Nivå (75 Bilder): Vad är En Elektronisk Konstruktionsnivå För? Principen För Drift Och Typer. Vad Mäter Den? Funktioner Av Digitala Och Geodetiska Nivåer För Att Bygga Ett Hus. Hur

Innehållsförteckning:

Video: Nivå (75 Bilder): Vad är En Elektronisk Konstruktionsnivå För? Principen För Drift Och Typer. Vad Mäter Den? Funktioner Av Digitala Och Geodetiska Nivåer För Att Bygga Ett Hus. Hur

Video: Nivå (75 Bilder): Vad är En Elektronisk Konstruktionsnivå För? Principen För Drift Och Typer. Vad Mäter Den? Funktioner Av Digitala Och Geodetiska Nivåer För Att Bygga Ett Hus. Hur
Video: Vi bygger hus i Steninge Slottsby - halvvägs i bygget 2024, April
Nivå (75 Bilder): Vad är En Elektronisk Konstruktionsnivå För? Principen För Drift Och Typer. Vad Mäter Den? Funktioner Av Digitala Och Geodetiska Nivåer För Att Bygga Ett Hus. Hur
Nivå (75 Bilder): Vad är En Elektronisk Konstruktionsnivå För? Principen För Drift Och Typer. Vad Mäter Den? Funktioner Av Digitala Och Geodetiska Nivåer För Att Bygga Ett Hus. Hur
Anonim

En av konstruktionens huvudprinciper är att konstruktionens bas, oavsett om det är en grund eller ett golv, måste vara horisontellt plan. Om du inte följer denna regel kan det inte vara fråga om att installera samma möbel, och hela strukturen kan kollapsa om konstruktörerna startade från en plan yta som inte finns i beräkningarna. För att undvika misstag i konstruktionsstadiet och för att korrekt föreställa terrängen används en speciell geodetisk enhet - en nivå.

Bild
Bild

Enhet

Faktiskt, en modern nivå är inte en enhet, utan en grupp av dem, där varje mekanism låter dig uppnå det uppsatta målet men gör det på olika sätt. Följaktligen är enhetens interna struktur också väsentligt annorlunda.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den enklaste nivån, som kan betraktas som en klassiker, är en kombination av flera av de enklaste konstruktionsverktygen . Den är baserad på en vanlig bubbelnivå, ett förstoringsrör ("teleskop") och en siktaxel. Med en sådan design spelar förarens visningsnoggrannhet verkligen en viktig roll, eftersom enheten i sig inte mäter någonting, den tillåter dig bara att "mäta efter nivå" funktionerna i landskapet eller strukturen.

Moderna modeller av nivåer har ytterligare funktioner, men den optiska versionen har dem inte, därför används den ofta i kombination med andra konstruktionsverktyg - en centimeter stång och en trådavståndsmätare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Digital teknik uppfanns för att eliminera mänskliga misstag, och digitala nivåer gör följaktligen nästan allt för sin operatör - det återstår bara att rikta verktyget till de ytor som ska mätas … I detta fall är enhetens enhet ungefär densamma som den för dess optiska "kollega", bara all information samlas in av enheten själv och visas på skärmen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hittills den mest populära är den tredje typen av nivåer - laser … Enheten har en kollimatorsikt - ungefär samma som på moderna vapen. Nivellering görs baserat på de avvikelser som observerats i strålens riktning, vilket vanligtvis görs för inomhusapplikationer. röd , och för gatuundersökningar - grön.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla nivåer är installerade på stativ , vilket gör att du kan uppnå en viss stabilitet hos enheten även i avsaknad av strikt horisontella ytor. I de flesta fall är stativ gjorda av aluminium som är lätt och mycket hållbar på samma gång. Alternativt kan den användas trä , som är dyrare och nästan alltid tyngre, men som inte böjer sig och garanterar maximal stabilitet.

Kompakta stativ för hushållsbruk kan tillverkas av glasfiber , medan materialvalets roll för själva enhetens kropp inte längre är så grundläggande - vanligtvis behöver du en stark och pålitlig substans, som visar sig vara en speciell plast eller metall. Detsamma gäller fästelementen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nivån i sig kan inte kallas för tung - beroende på modell och material som används för tillverkningen kan dess vikt variera från 400 gram till 2 kilo . För en optisk enhet kan en vikt på cirka 1, 2-1, 7 kg betraktas som normen, men det är viktigt att inte glömma att mekanismen är praktiskt taget värdelös utan det medföljande stativet, vilket innebär att strukturens totala vikt kan lätt nå fem eller fler kilo.

Eftersom vi talar om enhetens massa, låt oss nämna de ungefärliga måtten för optiska produkter: 12-20 cm i längd, 11-14 cm i bredd och 12-22 cm i höjd . När det gäller digitala enheter beror deras storlekar också på skärmens diagonal, som i vissa prover tillfredsställande konkurrerar med diagonalen för fashionabla smartphones.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktionsprincip

Optiska nivåer, som också kallas optisk-mekaniska, finns fortfarande idag på vissa platser, men går gradvis ur cirkulation av två skäl: för det första skyddar de inte mot eventuella operatörsfel, och för det andra kräver de två personer att serva genast. Operatören kan spåra skillnaden i nivåer genom teleskopet - en ljusstråle passerar in i det, medan själva röret roterar i ett horisontellt plan . Den andra personen behövs för att hålla mätstaven medan den första tar avläsningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Arbetarna själva måste justera den optiska nivån och detta är ytterligare en risk för resultatets noggrannhet.

Det är mycket lättare att arbeta med en lasernivå, om det bara är för att det lämnar en färgad stråle synlig för det mänskliga ögat, som ersätter en tänkt linje i en optisk enhet . Tack vare denna princip för arbetsorganisation kommer varje avvikelse av strålen från en rak linje, om det plötsligt hände på grund av ytans reflektivitet, att vara slående.

De flesta moderna lasernivåer kan göra ännu mer - vid behov projicerar de vertikala och horisontella linjer på ytan, bygger hörn och så vidare . Vissa modeller tillåter också fjärrkontroll - en sådan enhet kan servas av en person på webbplatsen, förutsatt att den fungerar med en partner.

Bild
Bild
Bild
Bild

En digital nivå är också antingen optisk-mekanisk eller laser, men arbetet med det är betydligt datoriserat. Designen förutsätter närvaron av sin egen processor och minne, i detta fall fungerar själva enheten som en partner för operatören - en andra person behövs inte för att använda den. Enhetens inbyggda dator låter dig mer exakt bedöma skillnaderna och mer korrekt utvärdera den geodetiska bilden, dessutom skickar den tydligt all insamlad (och redan beräknad) information till en speciell skärm.

Bland annat, enheten kan också komma ihåg data som den spelade in, vilket är mycket bekvämt för modellering och design . Hela funktionsprincipen för en sådan nivå bygger på modern teknik: även avdelningarna på skenan tillämpas i form av en streckkod så att datorn kan läsa dem automatiskt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad behövs det för?

Huvuduppgiften för utjämningsprocessen är att jämföra de synliga ytorna på den framtida byggarbetsplatsen för att bestämma förekomsten av sluttningar eller andra oegentligheter. Enheten mäter nivåskillnaden mellan två ytor och låter dig få en adekvat uppfattning om hur lättnaden ser ut - därför kan de erhållna uppgifterna användas antingen för perfekt anpassning av webbplatsen eller för att använda dessa mycket oegentligheter.

Bild
Bild

Nivåer används i följande fall:

  • för korrekt förberedelse av projekt av något slag, detaljerade geodetiska kartor och högprecisionsplaner;
  • för installation av alla tekniska konstruktioner, oavsett om det är kraftledningsstöd eller ett avloppssystem, som ändras under renoveringen av en lägenhet;
  • för dekorativa eller för andra ändamål att plana ut stora ytor, till exempel för byggande av lekplatser eller idrottsplatser;
  • att förutsäga den sannolika nedsänkningen av en struktur, samt att på ett adekvat sätt bedöma omfattningen av vad som händer och vidta åtgärder för att undvika kollaps;
  • för installation i processen att bygga eller reparera ett hus av strukturer, som traditionellt kräver en platt horisont - dessa inkluderar golv, tak och några andra ytor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De flesta av de komplexa modellerna av nivåer är sällsynt och mycket dyr utrustning, som endast anförtrotts till specialister på högsta nivå, men enklare modeller som används för hushållsreparation av lokaler kan hittas hos alla män med händer. Sådana enheter kallas oftast lasernivåer och deras användning i vardagen är mycket bred . - utan dem är det extremt svårt att markera hörnen korrekt eller lägga kakel och andra liknande efterbehandlingsmaterial jämnt.

Om du behandlar uppgiften med största ansvar, även för att limma tapeter, är en sådan enhet nödvändig-tjocka varianter av dukar limmas endast från ände till ände och behöver därför en idealisk vertikal av lederna.

Bild
Bild

En nivå med en kompensator är också användbar för en elektriker som vid installationen av element i ett elnät (strömbrytare, uttag, säkringar) är önskvärt att hålla en enda nivå för dem alla.

Vyer

Ovan har vi redan ytligt gått igenom de viktigaste typerna av sådan utrustning, men en sådan klassificering skulle vara för ytlig - på grund av de många uppgifter som löses och de olika sätten att lösa dem, är sådana enheter uppdelade i ett mycket större antal typer. Det är värt att ägna åtminstone lite uppmärksamhet åt varje enskild typ, utifrån vilken huvudklass den tillhör.

Bild
Bild

Elektronisk (digital)

Moderna modeller, som nämnts ovan, pekas ut i en separat klass snarare genom ytterligare funktioner i form av förmågan att visa och analysera den mottagna informationen. Vart i digital nivå refererar fortfarande till optisk-mekanisk eller laser och det är mycket lätt att skilja mellan dem - lasern kommer att ha en synlig stråle, medan den optiska enheten kommer att utföra sina beräkningar utan några synliga konturer på väggarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nästan alltid bör ett sådant konstruktionsverktyg betraktas som professionellt och till och med industriellt - det är en mycket dyr enhet som en amatör helt enkelt inte har råd med.

Det finns ingen särskilt detaljerad klassificering av digitala nivåer än .av de skäl att de för det första fortfarande representeras av ett litet antal modeller, och för det andra kan de skilja sig åt i en massa egenskaper. Från klassificeringen enligt egna förmågor är det värt att nämna endast kriteriet om noggrannhet. Men i de flesta fall visar dyr utrustning förmågan att jämna ut ytor mycket exakt.

Annars hänför sig skillnaderna främst till jämförelse av färddatorer: i synnerhet processorkraft, programvarans förmåga att utföra olika beräkningar, mängden minne för lagring av insamlad information och beräkningsresultat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Laser

Denna typ av geodetiska instrument när det gäller klassificering är redan mycket mer mångsidig, skillnaderna kan till och med ligga i en nyckelaspekt - driftsprincipen. I positionsmodeller passerar laserstrålen från enheten vid basen genom ett speciellt prisma, medan i den roterande modellen används en speciell lins istället för ett prisma.

Det är den roterande versionen som anses mycket mer lämplig för att utföra mer komplexa uppgifter . - åtminstone tillåter 360-graders cirkulära mätningar, som inte kan göras med en positioneringsenhet, och det ger också ett ökat strålningsområde för den synliga strålen och har ytterligare användbara funktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också en något konventionell uppdelning i hushålls- och professionella lasernivåer ., som inte har några tydliga gränser - skillnaden ligger i antalet samma tilläggsfunktioner och byggkvalitet, och båda jämförelserna är naturligtvis för professionella modeller. Först och främst bör en tillräcklig nivå skyddas från fukt och damm som tränger in i höljet, och om för en hushållsmodell är denna egenskap helt enkelt önskvärd och indikerar en ansvarsfull inställning från tillverkaren till hans arbete, för professionella nivåer är detta obligatoriskt funktion, utan vilken en sådan kategori helt enkelt inte kommer dit.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den professionella enheten ger inte bara mer exakta resultat, utan hjälper också sin operatör i installationsprocessen - en särskild självutjämnande funktion för verktyget säkerställer att åtminstone det installeras jämnt, vilket innebär att risken för fel eller operatörens ansvarslöshet minimeras. Förutom, professionella modeller är ofta utrustade med en strålmottagare - med en sådan extra enhet ökar både mätområdet och deras noggrannhet betydligt.

När det gäller de mest funktionella sorterna av professionella lasernivåer innebär det också projektion av ett nät på valfri yta, förmågan att visuellt rita hörn och till och med en fjärrkontrollfunktion , så att den andra arbetaren inte behöver gå till platsen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lasernivåerna skiljer sig också i färgen på den avgivna strålen, men detta är inte alls en designer . Det är allmänt accepterat att modeller med en grön stråle är utformade speciellt för arbete i öppet utrymme, eftersom gröna vågor är mycket stabila och kan färdas mer än en kilometer utan förvrängning, vilket garanterar hög mätnoggrannhet. Grön färgen är väl fixerad av det mänskliga ögat, men kan gå vilse i gräset, särskilt i starkt solljus.

Nivåer med röd stråle används mycket oftare under inomhusförhållanden, den effektiva räckvidden överstiger aldrig 500 meter, men denna punkt måste klargöras för varje enskild modell - enkla enheter kan fungera bara 10 meter alls.

Bild
Bild
Bild
Bild

Laserenheten, liksom den digitala, kräver en strömkälla - även om en sådan enhet inte vet hur man utför oberoende beräkningar, ger den visualisering av strålen. En typisk lösning för en nivå är ett batteri som måste laddas med jämna mellanrum. Själva batteriet kan vara antingen avtagbart eller icke -avtagbart - det första alternativet är bra eftersom det teoretiskt sett kan bytas ut vid en haveri, medan det andra, som man antar, från början är mer pålitligt och hållbart, även om man inte bör lita starkt på detta. Om vi pratar om en liten och enkel nivå som kan passa i en ficka, bli inte förvånad om den går på vanliga batterier.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland finns det också nätverksnivåer, men av uppenbara skäl är de inte mycket efterfrågade och kan i princip bara användas inomhus.

Optisk

Den optisk -mekaniska nivån är så enkel att det helt enkelt är omöjligt att klassificera den i stor skala - det finns vanligtvis inga radikala skillnader mellan modellerna. Den enda saken, vad du bör vara uppmärksam på är graden av noggrannhet, vilket indikeras av särskilda villkor.

Till exempel, när du ser en optisk enhet med en teknisk noggrannhet, skynda dig inte att bli förtrollad - tekniken här är ingalunda subtil, med det här namnet förklädde skaparna en mekanism som är lämplig för att lösa endast de enklaste problemen. När det gäller verkligt användbara enheter är allt klart med deras kvalitet direkt - de kallas exakt och hög precision , och i det andra fallet är detta inte bara en vacker formulering, utan en mycket verklig skillnad i noggrannhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare och modellöversikt

Som är fallet med många andra enheter är det ofta lättare för en oerfaren konsument att välja ett potentiellt köp enligt kriteriet för ett välkänt och efterfrågat varumärke, snarare än att fördjupa sig i de tekniska egenskaperna på det mest detaljerade sättet och leta efter många recensioner. Om du vill köpa den enklaste optiska nivån är det osannolikt att du behöver det - de skiljer sig från varandra bara i små saker.

Bild
Bild

Vid köp av dyr digital utrustning bör du inte lita på bara ett märke, bara för att enheten köps för komplext permanent arbete och måste väljas av en professionell … Det är en helt annan sak om du tar en lasernivå på mellannivå, som inte kommer att användas för att utföra extremt komplexa beräkningar, men ändå måste vara av hög kvalitet och bra - i det här fallet kan tillverkarens kriterium och den specifika modellen mycket väl fungera.

Bild
Bild

Låt oss överväga några av de mest populära modellerna

KaiTian 5 rader 6 poäng anses vara en av de bästa 360 graders nivåerna. Enheten fungerar upp till 10 timmar på batteri och kan anslutas till nätverket. På grund av att den roterar fritt i alla riktningar, behöver den inte omarrangeras under drift, enheten används aktivt även av proffs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trots viss besvärlighet är detta den mest funktionella modellen.

« Ermak 659-023 »Inhemsk produktion kan betraktas som ledande inom utomhusförhållanden. Med en 25-meters stråle är en sådan enhet bekvämt kompakt och kan fungera i alla väderförhållanden, dessutom hade mekanismens inhemska ursprung en positiv effekt på dess kostnad. Av nackdelarna är det värt att lyfta fram ett kort autonomt arbete (högst 3 timmar) och relevans endast för små projekt.

Bild
Bild

Bosch PLL 360 Set - en representant för ett av de mest kända märkena för mångsidig (inklusive konstruktion) utrustning, en av de bästa linjära nivåerna. Företagets namn i det här fallet är inte en tom fras, eftersom mätnoggrannheten i genomsnitt är märkbart högre än för andra liknande enheter. Bland fördelarna är det också värt att lyfta fram möjligheten att rotera 360 grader. Tyvärr finns det vissa begränsningar: för det första är detta en enhet speciellt för små rum, eftersom strålområdet är här bara 20 meter, och för det andra, om du behöver byta batteri, måste du ta en del från samma tillverkare - analoger av samma storlek fungerar inte.

Bild
Bild
Bild
Bild

Condtrol xliner kombinationsset Det anses vara en toppnivå för proffs, eftersom det samtidigt utför funktionerna hos en lod och en axelbyggare. Vittnesmål tyder på att detta är en universell maskin för mätningar av alla slag. Tillverkaren såg till att konsumenten inte behövde någonting - utrustningen här är också på högsta nivå. Dessutom är enheten anpassad för arbete under extrema förhållanden - den är inte rädd för ens de hårda ryska vintrarna.

Bild
Bild

Det skulle absolut inte finnas något att hitta fel på den här modellen om den högsta kvaliteten inte kostade så mycket, även om en sådan kostnad naturligtvis kommer att betala sig i händerna på en specialist.

Kapro 895 Alla linjer kallas bland de bästa lasernivåerna bland de modeller som också är utrustade med en lod. Detta är ett utmärkt verktyg för framtida renovering av en lägenhet - den erbjuder många vertikaler, så att finishen och installationen av uttagen ser perfekt ut. Närvaron av en lodlinje och möjligheten att rotera 360 grader gör att du snabbt kan markera hela rummet utan att omstrukturera strukturen. Det senare är mycket viktigt, eftersom enheten är stor och tung. Förresten, det kommer att kosta en ganska slant för den blivande ägaren.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Nivån är ett extremt viktigt verktyg, byggnadens (eller till och med reparationer inuti) förmåga att hålla ut så länge som möjligt beror på dess avläsning, och även felaktiga mätningar kan till och med leda till katastrof.

Bild
Bild

Därför måste nivån väljas klokt - för att investera i budgeten, uppnå normal kvalitet och samtidigt inte betala för mycket för onödiga saker.

Ett av de viktigaste misstagen hos de mest oerfarna konsumenterna är viljan att köpa högsta kvalitet och mest kraftfulla enhet. I en hemmiljö behövs enheten vanligtvis bara för reparationer inomhus, vilket innebär att du inte längre behöver fokusera på den långa strållängden, och till och med en billig modell kommer att göra . Dessutom, i rum som inte är särskilt stora i förhållandena för en genomsnittlig inhemsk lägenhet, går vinkelfel vanligtvis inte av skalan, så det är inte heller nödvändigt att jaga enastående noggrannhet - låt byggare av stora objekt göra detta.

Bild
Bild

Faktum är att när du väljer en optisk nivå för en hushållsnivå måste du bara inspektera den för skador på fodralet, samt kontrollera att den inbyggda nivån är korrekt på någon annan nivå - det är hela valet.

Det är en annan sak om du är aktivt involverad i konstruktion, inklusive i öppna områden, och förstår att det krävs att köpa minst en halvprofessionell enhet. Här är uppkörningen i kvalitet och egenskaper redan mycket allvarligare, därför är det viktigt att köpa en bra nivå som inte kommer att svika dig och ha all nödvändig funktionalitet.

Var uppmärksam på följande kriterier när du väljer dyr utrustning

Förekomsten av ytterligare strålar . Den enklaste enheten ger bara två av dem - en för vertikal och horisontell. Ytterligare strålar kommer från källor på sidorna av huvudkroppen, tack vare dem kan du bygga ett enkelt nät som kommer att utgöra ett koncept för ytopografi snabbt och effektivt.

Bild
Bild

Glödområde . Oerfarna konsumenter kan ha hört att laserstrålen faktiskt träffar lite längre än vad som står i specifikationerna för varje specifik modell. Detta är sant, men ljusstrålning har egenskapen att gradvis expandera till sidorna, därför börjar även en smal laserpunkt på ett stort avstånd sprida sig.

Bild
Bild

Efter att ha överskridit avståndet som anges i instruktionerna kan du se det nät du behöver, men tillverkaren ansvarar inte längre för korrekt ritning.

Självnivelleringssystem . Noggranna mätningar är bara möjliga om nivån är perfekt nivå. Detta kan uppnås manuellt, men det är trassel med preliminära inställningar som gör operatörens arbete svårt, noggrant och långsamt.

Bild
Bild

Att ha maskinen självutjämnande sparar tid och besvär och ökar nivelleringsnoggrannheten.

Strålsvepningsvinkel . Enligt de flesta proffs är 110-130 grader perfekt.

Bild
Bild

Energikälla . Praktiken visar att för strömkällan i nivån är det inte så mycket förmågan att arbeta länge som är viktig, utan den yttersta enkelheten, som gör att du kan byta ut denna del när som helst - denna funktion gör att enheten nästan evig. Medan för de flesta andra verktyg inte är batterier särskilt önskvärda som huvudkälla, är de lämpliga för en nivå som förbrukar lite ström - så länge de tillhör en allestädes närvarande standard.

Bild
Bild

Nödvändiga tillbehör . Nivån i sig är värdelös - åtminstone behöver den också ett stativ, liksom några andra enheter. Det är bra om tillverkaren tog hand om att sätta ihop en komplett uppsättning åt dig - på det här sättet kommer du att spara pengar på ett grossistköp och få hundra procent förtroende för att alla element är kompatibla. Förutom ett stativ kan skyddsglasögon vara ett användbart komplement till uppsättningen - de skyddar din syn och gör att du kan se strålen bättre i dåligt väder. Du kan inte heller klara dig utan olika klipp i form av klädnypor eller magnetiska fästelement.

Bild
Bild

Det är inte nödvändigt att välja enheten med den mest generösa konfigurationen - du kanske aldrig behöver några komponenter i ditt liv, men att köpa samma set separat kommer definitivt att kosta mer.

Funktioner i fodralet . Om du använder en dyr och mycket känslig teknik är det viktigt att välja en modell som är så skyddad som möjligt från eventuella problem. IP54 -märkningen anses vara den bästa i sitt slag - nivån i denna klass är inte rädd för vare sig damm eller fukt, den kan fungera på en dammig byggarbetsplats även i regn. Vårdande tillverkare utför dyra modeller i ett stötsäkert fodral, och även med spjällkuddar - om en enhet faller ökar sådana egenskaper kraftigt enhetens chans att överleva. Idealiskt skulle vara en prestanda med interna stötdämpare - med dem kommer värdefull elektronik definitivt att hålla ordning.

Bild
Bild

Driftsregler

En nivå är avgörande för korrekt utjämning av webbplatsen, men den kommer inte att vara till nytta om den inte används korrekt. En av förutsättningarna som måste uppfyllas är nivåens så kallade huvudgeometriska tillstånd. Det kan beskrivas i några enkla teser.

Horisontellt läge måste strikt anpassas till bubbelnivån. Efter att ha installerat enheten på ett stativ riktas den åt ena sidan och med skruvarna riktas den in så att luftbubblan är exakt vid nollpunkten. Därefter vrids teleskopet, tillsammans med nivån, 180 grader, och bubblan ska förbli där den var - om den är klar är den första punkten klar. I annat fall måste operatören, med skruvar och andra justeringsfästen, se till att bubblan befinner sig på den angivna platsen och inte rör sig.

Bild
Bild

Vertikal position måste verifieras med en lod. För experimentets renhet hänger den upp på en plats som är pålitligt skyddad mot drag och vind, medan instrumentet måste vara tungt för att vara minimalt mottagligt för yttre faktorer. Nivån installeras på ett avstånd av 20-25 meter från den hängande lodlinjen och dess position kontrolleras mot gallrets vertikala tråd. Om det finns en avvikelse på minst 0,5 mm kräver enheten ytterligare justering.

Bild
Bild

Dessutom bör du följa vissa andra regler när du arbetar med verktyget. Det finns två huvudsakliga taktiker för att arbeta med enheten - de så kallade "framåt" och "från mitten" -metoderna . I det första fallet installeras nivån vid en viss utgångspunkt, dess höjd över golvnivån mäts, och redan på grundval av dessa indikatorer dras slutsatser om höjdskillnaden inom platsen. Den andra metoden är något vanligare, dess väsen är att placera enheten i mitten mellan två punkter, var och en bör utvärderas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att sätta upp stativet

I de flesta fall bör du använda mätmetoden "från mitten", eftersom stativet är inställd på ungefär samma avstånd från linjens extrema punkter. Skruvarna på benen kan förlängas till vilken bredd som helst, på grund av vilken operatören kan välja enhetens höjd - denna punkt är viktig för personalens bekvämlighet och påverkar därför mätkvaliteten.

Efter att ha hittat en lämplig höjd dras skruvarna åt, fixerar stativet i det valda läget, och först efter det är själva nivån fäst på stativhuvudet . Stativbenens position beror på avlastningens funktioner, men huvudet bör placeras horisontellt - för detta kan det justeras med skruvar och kontrollera enhetens nivå.

Bild
Bild

Installation och kalibrering av nivån

Installationsprocessen är vanligtvis intuitiv - det finns en speciell fästskruv på stången, med vilken enheten är ordentligt fastsatt på stativet. Efter det operatören måste återigen se till att nivån i sig är i ett strikt horisontellt läge på alla plan, efter att ha uppfyllt det geometriska huvudförhållandet … Innan arbetet påbörjas måste du dubbelkolla att alla optik fungerar korrekt och verifiera att instrumentets position är perfekt justerad. Det är strängt förbjudet att börja utjämna utan denna försiktighetsåtgärd.

Bild
Bild

Fokusera den optisk-mekaniska enheten

Att fokusera korrekt är halva striden i dessa dimensioner. Först måste du se till att enheten är i horisontellt läge: styra lyftskruvarna måste operatören hitta en sådan position för den inbyggda nivån, vid vilken nivåbubblan skulle vara exakt i mitten, och fixa denna position.

Bild
Bild

Nästa du behöver fokusoptik , någon vertikal yta i närheten är lämplig för detta ändamål. Teleskopet är riktat mot det och okularringen vrids tills en fri sikt över retikeln uppnås. Därefter överförs nivån till skenan och med hjälp av en speciell fokuseringsskruv justeras även vågens synlighet.

En annan viktig uppgift är att centrera nivån . För att göra detta installeras det vid utgångspunkten för linjen, som det skulle vara med "framåt" arbetsmetod. Fästskruvarna lossas tills operatören söker efter verktygets position där det kommer att justeras exakt till den vertikala överhängande lodet. Därefter måste du noggrant dra åt skruvarna och ständigt kontrollera om verktygets position inte går förlorad på grund av operatörens aktivitet.

Bild
Bild

Mätning och datainsamling

Att ställa in nivån för arbete "från mitten" visar vanligtvis mer exakta resultat, så om möjligt bör denna metod föredras. Efter att ha hittat mittpunkten mellan de två extrema och har förberett verktyget enligt ovanstående instruktioner, installeras en mätstång vid punkten, som ska sammanfalla med vertikalen på retikeln.

Nivån installeras sekventiellt på båda sidor av den installerade mätstickan, avläsningar görs i båda riktningarna - detta gör att du kan minimera risken för fel. Mätresultaten måste registreras omedelbart efter att de tagits; i den ovan beskrivna dubbelsidiga mätningen anses det aritmetiska medelvärdet vara det slutliga resultatet.

Rekommenderad: