt Bar För Att Bygga Ett Hus? Färdigt Virke Och Andra Typer
Video: Bygga hus – Gjuta grund 2024, Mars
En Bar För Ett Hus: Vilken är Bättre Att Använda För Konstruktion Och Hur Man Väljer Rätt Bar För Att Bygga Ett Hus? Färdigt Virke Och Andra Typer
En Bar För Ett Hus: Vilken är Bättre Att Använda För Konstruktion Och Hur Man Väljer Rätt Bar För Att Bygga Ett Hus? Färdigt Virke Och Andra Typer
Anonim

Trähus har länge ansetts vara de mest gynnsamma och miljövänliga för mänskligt liv. De började använda detta material för konstruktion för väldigt, väldigt länge sedan, tack vare vilket människor kunde förstå hur högkvalitativa och hållbara sådana byggnader är. Och modern teknik har bara förbättrat egenskaperna hos detta material i kombination med olika ämnen för träbearbetning.

Låt oss försöka ta reda på hur man väljer ett trä av hög kvalitet för ett hus så att byggnaden visar sig vara riktigt pålitlig och hållbar

Bild
Bild

Särdrag

Det bör sägas att det i de flesta fall efter bearbetning av sådant virke får en rektangulär form. Samtidigt kan den vara av olika storlekar. Och dess tvärsnitt kan variera i intervallet 50-400 mm. Nu används bara några få typer av detta material mycket aktivt, som är lämpliga för uppförande av olika byggnader.

Vanligtvis är strålen gjord av en enhetlig profil och längd . Materialet erhålls på ett sådant sätt att du bokstavligen kan "vika" ett hus ur det, som om det vore en konstruktör. En annan av dess funktioner kan kallas det faktum att om du korrekt beräknar volymen kan du helt enkelt inte lämna avfall när du använder materialet, vilket gör att du kan spara ganska seriöst.

Samma limmade laminerade virke utsätts inte för krympning och täcks inte av sprickor på grund av påverkan av naturliga faktorer. Dessutom försämras inte dess prestanda vid långvarig användning.

I allmänhet, som du kan se, gör funktionerna i ett sådant material det till en av de mest lämpliga och intressanta för konstruktion.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är dem?

Om vi pratar om kategorierna av trä, så finns det sådana sorter:

  • hela;
  • profilerad;
  • limmad.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss nu prata mer om varje typ. Timmer i ett stycke ser ut som den enklaste stocken, som skärs från 4 sidor . Arbetsstycksdiametern är vanligtvis mer än 0,5 cm. Denna typ av virke används vanligtvis oftare än andra för att skapa olika typer av strukturer. Bland dem finns skiljeväggar mellan väggar, takbjälkar samt överlappande hus som ligger mellan våningarna.

Denna typ av virke är mycket lätt att bearbeta, vilket är en av faktorerna för att säkerställa dess tillgänglighet . Samtidigt måste den behandlas med skyddsutrustning, annars kommer den inte att fungera på länge. Vanligtvis är tvärsnittet av en sådan stång 15-22 cm. Allt beror redan på vad som krävs för att bygga. Om vi pratar om ett hus, kommer material med ett tvärsnitt på 20-25 cm att räcka, oavsett förväntad storlek. Om du planerar att bygga ett badhus kan du ta material 15-20 cm i storlek.

Installationen av sådant material är enkel, vilket också är en av faktorerna i dess popularitet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi pratar om fördelarna med sådant material, bör det kallas

  1. Dess förekomst. Det kan köpas bokstavligen överallt utan problem;
  2. Prisvärt pris;
  3. Enkelhet och hög installationshastighet. För att arbeta med det behöver du inte involvera någon specialutrustning.

Det är sant att detta material också har några nackdelar. Bland dem finns.

Bild
Bild
  1. Obligatoriskt utförande av efterbehandling eller hyvling av materialet.
  2. Engagemang för att spricka. Efter att byggnaden krympt och krympt kan väggarna spricka. Och detta kan hända med vilken byggnad som helst, oavsett dess massa och storlek. Detta problem kan lösas uteslutande genom utvändig beklädnad med dekorativa material.
  3. Inte ett mycket vackert utseende, varför ett obehandlat virke inte kommer att vara lika attraktivt som en analog av en profilerad typ.
  4. I en sådan stång mellan kronorna blåses sömmarna ganska kraftigt. Anledningen till detta är att det inte finns några fästelement i byggnader gjorda med användning av sådant material.
  5. Hög känslighet för svampangrepp. Anledningen till detta är att stockar inte torkas i speciella kamrar under skörd. Av denna anledning måste köparen noggrant bearbeta en sådan bar med speciella antiseptika. Naturligtvis kommer detta att öka kostnaden för att skapa ett hus kraftigt.
  6. Inkonsekvens av trä av denna typ med GOSTs. Naturligtvis kan du hitta ett riktigt högkvalitativt virke, men oftast blir priset smalare än för en profilerad analog.
Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa alternativ är profilerat virke . Vanligtvis kännetecknas det av strikta dimensioner, som observeras ner till millimeter. Och tack vare detta är det lättare att arbeta med det, och det har fler fördelar än samma solida. Denna typ har speciella landningsskålar med spikar som kommer in i spåren. Det finns också vertikala snitt som hjälper till med konstruktionen. En byggnad av stockar av denna typ kommer inte att ha luckor, vilket innebär att fukt och drag inte kommer att störa invånarna. Naturligtvis riskerar inte heller träet att ruttna.

Byggnader från denna typ av trä har utmärkta värmeisoleringsegenskaper, vilket gör att du kan spara på lämpliga material. Dessutom är det möjligt att inte använda efterbehandling här, på grund av att väggarna blir jämna. Det enda är att du ska vara mycket uppmärksam på att torka materialet, så att konstruktionen inte leder i framtiden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Materialets fördelar inkluderar:

  • bra dekorativa egenskaper;
  • tillgänglighet av högkvalitativa anslutningar;
  • konstruktioner av profilerat virke ger enhetlig krympning;
  • blåser genom byggnaden är uteslutet.

Bland bristerna kan man notera behovet av att torka materialet, liksom det faktum att byggnaden efter uppförandet måste stå en tid innan den avslutas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den sista typen av virke limmas. Det antas vara det bästa för att bygga ett hus. Den är gjord av barrträ. Under skapandeprocessen behandlas varje bräda med antiseptika och brandskyddsmedel. Alla lameller har samma mått, vilket kommer att vara extremt viktigt vid limning. En sådan balk kan bestå av 7 brädor och krympningen kan inte vara mer än 1 procent.

Fördelarna med denna typ av virke inkluderar:

  • ingen sprickbildning;
  • fasaden kräver inte efterarbete;
  • ett hus av sådant material krymper nästan inte;
  • materialet ruttnar praktiskt taget inte och deformeras inte av insekter;
  • hög styrka.

Den enda nackdelen med laminerat fanervirke är det höga priset.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper

Om vi pratar om träets egenskaper, så finns det två viktiga parametrar som verkligen kommer att vara viktiga för att skapa ett hus: tjocklek och dimensioner.

Bild
Bild

Tjocklek

Om vi pratar om träets tjocklek, mäts denna parameter i millimeter. Den varierar vanligtvis från 130 till 250 mm. För ett envåningshus är vanligtvis en genomsnittlig tjocklek på cirka 150-200 mm tillräcklig. Naturligtvis bör närvaro eller frånvaro av efterbehandlingsarbeten beaktas . Om byggnaden är två våningar, kommer en större tjocklek eller sektion att krävas där. Till exempel 200 x 200 mm

Bild
Bild

Dimensioner

Om vi pratar om storleken är den här siffran vanligtvis 100-250 mm. Även här kommer allt att bero på hur tjocka väggar som behövs i byggnaden och vilken typ av struktur som kommer att byggas i allmänhet. Men oftast används en balk på 100, 150, 200 och 250 mm för byggande av hus.

Typer av timmeranslutning

När man bygger ett timmerhus blir det nödvändigt att ansluta enskilda delar när man korsar i vinkel eller när det är brist på längd. Det finns flera kategorier av föreningar, bland vilka:

  • med resten;
  • ingen rest;
  • i en kopp;
  • i tanden.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den första typen är en enkelriktad anslutning. I detta fall skärs ena sidan av virket över elementet, och dess bredd bör vara lika med bredden på elementet som ska anslutas. En sådan anslutning används ofta med tanke på dess tillförlitlighet.

Ett dubbelsidigt lås kräver skärning upptill och nedtill . Det finns också ett fyrsidigt alternativ. Sedan görs huggen från alla sidor av virket, och tack vare detta monteras byggnaden som en konstruktör.

Föreningen utan spår har många variationer. Det vanligaste är rumpfog. Det är skapat med dubbla metallplattor, som är fixerade med spikar eller häftklamrar. Anslutningsfaner kan också användas.

Ett annat alternativ är en törnanslutning . Det kan vara trapetsformat eller triangulärt. En spik görs på ena stången och ett spår skärs ut under den på den andra, vilket gör att du kan garantera en tillförlitlig anslutning.

Bild
Bild

Hur väljer man rätt?

Om vi pratar om valet av timmer, är det bäst att välja ett färdigt material som är tillverkat av tall. Dess massa blir mindre, och det är lätt att arbeta med den. Och när du använder impregneringar kommer ett tallvirke inte att vara värre än en lärkanalog när det gäller motståndskraft mot fukt. Om vi pratar direkt om valet av trä, bör du vara uppmärksam på ett antal punkter.

Träet ska inte vara blått eller grått . Om det har sådana färger kan timret inte köpas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är bättre att köpa ved som skördades på vintern . Anledningen är att en sådan bar "leder" mindre och dess torrhet är större. Om du inte lyckades skaffa detta, bör du försöka vika det så snabbt som möjligt, för varje dag kommer det att utföras mer och mer, det vill säga det kommer att böjas längs längsaxeln.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om virket är krökt i en yta, kan detta fortfarande korrigeras, men om det är 2, ska du inte köpa sådant trä i något fall . Det är mycket enkelt att kontrollera det för böjning. För att göra detta bör du stå vid dess ände och titta närmare på dess andra ände.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förvärvet görs bäst på baser där materialet lagras under någon form av tak . Och om det också har torkats i en speciell kammare kommer det att bli bra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du ska inte köpa timmer i tredje klass - bara första eller andra klass . Att spara blir olämpligt här, för i framtiden kommer sådant trä snabbt att bli oanvändbart.

Bild
Bild

Det blir bättre att skaffa virke som har varit löst på bandsåget . Anledningen är enkel - jag drack renare på ett sådant sågverk. En sådan stång blir då lättare att bearbeta med en hyvel;

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du har möjlighet att välja trä noggrant , då ska det komma ihåg att det är bättre att ta en där "ringarna" är tätare, det vill säga den norra delen av trädet. Dessutom blir det bäst om träet har ett minimum av knop och avtar.

Rekommenderad: